A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 júliusi babák

Zsuzsi!!

A petefészket és a petevezetéket magában foglaló méhfüggelék (orvosi nevén adnexum)
torolve_20131003125716

megnyugtató, hogy nem csak én nem szeretném ha 1-2 hétre odaköltözne az anyós vagy valaki, nálunk szomszéd falu, szóval elég ha átjön és hozza a fincsi kajákat :wink:

jó ez agyakorlat, amit leírtál bori, igaz én sosem voltam olyan jógás típus, de ezt kipróbálom!

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers
lynia-

Hát azt én sem szeretném, hogy anyós hozzánkköltözzön :twisted:
A szüleim viszont mivel külföldön élnek, és általában minden nyáron jönnek 3hétre természetes, hogy nálunk laknak. Remélem most is fognak jönni és akkor lesz segítségem, különben nem! Bár ahogy anyumat ismerem tuti fog jönni max apu marad otthon :cry:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Sziasztok, köszönöm szépen mindenkinek a kedves szavakat, nagyon rendes tőletek, hogy aggódtatok, egészen meghatódtam.

Már nem vagyok "annyira" kétségbeesve, de a pocakom még mindig feszülget, szerdán kell visszamennem a dokihoz, addig szigorú pihenés.
Beszéltem vele, lehet, hogy kezdődő terhességi cukorbetegség is van nálam, ezért előbb megcsináltatja a terheléses vérvételt, ha van, akkor szigorú diéta. Bár mondjuk semmit sem híztam, és étvágyam sincs nagyon. Mindegy. Majd az eredmény után többet tudok.
Azért jól egyszerre jött minden, genetikai vizsgálat, AFP, terheléses cukor, ez a vérezgetés, hányinger-hányás, és a fertőzés. Mindegy. MEgbírkózunk vele.
Ja és szerdán vizsgázom műv.történetből. :evil: Szuper!

Zsuzsi ne aggódj mindenkinek eljön ez a nap, amikor semmi se jó, kenegesd a patikat éjszakára szárító krémmel. Előbb utóbb elmúlnak, bármitől kijöhetett, a kajától, a vitaminoktól, bármitől. Ahogy jött el is fog múlni. Fel a fejjel! Mondanám, hogy milyen szépen süt a Nap, de ez most nem aktuális. :lol:

Az intim tornát én is javaslom, sok barátnőm szült úgy, hogy előtte tanfolyamra járt, állítják, hogy jobban ment a szülés! Nekem minden ismerősömet vágták, de senki nem érezte a vágást, utána kellemetlen volt, de nem nagyon tudtak ezzel foglalkozni a baba mellett. A varratkiszedés meg állítólag nem fájdalmas.
Nemsokára megkapom a gyógyszer nevét, meg a krém nevét, amitől barátnőmnek hiper gyorsan begyógyult a gát sebe. Türelem lányok, még nem szülünk!

Legyen szép napotok, majd még benézek.

Andrea
Kép
kindernay

igaz, még van csaknem 6 hónap, addig inkább nem gondolok ennyit a gátmetszésre

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers
lynia-

Köszi, az AFP-s eredményeket!

Blur
Jó, hogy neked ezt mondták! Mindenki attól szokott betojni, ha 0,6 vagy 0,7 körüli, hogy nem Down kór -e. De nekem is meglesz mind a 4 hormonra az eredmény, remélem normális lesz.

Intimtornáhot megjött a kedvem! :lol:

Kép
Kép
emma1976

Az AFP önmagában egy lelet, annyit ér, mint mondjuk a testsúly. A genetikai, tehát a fejlődési rendellenességeket szűrő programnak egy borzasztó sok fölös idegeskedést okozó kövülete.
Az AFP értékét általában nanogramm/ml-ben szokás megadni, de mivel szintje több tényezőtől is függ, ezért egy átláthatóbb meghatározása terjedt el a terhesszűrésben. A MoMk érték egyrészt a terhesség pontos ultrahangos korához (12. heti ultrahang szűrés fontossága!) és az anya folyadéktereihez (ezt a testsúly megadásával becsüljük ) viszonyítja a magzatban megtermelt és az anyai vérbe átkerült (!) alfa-fötoprotein mennyiségét. Sajnos ez az utóbbi tényező (a folyadéktereket a testsúly alapján modellezik) az egyik nagy bizonytalansági tényező. A MoMk értéket adott terhességi héten 0,7-2,5 között tekintjük a normál tartományba esőnek. A ng/ml-ben megadott AFP érték általában 20-100 ng/ml közé esik.
Tapasztaljuk, hogy az AFP magasabb értéke többször fordul elő olyan esetben, amikor később a magzati fejlődés károsodását (méhen belüli elhalás avagy később a fejlődés visszamaradása = retardáció) észleljük. Nem a magas AFP az ok, az egy jel.
A baba pedig bármilyen AFP érték mellett lehet egészséges.
A méhen belüli diagnosztikában ma a legjobb eredményességű az ultrahang.

kétfiús anyuka
babdorka

Na ja. Sokkal fontosabb a genetikai UH.
A nyugati országokban nem csinálnak már AFP-t, pontosan a téves eredmények miatt..
torolve_20131003125716

Gurgula: Köszi az infót!

