Karácsonyhoz visszatérve:
Nálunk a mi anyukáink egyedül vannak, ezért van az, hogy 24-én együtt vagyunk velük. (mi 4-en + 2 nagymama, esetleg tesómék). Nekem ez nehezen ment/megy le a torkomon, nekem a karácsony intim, szűk családi ünnep - legalábbis erre vágyom, bár korántsem ezt kaptam meg otthon. (Elvált szülők gyermeke vagyok

)
Erre megoldásként született az ötlet, hogy karácsony nálunk 23-án este van, így a nagyik is megkapják, amire végynak, és nekem/künk is jó. (tulképp kit érdekel, hogy hányadika van??) Aznap este, alvás után elmegyek a lányokka, bejárjuk a környéken lakó kis barátokat (játszós ismerősök), és az általam készített kis ajándékot odaadjuk nekik. (valahová sikerült becsempészni is, ez a legjobb, juj!) Közben pedig nagyfokú izgalomban vagyunk (beleértve engem is

), hogy otthonra most hozzák az angyalok a fát, ajándékokat. Hazaérünk a hidegből, kipirult az arcunk, ragyog a szívünk, s a gyertyfények már pislognak odabenn. Csengetnek. Bemegyünk, s egy pici, épphogy díszített fácska fogad minket. Alatta szalmán alszik Jézus bebugyolálva, gyertyák égnek körötte, és a fán. Éneklünk. (Grillus Vilmosék kiadtak egy Karácsonyi angyalok lemezt tavaly, van rajta egy csudanóta). Meghittség - ha csak percekig is, mert a gyerekek ugye zizegnek. Ének, aztán minden gyerek megkeresi a fa alól az egy darab ajándékát a mi angyalunktól. (Ezt már Juli költötte, hogy "Kati mama angyala", mi csak azt mondtuk hogy az angyaloktól van, nem szólok bele, csak elrontanám a képét, ami olyan szép.) Mi egymásnak is csak egy dolgot adunk, a többit kettesben este, mikor a gyerekek lefeküdtek. Utána vacsora, Szilviékhez hasonlóan egyszerű: mákosguba, mint régen volt vala. Asztalon felcikkezett alma. Ebből mindenki kap egy szeletet, hogy jövőre is ennyien lehessünk (legalább

) Este még dúdolgatunk. Minden a helyén van.
Másnap a nagymamáson inkább az evésről és a gyerekekről szól. Fényképezés, ez-az. Nekem az inkább semmilyen, nekik töltődés, ezért nem idegeskedem miatta. De jó, hogy van a MI karácsonyunk.
És csatlakozom Indihez: az advent valami nagy ajándék, hogy van. Tavaly készítettem egy koszorút Julival, minden reggel kapott a közepére egy kis batyut, volt benne ez-az. (magok, üveggolyó stb.) És reggeltől estig hallgatjuk ilyenkor a Kaláka Betlehemesét, ami egy csuda. És sajna elviszik az angyalok Karácsony után, ezt nekem is nehéz elfogadnom

(eztán nem dúdolhatom én sem, hogy ne vesszen el az élmény jövőre)
Röviden ennyi
Holnap a 9-kor ott vagyunk! Várom már, s direkt nem reagáltam a másik beszélgetőkörre, még forr bennem, most ültem le a gép elé 4 napi hsz-halmot fogadok magamba, dobog a szívem, valami moccan odabenn. Köszönöm, hogy vagytok. MINDANNYIAN.