2 hete ezt szedtem össze.
PAPÍROK. Szóval nekünk a kórházban jött egy adminisztrátor, felvett egy csomó adatot, amiket elküldött a kórház kerületének önkormányzatához, azaz az istván kórház miatt a IX. kerületnek. Azt mondták, 10 nap után lehet átvenni a szül.akvit. Egy hét múlva felhívtuk őket, nincs-e készen, Apa átveheti-e meghatalmazás nélkül. Készen volt, átveheti. Édesapa elballagott, azért vitt meghatalmazást, és legnagyobb meglepetésünkre nem csak szül.akvit, hanem lakcímkártyát is csináltak a gyereknek.
Ezután OEP-hez TAJ kártyáért, formanyomi, sorbanállás, TAJ-kártya beszerezve. Apa saját jogon igényelhette, de a biztonság kedvéért vitt meghatalmazást is.
Ezután TGYÁS-hoz bemutatni, hogy kölök megszületett (mert én a szülés előttről indítottam), ide tényleg kellett meghatalmazás (mivel az én nevemre kérjük), és ide küldtem minden okmányomat is, hátha kell nekik. Szül.akvira rápecsételték, hogy igényeltünk tgyás-t.
Aztán Államkincstár, meghatalmazással, Bori szem.ig, taj, adókártya, Ádám taj, lakcím, szül.akvi, orvosi igazolás, hogy jártam terhesgondozásra (!), formanyomik a netről (bori aláírással!!!), bankszla kivonat, mert arra kérem és igazolni kell a szla létezését, sorbanállás, újabb pecsétek, hogy igényeltünk családit, anyaságit.
Valahová kellett az is, hogy kórházban született Béb. Szóval az összes kórházi papírt is vitte Édesapa. De a honlapokon jól rajta van, pontosan mi kell.
Nekem mondjuk furcsa, hogy meghatalmazottnak odaadhatom a személyimet, és ő azt felmutathatja... De legalább nem kellett nekem elmászni odáig.
korábban ezt írtam:
Anyasági támogatásnak hívják, a Magyar Államkincstárnál kell igényelni a gyermek születése után, annak szül. akvi-ával, TAJ- és lakcím kártyájának bemutatásával, és egy formanyomi + annak mellékletének kitöltésével. Vagy beküldöd az eredeti papírokat, vagy beviszed, bemutatod, és otthagyod a másolatokat. Meghatalmazással intézheti az Apa, vagy más, de az igazolványokat eredetiben kell bemutatni ;(
Budapestieknek a XIII. Lőportár u-ban kell igényelni.
Törvényesen:
http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ ... 60627.html
Ugyanitt kell igényelni a családi pótlékot ugyanannak a formanyominak, és egy másik mellékletnek a kitöltésével. A formanyomik az Államkincstár honlapjáról letölthetőek.
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyf ... mtatvanyok
innen az igénybejelentés család tám... + 5.sz. + 1.sz. pótlapok kellenek
Ezen kívül több kerület támogatja az ott lakó anyákat, így a XI. is. Ezt a védőnő, és a helyi önkorm tudja megmondani.
Igénylések helye:
taj, tgyás MINDEN bp-inek a teve u. hungária krt sarok. taj asszem a teve utcai bejárat, tgyás tuti a hungária krt-i bejárat, I. em., jobbra.
családi, anyasági minden bp-inek a lőportár utcában, ahol elég kreatívan kezelik a szükséges papírokat, határozottan a kezébe kell nyomni, hogy ez az. Párocskát elküldték, hogy ez nem jó orvosi, mert bénázott a beadásnál. hazajött, mondtam, ez van, visszavitte, benyújtotta, elfogadták (igaz, másik ügyintéző).