AFP: Szerintem sem kéne, mert mindenki csak aggódik miatta...

Kép
zsuzsi**

Halihó!

Csak az uccsó 2 oldalt futottam át. Anyucik, jól megrémítitek itt az első babára várókat :D
Egy kis megnyugtatatás: nekem sem volt túl kellemes az első 1-2 szoptatás, sőt Virinél ki is sebesedett, de egyáltalán nem volt durva. Azt hiszem, ez is másképp van mindenkinél.

Uxi: Viri (36 hét) 2950g, Bogi (38 hét) 3350g, Berci (36 hét, diab.) 3200g.

Emi:
-mikor pelenkázzak? Ezt szvsz leírtuk már. Ha lesz időm, kiszedem egy doc.-ba, mert az az érzésem, hogy ez a kérdés még 1000x föl fog merülni :D
-hogyan mossam a cuccait? Én amíg nem volt igazi csúszó-mászós korszakban, külön mostam a babacuccokat. Most is külön tárolom a szennyest, de együtt mosom a miénkkel. Álatalában 60 fokon (már, amit lehetett) mostam, a pelusokat kiöblítettem, majd fertőtlenítős vízben tartottam, amíg nem gyűlt össze egy fél adagnyi (kb. 2-3 nap), akkor 90 fokon mostam. Az igazi fertőtlenítést a vasalással kapták a ruhák (nyáron egy élmény lesz :roll: ).
-sterilizálás a cumis cuccoknál? Én citromleves vízben főztem ki a cumikat (Berci 11 hósan "szokott rá" a cumisüvegre, előtte öklendezett tőle), fejős cuccokat ált. naponta-kétnaponta.
-hogyan fogjam, öltöztessem, fürdessem, köldökcsonk Erre is jó, ha nem egyedül vagy egy szobában, ill. ha szerencsés vagy és normális csecsemősöket fogsz ki, biztos segítenek majd Neked.

AFP: pont ezért remélem, hogy a jövő héten megcsinálják a korionbiopsziát, így már abszolút nem fog érdekelni az AFP eredmény, mert addigra meglesz a másik is bőven.

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Jovika, van egy jó hírem, most esküdött egy kollegám barátnője, és mégsem volt jó, amit a törvény alapján mondtam, ugyanis a feleség felvette kötőjelesen a férje nevét, de a férj maradt.

Kép
nenoke

Bejelöltem mindenkit az iwiw-en, vagyis azokat, akik adtak elérhetööséget.

Az afp szerintem is fölösleges izgalmaknak teszi ki a kismamákat.
molkata

Gátmetszés: engem nem kérdeztek 90-ben, 92-ben, Bercinél már igen. De a végén kellet egy picit vágni. A varratnak és a kis sebnek köszönhetően simán ültem rajta, de az előzőeknél vagy 2 hétig csak félseggen bírtam :?

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Sziasztok!

Elvileg az intimtornával tényleg edzhető a gát, meg lehet gátmaszást csinálni. Valahonnan leszedtem a netről, hogy hogy kell, de már nincs meg, csak véletlen találtam rá tegnap kinyomtatva. Majd ha itt lesz az ideje, begépelem.

De sokszor hiába minden, kórháza válogatja, legtöbb helyen gyakran vágnak a rutin miatt :cry: . Meg kell beszélni a dokival+gátvédelemben jártas szülésznőt fogadni.
Persze ha muszáj vágni, akkor vágjanak, nekem azzal van bajom, hogy sokszor akkor is vágnak, ha nem kéne.

Gátizomtorna: nekünk az intimtorna tanfolyamon azt mondták, a teljes hatás elérése 10 hét, de ha már nincs annyi a szülésig, akkor is jó lehet. Mindenesetre nem csak az tud gátvéddelemben szülni, aki intimtornázik, de gondolom a torna megkönnyíti a dolgot.
Én Kriston féle intimtornára jártam, ott azt tanították, függőleges helyzetben (pl. ülve) nem jó végezni a gyakorlatokat, csak vízszintesben, mert függőlegesben meg van terhelve a gát.

