[quote]K írta:épzeljétek, a sógornőmnek most egy hónapos a kislánya és nincs túl sok teje, mondjuk ignyszerint két ciciből szoptat... Tapasztalt anyukák véleményét kérném még erről!! Kiegészítésnek tápszert kap a baba, ami képzeljétek keserű!! Keserű azért,hogy ne szokjon rá és akarjon még cicizni is!! GÁZ!! Így szivatni egy ilyen kis apróságot!
Orsi!
Nem azért keserű a tápszer, hogy ne szokjon rá a baba, hanem valószínűleg HA (hipoallergén) tápszert írt fel neki az orvos.
Azok rettenet keserűek, elég rossz az ízük, de nem azért, hogy szívassák a babákat, hanem mert átalakították benne a fehérjéket, hogy jobban hasonlítson az anyatejhez, ne legyen annyira idegen.
Mivel elég gyakoriak az allergiák manapság, a legtöbb orvos már rutinból HA tápszert ír fel, elvileg kisebb a kockázat, hogy tejallergia alakuljon ki, mint a sima tápszernél. (bár szerintem nem olyan szoros az összefüggés, ismerek csak szoptatott babákat, akik allegriásak egy csomó mindenre, Emi meg pl. kapott tápit is, mégsem allergiás).
Szopis tanácsadók ilyenkor nyomatják, hogy ha igény szerint szoptat, tuti elégnek kell lenni a tejnek, ha egész nap az ágyban fekszik a babaával, pár nap alatt megugrik a tej stb.
Ebbe most nem mászok bele, talán annyit, hogy ha mégis kell valamennyi tápit pótolni, egyrészt ne idegeskedjen, nem tragédia, másrészt ha először szoptat, és aztán ad csak tápit, ha muszáj, elég sokáig meg lehet tartani a tejet, nem igaz, hogy el fog apadni.
Tudom, mert végigcsináltam, rengeteget kínlódtunk a szopival. Emi 2,5 hetesen kapott tápit, én meg idegroncs lettem, annyira akartam"
kizárólag szoptatni"... (Nem volt jó a technikája+kevés volt a tej is, kb a napi adag harmada).Mi is próbáltuk igény szerint, mindenhogy, volt LLL tanácsadó is a háznál, de nem lett jobb.
Aztán elfogadtam, hogy ez van, ennie kell. Először
mindig megszoptattam mindkét mellből, ami tej volt, megette, utána ha kellett, kapott tápit. Ha nem ette ki rendesen, kifejtem, és akkor az volt a pótlás a következő etetésnél.
És egy idő után elkezdett szaporodni a tejem, mire 3-4 hónapos lett, már csak este volt egyszer tápi, nap közben nem is kellett. A lefejt tej és a szoptatás már majdnem fedezte a szükségletét.
Aventes újszülöttcumiból adtam neki, nem lett tőle cumizavaros. (vagyis a szopitanácsadó szerint ő már az volt, mikor hazahoztuk a kórházban, mert ott állandóan tömték őket sutyiban a csecsemősök, de szerintem mégsem az lehetett, mert 2 hónapos korára mégiscsak megtanult rendesen szopni, közben pedig használtunk cumisüveget).