Új privát üzeneted érkezett!

Elolvastam az alvásproblémákkal kapcsolatos topikokat, de ilyesmirõl nem szólnak, ezért nyitok ilyen topikot külön.
Bocsánat, hogy névtelenül, de a hajnali kelés okoz nálam egy olyan gondot, amit névvel nem szívesen írnék meg (mindjárt kitérek rá).

Gyermekem megszületése óta koránkelõ. Reggel mostanában már fél hétig is elaludt néha, amit egész jó jelnek tekintettünk, azt hittük, ez egyre jobb lesz. De most egyre korábban kel megint, ahogy kicsit világosodni kezd, õ már ébren is van, bármit teszünk. A tökéletes elsötétítés egyrészt nemigen megy, másrészt tavaly nyáron nagy szervezés árán megpróbáltuk, de nem jött be, õ a sötét szobában is észrevette, hogy ideje kukorékolni. Aztán télen kicsit jobb lett, de most egyre rosszabb, reggel sokszor amint a szemem kipattan (arra hogy õ áll az ágyában, és jelez), azonnal iszonyú dühös leszek, hogy már megint hajnalban kelünk.
Már annyi mindent próbáltunk. Az esti elalvás szabályosan megy (beteszem az ágyba, betakarom, elbúcsúzom, és õ elalszik), éjszaka nem nagyon kel föl, szopás már nem programpont nálunk, stb. De a hajnali keléshez következetesen ragaszkodik.
A baj az, hogy én is hajnalban szeretek kelni, mert nekem ahhoz, hogy el tudjak menni vécére, legalább fél órát "lazítanom" kell reggel, méghozzá egyedül. Próbáltam azt is, hogy vekkerre (külön szervezés, hogy csak én ébredjek fel rá) ébredek, és elõbb mint õ. Ez mûködött is, ha ötkor keltem, fél órám biztos volt, szerencsés napokon meg több is. De most már egyrészt nem tudok olyan hajnalban kelni, hogy még legyen fél órám, másrészt nem tudok lazítani, ha folyamatosan attól rettegek, hogy mikor kell bemennem hozzá. Szegény férjem segít, reggelente õ tölt vele negyven percet, de már nagyon szégyellem magam emiatt. És így - hogy sürgetem magam - megint csak nem megy a lazítás. Úgyhogy most már hetek óta gondjaim vannak. Félek, hogy visszajutok oda, ahol kamaszkoromban voltam - mielõtt rájöttem volna, hogy reggel fél óra lazítás sokat segít. Az szörnyû lenne. Orvosnál is voltam korábban ezzel a dologgal, azt javasolta, tartsam meg a reggeli szokásomat, jobbat õ se tud (étrend, reggeli menü és egyebek persze már rég olyan, hogy az is segítsen, de az kevés, ha a lazítás elmarad).
Küzd valaki hasonló problémával? Mindegy, melyikre tudtok tanácsot adni, bármi jól jön: akár arra, hogy hogyan szoktassam a gyereket normális idõben kelésre, akár a másik dologra.
Ja, és a korai kelés még azt is okozza nála, hogy egész a délelõtti alvásig (sokszor már fél kilenckor visszaalszik) szörnyen nyûgös.
névtelenül
 


Nem találom, mennyi idõs a gyermeked?
Névtelen
 


Arról nem írsz, hogyan viselkedik a gyerek, ha felkel. Önmagában az, hogy ébren van, még nem lehet akadálya awc-zésnek. Nem marad meg az ágyban, járókában, szobájában, tv elõtt, akárhol egy fél órát?
névtelen
 

 
 

