A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2007 májusi babák

Dóri köszi az infót!
Kaptunk tegnap egy kengurut, lehet, hogy abban fogom elvinni kipróbálásképpen. Így nem kell szenvednem a parkolással. Utálok parkolóhely után caplatni.

Riella, nálatok is bejön az apa mellkasán való pihi! Tök jóó!

Köszi lányok mindenkinek Emma nevében is! :P

Kép
niki30

Dóri köszi az infót!
Kaptunk tegnap egy kengurut, lehet, hogy abban fogom elvinni kipróbálásképpen. Így nem kell szenvednem a parkolással. Utálok parkolóhely után caplatni.

Riella, nálatok is bejön az apa mellkasán való pihi! Tök jóó!

Köszi lányok mindenkinek Emma nevében is! :P

Ja, tejcim van, igen. Szerencsére. Nem is stresszelek rajta.

Kérdezném, ki milyen pelusra esküszik? Ki mit próbált ki, kinek mi vált be?
Mi a Huggiest és a dm-es Babylove-t használjuk. Nekem a babylove jobban bejön, nem tudom miért. Egyelőre még egyes méretet hordunk. Egy jó ideig, amíg ilyen pinduri a macska:)

Kép
niki30

Niki,
én is pont most (du) próbáltami a kengit. Még Vikié volt, baby Björn (Kikában vettem vmi horror áron :roll: ) és beállítottuk a méretét Marcira és nagyon jó. :) Ezt újszülöttkortól lehet használni, megtartja a fejét is. Holnaptól használni fogom. Marci szerintem van 5 kiló. Sajna a héten nem tudok eljutni méreckedni, max csüt. de., pedig marha kiváncsi vagyok. :P

Remélem nem vmi fosós vírust nyalt be a lányom, mert ma 4x kakilt be és egyszer a gatyája is kakis lett :shock: , ami sosem szokott. kicsit folyósabb is.. még ez hiányozna nekünk ide , vmi hasmenéses vírus. :x :x

Pelus: én Liberoval kezdtem a kh-ban (bejött), aztán Huggies 1-es, ezt nagyn szerette, de ezt már kinőtte. :shock: Most holnap megyek a DM-be venni vmit. Talán Huggies 2-est. Pampers 1-es nem jött be. Vikinél pedig azt használtuk. Szerintem ez baba-alkat függő. Marci kis húsgolyó :lol: , Viki meg nyúlánk volt mindig. Gondolom ez is számít.

DM-esen én is gondolkodom, mert mi popsitörlőből használjuk azt. Tonnaszámra. :?

fürcsitime..
Vendég

Haliho!

Ma volt Elinam 1 honapos szulinapja! Hipp-hipp hurra!

Par napja mar nem is fejek, nem erzem, hogy nagyon feszulne, szopizasok utan megkonnyebbulnek a melleim. Remelem nem lesz tobb mellgyulladas... :oops:

Niki, mi pampers-t hasznalunk, de a tobbit nem ismerem, ja es most mar a 3-6 kg-ig vettuk. :D

Ma egyedul furdetem dragamat, Apa keson er haza Pestrol, hat a vizet o szokta csinalni, meg aztan baromi nehez a kadja, es beszokta vinni a szobajaba, azert majd valahogy megoldom.

A Ti baboitokat nem utotte ki a meleg? Az en dragam arca es nyaka piros pottyos, mashol nem, ugyhogy biztos nem mososzertol vagy ilyesmi, remelem tenyleg csak a meleg...

No mentem, mert ugy tunik furdetesig mar nem fog aludni.

A Ti baboitok hogy kelnek ejszaka? Es hanyszor esznek egy nap???

Bocs kicsit lofuttaba irtam... :oops:

KépKép
horilda

ISTEN ÉLTESSE ELINÁT AZ ELSŐ HÓFORDULÓN!
Ilda, nem cseréled le a vonalzódat?
Hogy ment a fürdetés? Minden okés volt?

Dóri, mi is dm-es popsitörlőt használunk. Szerintem hibátlan. És a pelus is. Próbáljátok ki!

Nekünk is olyan merevítős ez a kenguru, ami tartja a hátát és a fejét. Mit gondolsz már lehetne benne vinni 3 hetesen?

Kép
niki30

Sziasztok,

mi liberot használunk a minit, 3-6 kg-ig, és még nem kakilt ki belőle :) igaz most is a háta és a köldöke alatt is kakis volt, de szigorúan peluson belül :)

Ma minden kajcira úgy kellett felkelteni Zsófit, bezzeg ahogy felkeltettem rögtön kereste is a cicit :wink: napközben igyekszem 3 óránként megetetni, mert éjszaka kihagy egy kajcsit, és 7-szer azért igyekszem megetetni egy nap, nem is a kajci miatt, mert egyszerre 100 -110 grammot zabikol amikor mérjük néha, hanem inkább azért nehogy kiszáradjon ebben a melegben... mi nem adunk neki egyenlőre semmi mást csak tejcit

Ha egyszer elalszik éjszaka akkor alszik 6-7 órát egyben, csak kérdés mikor kezdi, éjfélkor vagy hajnal 3 kor... :?

Dóri, mi az a horror ár? Kb..

Ilda, nem semmi hogy megy az idő mi? Nem rég még itt paráztunk a terhességen most meg már egy hónapos a gyerek :) :shock: :)
pici76

mindenkinek gratula a szép babókához! :)
Ilda, Nektek a hófordulóhoz!

mi ma vagyunk 9 hetesek :) megkaptuk az első oltást - túl vagyunk az első kúpon is :roll:
én is vhogy aszittem h Viktória már 5 kg megvan, de még "csak" 4800-nak mérte ma a védő néni.
basszus, ma derítették ki h szájpenésze van! anyu mondta h fehér a nyelve - persze, én is káttam, de gondoltam, nem gond, ha eddig senki nem szólt semmit - aztán meg mégis:? :evil: most ecsetelgethetem :evil: volt másnak is ilyenje? mennyi idő alatt múlik el?!

