Beszédfejlődésről már rég ígértem, hogy írok, meg is írtam wordben, aztán asszem elfelejtettem elküldeni...
Ruzi, Recca, nagyjából ugyanott tartunk, már elindultak a srácaink a jó úton, de picit lassabban haladnak, mint a többiek, és hát Istinek talán még picit nagyobb is a lemaradása a szenzoros integrációs problémákkal összefüggően. Mindenesetre 3 éves kor körül elvileg minden kiegyenlítődik és a későn kezdők is utolérik a többieket, ez alatt a kor alatt a logopédián kiröhögik az aggódó anyukákat.
Viszont mi járunk logopédushoz már egy éve, de semmi mást nem csinálunk, mint mutogatva mondókázunk, éneklünk és ugrálunk (mert hogy az ugrálás fejleszti a beszédközpontot), és jópofa tanácsokat ad. Pl. „rágatni” kell a gyereket, mert a rágás fejleszti az orális motoros kézségeket. Aztán jöhet a fagyinyalás, az a nyelvet dolgoztatja (kivéve ha úgy harapja a gyerek, mint Istók). Otthonra is soooksok mondókázás, éneklés, képeskönyv-olvasás (közben ujjal rámutatásaal), höcögtetés, lovacskázás. Nagyon affektív beszéd – erős artikulálás, gesztikulálás, szinte énekelve beszélés. Ha nem figyel a gyerek, nem akarja utánad mondani, gyengéden megfogni az állát, és úgy mondani az „arcába”. Ha van vmi kedvence, azzal kell csinálni mindent. Pl. megy a motor a nyuszihoz. Hová megy a motor? A motor nekimegy a lábnak. A maci ül a motoron.
Mindent meg kell nevezni, azt amit a boltban vesztek, azt amit a buszról láttok, amerre sétáltok stb, szóval egész nap beszélni kell hozzá, egyszerűen, de nem bébinyelven. Bíztatni kell a kommunikációra, ha akar vmit mondani, meg kell dicsérni.
Úgy kell kérdezni, hogy szóval kelljen válaszolnia, ne igen-nemmel. Pl Almát kérsz vagy körtét? Aztán kettős utasításokat kell adni, pl. hozd ide a papucsot a szekrényből, ülj le és vedd le a cipődet stb.
Sok hangutánzó szót kell tanítani, tikk-takk óra, nyisz-nyasz olló, bimm-bamm harang stb. Bővíteni kell a szókincset: mi ez? - Kocsi. - Igen! Ez egy nagy piros kocsi! És - Mi ez? - Cipő. -Ez a papa szép cipője. És mindig bíztatni kell, ügyes vagy, hogy kimondtad, nagyon szépen mondtad, köszönöm stb.
Játék: egy vödörbe/zacsiba kedvenc tárgyakat betenni, és mikor kivesz egyet, mondania kell a nevét.
Lehet az általa ismert, szeretett dolgok képét kivágni és beleragasztani egy saját képeskönyvbe.
most ezek jutottak eszembe
holnap megyünk a várva várt csípőszűrésre
jó éjt mindenkinek!