Szia inditonevtelen /irhatnal valami alnevet, az is jobb a semminel/

Tenyleg kellene, hogy mennyi idos a gyerkocod... Mivel tavaly nyari probalkozasrol is irsz, legalabb masfel lehet, felteszem.. a kelessel kapcsolatban elso kezenfekvo otlet, hogy kesobb tedd le aludni. Mivel nem irod, mikor alszik el, ezert elsore ezt ajanlom.
A masik problemadrol: maskorra nem tudod atszoktatni magad? Muszaj reggel "tronolnod"? Vegigzongoraztal minden termeszetes modot? Rostokat? Lenmagot? Sok folyadek? En egy pszichomokust is megprobalnek vegso esetben, hisz mint irod, jo esely van psziches gondra is... Szerintem lassan a magyar tarsadalom is eljut oda, hogy nem lesz szegyen dokihoz jarni.
Az en lanyom csak 11 honapos lesz, igy nem igazan tudok nagyobb gyerekek szokasarol nyilatkozni, hogy el kene-e lennie felorat vagy sem. Az enyem nincs el, ez tenyKép

-Afonya
 
 


Ami nálam bejött a hajnali ébresztésnél:
Olyan, szigorúan reggel használható tárgyakat helyeztem el az ágy környékén, amiket biztonságosnak ítéltem meg. Ezeket azért nevezem "reggel használatosnak", mert napközben elraktam, így reggel nagyon örült nekik. Szépen, lassan megszokta a fiam az egyedüllétet ébredés után, eleinte csak keveset bírt ki, de ma, hogy önjáró három és fél évesen felõle délig is aludhatnék. És ma már nem kel hajnalban, errõl leszokott.
Lányom 15 hónapos, õ is elvan, bár õt a fiam szórakoztatja, és amíg engem meg nem lát, nincs baj./Nem a látványomtól ijed megKép/
Nekem is bejött az ellenõrzött videózás, szerintem itt is az a varázsa, hogy csak akkor, reggel nézhessen valami csemegét, amíg Te "lazítasz". Ha szépen, apránként megszoktatod vele, hogy nem veszed ki az ágyból, hanem valami nagyon érdekes dolgot adsz be neki, akkor tovább pihenhetsz, és késõbb bent is hagyhatod a szobában, az ágyában.
Csi
 
 


Névtelenül!

Kávé? Sajna én is rászoktam arra, hogy kávéval, vagyis inkább kávézás után megyek trónolni. Ez így van egy ideje. Nekem is kell az a fél óra. Reggeli, kávé, wc. Így szép sorjában és addig a fiam az ágyunkban van, igaz õ nem hajnalban kel, hanem 7 körül.
Ha már tényleg próbáltál mindent mi lenne, ha tényleg felkeresnél egy pszihot?Kép Nem szégen!!! és lehet, hogy segítene! Esetleg még ahhoz is adhatna ötleteket a doki, hogy miért kelhet a csemete a kakasokkal.

puszi
sasha

Kép
 
 


Bocs, hogy csak most írok újra, de elutaztunk, és most értünk haza. Köszi, hogy ennek ellenére írtatok nekem. Tömören a válaszok: egy éves lesz hamarosan.
Magamat nem tudom átszoktatni, és igen, már mindent próbáltam, rostok, kávé (az után jön a fél óra lazítás), stb., sõt a pszichológust is, aki szintén a reggeli fél óra lazítás megtartását javasolta, akárcsak pár évvel korábban a gasztroenterológus. És sajnos a gyerek nincs meg magában, általában sincs, de reggel különösen nyûgös. Aztán fél kilenc vagy fél tíz körül már újra alszik, de addig nagyon álmosan fenn van. És emiatt a napi két alvás is még mindig program nálunk. Ja, és már azt is próbáltam, hogy késõbb fektetem. Az eredmény az, hogy ugyanolyan korán kel, csak még kialvatlanabb.
Ma reggel viszont sikerült visszaaltatni - igaz, fél óra nyûglõdés az ágyban elõzte meg a visszaalvást. De sajnos sokszor van, hogy nem tudom visszaaltatni. Az az általános.
Most ennyi, mert most is itt nyûglõdik.
névtelenül
 


még egy ötlet/kérdés: miért nem "lazítasz" a 9 óra körüli alvás alatt? miért olyan sürgõs hajnalban "produkálni" ?
névtelen
 


Mert addigra már rég éhenhalok. A tejeskávét éhgyomorra kell inni hozzá. De éhgyomorral kibírni 9-ig... Hát az nekem nem megy.
névtelenül
 


biztos kipróbáltad már százféleképpen, de nekem spec. a tejeskávé sokkal jobban hat kaja után. már csak azért is, mert a gyomorban lévõ kaja "lejjeb nyomja", amit kell.
névtelen
 


"Indítónévtelen" sorstársKép!