én pamperst, liberot és huggiest használtam eddig. mindegyik jó volt, de a legjobban talán a huggies tetszik. persze az a legdrágább is :evil: libero mintha kicsit a sonkásabb babáknak volna jó. Viktória sztem kicsit karcsúbb - bár pont a napokban többen is mondták h milyen jó kis hurkás a lábija :shock:
babylove törlőkendő eddig a legjobb! próbáltam niveát, johnson'st, sparosat és DM-et.

pici, megkérdeztem a gyerekdokinkat: aszondta h addig lehet szedni a homikat, amíg szükség van a serkentésre, nincs vele semmi gáz.

nálunk is vannak piros pötyik - csak sajna a lábán is. doki néni szerint kajától :evil: talán a magvas kenyér - megint eggyel kevesebb kaja, amit megehetek :cry: asszem, most már tényleg muszáj leszek csokin élni! :roll: :lol:

hova tűnt lorcika? és bringa?
Vendég

Sziasztok,

En papmers pelenkat hasznalok es johnsons popsitorlot, eddig nem volt vele gond!! Ejjel az etetes megint 2 oras procedura volt altatassal egyutt. MOst inkabb a visszaalvas volt macerasabb.
Viszont volt tegnap a vedono es megdicserte Ricsiket, hogy milyen szepen hizik, meg hogy forog ide-oda, hatarol oldalra, meg minden. :D Ugyhogy hiaba eszik kevesszer, de azert szepen kerekedik. Tegnap elott 3,17 kg mertunk a mi merlegunkkel!! Tok jo! :)
Meg mondta a vedono, hogy legyek turelmesebb a szoptatassal is, mert meg kicsike, elfarad...persze persze tudom en ezt, turelmesebb is vagyok mar. Most nem fejtem meg ma..de lehet nem is fogok, mert akkor nem lesz tejcsi. Tegnap fejtem hajnalban, aztan szinte egesz nap annyi volt, hogy neki epp eleg, igy is kellett potlas. Az a baj, hogy mire ahhoz a tejhez erne, amiben van a sok anyag, vitamin, minden, total elfarad es bealszik..vagy csak cumizik. Ilyenkor teszem at a masik mellre....de ott meg kezdi elolrol..elotej es mire jonne a jo kis tejecske megint itt tartunk! :shock: Ma jon unokatesom, akinek 3 gyereke van es mindegyiket eleg sokaig szoptatta, hogy kis szoptatasi tanacsot adjon, megnezze jol rakom-e ra meg ilyenek! Csaladi La Leche Liga! :D Meg mindig piros a mellem es nagyon erzekeny...nektek is? Azt mondtak ez elmulik 1-2 het alatt! Nekem mar a 3. het van es meg mindig fajogat! :(

Ez a kenguru jo otlet, lehet hogy meg amig nem 5 kilo Ricsike tudnam abban vinni a hatammal, vagy csak maszkalni a lakasban ide-oda. Imad rajtam aludni, ilyenkor azt kivanom, bar bantu neger asszonykent magamra kothetnem, aztan csinalhatnam a dolgom, o meg csak logna rajtam, mint egy kis makimajom! :) :) AMugy is ugy hivjuk, hogy Mikimaki, mert olyan kis edes mikieger feje van!!!! :D

Kép

Kép
lorcika

Sziasztok!

Az éjszakánk szuper volt, kétszer kelt de perc szopi után már aludt is, hajnali egykor még visszatettem amózijába ott húzta a lóbőrt félötig aztán már maradt melletünk. Reggel kicsit nézelődött a karomban... nem szeret egyedül lenni :) Éllandóna csüggne valamelyikünkön.

Pelus téma: Mi használtuk a huggies newborn-t, de miután ez a legdrágább pelus és szerintem semmivel sem tud többet mint a többi így nem voltam elragadtatva tőle. Aztán pampers newbornt is használtunk, nah az szuper jó volt, főleg azért mel elszívja az anyatejes kaksit teljesen, így éjszaka ha szopi közben berottyant nem kellett azonnal rohanni tisztáb atenni,így sem csípte ki a popsiját. De ezeket a méreteket már kinőtte. Így most pampers minit használunk. Csak azt sajnálom, hogy ebben már nincs azaz anyatejes kaki elszívó réteg.... Szerintem ez jó nagy butaság ez a gyártótól, hosz általában a mini pelenkát használók is anyatejet esznek.

Doo!

És csak a nyelve volt fehér???? Mert az Levinek is fehér, de néztem máshol nem láttam rajta fehér foltokat, mármint a szájában.... Gergőnek annak idején inkább a pofizacsiján voltak fehér pöttyök...
Lehet felhívom a háziorvost azt megkérdem....

KépKépKép
bogyra

bogyra, csak a nyelve! ezért nem foglalkoztam ezzel eddig én sem, mert úgy tudtam h akkor a szájpadláson vannak pöttyök, meg at ínyén - de neki ott nincs! :shock: viszont egy barátnőm is mondta h nekik anno kellett licerin boraxszal kezelniük. most "csak" az a gondom h az ujjam túl nagy bumszli az ő kicsi szájához h lenyomjam jó mélyen és így csak az elejét kapirgálom, az meg sztem nem lesz elég :? asszem felhívom a doki nénit.
tegnap mondtam neki h azért Viktória elég nyűglődős, sírós - erre aranyosan azt mondja h "érzékeny" :lol: végülis tényleg jobban hangzik! :lol:

lorcika, én már írtam, de talán mert akkor még nem volt aktuáli v épp kórházban voltál, de én csináltam egy-két napig olyat h egymás után (egy ébrenléti perióduson belül) többször uarra a mellemre raktam és csak alvás után jött a következő cici. ettől több is lett a tejem (szopi után is le kellett szívnom, pedig én soha nem szoktam!), plusz el lehet kerülni a hasfájást, mert a túl sok első tej okozhat pocak gondokat a sok tejcukor miatt, meg hát nem is olyan tápláló, inkább szomjoltó (ami persze most a nagy melegben kell is!)
ja, és azért mert nem vagy bantu néger, még magadra kötheted! :lol: csak vegyél egy hordozókendőt :wink:
különben ügyesek vagytok! annyira rosszul nem mehet a szopi, ha szépen híztok! :D
Vendég

na, gyorsan kiteregettem...

akik kenguruztok: nem túl meleg ebben a 30 fokos időjárásban? nekem a kendő igen. de hamarosan akarok majd kengurut is venni - apa nem hinném h magára kötögetné egy 3 m-es kendőben :roll: :lol: viszont a kenguru neki is teccik.

pampersnél sztem is jó volt az a hálós nyavalya a közepén! jó hamar kinőttétek, bogyra! pedig az is asszem 5 kg-ig jó, nem? mi most 6 kg-ig jó pelusokat veszünk.

