Sziasztok!
Annának boldog szülinapot kívánok!
Dettus,
remélem gyorsan rendbejönnek a betegeskedők.
Bemásolom neked a receptet, gondolom Roz nem haragszik meg.
Mézes puszedli:
3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. Én egyben tettem be őket picikét a mikróba. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekavarunk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint. Én tettem hozzá 2 teáskanál vaníliás cukrot, másfél teáskanál őrölt fahéjat, fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeget, és ugyanannyi őrölt gyömbért. 60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz! Én tegnap gyúrtam, ma délután sütöttem. A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát. Rövid idő alatt megsül.
A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább verjük. Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani.
Én először az alapmázba hempergettem egy adagot (3 tepsivel lett, összesen 90 db). Utána a maradék mázat elfeleztem. Az egyik részbe belereszeltem egy narancs héját, a másikba kevertem kakaóport meg fahéjat. A barna mázból maradt egy kevés, azzal megcifráztam néhány fehéret. Lehetne a mázba kókuszreszeléket is tenni, vagy kókuszt és kakaóport, vagy csak fahéjat, vagy reszelt citromhéjat. Úgy könnyű a díszítés, ha mély, de kis alapterületű tálban van a máz.
Nekem már be van keverve, csak ki kell sütnöm. A vaníliás kiflivel és a linzer karikával már készen vagyok, igaz azokat tegnap sütöttem.
Bea, Lina, nagyon jók a képek!
