A baba portál - Babanet.hu

Új privát üzeneted érkezett!

Társalgó főoldal » Várandósság » 2010 júniusi babák

Sziasztok!

Én még mindig egyben :(
Már egy hete kellett volna megszületnie.
Ha addig nem történik semmi akkor kedden doki és megbeszéljük a továbbiakat.

KépKép
Kép Kép
l.móni

Sziasztok!

Móni, elfelejtettem irni: 5700 postával együtt.
KITARTÁS!!!!! Már nemsokára kint lesz ő is!!!

Jenny,
nézd meg a www.bababolt.com oldalt. Ott van a nandu kendő. Én ezt tudom olcsóbban hozni neked. Ott találsz méret táblázatot is. Érdemesebb hosszabb kendőt venni, hogy az extra kötéseket is meg tudd csinálni. Nekem van egy hosszú, meg egy rövid, arra az időre, amikor már csípőn ül, mert ahhoz nem kell hosszú. :D Én nagyon szeretem. Sokkal kényelmesebb, mint a kenguru, vagy bármelyik másik hordozó. A maytait sokan dicsérik, de azzal pl több órát én nehezen tudok elképzelni. Hanna is órákat volt rajtam, most már Alex is bírja :D És ugye szereti is. Max 3 perc és elalszik benne,a mi nagyon hasznos akkor, ha épp nyűgi és nehezen bír elaludni. Én az elöl keresztezett ülő pozíciót szerettem a legjobban, mert azt lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban megkötni.

Heni,
Máskor is, ha tudok :D

Fórum: én Hannával nagyon-nagyon sok segítséget kaptam és szükségem is volt rá. Annyi mindenben voltam bizonytalan. Most már kevesebben vagyok, de akkor is kell ez a háttér. :D

Eszter
Kép
Kép
vok

Sziasztok!

Köszi az újabb tippeket, amit tudok kipróbálok! :D
Nekem is hiányozna a fórum, bár nem sok időm van, de azért folyton benézek, meg hasznosak, amiket írtok, sokszor még az is elég, ha együttéreztek az emberrel. :D

Folti, szorítok, Én, az egyik indítós szülős. :D

Geo, nem tudom a gátsebről volt-e szó, de az fájni fog minimum egy hétig, az tuti. :)

Jah, idemásolom a születéströrténetet:
20-án végre felvirradt a nap, amiről már tudtam, hogy aznap így vagy úgy, de meglesz a baba. Reggel mentem a szokásos előkészítő procedúrára, aztán 8-kor burokrepesztés volt, ez egyáltalán nem volt gáz, pedig annyira izgultam, hogy mi lesz. A doki is baromi jó fej volt, kedves, aranyos, megnyugtató, humoros, a szülésznők úgyszintén. Együtt indultunk egy másik csajszival, Ő ugyanezt az indításos mókát játszotta, mint Én, egymást biztattuk, hogy menni fog.

A 2 órás várakozás után mindkettőnket oxitocinra ítéltek, Neki voltak görcsei, Nekem semmi. Az infúziót is együtt kaptuk, na, aztán az Nekem elkezdett használni, de nagyon lassan. A lényeg, hogy este 9-re már végre eljutottunk a kitoláshoz. Ami közte volt...hááát, délután 4-ig elvoltam, akkor szóltak, hogy 6 centinél tartunk, hívjam Balázst, mehetünk az apás szobába. Ja, csak hát mire odaért, kb. fél óra múlva, már olyan fájásaim voltak, hogy még segítséggel sem bírtam átmenni. :D (meg ugye lógott az infúzió, én meg markoltam a gázmaszkot, ki nem adtam a kezemből :D )

Szóval felhívtam Balázst, hogy minden rendben, haladunk, várjon meg, csak nem tud bejönni, mert Én nem bírok átmenni a másik szülőszobába. De megértő volt, mondta, hogy nagyon izgul értem.

Aztán a többi órára annyira nem is emlékszem, tudom, hogy labdáztam is, álltam is, négykézláb is voltam, igazából semmitől nem volt jobb, a gáz sem csillapított, csak bódított. Az jó volt. :) Aztán végre jöttek a tolófájások, az már király volt, mert az igazából már nem fájt, meg a kitolás sem. Jött a doki, megnézett, mondta, hogy elszalad pisilni, aztán szülünk. :D Hát azt hittem a nyakába ugrok örömömben. Elkezdtük a nyomást, előtte hirtelen szétkapták alattam az ágyat, lekapták az NST-s szalagokat, lábak az égbe, és kezdtünk nyomni. Doki mondta, hogy nem vág, mert kifér a baba, szépen lent is a feje, de Én nem tudtam kinyomni, nem volt már erőm, így két fájás után megszánt minket (engem, meg a babát) és vágott, majd segített kijönni neki. Mikor csak a feje volt még kint megsimogattam, tök jó volt. Aztán már kint kint is volt, hopsz, és rám tették, tök aranyosan nézett. :)

Utána bejött Balázs, elvitték a babát, Ő elment Vele, és utána visszajöhetett Hozzám. Aztán Engem is rendes tett a doki, közben ott rágózott, meg a VB-ről beszélgettünk. :D Azt mondja ááá, nem nagy vágás, kis szexi. :D Még röhögtem is. Mondta is a szülésznő, hogy milyen virgonc vagyok, nem is látott mostanában ilyen kismamát. :D Hát, nem is éreztem már akkor magam fáradtnak sem, tisztára fel voltam dobódva, nagyon boldog voltam. :D Aztán kivittek tolószékben, a babát meg inkubátorban, hogy meg tudja nézni a család. Mert már ott volt Anyukám, Anyós, tesóm, meg ugye Balázs.