Viktória ma 8 órát aludt egy huzamban! :D remélem, nem csak a germicid kúptól :o de nem hiszem, mert előtte éjszaka is megvolt a 7 óra! azt persze nem gondolom h most már örökké így lesz, de azért most már néhány napja nem kellett bemennem hozzá a kanapéra, hurrrrá! :lol: :lol:
ma asszem rosszul adhattam rá a pelust, mert fölül kifolyt, ami kifolyhat, úgyh bedugtam a csap alá :shock: na, még ilyet sem csináltam! :o

nyomok képet, ha tudok, mert már rég nem tettem fel és most már nagyon nagylány! :wink:
na, nem megy ez nekem :( rosszul emléxem h web kicsi méretre kell átméretezni?!
Vendég

sziasztok!

Nagyon nehezen bírom a meleget, szegény gyermek is piheg itt a 8. emeleten a panelban. Mostanában este 6 körül viszem sétálni, akkor legalább már "hűvösebb" van. Vagy korán reggel, 10 óráig.

Mi is Pamperst használunk, bár most kaptam sógornőmtől Huggies-t is. ha jól emlékszem a Huggies-nek van tök jó törlőkendője - jó vastag -, bár az majd később lesz hasznos, mikor már "testesebb" lesz a kaki:-))

Lorcika! Nem próbáltad még a melledre a Garmastan kenőcsöt? Nekem segített. Betettem a hűtőbe, mikor bekentem jól lehűtött. és el is múlt a pirosság, meg a fájdalom! Bár azt mondják, hogy rá kell hagyni száradni az anyatejet és az is gyógyítja a mellbimbót. De a hideg Garmastan is jó volt, mivel egyből elmúlt a fájdalom.

kérdeztétek, hogy mit tanulok ilyenkor. Hát én jogi egyetemre járok és most van a vizsgaidőszak. még van hátra két hét, meg 6 vizsga. Eddig csak egyre tudtam elmenni, igaz az legalább sikerült. Jó lenne még vagy hármat megcsinálni és hármat meghagyni a pótvizsgadiőszakra, augusztusra. Álom, édes álom. De mikor leülök, hogy tanuljak tuti felébred a gyerek. Meg olyan jó néha csak úgy gyönyörködni benne!!:-)))

Nálunk is volt melegkiütés, púderezni kell a gyereket. Igaz a védőnő azt mondta, hogy a fürdető, amit felírt az orvos funkcionál testápolóként is ha kiszárad a gyerek bőre - ez igaz, ezt kipróbáltam - meg ha nagyon pöttyös a melegtől arra is jó - ezt még nem próbáltam ki.

Lányok! Aki volt már tanácsadáson! Nektek megmérték a gyerek fejkörfogatát, meg mellkaskörfogatát?? mert, hogy ilyen rovat is van a kiskönyvében. Nálunk nem mérték csak a súlyt és a hosszát. Bosszant egy kicsit, mert a másik két adat is nagyon fontos lenne!! Lehet szólok legközelebb!

No lépek mert nemsokára itt a védőnő!

Bogyra! Tegnap elrongyoltam és vettem kagylót, hát iszonyat mennyi tejet össze tudok gyűjteni vele, ami csak úgy elfojdogált mostanság a melltartóbetétbe. Köszi!!

Szép napot mindenkinek!!!

Márti
stella2007

Kép hol a cumikám:(((( Kép megan végre :))))

Sziasztok!

Elinanak boldog hófordulót!!! :) :) :)
Mi pamperst használunk,minden másból Gabit.Nekünk bejött a pelus,jól szívja a pisit és a nagy kakiknál sem jön ki mellette,még eddig nem volt baleset pelenka ügyből kifolyólag.
A popsijára Gabi cinkes popsi kenőcsöt kenek és mégcsak nem is rózsaszín,nemhogy piros,a védőnő külön megdicsérte a tanácsadáson,hogy nagyon szép,nincs egy darab kiütés se.
Meleg miatt mi is szenvedünk,de elég jól tűri a lelkem,tegnap is 30 fok volt a szobájában,ez a tetőtér átka,kihoztuk a nappaliba,és két perc múlva aludt.
Szájpenész ügyben...az enyémnek is fejér a nyelve,de az az miatt van,hogy az utolsó korty kaját nem nyeli le hanem tartalékoja a szájában,izlelgeti és igy alszik,szorítva az édes nedűt ki ne bukjon.
Igy egy állandó izvarázs a nap 24 órája,etetéstől etetésig is ott a fincsi íz a szájacskában....haláli
Na ma használtam az orrszívó porszívót,féltem tőle,de kellemesen csalódtam,nagyon harákolt már babuci igy kiszipkáztam,tényleg egy pillanat volt és nagyon alapos,észre se vette,nem is sírt.
Tanácsadáson nekem sem mértek körtérfogatot,meg is fogom kérdezni hogy ezt mikor pótolják???
Hétvégétől megindul nálunk a jöttünk babázni népvándolás,már előre félek hogy fogom bírni,jó persze jöjjenek,csak mikor minden hétvégén itt van valaki,és semmi pihi,az fársztó.....
Az éjszaka változó,attól függ hogy fekszik le este,tegnap fent volt 11 ig ,evett 2 kor 5 kor 8 kor,de van hogy 5 órát húz egy huzamba,olyankor hagyom,addig én is pihenek..
Megyek összerántom a kérót kihasználom hogy babuci szundizik.
puszi lányok szép napot

KépKép
riella77

riella: de szép a kisfiad!!! marha jó ez a két kép :D :D :D

most beszéltem egy barátnőmmel - szerinte se szájpenész, hanem a szopitól. hát, nemtom, sztem azért csak kellene kezelni - biztos, ami biztos. aszongya h ezzel traumát okozok neki. no, de ennyi erővel azzal is traumát okozok neki h felöltöztetem - sőt, attól sztem még jobban üvölt.

nekünk mértek fej és mellkas körfogatot 1 hónaposan. én csak annyiból látom értelmét h látom h szépen nőtt, ill azt amúgyis láttam, csak most számokkal is ki tudom fejezni. nem hinném h nagy gáz, ha elmarad, mert a ruhákon, sapikon is látszik h nőnek!
Vendég

Sziasztok!