Mielõtt gyerekem lett volna, én is úgy voltam, mint te. Felkelés után azonnal (!) éhgyomorra kávét kellett innom, közben csendben (!) ücsörögni, csak úgy tudtam WC-re menni.
Ja, és muszáj volt még hozzá a cigaretta. Így mindig megbízhatóan mûködött, másképp sehogyan sem.
Otthon jó is volt, csak az olyan helyzetek, mint a vendégség, tábor stb. viseltek meg, ahol nem lehetett reggel pihizni, vagy nem volt kávé, stb. Volt, hogy egy hétig(!) nem voltam WC-n. Ebbõl láthatod, nagyon hasonló volt a helyzetem a tiédhez! És ez így ment több, mint 10 évig!

A megoldásom röviden: a rituálé teljes kiiktatása. Nem is szabad kíséretet tenni rá.

Hosszan (csak az olvassa el, akit különösen érdekel Kép):
Terhesség alatt a cigimegvonás tett be elõször, szülés után meg a kávé és az ücsörgés megvonása. (Cigire nem szoktam vissza!) Elõször cigi helyett banánt kezdtem enni, kávéval engem mindig megajtott korábban (hiába mondják, hogy fog), most is lasssan-lassan beindított valamit. A normál mûködéshez elõször Duphalacot is iszogattam üdítõvel. Elõször csak ezzel a (gyenge) hashajtóval ment a dolog, nagyon lassan sikerült anélkül is. De akkor még ücsöröghettem.
Szülés után viszont nem mertem kávét (se) inni, meg banánt se enni, mert hasfájós volt a gyerek, és rámijsztettek, hogy ettõl rosszabb lesz. Tehát se idõm nem volt reggel ücsörögni, se olyasmi enni-innivaló nem volt többé, ami segített a produkcióban.
Egyszerûen nem tehettem mást, mint hogy teljesen elhagytam a rituálét, és rábíztam magam a Természetre. Az egyetlen dolog, amit igyekeztem betartani, miután a szülésnél még az aranyerem is kijött, hogy csak rostos leveket ittam, de azt nagyon sokat, és nem ettem csokit, hanem (ha nagyon kívántam), helyette KinderPingui-t meg Túrórudit ettem. Kb. egy hónap alatt rendezõdött a dolog rituálé nélkül!
Ma már nem a reggeli pihi után megyek wc-re, hanem csak úgy, amikor rámjön. Elõfordul, hogy ez csak másnap van, de két nap kihagyás igen ritka, és nincs gondom. El sem hiszem, ha ezt mondjuk 5 évvel ezelõtt mondják. Az aranyeremmel semmi panasz.
Én is nagyon kétségbe voltam esve, sok mindennel próbálkoztam, de ez volt az egytlen, ami "hatott".
Bocs a hosszúságért, csak szerettem volna, hogy lásd, milyen hasonló cipõben jártam. Szóval NO rituálé, de nem lehet azonali sikerre számítani. Hosszútávú program, mint a fogyókúra!
Sorstárs
 


Sziasztok!

