Jó reggelt!
Regina, nagyon ügyes Kitti!
Zsófi hogy les apa válláról anya után! Tüneményes!
Otthonszülés téma... huhh lányok, veszélyes vizekre eveztünk... Valamelyik szomszédos csapatnál jártam jónéhány hete (februári vagy decemberi babák, nem is tudom), és ott kb. 10 oldalon át tartó, vérre menő konfliktus robbant ki az ellenkező véleményekből.
Ettől függetlenül én sem bírom ki, hogy ne nyilatkozzam!

De előrebocsátom, tiszteletben tartom mindenki más másmilyen véleményét is.
Szóval...
Elsőként nincs az a fájdalom, megaláztatottság, kényelmetlenség, stb. stb., amit anyaként ne éreznék kötelességemnek vállalni, ha a lányom egészségéről/életéről/biztonságáról van szó.
Másodsorban nem tudom sajnos milyen részletességgel van ez a témakör jogszabályokban szabályozva, de én azt tartanám helyes megoldásnak, ha egyszer s mindenkorra fogná a kérdést az ogy, és orvos-szakértők segítségével szépen addig módosítgatna egy-két törvényt, míg mindenki számára egyértelmű lenne hogy mit szabad megtennie és mit nem. Majd pedig, ha a szabályozás elkészült és világos a tartalma, akkor azt tartanám helyesnek a teljes lakosságtól (tartozzanak bármelyik táborba e kérdést tekintve), ha tudomásul venné a határokat.
No és a
harmadrészt, ha tegyük fel nekem kéne ezt a törvénycsomagot elkészítenem.
Amennyiben a szakértők szerint egyes esetekben megengedhető az otthon szülés, akkor:

pontosan megadnám azok körét, akik otthon szülhetnek (ide kellenek a szakértők, meghatározni hogy mi számít kockázati tényezőnek, pl. ha valaki ikreket vár, farfekvéses a babája, mittudomén...)

szülést otthon is csak szakorvos vezethetne le, minimum + 2 fő szakember (szülésznő, csecsemőgondozó, ilyesmi) társaságában

bizonyos otthoni körülmények (sokadik emelet nem liftes házban, ahonnan nem lehet időben kijutni baj esetén, stb. stb.) eleve kizárnák az otthonszülés lehetőségét

eredményfelelős bűncselekménnyé nyilvánítanám az otthon szülést. Vagyis nem követ el bcs-t, aki otthon világra hoz egy egészséges gyermeket a meghatározott körülmények között, de automatikusan bizonyítottnak kellene tekinteni a bűnösségét (gondatlanságot) annak az anyának, aki otthon szült, és a gyermeke meghalt, vagy maradandó károsodást szenvedett.
Negyerészt mint számos más témában, ami egy szakmát érint, úgy gondolom tök mindegy mit gondolok én, ha nem vagyok szakmabeli. Ha megfontoltan akarok döntést hozni, rábízom a dolgot a szakmát ismerőkre és gyakorlókra, jelen esetben a szülész-nőgyógyászokra, szülésznőkre, stb. Az ő állásfoglalásuk pedig azt hiszem egyértelmű és világos, legalábbis az alábbi cikk szerint:
http://www.mnt.hu/hirek.aspx?&nid=5284#5284
Ennyi voltam, bocs hogy hosszú voltam