Stella örülök hogy a potyatejgyűjtővel a segítségedre lehettem! :)

Doo! Én felhívtam a gyermekorvosunkat (aki amúgy a keresztanyám, tehát tökre megbízok benne). Nahszal ő egyértelműen azt mondta olyan szájpenész nem létezik ami csak a nyelvre korlátozódik. Főleg hogy Viki már 9 hetes, és mivel ezt a fertőzést a kórházban kapják el általában, ennyi idő alatt már a melled is penészes lenne meg a popsija is tiszta gomba volna!!!!!

Emlékeim szerint Gergőn is pár naposan jelentkezett már a dolog és először bizonytalan voltam hogy milehet, de másnapra úgy el szaporodott hogy biztossá vált!

Amúgy , ha kezelni szeretnéd, akor úgy érdemes megpróbálni, hogy egy kiskanálnyelére gézt tekersz és azzal kotorászol a szájában, az tuti bfér. Jah és a melledet is kenjed, mert ha valóban az akkor szopinál visszafertőződik.

Jah és popsitörlő téma mi azt használjuk ami éppen akciós. Kaptun elég sok fél emintát, nivea, jhonsons, gabi, neogranormonos... megmittoménmégmiket, hát nem kapok attól frászt hogy esetleg kettőt kell használni, úgyhogy amit szem előtt tartok hogy ne szakadjon el és az illata is elviselhető legyen, és persze ne legyen rá allergiás. De egyenlőre az akciós szoktam venni.
Most pl a DM.ben van a 4db jhonsonsos 1690-ért... ez elég jó ár érte és a minősége is jó, úgyhogy tegnap vettem két négyes csomaggal, elég lesz egy darabig! :) Aztán majd veszek dm-est ahhoz van kuponom! :)

Popsikrém: én a tégelyes jhonsonra esküszöm, Gergőél is már azt használtam, de amúgy a patikai is jó, csak éjszakára nem azzal kenem. De most van tesztüzemen a niveás, gabi, bepanthen és sudocrem.... ezek vannak itthon. MAjd meglátom melyik válik be! :)

KépKépKép
bogyra

Koszonom Lanyok a koszontot Elina neveben!

A vonalzot hat...hmmm...ki kene cserelnem, de be kell vallanom, hogy Apa csinalta anno, szoval meg kell varjam, hogy majd szanja ra magat.

Riella, edes gyonyoruseg babod! :D :D :D

Az en babom 11-tol de. nagyon sirdogalt, elotte fel oraval hagytuk abba a szopit, szoval tudtam ehes nem lehet.
Huzogatta a labat, vorosodott a feje, es nem allandoan sirt, megnyugodott...sirt stb.
Aztan jott a hang...hatalmas rottyantas a pelusba, es megelegedetten visszaalakult a fejen a bore szine. :D

Ma eleg hig a kakija, es sokszor van, pedig tegnap este halat ettem, szendvicset.
Gyumolcsot tegnap nem is ettem, szoval nemtom miert.

Nalatok is van ilyen, hogy megy a hasa, pedig a Ti etkezesetek nem indokolna???

KépKép
horilda

Ilda: Boldog 1 honapot Elinanak! :) Nalunk sokszor higabb a kakija Ricsikenek, meg neha fajdogal a hasija...de hala az egnek eddig ez meg nem volt drasztikus, remelem nem is lesz.

Stella: Van Garmastanom, meg meg Bepanthen es Avent kenocsom is! :D A garmastan jo, csak volt ugy, hogy elfelejtettem lemosni szopi elott, igy sokszor az Aventet hasznalom, vagy csak egyszeruen hagyom raszaradni a tejet. Erdekes, mert van amikor faj ahogy racuppan a kicsi, maskor meg egesz jo. Hat remelem azert ez majd elmulik.
Jogi egyetem! Nem semmi, minden elismeresem, na az az egy a sok mindenbol amit en nem tudnek tanulni! Le a kalappal, hogy terhesen, babaval ilyen kemeny egyetemet csinalsz! :)

Riella: Nagyon cuki a babuka. O is bandzsit ha fokuszal? :D Ricsinek neha olyan feje van, hogy betegre rohogom magam.

Na itt volt unokatesom, szoptatas ugyileg. Azt mondta hogy egyszeruen csak minel tobbet rakjam mellre...ha nyugos akkoris, es erdekes, mert amig beszelgettunk legalabb fel orat rajta volt a cicimen es en azt hittem, hogy csak nyammog, meg szunyal, cumizik (ilynkor le szoktam venni), erre utana olyan jo nagyot bufizett, ugyhogy tuti kajalt! Talan most vegre elert az utolso tejhez, a jo suruhoz. Szoval a lenyeg a turelem.
Meg szerinte sokkal melegebben kene oltoztetnem, attol is lehet neha nyugosebb. Mondjuk ilyen melegben en sokszor csak egy bodyt adok ra, es persze ha alszik betakarom, de volt ugy, hogy csak pelussal takarom be. Most raadtunk egy ujjatlan rugit is, meg jol betakartuk. Szerinte meg ilyen picikek annyira szeretik a komfortot, az anyameh biztonsagos melege utan, hogy szeretnek bebugyolalva lenni, meg melegben is. Na persze azert nezem, ha izzad, akkor nem takargatom. MInden esetre most kiprobalom ezeket, tobbszori etetes, bugyolalas, aztan meglatjuk. A lenyeg, hogy gyarapodjon a kicsike es akkor majd gyorsabb lesz a szopi is gondolom.

Kép

Kép
lorcika

Csajok, most tök nehéz.
Ma szinte alig aludt még Emma, bebólint a cicimen, beteszem az ágyába, alszik 20-30 percet és megébred és csak sír.
Felveszem kicsit megnyugszik, de újrarákezd. És tök éber.
Lehet hogy a reggeli tejeskávémtól?
Már vizet is adtam neki, tisztába is tettem....
Most visszaraktam a kiságyba, sír...úgy sajnálom. De már megint tegyem cicire? Nem lehet örökké rajta. :roll: :roll:

Kép
niki30

Ilda, nekünk azt mondta a doktornő, hogy teljesen természetes, hogy híg a kaki. Ez nem hasmenés állítólag. Ez normális.

Kép
niki30

elmentunk setalni, gyermekem meg vegig uvoltotte az utat. :shock:
Hazaertunk, kivettem, azota alszik rajtam!!!! :) :) Kis cunci!!!!
Ugyhogy muszaj lesz valami hordozot venni, hogy tudjunk maszkalni ilyenkor, ha nagyon nyugos!!!