Nálam is így volt, amíg egyedül éltem dohányoztam, és reggel a kávé + cigi + hosszas ébredezés "indított be". Azután amikor összeköltöztünk Életem Párjával, és leszoktam a dohányzásról, akkor néhány hétig gond volt, de utána beállt az új reggeli napirendünk. Kávé még az ágyban, kis lustizás, utána irány a WC. Idegen helyen, vagy ha nem zavartalanok a körülmények, akkor én se tudok "produkálni", de itthon az se zavar, hogy amíg trónolok, a kisfiam apró játékokat dobál be a WC-be az ajtó alján lévõ szellõzõrésen, és elszántan igyekszik belesekedni. Kép
A kisfiammal is ugyanez a helyzet, mint ahogy Névtelenül írta, amikor egy ici-picit virradni kezd, akkor õ reggelt hirdet. Kép Erre nálunk az vált be, hogy olyankor átviszem közénk, a mi ágyunkba. Ezt nagyon szereti, jót lustálkodik és hempereg köztünk (már 16 hónapos, de régen így van), és az ágy végénél lévõ polcon tartok néhány apróbb játékot neki, ha a heverészést megunná. Én így legtöbbszört szert tudok tenni a szükséges reggeli lustizásra, és Lacika is úgy megszokta, hogy mostmár õ is igényli az ébredés utáni összebújást.

BMárti

BMárti
 
 


Sziasztok újra!
Tiszta megkönnyebbülés, hogy vannak sorstársaim, legalább most látom, hogy nem én vagyok az egyetlen. Pedig én mindig nagyon szégyelltem ezt az egészet. Az ismerõsök közül voltak, akik rájöttek a dologra, mert sokat látták a többnapos bulikon hajnalban tejeskávé mellett ücsörögni, és van olyan is, aki azóta is csúfol vele (tiszta dedó, nem?) De úgy látszik, mégsem vagyok egyedül ezzel a nyûggel...

A rituálé elhagyása nekem annyira merésznek tûnik. Most, ahogy olvastam, teljesen meghökkentett, hogy ezt is lehet. Jó lenne egyébként, mert végre reggel nem kéne ötkor kelnem ha esik, ha fúj (bár hozzáteszem, régen nagyon szerettem ezeket a reggeleket, külön élmény volt). Nem tudom, lesz-e bátorságom egyszer kipróbálni. Tizennyolc éves koromig úgy éltem, hogy a természetre bíztam, és bizony elég szörnyû volt: hetente egyszer ha sikerült, már örültem. Viszont az is igaz, hogy akkor még nem voltak rostos levek, ellenben sok kakakót ittunk, ma viszont ez nem így van. De lehet, hogy egyszer tényleg összeszedem magam, és kipróbálom.
Amúgy most még valami bejött, csak hát ez elég bizonytalan: ha a gyerek túl korán ébred, visszaaltatom. Neki is jobb, mert kialussza magát, és utána nem nyûgös egész reggel. De sajnos nem mindig alszik vissza.
névtelenül
 


Tényleg érdekes, én is sokszor szerettem a rituális reggeleket, egyetemista koromban ott olvasgattam, gondolkodtam a legtöbbet. Vicces, hogy sajnáltam azokat, akik nem lettek túl a "dolgon" reggel. Most viszont rájöttem, milyen jó nem kiszolgáltatva lenni egy szokásnak!

Szerintem a gyerekre ez esetben nem szabad építeni, legalábbis ha a saját esetemet veszem alapul. Ti. ha nem jön be, hogy kivárja a rituálét (ráadásul - nálam - azt szinte bármi kis eltérés megzavarhatta), akkor elmarad a siker másnapig. És olyankor az ember nagyon szenved.

Ha mégis rászánod magad, hogy elhagyod a rituálét, azt ne "rituálisan" csináld Kép, hanem úgy, mintha azt mondanád: nem érdekel, akkor nem wc-zek egy hétig, erre többet nem vagyok hajlandó gondolni. Pl. ébredés után tedd a dolgaid, és csak azért igyál, mert szomjas vagy! (Azért az elsõ egy-két hétben érdemes Duphalacot vagy Laevolacot inni.) Ha akár reggel, akár napközben leülsz egy kicsit, és elkezdesz "lazítani" hátha sikerül alapon, akkor tutira elrontottad a programot.

