Megírtam a szüléstörténetet

Szokásomhoz híven kisregény lett, pedig aztán nem egy extra cucc...
Kata születésének kronológiája (március 12, 01.15 – 8.30)
01.15-01.30 Arra ébredek, h kényelmetlen a bal oldalamon feküdni, igyekszem „átdobni” magam a jobb oldalamra. Nehézkes, de többszöri nekifutásra sikerül. Közben valami nedvességet érezek, nem sokat, ippenhogy. Álmos vagyok, de elkezd „birizgálni” a dolog, néhány perc vívódás után úgy döntök, kiszaladok a WCre, utánanézek. Tisztasági betét átázva és folyamatosan szivárog valami. Csak nem?
01.35 Döntés: telefon a szülésznőnek – hú, de fog nekem örülni ilyenkor. Két csörrenés után felveszi, viszonylag élénk a hangja, szerencsére még nem aludt, vagy nem érezteti. Tanácsa: ha nincsenek fájások, csak magzatvízszivárgás, akkor maradjak otthon, pihenjek, várjunk. Akkor induljak csak, ha rendszeresen, kb 5 percenként érzek valamit. És akkor újra hívjam fel. Ha ez elmarad, akkor reggel CTG-n úgyis találkozunk.
01.40 Felébresztem a párom a hírrel, szegény teljes kóma, kb éjfélkor mentünk aludni. Bíztatom, h még aludjon, egyelőre csak várunk. Én is próbálok visszaaludni… Áh, esélytelen.
01.50-03.45 Zuhany, hajmosás. Közben a magzatvíz kitartóan szivárog. Zuhanyzás végére egy kósza fájást érzek. Rövid, erőtlen, de egyértelműen az. Felöltözöm, beülök a nappaliba, nézem az órát, várakozom, és közben végiggondolom a kórházi csomagból még hiányzó cuccokat. Fájások újra. 10 percenként, és max 10 másodperce. Ez kutyafüle. Elkezdek járkálni a lakásban, szedegetem össze a dolgokat, pakolászom. Fájások hosszabbodnak, és 8 percesek lesznek. Kb 3-kor ébresztem újra a párom, hogy lassan készülődjön ő is. Jó a hangulat, telefonálunk párom húgáéknak, ők az éjszakai ügyeletesek Samuvigyázás terén. Fél 4 után nem sokkal befutnak, fájások ekkor kb 5-8 percenként jönnek, de még mindig rövidek. Telefon szülésznőnek, lassan indulunk a kórházba (most már álmosabb a hangja…), bent találkozunk 4 óra körül.
03.45-4.05 A kórházba vezető út alatt 4 erőteljes és hosszabb fájás, amit már le is kell lélegezni. OK, haladunk.
04.15-04.30 Bejelentkezés, adminisztráció. Szülésznő is befut. Magas a vérnyomásom, kezdek izgulni. Átöltözöm, megyünk a szülőszobára.
04.35-06.20 Szülésznő megvizsgál, méhszáj bő 3 ujjnyi. Ejha, nagyon jól állunk, ez nem lesz hosszú menet. Borotválás, kicsi beöntés (napok óta hasmenésem van, nincs szükség sokra). A szülőszobában labdára ülök, CTG rámkapcsolva, párom masszírozza a derekamat, a fájások szüneteiben nézzük a napfelkeltét (a kórház 9. emeletén vagyunk, gyönyörű a kilátás). Kata szívhangja rendben, a gép sokkal gyakoribb fájásokat mutat, mint amit érzek. 5 körül a szülésznő hívja a dokit, aki fél 6 után meg is érkezik kócosan. Újabb vizsgálat. A burok Kata fején mint egy úszósapka feszül, ezért burokrepesztés. Méhszáj teljesen kinyílt, elsimult, már „csak” a tolófájásokra várunk. Ismét a labdán csücsülök, a fájások most nagyon beindulnak, szinte összefolynak, de tolófájás sehol. Szülésznő és a párom biztat. 6.20 körül doki felfektet a szülőágyra-székre, kezdődhet a menet, bár tolófájás nélkül én kissé bizonytalan vagyok.
06.20-06.56 Jó volt a megérzésem, nem megy a nyomás, csak két kósza próbálkozásra futja. „Veszekszem” a dokival, hogy még nem vagyok felkészülve

Most már a szülőágyon vajúdok tovább, nagyon fáradtnak érzem magam, hiányzik az éjszakai alvás, a derekam sajog, le akar szakadni. 3-4 lelélegzett fájás után újabb kísérlet a nyomásra, most már jobban megy, Kata feje beilleszkedik a medencébe. No, mostantól kemény menet jön. Fájásonként 3 nyomás (néha csak egy sikerül), nagyon jól halad Kata előre, én meg vinnyogok, legyen már vége. Párom segít, fogja a fejem, vizes ruhával borogat. Szülésznő és a doki tanakodik, kell-e vajon gátmetszés. Egy picire a végén szükség van. De kb 6-7 fájás után 06.56-kor Kata megérkezik, felsír! Óriási megkönnyebbülés, megkapom csupa magzatmázasan, gyönyörűszép.
07.00-08.30 Megszületik a méhlepény is, kicsit fáj, de nem érdekel. Gátvarrást jobban megérzem, pedig nincs túl sok varratra szükség, méhszáj szerencsére sértetlenül megúszta, a gátvágás egy öltést igényel, a hüvely falát 3 helyen kell ölteni. Behozzák Katát felöltözve, pólyában. 3900 gramm, 56 centi, húha! Szülésznő segít cicire helyezni, és mint aki mindig is ezt csinálta, szopizni kezd, kitartóan, ügyesen. Egy bő másfél órát töltünk együtt hármasban a szülőszobán, és hogy teljes legyen a család, telefonon beszélünk Samuval. Én lebegek, Kata szopizik, párom alszik
RÉ