Sziasztok!
Leírom mi a protokoll a terhességi vércukor viszgálatban, hátha megnyugtat titeket!!! Legalábbis az két éve az államviszgán még ez volt, és azóta nem adott ki új protokoll könyvet a szülészet atyaistene!
Nos!
Ad1: Ha a családban van cukorbeteg, akkor már a terhesség korai szakaszában, majd középidőben ujra el kell végezni az éhgyomri és az "étkezés" utáni vérvételt. (Ez történhet egy vagy két óra múlva)
Ad2: Ha nincs semmi gond a csládban a fenti vizsgálatot kötelező elvégezni a terhesség 24-28hete között.
Értékelés: Ha az éhgyomriérték több mint 5,8 a terhelés(zsömle+tej) utáni érték valamelyike pedig meghaladja a 6,7-et, akkor indokolt 50 v 75 gr cukor terhelés mellett újra elvégezni a vizsgálatot. Ha ennek az értéke egy órára 7,8 felett van, akkor diétát vezetünk be.
Egyesek szerint terhelés utáni 9-es vércukor szint mellettis elég a diéta!
Ezekben az esetekben hetente kétszer ellenőrizni kell a vizeletben lévő cukor mennyiségét és a vizelet aceton jelenlétét, esetekben vércukor szintet is.
Nahmármost nem tudom miért nem szeretik a zsömle+tej megoldást, de valóban általában a 75gr cukorral kezdik.
Tehát aki cukros vizsgálaton volt annak 5,8 - 7,8 között jó a vércukra, aki zsömlés tesztenvolt annak pedig 5,8 - 6,7 között jó.
Eddig nem akartam ilyen szakmai töltetű hozzászólásokat írni, mert nem szülésznőként, hanemkismamaként vagyok itt én is!:)
De ha a jövőben szóltok, hogy írjak valamilyen témából ilyeneket, szívesen megteszem, de nem szeretnék kilógni a sorból!
Mindenkinek nyugalmas gömbölyödést ugyanis a stressz nem tesz jót a vércukornak!