Sok sikert!
Sorstárs
 


Sziasztok!

Nekem azert ilyen komoy problemaim nincsenek, de nekem sem mindig egyszerü elintezni. En egyszer probakepp (epp ezttanultam, es biztos akartam lenni benne, hogy hat)megprobaltam, hogy esetenkent lefekves elött kb. 3-3 percig mindket talpamon, a belek zonait massziroztam.Es masnap reggel, minden nap problema mentesen el tudtam intezni a dolgom.
Hatha segit valakinek!

Es az pedig, kedves topic indito, szerintem teljesen noprmalis, hogy egy gyerek szinte a nappal együtt kel. Aaron is es Rebecca is kb. az elsö öt honapban aludtak "sokaig" es aztan mindig igen koran (5.30-6.45 körül).Es ez az idöpont majd megint fog tolodni.Aaron mar el tud aludni 8-ig is, rebi most tart a kakas korban, ugykel, ahogy az az elöbb körülhataroltam.
Persze ök normalis idöben le is fekszenek. Rebecca 19-19.45 között, Aaron 20.00-20.45 között alszik el)
Ha a gyrekek ahoz vannak szokva, hogy kesön fekszenk 22-23h körül, akkor szoktak kesöbb kelni.Bar ez nem tapasztalatbol mondom.
Szoval nekem es meg biztos sokaknak nem szokatlan ez a korai keles. Ezert furcsa nekem, hogy ez neked olyan problemat okoz!

Sok sikert,
Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


Kedves Kryss!
Nekem se szokatlan a korai kelés, vekkerrel kelek ötkor, hogy megelõzzem a kis kakasomat, de azelõtt is korán keltem (fél hatkor), mert nagyon szeretem a reggeleket. Az én gondom nem a korai kelés, hanem az, amit írtam.
névtelenül
 


Kedves Sorstárs!

Most, felnõttként neked jobban megy ez a dolog, mint a rituálé bevezetése elõtt? Mert én attól félek, hogy ha elhagyom, akkor visszatér a heti egy. Azt most már nem bírnám ki. Kamaszkoromban is nagyon nehezen bírtam, de mivel nem tudtam semmi megoldást, nem volt más választásom. Ráadásul ha véletlen nem sikerül egy nap, akkor fáj a fejem. Mi lenne velem, ha hetente egyszer sikerülne? Rágondolni is rossz...
Szerinted jobban menne, most spontán, mint gyerekkoromban ment? Érdekelne, mi a tapasztalatod? Mert egyszer muszáj lesz ezt megoldani. Bár ha elmarad ez reggeli lazítás, az is a baj, hogy nagyon fog hiányozni, mert szeretem. Úgy, mint más a cigijét: rossz szokás, de nehéz tõle megválni.

A talpmasszírozás, amit Kryss ajánl lehet, hogy nem rossz, de nem értek hozzá. És csikis vagyok, fõleg a talpamon. De lehet, hogy majd egyszer kipróbálom.
névtelenül
 


Kedves Nevtelenül!

Pedig most, hogy visszaolvasom megint elsö irasod, megint csak ugy is ertem, hogy a gyereked korankelese is baj.
De OK ha nem, akkor legalabb egy bajjal kevesebb van,csak hat felreerthetö.

Es a reflexzona masszazs pedig masszazs es nem csikizes.Ezt ugy ertem, hogy egy ember gyakran csikis, ha megfogjak a talopat, gyengeden.Ha rendesen, erösen megfogod es nem csikized(ovatos, gyenged fogasokkal), akkor talan nem is csikiz.Ezt tapasztalatbol mondom, sok embert kezeltem. Es sokaknak kellemes volt, es nem is akartak elhinni, hogy ez nem csiklandozza a talpukat. PErsze ettöl függetlenül, lehet, hogy Te ezt meg igy is csikizesnek erzed(kivetelek mindig vannak) akkor nem tudok ra megoldast.

