Anesztes: valóban azért kell, mert van egy csomó veszélyeztető tényező, amit vészhelyzetben nem lehet pontosan kikérdezni. Pl. sokan nem tudják, hogy a vércsoport meghatározástól független az ellenanyag szűrés. Az utóbbit a 3. trimeszterben kell végezni az esetleges vér pótlás miatt. Mert az ellenanyagnak semmi köze ahhoz, hogy RH-, vagy + valaki!
Nagyon kedves nőci volt az ambulancián. Jó fél órát dumáltunk, mert nem volt utánam senki. Megkérdeztem, hogy neki mi a véleménye az EDA-ról. Azt mondta, hogy 3gyereket szült nélküle, így eleinte nagyon ellenezte és gyengeségnek tartotta. Egy szülész kolléga felesége babát várt aki szintén orvos, vagy nővér, vagy ilyesmi. Kérdezte tőle a doktornő, hogy kér-e EDA-t. Persze nem akart. Közölte, hogy volt már vesegörcse, ha azt kibírta, ezt is ki fogja.
Hajnali 2-kor csörgött a doktornő telefonja, hogy nagyon kéri a kolléga, menjen be, mert a feleség minden kommunikációra képtelen. Bement. A nő olyan állapotban volt, hogy teljesen elvesztette a kontrollt a teste felett. A férjnek kellett lefogni, úgy remegett. Beszúrták neki a fájdalomcsillapítót és 15perc múlva egy mosolygós fiatal nőt látott, akinek van ereje végigcsinálni a kitolást. Akkor mondta, hogy igenis van létjogosultsága az eljárásnak!
Még annyit mondott, hogy első szülőnek 2ujjnyitól adják kb 4-ig az EDA-t. De ha zajlik a folyamat, akkor nem!!!!
Többedszer szülőnek 2ujjnyi előtt is adnak, de 3felett nem szokták, csak ha valami miatt elhúzódik a dolog.
A szülésznőm egy tünemény. Abszolút természetesség párti. Nincs pl beöntés sem. Ő glicerin kúpot javasolt a vajúdás elején!
Ugyanez volt az érve, ami nekem, mert ő is sírva kínlódott a fájásokkal a WC-n. Azóta nem ad beöntést egyáltalán!
Anesztesnek 10eFt-ot "szokás" adni, de mindenkinek joga van a fájdalomcsillapításhoz. Szóval nehogy ez befolyásoljon bárkit. Pl Zsizell, tudom, hogy nem álltok fényesen, senki nem haragszik meg, ha nem adsz egy fityinget sem!!!! Én pl a csecsemősöknek nem szándékozom pénzt adni!!!!!!
Tényleg a pénz kérdés: valaki említette, hogy a szülésznő látogassa meg majd a gyerekágyon. Az én szülésznőm egy héten egyszer vagy 2-szer ügyel. Utána nem. Szóval miért is várjam el, hogy csak miattam bejöjjön még egyszer pluszban?
Én a dokinak adom később, szülésznőnek azonnal!