Kép

Kép
lorcika

Riella,
nagyon helyes babád van! :D Mennyi idős? vonalzón nem látszik.. :oops: :lol:

Niki,
nem hiszem, hogy a tejeskávétól. Én is megiszok napi 2-őt. Látod, tegnap kóláztam is. :oops: :lol:
Próbáld meg a bebugyolálást. Nekem Marcinál tutira bejön, Viki frottír törülközőjébe (már elszedtem Vikitől örökre - olyan, mint a baba kifogó, négyzet alakú, csak sokkal nagyobb)szorosan bebugyolálom és így megnyugszik. Ha feszeng, akkor cumit még benyomom a szájába, kb 10 p utáni kiköpi, de ma az sem kellett. Bő órája így alszik. 10-kor kell majd ennie.

Bogyra,
ma én is voltam a dm-ben, betankoltam popsitörlőt, az akciós johnsonst is. Azt azért nem csípem amúgy, mert nem jön ki könnyen a dobozából, egy kézzel nem olyan egyszerű, mint a dm-es pl.
Vendég

szájpenész: Vikinél volt, elég makacsul sajna. Glicerines boraxos lötyivel kellett kitötölni a száját, nyelvét, oldalt, ínyét mindenütt. És mindezt (steril) gézlapra tettük, az kicsit érdes és jobban leszedi a cuccot. Meg C vitamint ampullában napi 1x.

Marci most koszmósodik, kezdem az olajozást - kaparászást holnaptól. :roll: jajj, hogy ezt hogy utálom. :roll: :? Van a babénak most egy koszmósamponja , hát nme szedte le csak úgy ala natúr.. maradunk a hagyomás megoldásnál..

amúgy szalma vagyok, férjem kiment a telekre meg az építsi engedélyt íratja alá a maradék szomszéddal. csaupa alvó gyerek van itt velem. :D
Vendég

jujj. rengeteg elgépelésem van, bocsi :oops: :oops:
Vendég

Sziasztok!

Ma elég nyűgösek voltunk.
a voltunk először tanácsadóba szépen hízik már 3820 gramm / 3240-el jöttünk haza/, 54 cm/ 49 született/. Örültem nagyon. Hát mi tegnap éjszaka adtunk neki teát mert nyügi volt csak úgy itta a tej meg nem kellett neki kiköpte, nagyon szomjas volt. Pedig azt mondják nem kéne még adni neki. Ez van. Most apu hasán van és félig már alszik, persze a kiságyba rögtön kipattan a szeme. Kép Kép Kép

KépKép
rena10

stella,
jog - az tényleg keménynek hangzik. főleg ilyen aprókával :roll: de azért úgy tűnik annyit csinálsz, amennyi belefér. ne szakadj meg! babód úgysem lesz már soha ilyen picurka - úgyh sztem is nézegesd csak ezerrel! :D

bogyra,
köszi az utánakérdezést! ez a kiskanálos dolog jó ötlet. de asszem tényleg szabotálom ezt a kezelést, mert ha nem az, akkor nem fogom vegzálni, plusz a szervezetét is kitenni egy felesleges beavatkozásnak. én is pont ezt mondtam a dokinknak h akkor a mellemen is megjelenhet?! mert én is így hallottam. de sem azon, sem a popsin, sem sehol máshol nincs semmi. és sztem a nyelve mindig is ilyen volt. sem jobb, sem rosszabb. ezért sem értettem. kár volt rákérdezni :evil: :evil: magamtól nem is tettem volna, meg még anyu aggodalmaskodására sem, csak h egy barátnőm is mondta h jé, milyen és nekik kezelni kellett :evil: mindegy, nem fogom rá, mert én kérdeztem meg. és mondhatta volna azt is az orvos h áááá, semmi gáz! ahogy a fején lévő kis puklikat is megkérdeztem - majdnem biztos voltam benne h zsírcsomó - de azt mondta h csak nyirokcsmók, no para.

anyatejgyűjtő: ma vettem, most raktam be - kíváncsi vagyok, mit produkálok reggelre. tegnap az egész betét csurom víz (vagyis tej) volt hajnalra. kíváncsi vagyok h ez hány milcsi lehet. de csajok, hát ez nagyobb, mint a mellem!!! :shock: :roll: :oops: :lol: eddig sem akartam volna, de most már biztos vagyok benne h Pamela Anderson kishúga sem szeretnék lenni :lol:

Viktória asszem fordítva van bekötve - amikor írjátok h a tieitek zizik - enyém tök nyugi, amikor a tieitek nyugisak, enyém meg nyűgös :o :shock:

rena, nem semmi gyors ütemben fejlődik Balázs baba! :D

Niki, enyém sokat van mellen - ma pl ébrenléti periódusaiban szinte egyfolytában - viszont ezt követően marha jókat aludt! én soxor megfigyeltem már h egy jó nagy tankolást hosszú alvás követ nála. ma is 3.5 órát szundizott de., ami nála nagggyon jónak számít. de előtte mindkét cicit leszívta. uígy megy este, lefekvés előtt is. azzal a doki néni is egyetértett h ilyen melegekben többet kell szopiznia, mert több folyadékot igényel ő is. (enyém semmi mást nem kap - no víz, tea)

lorcika,
ez a családi La Lech Liga naggggyon jó duma! :wink: :lol: remélem, tényleg hiszel a rokonynak és végre valóban megnyugszol. olyan kár h ennyit idegesíted magad, pedig milyen ügyesek vagytok!

enyémen ma rövidujjú body volt ujjatlan rugival - de úgy beizzadt szegény az autósülésben! nem csoda h üvöltött :roll: :cry: de az egyszál bodyt én is kicsit keveselltem volna most, a kertünkben a szél is fújdogált. de tegnap csak egy rövidujjú kombidressz volt rajta, meg egy kis zokni.
Vendég

Sziasztok,

Kepzeljetek Ricsike 7 orat aludt az ejjel!! :) Egesz delutan nyugos volt, de este jol bekajalat, jo kis furcsi es es durmolt negyed 4-ig! Na akkor viszont 2 oraba telt a szoptatas, altatas!!! :roll: :? Tok jo, hogy egyszer kel fel az ejszaka a draga, de az viszont kitesz vagy 3 etetest!!!! Es ilyenkor almosan en oooooolyaaaan nyugos tudok lenni, o meg kipattant szemekkel, jol lakottan elvan egy darabig, aztan jon a nyusssz, meg ringassatok...szoval reggel mar apat bevetettem 5-kor, mert addig birtam! :) Aztan a vegen csak rajtam aludt el!!! :) De hajnalban csak nem hagyom sirni a kisagyaban...na amugyse, pedig ezt a rngatast megszokta mar nagyon!! Hmmm.....