Szia, Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


Kedves Kryss, honnan lehet megtudni, melyik a megfelelõ pont a talpon?
névtelenül
 


Kedves Nevtelenül!

MAr legalabb egy fel oraja keresek olyan oldalt, ahol a zonakat meg lehetne nezni, de meg nem talaltam. Ha nem sikerül, megprobalom leirni, vagy tudok sajat könyvemböl oldalt bescannelni es elküldeni.
Kerlek legy kis türelemmel,de igyekszem.
Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


[url=http://www.magyar.fogorvos.hu/2002-01/komplementer.html" TARGET="_top]http://www.magyar.fogorvos.hu/2002-01/komplementer.html[/url]
nem a legjobb, de azert latszik valami

a reflexológia szora rengeteg jo oldal jott fel, csak nincs idom tovabbkeresgelni

-Afonya
Afonya
 


Köszi, megnéztem azt az oldalt, és ki is próbáltam rögtön csak olyan ismerkedésképp. Tényleg nem csikiz. És úgy érzem, hat is. Kép
Köszi még egyszer. Tök jó lenne eztán mindig egy kis talpmasszírozással hipphopp elintézni a dolgot. Majd gyakorlom. És megírom, mi az eredmény.
névtelenül
 


Afonya!

Köszi, szerintem jo, illetve a pont kerdeses zonakat jol lehet latni.Kép

Nevtelenül!

Remelem, sikerül a masszazs eredmenyesen! Ha valami kerdesed van(pl. a technikaval kapcsolatban), szivesen megprobalok ra valaszolni!

Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


Ja, meg az is akartam irni, hogy akupresszurat is meg lehetne probalni. (Tehat nem tüszuras, hanem ujjnyomas)
Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
 
 


Nekem is eszembe jutott egy dolog: egy ismerõsöm a hasonló problémáját homeopátiával kezeltette - eredményesen. Majd azt is kipróbáljuk. (Úgyis tervezzük, hogy családilag keresünk egy homeopátiás rendelõt, mert a gyerek laringitiszes).
Most újra kipróbálom ezt a talpnyomkodást. Tegnap szinte azonnal hatott. Lehet az, vagy csak placebo-hatás volt? Bár tulajdonképpen a folyamat részletei nem lényegesek, ha egyszer volt eredmény... Kép
névtelenül
 


Kedves Névtelen!
Az én kisfiam 20 hónapos. Sajnos õ is nagyon korán kel, negyed hat és hat között, csak sajnos nem alszik vissza, dacára a teljes elsötétítésnek. Sõt még délelõtt sem alszik csak ebéd után, este pedig kilencig fél tízig bírja. Nekünk egy véletlen segített a megoldásban. Egyik este mindkét kezében egy-egy játékautóval aludt el. Mielõtt lefeküdtünk az egyik kezébõl sikerült kivenni, de a másikat olyan erõsen szorította, hogy azt nem. Reggel hétkor mentünk be a szobájába, mert furcsa volt, hogy még mindig nem ébredt fel. Bíztató látvány fogadott, Szabi a kiságyban ülve boldogan és csendben játszott a kisautóval. Hagyj Te is valamit a kiságyban, ami nincs mindig ott, hátha bejön.
Sok sikert!
Datolya
 


Köszönöm a jótanácsot, de idõközben kipróbáltam egy ötletet, ami az ismerõsöméknek bejött, és nekem is beválni látszik, bár most azért még lekopognám, mert csak egy hete mûködik. A délelõtti alvást lassan egyre késõbbre toltam, és hogy ne nyûglõdjön, mindig játszótérre mentünk ezeken a délelõttökön. Egyszóval átszoktunk az egyszeri - csak délutáni - alvásra. Így már reggel nem kel föl olyan korán. Azóta mindig kibírta hétig, de nem egyszer fél nyolcig is.
névtelenül
 