Blur, nem kell választani, csak van, ahol lehet. Elsőre nekem nem volt, és bár elégedett voltam az ügyeletessel, most szeretnék fogadni, legalább olyan fontosnak tartom, mint a dokit. Pont a fent leírtak miatt.
Általában a 35. hét körül szokták felkérni, így már hozzá lehet menni ctg-re, nem aszülőszobán látja az ember először.

Gátmetszés: tényleg nem érezni, általában adnak érzéstelenítő injekciót a gátba. Ez legtöbbször még varrás közben is hat, legalábbis az elején. Inkább utána rossz... :?
Viszont azt tudni kell, hogya gátmetszéskor átvágják az izmot is, a repedések 99%-a meg csak bőrrepedés, nem olyan súlyossági fokú, mint a gátmetszés. Nagyon ritka az izomrepedés, és ha látja, hogy repedne, akkor inkább vág a legtöbb doki.
Gondoljatok bele, nem hinném, hogy selejtesen lettünk teremtve, hogy ne férne ki a baba normálisan vágás nélkül, ez a természetes kijárata, régen sem vágtak, hogy nagyobb legyen a lyuk... :oops:

Nenoke, ne aggódj, nem ez az általános, ami itt van a topikban, az első babánál átlagban a 19-21. héten, a többediknél 18-19. héten lehet először mozgást érezni. Én sem érzek még, néha valami gyanús, de szerintem ilyen korán még nem lehet az, valószínű inkább bélmozgás. Emivel 19 hetesen éreztem először.

Zsuzsi, én is pattanásos vagyok! Kijöttek a ragyáim, tisztára úgy nézek ki, mint tizenévesen! Még a mellkasomon is. :shock:

Gurgula, nagyon köszönöm! Már írtam a kiadónak is, ők is azt írták, hogy elfogyott, és már nem adják ki újra, mert nem az övék már a joga. Most kaptam meg a válaszukat.:cry:
A Batthyány téren hol van az elérhetőségük?

Bori!
Szerintem az Istvánban biztos fognak segíteni a nővérek a szoptatásban, meg ott talán szoptatási ambulancia is. Szóval gondolom az ilyen szempontból jó hely lehet.

A Nyírőben nagyon gáz volt, öten hatfélét mutattak, az egyik nővér megnyomorgatta a mellemet és a baba szájána préselte, azt hittem, elájulok. Végülis akkor derült ki, hogy senki nem mondott jót, mikor 2 hét után kihívtam az LLL szopis tanácsadóját, ő mutatta meg, hogy tegyem mellre a babát.

KépKépKépKépKép
uxi

Fú, de hosszú lett! :oops: :oops:

KépKépKépKépKép
uxi

Az AFP-nél figyelembe veszik a testsúlyt?
Nekem nem kérdezték, nem is tudták Eminél. :shock: Vajon hogy számolták ki akkor?
(0,81 lett).

Köszi a babaméreteket!
Az is írhat, aki még az első babáját várja! (saját+tesó súlyt) :wink: .
Eddig úgy néz ki, nagyjából bejön, amit gondoltam. Akkor nem tartok 4 kilós babától :D .

KépKépKépKépKép
uxi

Tudom, hogy hülye kérdés, de hogy rendeljek meg a könyvet egy honlapról emailben?

Mármint hogy szólítsam meg őket? Tisztelt ...? Emailben hülyén néz ki a "tisztelt cím"?
Tisztelt www.szülés.hu??
Merthogy nem ők a kiadó, meg nincs ott senki neve...

KépKépKépKépKép
uxi

Uxi: én t. cím megszólítást írnék, vagy semmit, csak, hogy szeretném megrendelni a könyvet.

Elkezdtem visszakersni és kigyűjteni a "hasznos" dolgokat és belenéztem (elmentettem) a mi kell a babának doc.-ba. Véletlenül láttam meg, hogy digi hőmérőt írtak benne. Tapasztalat, hogy a digitális nem jó. Elromlik, hamis eredményt ad, a dokikat nem érdekli, mit mutat, csak a higanyosnak hisznek (miután teszteltem 2 digi hőmérőnket a higanyossal együtt, már én is csak az utóbbinak hiszek). Ez nem szentírás, csak az én tanácsom, de es. a védőnőnél rákérdezhettek majd, hogy a babadokitok hogy áll a kérdéshez.

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Uxi!

Szerintem a "tisztelt címzett" megszólítás nem néz ki hülyén e-mailen sem...
Miért lenne másabb mint a levélben történő? Annál biztosan jobb mint aki az intézményt, szerkesztőséget, stb. szólítja meg.
baba24

Szóval, ha gáz van a szoptatás körnéykén, akkor legelőször a szoptatás ambulanciához kellene fordulni, nem?
Könyvekben melyik a jó?

