Boo,
Család alszik.
Itt az ideje fejlődni matekból. Már most kezdj készülni arra, hogy egy felsős matek már elég húzós tud lenni és neked kell majd segíteni.
Hendegabi,
Nekem is beugrott a fagyi, de azt muszáj beszerezni, otthon egy kicsit macerás az elkészítés.
Anitja,
Nem adhatnának sima cukrot, csak szőlőcukrot. Amíg nincs tej, addig nem kell a babának más, azért születik kipárnázva és azért jóval magasabb a testében a víz aránya, mert fel van készülve rá, hogy nincs kaja az első napokban, ráadásul szinte csak alszanak. Születéskor a gyomor alig tud befogadni pár kkanál folyadékot, pont ezért. Ha van tej, persze gyorsabban nő, mivel alkalmazkodóképes. Natinál az 5. nap sem volt tejem, bírta, fokozatosan jött, alkalmazkodott. Szabinál kb a 3. nap 80ml egy etetésre, az is jó volt. Ha az elején kap fél-egy deci akármit, ahhoz alakul a gyomra, így a szép lassan beinduló anyatej kevés lesz.
Régebben úgy gondolták, hogy a sárgaságon javít a teáztatás, ezért is noszogatták az anyukákat. Most már tudják, hogy kizárólag a táplálék (tej, tápi) ami a káros bilirubin bontásában segít a májnak. Csak régi szokások lassan halnak ki. Amikor apa volt kórházban születése után, náluk még a tea rendes citromos fekete tea volt, rajta van a kórlapján.
A Sotén gyümicukor van a steril vízben = tea. Nem erőltetik, választási lehetőség, amikor Natival voltam a kórházban letették az asztalra és később összeszedték az üvegeket. Péterfyben sem volt a sima osztályon, a kora részlegen igen,de ott nem lehetett igény szerint szoptatni. Istvánban úgy tudom, nincs is - ugye, Dodi? Nem véletlen, hogy az István az "Bababarát" kórház, nagyon kevés intézmény kaphatja meg ezt a címet.
Persze az még messze nem rossz megoldás, ha kap a gyerek vizet egy kis cukorral. Még ma is van rosszabb helyeken, aki cukorba mártott cumit ad a gyereknek, vagy még rosszabb esetben alkoholba és annak is megvolt az ideje, amikor az ópium elfogadott szere volt a gyerekmegnyugtatásnak.
Ancsurti,
Szerintem egy újszülöttnek nem lehet jobbat adni, mint az előtej. (Feltételezve egy normális anyukát, aki nem mérgezi magát)