Sziasztok
18 hónapos lesz a kislányom. ájszaka eddig mintaalvo volt. 2 hetes koratol átaludta az éjszakákat és rögtön 8-9-10 órákat, eleinte - tudatlanságomban - én ébresztettem 7 körül enni, de visszaaludt utána. Nappal nem ennyir volt csodás. 3-6 hetes koráig sokat sirt keveset aludt, 20 perceket, aztan neha kicsit többet, néha nem, de sokszor két részletben. Felébredt sírva 20 perc után. meg kellett igazítani, aludt tovabb. Aztán meg nem aludt tovább.
Most nappal szinte percre pontosan 40 perc után ébred, s ha áthozom magamhoz, akkor rögtön visszaalszik néha 1-1 és 1/2 órát. De ez nem okoz gondot. Olyankor én is pihenek.
Viszont a reggelek!!!!!! május elejéig f8-f9 között ébredt, de többször volt, hogy amikor bementünk hozzá f9 körül, csak akkor nyitogatta a szemét. (este 3/4 9-kor alszik el általában.
5-6 hete viszont hetente lefarag 20-30 percet az az éjjeli alvásából. 8-f9-rol erre a hétre eljutottunk f6-6-ra, eleinte meg engedte visszatenni magat, eli volt 30-40 percig, de ma már egyáltalán nem. Ő jól elvan aztán egész nap, délután (persze két részletben bepótolja egy részét a kimaradt alvásnak). Csak most ebéd előtt teszem le, mert bármilyen korán volt ebéd, végig hisztizte, így néha 3kor ebédelünk:-).
A mi bioritmusunknak viszont ez iszonyu. Már egyre korábban fekszem le persze, de a stresszeléstől mostnában néha már 5-től nem alszom, hogy úgyis mindjárt ébred. reggel 8 előtt nem is tudom elkezdeni a napot, heverünk a mi ágyunkban. Délelőtt nyűgös vagyok persze és egyre kialvatlanabb. Délután sem bírok emiatt már elaludni, csak fekszem.
Egyébként szívesen fekszik le aludni. Éjszaka még mindig nem ébred. (lekopogtam)
Gondoltam fogzásra (hátsó rágók még nem jöttek ki, de egyéb jelét nem is látom, hohy jönnének. Időjárásra. Világosodásra (el van egyébként sötétítve a szobája), szomszédokra stb. De minden elméletemet elvetettem, mikor kiderült, hogy hétről hétre tendenciózusan egyre korábban kel.
Nekem már az is segítene, hogy kiderülne, nem egyedi eset ez a hirtelen egyre rosszabbodó ébredés. De leginkább az, ha kiderülne, hogy átmeneti, vagy van rá vmi megoldás.
Tud valaki segíteni????
 
 


Kedves Sepia,

Nekünk is volt nyáron hasonló gondunk, mikor egyre korábban lett világos. Az egyetlen megoldás, ami tényleg bejött, az az, hogy úgy elsötétítettük a szobát, hogy a nap felkelte után is koromsötét maradt. Ezt úgy értsd, hogy még réseken se jött be a fény. Nem könnyű megoldani, lehet, hogy több, nagyon vastag sötétítő függöny kell hozzá, vagy redőny + függöny együtt. De nekünk tényleg működött, érdemes megpróbálni.

Eszter
 
 


Sziasztok!

Jó régen nem írt ide senki!

Nálunk a helyzet a következő.
Peti is nagyon korán ébred, fél 6 körül, mióta átalussza az éjszakát.
Még csak kb.2 hete alussza át, és volt egy átmeneti időszak, amikor még egyszer felébred éjszaka, akkor megszopiztattam és akkor nem kelt olyan korán. Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy az éhség ébreszti, és kap szopit.

A gond az, hogy a hajnali szopi után, semmit sem lehet vele kezdeni. Nem akarja abbahagyni, nem akar se felkelni, se aludni. Pedig álmos, látszik rajta. Úgyhogy kb. 1 órán át bepótolja az éjszakai szopizást, és 7 óra körül elalszik még egy órát.
Megpróbáltam már szopi után visszatenni az ágyába, de látszott rajta, hogy nem fogja beadni a derekát.
Próbáltam kivinni a nappaliba, (mi a hálószobában tényleg csak aludni szoktunk) de nem hajlandó játszani, csak a cici.