Én egyébként szoptatá-parás vagyok. Mert valahogy furcsa, hogy ennyire kér értelmű a mellünk :oops: Tudom, hogy nagyon jó tud lenni, sokan mondták, elfogadom, várom, és ha tudok, sokáig szeretnék szoptatni. De ezek a sebes dolgok most megint erősítettek a gyanakvásomon.

Gátmetszés: szerintem is úgy vagyunk kitalálva, hogy kiférjen Béb, ha hagynak neki elég időt (nem erőltetik oxitocinnal, stb.)
Ha repedne, és orvosilag indokolt a vágás, akkor persze vágjanak. De az Istvánaban a szülésznők és a dokik is a gátvédelem melett vannak. Valaki azt mesélte a folyosón, hogy a dokim sajátmaga végzi a gátmasszírozást :) (nőnemű doki, biztos azért ilyen lelkes)
(milyen vicces, anyósomnak mondtam, hogy gátvédelem, és ő ezen a gátmetszést értette. hogy változnak az idők... gondolom neki még ezt adták be...)
Vendég

Nekem is fura, hogy mért vág mindenáron, én sem örülök neki, hogy így áll hozzá. De szerintetek mit tegyek? Orvost nem nagyon szeretnék váltani...

kétfiús anyuka
babdorka

Saját felelőssére lemondani? Vagy az meg para, mert mi van, ha bepipul, és akkor sem vág, ha kell.
Az nagyon fontos ám, hogy mindenről jogunkban áll lemondani! (pl. oxitocin injekció, stb.)
Dokiváltáson én is elgondolkodtam múlt héten. 30 percet voltam bent nála, és max ha 5 percet foglalkozott velünk :(
Vendég

Hát Dorka!

Tudod én olvastam, hogy manapság még itt Mo.-on hadilábon áll a gátvédelem. Valami olyasmi, amit mostanában kezdenek már tudatosítani betegben, orvosban, de nagyon sok helyen, sok orvos még a mai napig úgy áll hozzá, hogy jobb az "elővigyázatosság". Főleg ha több szülés van egy napon, és nem jut annyi figyelem... Tudom ez így olyan nem is tudom milyen, de ez van. Lehet vágyni dolgokra, de pl. az alternatív szülést is nagyon kevés kismama tudja megvalósítani, pedig azt is mondják milyen jó.... Ez a jelenlegi helyzet. :shock:
szerintem mérlegelj, hogy egy váltással miket veszítenél, mit kockáztatsz... Nem egyszerű, de a Te nyugalmad a lényeg. :)
baba24

Bori, és mi történt 25 percig?

Kép
nenoke

Megírtam az emilt...Kíváncsi vagyok, nekik van-e a könyv.
Ha nincs, fénymásoltatom, még olcsóbb is, mint megvenni, csak utálom a fénymásolt könyveket... :?

Én egyébként (remélem nem közveztek meg) nem szerettem szoptatni, de titkon remélem, most megváltozik.
Mindenki írta, milyen csodálatos, meg bla bla bla, mi szenvedtünk, amikor már nem fájt, akkor sem volt sokkal jobb, mert lassan és nagyon sokáig szopott, minden etetés 1-1 óra volt még 6 hónapos korában is (újszülöttnél még természetes), és általában nem is volt neki elég a tej.
Úgyhogy én nem sajnáltam túlzottan, mikor vége lett...

KépKépKépKépKép
uxi

Már válaszoltak is!

Ez aztán gyors volt.
Hátha érdekel még valakit:

[quote]A írta: bába válaszol c. könyv valóban jó ideje elfogyott, sehol nem kapható. De
akié a jog, már dolgozik az új, bővített kiadáson, megjelenése ez év
tavaszára várható.
Megrendelését felteszem a várólistára, amint kijön a könyv, értesítem ezen
az e-mail címen. Postai utánvéttel tudom küldeni, vagy személyesen is
átvehető majd.

KépKépKépKépKép
uxi

Receptet írt egy betelefonálónak, hosszasan, majd igen hosszasan nem tudom mit csinált a számítógépen. Valamit elrontott az asszisztens, azt javította, meg kaját is kért. Jó, ebből a 25 percből lejön, hogy végül az én táppénzes papíromat is megírta, szintén extrém hosszú ideig. Asszem az az alapvető baj, hogy mindent számítógépen akar megírni, és ehhez képest alig ért hozzá. Csak én mondjuk nem várom el, hogy gyöngy betűkkel nyomtatott receptem/papírom stb. legyen... Spec nem azért járok hozzá.
És amikor kijöttem, milyen szépen néztek rám a többiek... Sztem minimum egy zokogó fejet vártak ennyi idő után :)
Vendég

Ez a szoptatás engem is rémiszt. Tekintve, hoyg eddig eléggé Anyura és nővéremre ütöttem (terhesség alatt no hányás, minimális émelygés, testsúly, stb.), és mindketten rengeteget szenvedtek, és kb. 3 hónapig tudták csak szoptatni.