Johnsons popsitorlot rajottem en is utalom, de csak azert, mert ahogy Dori is mondja nem jon ki a dobozbol!!!! :twisted: :twisted: Na mindegy most van egy jo adag, de legkozelebb mast veszek.

Azt hiszem a jobb mellembol megindult rendesen a tej!!!! Hipphipphurraaaaa!!!! :) A masikhoz kell kicsit potolni.

Na megyek legyeket lecsapni, mert tegnap kis zuhi volt, elotte mar kinyitottuk az ajtot es szerintem szobankent 5 db. legy bejott!!!!!! Kivegzem oket!! :twisted: :twisted:

Kép

Kép
lorcika

Egy 3 hetes baba mennyit eszik kb? 100 gr? Vagy tobbet?? :shock: Nem tudom igazan mikor ehes es mikor akar csak cumizni!!! :shock: :)

Kép

Kép
lorcika

Sziasztok!

Az en babom ma de. szakaszosan alszik, evett, bufizett, letettem, sirt 10 percet, aztan elaludt, felebredt, sirt, aztan megint elaludt, cumival elvan, nezeget.
En meg addig foztem, persze az ember babusgatna egesz nap, na de az nem vezetne semmi jora, meg aztan tenni kell a dolgunkat.

En nehezen tudom megallni, hogy ne vegyem fel, azt mondjak, hogy fel ora siras utan kidolnek, na de ki birja azt megvarni? Ugy sajnalom szegenyemet!

Az ejszaka nalunk eddig egyforma szerencsere, 1 ora korul kel enni, aztan visszaalszik, es fel 5 korul kel enni, es megint visszaalszik 8-fel9 -ig. Na jo este neha el kell altatni, szerintem a koma sotet elnyomja, azert alszik el konnyebben ejjel, no meg talan azert mert napkozben elfarad a kis eber. :D

Lorcika, en is nagyon feszult tudok lenni, ha faradt vagyok, es persze a babon nem vezetem le, igy szerintem a legnehezebb, hogy nem tudjuk kiadni magunkbol, vagy szegeny ferjemen csattan. :oops:

Ti hogy vagytok ezzel?

KépKép
horilda

Lorcika, az en babom 90-100gr-ot evett 3 hetesen, azota 110, van hogy 130-at is benyakal.
A vodonom szerint egy 4kg-os gyereknek napi 600ml korul kell enni, na most az en babom 6x eszik, szoval siman megvan, inkabb tobb.

Szerintem a Te babodnak is a 100g az szuper.

A Ti babotok milyen gyakran bukik?
A vedonom azt mondja, ha bukik akkor sok neki, de volt olyan hogy szopi kozben bukott - mert hogy bufiztetni akartam kozben is, mert olyan moho a dragam - es meg csak 5 perce cicizett, szoval meg sehol sem tartott.
Inkabb csak egyszeruen sok levegot nyel ilyenkor, nem???

KépKép
horilda

sziasztok!

Lorcika! Szerintem nincs mérce, mivel nincs két egyforma gyermek. Az én babóm is sokat szeret csak úgy nyammogni a cicin, nagyon sokszor azon alszik el. Remélem nem fog túlságosan hozzászokni. mindenesetre jó erős mellbimbóim lesznek:-))) Mondjuk a cumit sem köpi ki, egész ügyes már. különben ha nem adsz neki vizet, akkor lehet, hogy szomjas. Főleg, ha szokott kapni pótlást, ugyanis én úgy tudom, hogy a tápos babáknak kell adni vizet, mert szomjasak lehetnek a babók.

Lányok! Van iwiw meghívóm, kell valakinek??? Szóljon és küldöm. A környezetemben senkinek sem kell. Igaz is az én környezetem szigorúan a lányom. Most itt van mellettem a hordozóban, egész jól elvan. Énekelgetek neki, ő meg mosolyog. Gondolom azon, hogy ad egy: nincs jó hangom ad kettő: nem nagyon tudom a dalszövegeket. Úgyhogy következő nagybevásárláskor vennem kell gyerekdal cd-ket!

Hajnalban olyan fáradt voltam, hogy elfelejtettem szegénykémet átpelenkázni, úgyhogy elég sokáig benne volt a kaki-pisiben, remélem nem lesz semmi baja. Nagy baj talán nem lehetett, mert nem sírt, hogy rossz lenne a komfort érzete. Azért szégyenlem magam nem kicsit. Úgyhogy tovább énekelek....

Szép napot mindenkinek!!

Márti
stella2007

Ilda: Az en babam meg csak 3,20 korul van, szoval remelem a 80-90 gr egyenlore eleg neki!!! :shock: :) Tobbet egyenlore nem is nagyon produkalok, de remelem most a valtott mell szoptatassal beall a kerestelt kinalat!!
Nekem is most delelott kicsit nyuszike volt. Reggel evett 8 utan..egesz hamar benyomott 70 gr-ot, aztan meg nyammogot, szerintem 20-at siman...aztan jott a szokasos kisagyat utaljuk, anya ringass musorszam! :D :D Most az elobb megint felebredt, kis cicin nyammogas, es most hasra tettem le. Azt imadja!! Csak akkor minidg felhuzza a kis labacskajat, ilyen kis beka pozba, es amugy is laza a csipoje, pont azert mert allitolag az anyamehben is igy aludt...szoval nem tudom mennyire jo ez neki! Ket het mulva elviszem ortopediara, hogy mennyire sulyos a dolog, a doki szerint annyira nem vesz...csak a kis beka poz biztos nem tesz jot a csipojenek, de hat igy imad aludni! :) MOndjuk sokszor, amikor mar tudom, hogy tuti komaban van, megforditom a hatara! :wink:

Stella ha nem sirt es elaludt, akkor nem volt gaz neki a pelenka!
Font vagy az iwiwen? Bejelolhetlek? En Horvath Laura vagyok, ha gondolod jelolj be! :)
En is nagyon komolyan nyomom a dalokat! A boci boci dallamara barmit kitalalok. :wink: :D AMikor a pocakomban volt ez volt a slager: "Ricsimicsi micsinal anya pocijaban, ide buj meg oda buj anya pocijaban"!!!!! :lol: :lol: Rendkivul magas roptu a szovege!! :wink: Eskuszom felismeri, mert erre mindig felfigyel es elalszik. Ferjem multkor kozolte, hogy mast is enekelhetek am neki!!!! :lol: Nah ja, csak nem nagyon tudok mast, keszulnom kell nekem is ilyen teren! :D

Ilda: Igen en sem vezetem le a babon, bar erzem neha mar turelmetlen vagyok, ilyenkor atadom apanak...mert ez leginkabb ejjel van. Es persze apan csattan sokszor a dolog...kiderul a vegen, hogy mindenert o a hibas!!!!!!! :lol: :lol:

Kepzeljetek mar mi is latjuk, hogy valtozik Ricsike arcocskaja!! Valahogy mas, ezt tegnap figyeltem meg! :) Kerekedik kerekedik! :)

Kép

Kép
lorcika

Sziasztok mamik!

Levibaba már második este csak szpoizni kel fel és mint egy álommanó már alszik is vissza utána. Napközben leginkább alszik, de délután - este fent van a fürdésig és szopi után is nehezenalszik el. Ez olyan kilenc felé van..van hogy csak 10- fél11 mire elalszik.
De azért meg vagyunk vele elégedve! :)

Állítólag a csak anyatejes babák fenekét ki sem tudja csípni a kaki, úgyhogy emiatt nem kell aggódni Stella! :) Jah és valaki kérdezte, hogy a híg széklet normális-é... teljes OK majd inkább csak akkor lesz formált ha már kap mást is mint anyatej.

Levente is elég sokat bukdácsol vissza van hogy sokkal később is a szopi után már ilyen túrósat. De a legjobb amit produkál az az. Hogy oldaltfekve szoptatom és mivel jön bőven a cicimből ő meg már éppen nem éhes, csak megtanulta, ha cummog leveszem a cicimről, ezért szívja mint egy szivattyú csak nem nyeli le a tejecskét, hanem kicsorgatja alul.... néha még az orrán is folyik kifelé! :) De akkora tócsa lesz ilyenkor alattunk, hogy már törölközőn szoptatom! :) A kis rafkós!

Amúgy Lorci én is most vettem észre, hogy egy nagyobb változáson ment keresztül a gyerek, olyan kis gömbölyded lett és szerintem nőtt is! :) Lorci neked mit is mondtak az utolsó Uh-n mekkor lesz Ricsmics??? És végülis mennyivel született? Úgyemlékszem hogy neked is nagy babát jósoltak, vagy rosszul emlékszem??

Nekem is azt mondták, hogy 3800 van aztán csak 3500 volt, de modjuk azt pont jó is, Gergő után furi volt, annyira picinek tűnt. Nah mindegy. Tök kis édibatyu! :)

KépKépKép
bogyra

Bogyra: Nekem egeszen a 36-ig hetig a 4D-sek, meg a korhazosok azt mondtak hogy nagy baba lesz, mert 2 hettel nagyobb a koranal! Egyedul a dokim mondta olyan 36. het korul, hogy nem lesz orias olyan 3200-3400 max. Erre pontosan 3000 grammal szuletett a kis macskajancsi! :) Tudom ez pont jo, de annyira pici volt, a kis bor aszott a laban, karjan szoval en ugy meglepodtem amikor ramtettek...valahogy husibb babat kepzeltem es a 4d-n is husinak latszott. Amuyg semmi hasonlosag a 4d kepekhez kepest!!!! 8) 8)

Nekem a fekve szopi meg annyira nem megy, bar tegnap unokatesom megmutatta a technikat, hat en nem igy cisnaltam es latom azert nem ment, akkor csak mellragas volt..de majd kiprobalom most maskepp.

Na nyomok valami kajat, mert mindjart ebredes van! :)

Kép

Kép
lorcika

Csá lányok!

Martin baba pénteken lesz 6 hetes,a vonalzóval bénázok folyton ,igy feladtam.
Este nagyon nyűgös volt,éjszaka arra ébredtem hogy oltári nagy nyögések jönnek a kiságy irányából,de nem sírt,odamegyek a kis keze ökölbe mint a boxolóknak,és csak nyomja nyomja.
Kicsomagoltam :D :D :D bitangul bekakilt.gyorsan rátettem egy kis rongyot a szemére hogy ne verjem ki az álmot ahogy felkapcsolom a villanyt,és nekiláttam a takarításnak.
Amikor készen volt elnevette magát,olyan édes volt ,majd meg zabáltam,aztán el is aludt,kimerült.
Tegnap felkért táncolni,igy egy röpke büfi kíséretében lassúztunk(kép)
annyira tud bújni,de érdekes,ha simogatjuk nem viseli el sokáig,elrántja a kezét vagy a lábát....mondjuk azt hallottam,hogy a bika jegy szülöttei nem szeretik ha macerálják őket,apukám is az,és ha anyu simizi a hátát,rászól hogy fejezze be mert a végén tüdőgyulladást kap :D :D :D :D :D :D
viszont azt megfigyeltem,hogy a zenét nagyon szereti,terhességem alatt minden este szólt a zene,és ezt szokta meg.Ti mit figyeltetek meg ami terhességetek alatt állandó volt,arra most,hogy kint van a baba hogy reagál???
Az enyém már 4.24kg de 90 ml eszik,és attól függ mit,tápszerrel kibírja 4 órát is,tejcsivel viszont 2,5óra a gyakorlat...talán azt gyorsabban megemészti.
Megyek alszom egy kicsit SzAR éjszakánk volt!! Kép első tánc Kép tea után beájulva

KépKép
riella77

Lorci, hogy mennyit eszik egy három hete babó, az szerintem a születési súlyától is nagyban függ.
Emma (pont előbb mértem) 60 g-mot szopizott, de az ő kis súlyához ez szerintem megfelelő.

