Szúrás. Az nekem is van, hetek óta. De én is úgy tudom, hogy csak annyit jelent, baba van odabent, aki nekifeszül a méhszájnak. Semmit nem jelez előre, csak azt, hogy terhes vagy
Zsanett. A felkészítő akkor jó, ha félelmeid vannak, mert sok infot össze lehet gyűjteni. De van, aki még parásabb lesz tőle. Én azért mentem, hogy szokjam a kórház szagot, meg átnézzem, tudok-e mindent. Nem árt, de sok anyuka tök jól elvan nélküle.
A légzéstechnikának örülök. A jógán sokat segített az, hogy kondicionáltak arra: fújjam ki a fájdalmat. Remélem, az adott helyzetben is fogom tudni alkalmazni.
Van egy másik technika a vajúdásra, számolni kell, miközben veszed a levegőt: 4ig beszív, 5-ig kifúj. Nekem ez nem jött be, beleszédülök. De nagyon sokan mondták, hogy nekik beválik, megnyugtatja őket. Egy ismerősöm a fogorvosnál is ezt alkalmazza
A kitolásra pedig tanítottak egy technikát, aminek az a lényege, hogy ellazítod az egész tested (ezt is gyakorolni kell, hogy a szülésnél majd minél kevesebb izmod legyen bekeményedve, hogy szelektáld az izommunkát, és ezzel az energiádat). Majd beszívod a tüdődbe a levegőt, és a rekeszizmodat nyomod lefelé, ha elfogyott a levegőd, akkor gyorsan kifújod, és újat veszel be, nyomsz tovább lefelé. Én ezt 1x csináltam meg, amire a fiam úgy megsértődött, hogy azt hittem, menten megszülöm, további 1 napig fortyogott. Szóval, én ezt sem gyakorlom. Úgy tudom, ahogy Moni is mondja, hogy a szülésznő mondja, csak figyelni kell rá, amennyire még bírunk.
A relaxálás szerintem hasznos lehet, mert segít abban, hogy külön figyeljünk az egyes izmokra, még akkor is, ha nem tudjuk ellazítani.
Andi! Ezek a festők. Grrr. Koncentrálj a patákra inkább!