Kép
nenoke

Bori, hát ez tényleg elég rémisztően hangzik. Én is meggondolnám, hoyg váltok. Szerencsére az enyém nem ilyen, ott tényleg mi vagyunk a központban, és még be is hívta az asszisztensnőt, hogy ő is csodálja meg a babámat. :oops:

Kép
nenoke

Uxi nem kövezlek meg. Főleg mer nem is tudhatom első babásként hogy én mit fogok érezni. De az nagyon jó, hogy mindenféléket megosztunk így egymással, mert így nem érzi magát esetleg egyedüli gonosz, nem jó... stb. anyának, aki esetleg eltér valamiben. A szeretet nem ezektől a dolgoktól függ, de sok ember szeret idealizálni. :wink:
baba24

Drágáim, egy óra múlva jövök...melóóó van!!! blááááá :x

Pussz

Kép
zsuzsi**

mer=mert :oops:
baba24

Baba, csatlakozom, sőt nemcsak idealizálni szeret sok ember, hanem magából indulni ki. TUdom, a barátnőm, akinek rengeteg teje volt, mindig negatívan beszélt azokról, akik nem sokáig szoptattak, merthog yszerinte ez hozzáállás kérdése. Na persze, kell hozzá a pozitív enegria, én sem súlykolom magamba, hoyg Anyukámnak, nővéremnek nem volt, akkor nekem sem lesz elég tejem, de azért a genetikát és adottságokat sem lehet letagadni.

Kép
nenoke

Az én dokim tuti nem fog vágni, csak ha muszáj! Ezt már Máténál megbeszéltük. Sajnos akkor kellett, mert kisfiam olyan gyorsan jött kifele, hogy különben szanaszét repedtem volna :roll: ( magzatburok repedéstől és fájások kezdetétől 3óra múlva a kezemben volt. Épp beértünk a kórházba :lol: )

Dorka: ha van időd és kedved beírod a táblázatba a nevekhaz a Lucát? Egyenlőre ebben egyeztünk meg apával, ha mégis kislány lenne :lol:

Dani 1993.11.04., Marci 2003.08.02., Máté 2005.01.13., és Samu 2007.07.16. anyukája
brigi73

Igen Nenoke!

Ez a másik fele. Amikor magából indul ki valaki. Egyszerűen mások vagyunk és nem fog egyformán működni minden.
És az nagyon jó, ha az ember megtanulja ezt. Önmagára nézve is, és a másokhoz való hozzáállásában... :shock:
baba24

Persze, Brigi, már frissítettem is! Úgy várom már, hogy kinek a sorát színezhetem be legközelebb. Kép

kétfiús anyuka
babdorka

Uxi: mármeg mért köveznénk meg? Én sem tudtam Danit szoptatni :cry: Fájt, senki nem segített, féltem, hogy nem elég neki, akkor még az volt, hogy 3-4óránként kell etetni az én fiam meg állandóan sírt, stb. 4hetesen már kapott pótlást, végül tápszeres lett :roll:
Marcinál készültem és kitartóbb voltam. Nem érdekelt, hogy anyu ellenezte, hogy szinte óránként sazoptatok. Az első 2-3hétben sírtam minden szoptatásnál úgy fájt :cry: De elmúlt és azóta sem volt semmi gond. Én megvettem a Szoptatás című könyvet és sokat tanúltam belőle. Mindenkinek ajánlom. Persze, ha valaki nem tud, vagy bármilyen okból nem akar szoptatni azt is megértem, és elfogadom. Nem ettől lesz valaki jó anya!!! Az a lényeg, hogy mindkét félnek kellemes élmény legyen. Ha ez nem így van, akkor az egésznek semmi értelme!

brigi73

Jut eszembe, kicsit más:

Nektek milyen utónévkönyvetek van?
Legalább 3 félét láttam már, a miénk elég klasszikus, Magyar Utónévkönyv a címe.
Szerintetek mindegyik ugyanolyan?

Kép
gabi
blur

Sztem, még mindannyian idööben vagyunk és aki nem érzi magát biztonságban, annak lehet, hogy jobb lesz egy váltás.

A szoptatásról: nemrég szült egy barátnööm és öö mondta, hogy eddig azt hallotta, hogy a világ legszebb dolga, csak arról nem beszélt senki, hogy hát elég fájdalmas is. Persze, biztos meg is kell tanulni...