Stella, meleg szívvel tudom Nektek ajánlani a
http://www.egyszervolt.hu weboldalt. Rengeteg gyerekdal, mese, mondóka van fenn. Mi is ezt szoktuk nyomatni Emmának. Szereti is. :D

[quote]N írta:ekem is most delelott kicsit nyuszike volt. Reggel evett 8 utan..egesz hamar benyomott 70 gr-ot, aztan meg nyammogot, szerintem 20-at siman...aztan jott a szokasos kisagyat utaljuk, anya ringass musorszam! Very Happy Very Happy Most az elobb megint felebredt, kis cicin nyammogas, es most hasra tettem le. Azt imadja!! Csak akkor minidg felhuzza a kis labacskajat, ilyen kis beka pozba, es amugy is laza a csipoje, pont azert mert allitolag az anyamehben is igy aludt...szoval nem tudom mennyire jo ez neki! Ket het mulva elviszem ortopediara, hogy mennyire sulyos a dolog, a doki szerint annyira nem vesz...csak a kis beka poz biztos nem tesz jot a csipojenek, de hat igy imad aludni! Smile MOndjuk sokszor, amikor mar tudom, hogy tuti komaban van, megforditom a hatara!

Lorci, hát hasonlóképpen zajlanak nálunk is a dolgok. Dettó, laza bal csípő, és imád hason szundizni.
Ez tényleg nem tesz jót akkor?

Kép
niki30

Csajok, minimálbérnél kell tgyást igényelni vagy egyből mehet a gyed?

Kép
niki30

Riella: Nekem a babam, ahogy irtam is a Ricsimicsi micsinal c. vilagsikerre reagal! :wink: Erdekesek ezek a dolgok!
Na ebresztem az almoszuszekot!

Pusz.

Kép

Kép
lorcika

Niki: Csak EN gondolom, hogy nem tesz jot a laza csiponek a kis beka poz! Mivel azert alakult ki, mert az anyamehben is igy kucorodott. De majd az okos doktor bacsik megmondjak! :wink:
JO lenne ha lehetne igy altatani,mert imadja. :)

Kép

Kép
lorcika

Nem tudom milyen napotok van ma lanyok, de nekunk szopizunk, alszunk egy kicsit (15-30 perc!!!!) ,sirunk, ringatunk, alszunk, szopizunk...egesz nap!!!! :shock: Nem tudom, hogy a melegtol-e vagy mitol, de ma nyugoske nagyon Ricsike. En meg nem hagyom sirni, pedig legtobbszor csak ringatast akar...mint most is. Elaludt a cicin....10 perc se telt el, mar sirt...most folvettem kicsit ringattam es mar alszik megint. Hmmmm...hmm...ravaszdi ez a gyerkoc!!!!! :D

Kép

Kép
lorcika

Lorci, Ricsike szórakozik veled azt hiszem. :)
Tarts ki!

Kép
niki30

Lorci, Ricsike szórakozik veled azt hiszem. :)
Tarts ki!

Kép
niki30

Sziasztok!

Balázs 90-100 grammokat eszik de volt már hogy 110 evett és csak akkor nyugodott meg. elég jó iramba hízik. tegnap 21:00-kor evett utánna 2-kor aztán 6-kor és még reggel 8-ig visszaaludt.
Elég jó baba hála istennek nem hasfájós. Elég sokat tüsszög és ma egyszer köhögött is remélem nem fázott meg, olyan nehéz öltöztetni hol melege van hol fázik. csajok ti adtok nekik babavizet vagy teát? Mert nekm éjszaka van hogy felkel sír adok neki teát és alszik tovább. Persze nem az evést helyettesítem vele.

KépKép
rena10

Milyen teat adsz neki Rena? Valami specko?

Kép

Kép
lorcika

Én forralt vizet adok neki néha. Ebben a nagy hőségben. Mert ha mindig cicire tenném, akkor nem lenne megállás.

Kép
niki30

Én vettem a gyógyszertárba olyan teát amit 4 hónapos kórtól lehet adni és nagyon rövid ideig hagyom benne a filtert teszek bele egy kis cukrot de nagyon keveset. De szoktam babavizet is adni és szinte követeli én nem hiszem hogy nem szomjas a gyerek annyira jólesik neki és rögtön megnyugszik.

KépKép
rena10

En is vizzel probalkozom, de utalja!!! :D

Kép

Kép
lorcika

Itt vannak friss képek

Kép Ujj szopi

Kép Anyán a legjobb aludni

Kép Kis béka

Kép hisztibogyó

Kép

Kép
lorcika

Lorciiiii, Emma dettó ugyanígy szopja az ujjait.
Beszarás! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cukorfalat!

Kép
niki30

Niki: :D Ricsike mondjuk nem szopja mindig..csak ha ehen akar veszni! :wink:

Kép

Kép
lorcika

Jó reggelt!

Tegnap nekem is nagyon nyügi volt babuci,azért nem is tudtam jönni este,8kor evett 10 ig ment az ordítás,és mivel nyitva minden ablak,az egész utca zengett.
Elaludt 2 ig meg most 5kor ébredt.
Én kamilla teát adok neki,egy kiskanál cukorral,kell mert a tápszerre szomjas,meleg is van,és segít a kakilásban is.issza mint a kacsa.A vizet próbáltam,de úgy nézett rám,mikor bedugtam a szájába és ivott egy kortyot,hogy inkább nem adok neki többet.
Nekem is tüsszög,mondjuk a védőnő azt mondta,hogy normális és a Spockban is olvastam hogy okés a dolog bébiknél,de nekem már az orra is szörcsögött igy már két napja szivornyázom,igy rendesen kap levegőt.
Lorci ezeken a képeken ,mintha az enyémet látnám,anyám alvás ,béka póz,ordítás dettó.Nagyon édi a babód!!!
Változatlanul olyan mint egy őszibarack,hamvas fejű :D :D :D
Megyek aludni egy órát,aztán fürdünk és megyünk a védőnénihez,sok a kérdés,meg kell interjúvolni.
Egyébként a tegnapot leszámítva mióta délelőtt fürdetjük sokkal nyugisabbak az esték,anyu mondta hogy engem is délelőtt fürdetett mivel meleg van,a víz is meleg,a babák szíve amúgy is szaporábban ver,,ha belerakod a meleg vízbe,totál feldobódik...és nekünk utána egy szenvedés volt elaltatn,annyira ébren volt,mint aki el se akar aludni sose...mostanra ez egész jól működik....nem hiába anya csak egy van,(néha)érdemes megfogadni a tanácsát.
puszi nektek szép napot

KépKép
riella77

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?