Szerintetek hogyan tudnám kezelni ezt a dolgot?
Vagy várjak türelmesen, amíg elhagyja?

Köszi a tanácsokat előre is!

Andi
 
 


Sziasztok,

nem tudjátok, hogy Sepia esete hogy oldódott meg?

Most nálunk is hasonló a helyzet.
Sára (a kislányom) most 21 hónapos. A rácsos ágy helyett új ágyat kapott - lehet, hogy csak ennyi a korábban kelés magyarázata -, olyat, amiből ki tud mászni, és a szobájából is ki tud így jönni, mivel az ajtót is ki tudja nyitni.
Szóval eddig ő is este 8-tól reggel 8-ig aludt. Most viszont egy-két kivételtől eltekintve este fél 9-től reggel kb. 7-ig alszik csak. Napközben változó: 1-2 órát alszik (ez eddig is így volt). Éjjel egyébként nem kel fel.

Szóval lehet, hogy az ágy miatt van (kihasználja, hogy föl tud kelni, és már nem alszik vissza, hanem inkább felkel játszani). Az is lehet, hogy életkori sajátosság, hogy most kevesebbet alszik. Lehet, hogy csak a nyár miatt van (el van sötétítve a szoba, de azért így is bejut némi fény).

Van még valakinek hasonló tapasztalata?

Egyébként átlagosan mennyi egy ilyen korú (21 hó) gyerek alvásigénye? Nem vészes, hogy most nagyjából az egyik pillanatról a másikra kb. másfél órával kevesebbet alszik egy nap? Úgy értem, hogy nem lehet abból valami egészségügyi probléma, hogy kialavatlan?

Reggel egyébként jókedvűen ébred, de délelőtt 10 körül - mióta korábban kel - kicsit nyűgös lesz, mintha álmos lenne (aludni nem hajlandó ilyenkor, már próbáltam azt is). Aztán ezen hamar túllendül, ha valamit elkezdünk játszani, és normál időben, ebéd után alszik el megint.

Most megpróbáljuk, hogy még egy kicsit sötétebbet csinálunk nála, hátha az segít.
Valami egyéb ötlet?

Köszi,
Szilvi
 


Sziasztok!

A következő problémával fordulok Hozzátok, remélem van valakinek vmi tuti tippje!

A fiam (21 hónapos) hajnalban kel, és nem hajlandó visszaaludni. Ez kb. 2 és fél hónapja kezdődött, volt hogy akár fél 5kor felébredt, és már nem aludt vissza, de az átlag 5- fél 6. Mivel nyár volt még akkor, gondoltuk túl világos van, csináltattunk redőnyt. 2-3 napig működött, hogy csak 6körül ébredt, de aztán visszaállt minden. Mostanában fél 6körül ébred, és nem tud/akar visszaaludni. 1-2szer beengedtünk magunk közé, volt hogy elaludt ott, de volt hogy ez sem működött. Viszont nem akarjuk magunk közé szoktatni! Este 3/4 9- 9kor alszik el, délutánonként 2-3 órát alszik.
Gondoltam arra is, hogy túl sokat alszik du., ezért egyszer felébresztettem kb. másfél óra után, de hisztis volt, fáradt, csak szenvedett egész du. Többet nem próbáltam, lehet nem voltam elég kitartó?

Ha van valakinek vmi tippje, hogyan lehetne visszaaltatni, v hogy egyáltalán ne ébredjen fel, azt nagyon megköszönnénk!

Még annyit, hogy régen jó alvó volt, 3 hónapos kora óta átaludta az éjszakát átlagosan 7-8ig.

Köszi!
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

XGyerünk, anyukám! - Teakiadó