Most enni fogok. Mindent kívánok egyszerre. Ma este megyünk vásárolni. Félek magamat bevinni a boltba :oops:
molkata

Brigi, nálunk is volt minden. Pótlásként főleg lefejt tej, esténként fejtem még egy soron kívülit, mikor Emi aludt, eleinte több, később kevesebb tápszer is.

Amennyit szenvedtünk, már mindenki azt mondta, feladta volna. Mivel egy mellből nem volt elég, mindig két mellből szoptattam, és csak utána kapta a pótlást, ha kérte. Az első időkben napi 2 deci tejem volt összesen, az a doki, akinél az egyik mellgyulladáskor voltam, azt mondta, csoda, hogy nem apadt még el.
Végül sikerül napi fél literre feltornázni a tejet, délelőtt nem is kellett pótlás, Emi is megtanult valamennyire szopni, én meg fejtem mellette rendületlenül, (minden este fekvés előtt, Emi ekkor nem evett már, csak én nem mertem tele mellel lefeküdni) az jó volt másnap pótlásnak, így csak este kapott tápit.

A vegyes táplálás egyébként marha fárasztó, sokkal kényelmesebb csak tápizni, de úgy voltam vele, hogy kapjon minél több anyatejet, amíg lehet. Minden etetés: tápikészítés/lefejt tej melegítése, szoptatás két mellből, majd pótlás, ha kell, utána mosogatás, cumisüvegsterilizálás... Cakpakk 1-1,5 órás program volt.

Ezt csináltuk 7 hónapig. Végülis nem hagytam volna abba, ha nem kényszerülök rá. Leforráztam magam, másodfokú, hólyagos égés (mellbimbók is). A kórházban eltiltottak a szoptatástól, nem is tudtam volna a fájdalomtól. Egy hónap múlva gyógyult meg annyira, hogy mellre tettem volna Emit, de már nem kellett neki, rájött gondolom, hogy üvegből könnyebben megy. Pedig érdekes, 2 hetes korától kapott cumiból is, de amíg szopott is, nem szokott át az üvegre.

2 hónapot fejtem, ezalatt szép lassan elhagytam, ennyit bírtam, elegem lett. A végén megünnepeltem, hogy ismét alhatok hason. :D

Remélem kistesóval ügyesebbek leszünk, mert nála már nem lesz időm ezeket megcsinálni. Fejni tuti nem lesz kapacitásom.

KépKépKépKépKép
uxi

Uxi: drukkolok, hogy most sikerüljön. Egyébbként én Marcinak Máté születése utánn még 1évig fejtem :roll: Nagyon drága volt a tápszer, és reggel meg este még igényelte...

brigi73

Dorka!

Teljesen nem ide illik, de tudod nézelődtömben, jártomban keltemben láttam egy pár táblázatot, és azt gondolom, hogy igazán nagyon büszkék lehetünk a mi táblázatunkra! :D
baba24

Hát, nem értem vissza egy óra múlvára, lassan meg mennem kell haza, mert rámzárják az irodát. Mindegy, holnap majd jövök ám.

Vigyázzatok magatokra!!!

Sok puszi nektek! :D Kép

Kép
zsuzsi**

Köszi baba, ez jól esett. Kép

kétfiús anyuka
babdorka

Hali!

Gyors kérdés: milyen idősen mentetek afp-vizsgálatra? Hogy kell rá készülni?

Most pedig elolvasom az elmúlt napok termését, lesz néhány oldal. :wink:

Páá

Nenoke: a16+héten szokták levenni :wink: lelkiekben készülhetsz a vérvételre :D

brigi73

sziasztok

Nekem is fajt a szoptatas, de a lanyom pl. nagyon profin tudta, hogyan kell. Nem kellett sokat segiteni neki, sot o segitett nekem, nem is tudom, mi lett volna, ha nem tudja :).
Nenoke, anyukam nem tudott szoptatni (majdnem ehenhalasztott, doktor ur, miert uvolt ez a gyerek? -Mert ehes :)), de en igen, szoval a genetika nem annyira meghatarozo.
A lanyom 3 eves koraig szopizott, az elejen voltak bajok, volt cumizavar is (a potlas miatt), fejes is, potlas is, de okosan visszaszokott.
A bimbovedot nem ajanlom, majdnem mellgyulladas lett belole.
Baba megfogasa- tartani kell a fejet (ez fontos), en is benaztam, apa batrabb volt, o is furdette.

Kata
egyedul leszel masfel honapig, segitseget nem tudsz szerezni?

Andi
pihenj sokat, vizsga miatt ne izgulj

Lanyom kerdesei (tudja h. a pocakban van a baba)
megetted a babat? erre mit lehet valaszolni? :) ollóval szedik ki? a pockod fajni fog?
"Amikor en nagy leszek te leszel a pici :) es foglak az agyban :)"
sziasztok

mandarka

Sziasztok,
gyors kikapcsolódás itt nálatok az esti alvás előtt... :lol:
Már fáj a hátam a sok pihenéstől, de a párom
"közvéleménykutatást" tartott az ismerős barátoknál, orvosoknál, és SZIGORÚ EGY HETES pihenést 'írtak fel". Úgyhogy se ki, se be, max. a vizsgára mehetek el, meg az orvoshoz! :wink:
A pocakom még mindig feszül, meg szurkál, és teljesen olyan vagyok, mint egy öregasszony a gyógyszereimmel. :evil:

A gátmetszéssel kapcsolatban én úgy tudom, hogy már nem kötelezően vágnak, csak ha kell, de igazából senki nem tudhatja, hogy milyen ott lent a helyzet. Az egyik barátnőm pl. rendszeresen tornázott, szülés előtt, közben, után, elég laza is volt, de a gát annyira merev, hogy nem tágult úgy ahogy kell. Így az orvosnak "nyiszálnia" kellett, hogy meg tudjon szülni. Akkor nem fájt neki, csak utána. Szerintem ez is egyénfüggő, mint a szülés, és szoptatás.
Van akinek van teje, van akinek nincs, van akinek fáj, van akinek nem. Szerintem az baromi jó, hogy összeszedjük a tapasztalatokat erről is, arról is, aztán ha kiderül, hogy mi (első szülők) melyik csoportba tartozunk lehet szemezgetni a sok infó közül.

Zsuzsi jobban vagy?

Köszi Mandarka, ezt teszem, szigorú pihenés... :wink:

Jó éjt nektek!

Andrea
Kép
kindernay

GÁTMETSZÉS: IGEN/NEM

Pro:
Dr. Török Miklós szülész-nõgyógyász, egyetemi adjunktus válasza:
A gátmetszés alkalmazásának elterjedése elõtt írott szülészeti tankönyvek oldalakon keresztül részletezik azokat a magzati és anyai sérüléseket, amelyekkel jómagam 25 éves pályafutásom alatt az általánosan elterjedt gátmetszésnek köszönhetõen sosem találkoztam - egészen a legutóbbi idõkig. Mostanában ugyanis az "új" szülészeti eljárást lelkesen hirdetõ egyik közkórházunkból negyedfokú, tehát a végbél záróizmáig terjedõ gátrepedést jelentettek. A gátmetszést éppen az ilyen típusú sérülések megelõzésére végzik!
A gátmetszéssel kívánják csökkenteni illetve megelõzni a késõbbi széklet és/vagy vizeletcsorgás elõfordulását, a hüvely belsõ sérüléseit, a méh és a hüvely süllyedését, valamint a szexuális mûködési zavarokat, amelyek az elõbbi panaszokból fakadhatnak.
Megfelelõ gátvédelem mellett (ilyenkor vágás nélkül, kézzel védi a szülésznõ a gátat, és segíti a magzat megszületését) ugyan ritkák a súlyos sérülések, a baj csak az, hogy nem lehet elõre megmondani, kinél fog a repedés bekövetkezni. Az orvosi etika pedig megkívánja, hogy a kevesebb veszéllyel járó gyakorlatot kövessük. Mindenképpen szükséges a gátmetszés olyan esetekben, amikor a kitolás során a magzati koponyára túl nagy vagy túlságosan hosszú ideig tartó nyomás nehezedne - például elsõ szüléseknél; a magzat medencevégû elhelyezkedésénél, vagy ha a magzat éretlensége miatt nem lenne képes a normális nyomásviszonyokat sem elviselni. A gátmetszés meggyorsítja a kitolási szakot, ezért olyankor is alkalmazni kell, ha a szülés elhúzódása fenyegetõ magzati oxigénhiányt okoz.
Az utóbbi húsz évben éles szakmai vita alakult ki a gátmetszés szükségességérõl. Az elvégzett vizsgálatok eredményei sokszor ellentmondásosak. 1984-ben ezer fõs mintát vizsgálva úgy találták, hogy a négy súlyos gátsérülés közül három abban a csoportban történt, ahol nem végeztek gátmetszést. A vizelet és széklet tartási problémák okait keresve kockázati tényezõnek találták a az elhúzódó kitolási szakot és a gátmetszést is - vagyis az is kockázatos, ha végzünk gátmetszést, s az is, ha nem. Az egyik nagytekintélûy angol tudományos folyóirat idei számában egy kolléga a gátmetszést a szexuális csonkítás kategóriájába sorolja. Szerintem az igazság valahol a kettõ között van. A gátmetszés szükségességét mindig csak az adott szülés lefolyása alapján, a gátfeszülés mértékébõl kiindulva dönthetjük el. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem szülészeti klinikáján általában a szülések 25-30%-ában tartjuk feleslegesnek a gátmetszést. A helyesen elvarrt és kezelt gátmetszés tapasztalataink szerint önmagában semmilyen késõbbi panaszt nem okoz. Nyilvánvaló persze, hogy a túlzóan nagy, rossz irányú, rosszul elvarrt, nehezen gyógyuló gátmetszés rosszabb, mint egy spontán keletkezõ, de szerencsésen, szépen gyógyuló kisebb gátsérülés - s a gondolat megfordítva is igaz Az egyes orvosok, intézetek minden említett tényezõben eltérhetnek egymástól, ezért talán lehetetlen a tapasztalatokat összehasonlítani, és belõlük általános következtetéseket levonni.

Kontra
Dr. Geréb Ágnes szülész-nõgyógyász válasza
Az eddig kísért 800 otthonszülés során csupán három esetben végeztem gátmetszést, két esetben a rossz magzati szívhangok miatt, egyszer pedig azért, mert elromlott a szívhang vizsgáló, és nem akartunk kockáztatni. Utólag feleslegesnek bizonyult ez a vágás. Ilyen beavatkozást csupán a magzat kímélése érdekében végzek, ha szükséges, hogy ezzel meggyorsítsam születését.
Eddig két alkalommal keletkezett olyan súlyos gátsérülés, amelyet - a körülmények miatt (jó feltárási viszonyok és segéd hiánya) - kórházban kellett ellátni.
Tapasztalataim szerint az elõször szülõknél lényegesen ritkábban reped a gát, mint többedszer szülõknél. Kisebb repedések fõként a heges területen keletkeztek olyanoknál, akiknél korábban gátmetszést végeztek. A spontán repedések zöme középre esik, csak a bõrt érinti, és szépen, jóformán hegmentesen gyógyul. A gátmetszés azonban izmok átvágását is jelenti, ezért a gyógyulási folyamat hosszú, s az eredmény sem mindig tökéletes.
Ami a gátmetszés elmulasztásával összefüggésbe hozott panaszokat illeti: késõbbi vizeletcsöpögés olyanoknál is tapasztalható, akik egyáltalán nem, vagy császármetszéssel szültek. Ez a panasz inkább hormonális okokkal, a kötõszövet lazaságával, az izmok renyheségével hozható összefüggésbe. Megfelelõ gáttornával sokat javíthatunk a helyzeten. A gátmetszés a hozzá fûzött reményekkel ellentétben inkább elõsegíti az izomzat rugalmasságának elvesztését, s ezen a mégoly tökéletes varrás sem segít számottevõen. A belsõ repedéseket is a gátmetszés elmulasztásával szokták magyarázni, az otthonszülések során inkább kisebb nyálkahártya-sérülésekre volt példa.
Sokáig tartott, amíg a klinikai rutint saját tapasztalataimmal mertem felcserélni. A hagyományos gátvédelem hatékonysága megkérdõjelezõdött számomra, mióta észrevettem, hogy ilyenkor gyakrabban keletkezik repedés, mint amikor a szülõ nõ maga végzi a gátvédelmet, vagy más, de az õ útmutatása alapján. Mert a szülõ nõ érzi legjobban, hova kell nyúlni, hol feszül a legjobban, hol van szükség az orbáncfûolajos masszázsra és/vagy a meleg vizes borogatásra. Mióta letettem arról, hogy ujjal tágítsam a gátat, illetve mióta nem a hagyományos gátvédelmet végzem, még kevesebb a repedés.
Nagyon fontos a gát kímélése érdekében, hogy a szülõ nõ érzése szerint váltogathassa testhelyzetét kitolás közben is. Aki ezt nem teheti meg, ne tiltakozzon a gátmetszés ellen, mert biztos, hogy nélküle rosszabbul jár.

Hol és hogyan lehet megtanulni a gáttornát?
A gátizmok épsége Kriston Andrea egészségtanár szerint csak úgy õrizhetõ meg, ha minden itt található izomra, különbözõ rosttípusnak megfelelõ erõ-, gyorsaság-, állóképesség-növelõ edzést végzünk napi 2X5 percben, miközben védjük az alhasi tartószalagokat. A tréning elsajátítása 2X5 órás foglalkozás keretében történik. A hétvégi intimtorna tanfolyamra az 1-256-5452-es telefonszámon lehet jelentkezni.
A Kriston Andrea-Ruzsonyi Péter szerzõpáros Intim nõi torna címû könyve a következõ címen rendelhetõ meg: 1134. Bp. Váciút 19. T: 1- 350-1652, Bibliofil Országos Könyvesbolthálózat

Andrea
Kép
kindernay

Andrea
Kép
kindernay

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?