Lknyuszi

KépKép
lknyuszika

szep napot. en meg pizsiben es mindent kisbetuvel mert az 'ellenseg' foglalja a bal karomat :)

Hari, nekunk is prima ejszakank volt :) mar persze relative, ami azt jelenti, hogy nem volt sikitva kakiltatas :) volt helyette vagy 3-4 szopi, de legalabb csendben es kozte alvas, apuka kerdezte is reggel, hogy ejjel nem evett a gyerek? :D hat ugye aki aludhat... :) de reggelre megint jott a sikitos hasfajas, homero... bar beszeltunk a szulesznovel es szerinte hagyni kene ket napig, de hat es a gyerok magatol nem kakil... egyelore, ordogi kor :) na es leesett a csonk is... maskent mint a csajoknak, eleve volt vagy 7-8 centi... verzett is kicsit de nincs vele gond asszem. az egesz tortura utan megint szopi (pedig egy oras maratont letudtunk mar es nem volt ideje, de legyen beke) erre megint felsikitotta magat. most meg itt kidolt a karomban... ehhh... erdemes ma meg feloltoznom? :) de jo, hogy elore foztem, ma azt esszuk...

luna6

Luna,
Neked igen. A kicsinek meg megpróbálhatnál kamomillát adni.
Hannával sokáig hőmérőztünk. nem szokott hozzá, mert csak akkor segítettem, ha nagyon kellett.
Alexnak elég, ha masszírozom a kimenetet... :)

Enyim is karban... nem tud elaludni....

Eszter
Kép
Kép
vok

Bovebben mondd a kamomillat legyszi, en lenni kezdo :) ellenjavallat semmi, ugye?
tegnap segitett a bemenet maszirozas, ma nem :( igazabol szerintem a gyerko feneket feltik, nehogy rosszul csinaljam, na de vigyazok, a nagyokat eleve igy lazmeroztem (homeres celjabol ugye) szoval ovatos vagyok :) de azt mondjak hozzaszokhat az ingerhez... haaat nem tudom, az uvoltes jobb e :(

es a muki itt kiutotte magat a karomban igy itt uldogelunk :)

luna6

Na, enyim meg elaludt és leraktam... Hátha tudok íri egy picit.

Szóval Chamomilla vulgaris C15 vagy D30 (ez megfelel a c15nek, csak nagyobb üvegben van, kisebb golyókból). Napi 5 golyócska elosztva egész napra.(feloldod vízben és fecskendővel beadagolod neki) Az fájdalom csillapító. Nekünk bevált. Ha az nem lenne jó, akkor mondok majd még másikat :D:D

Hannával is hőmérőzés volt. Ő valahogy nem tudta kezelni, ha nőttek a belei, vagy változott a kaki minősége. Akkor mindig rá kellett neki segíteni. És nagyon fájt neki. Nem hiszem,h ogy a fájdalom jobb... És ha nem minden kakinál kell hőmérőzni, tuti nem lehet hozzászokni. A kórházban azt mondta a gyerekdoki, hogy inkább az, mint a kúp. Ő mondta annó az Espumizánt is. Én végül úgy adtam Hannának, hogy espumizán és chamomilla együtt. Az volt a tuti mix. Ezt kapta kb 3 hónapos koráig. Aztán már job volt a bélrendszer, akkor már csak a hőmérőzés kellett néha. ez kb heti 1-2 jelentett.

Eszter
Kép
Kép
vok

Ebben a mukiban meg ott a szurok, allitolag ha valtott teljesen anyatejes kakira jobb lesz :) viszont magatol alig csinal valamit... egyelore
na mindenesetre akkor holnap kamomilla. de hogy adagolom? es nem tiszta... barmelyik verzio is, 5 golyo kell ha jol ertem. feloldom az otot, oke... de hogy oszatom el egy napra? es ettol akkor szegeny nem ordit annyira?
ja es mi van a szunetel? kell? es az utricamnal kell egy nap szunet?

luna6

Vok,
a fürdős képetektől eldobtam az agyam, nagyon tetszik :P
a pihiszéketek is szuper, nekünk is hasonló van, kb csak a mintája más :roll:

Moni,
ugyan nekem még egy hete nincs, hogy ki voltam írva, "csak" 3napja, de hát teljesen megértelek... én is jobbszeretnék már kettőben lenni.

Folti nekem is küldött sms-t, persze rögtön rázendítettem egy jó kis bőgésre, hogy már mindenki babázni fog, nekem meg az idő előrehaladtával meg csak a striáim szaporodnak, András nem győzött csak vigasztalni... aztán meg belegondoltam, hogy ha holnap a doki azt mndaná, hogy na akkor most azonnal indítjuk is, az első reakcióm kb az lenne, hogy jajj, még ne!!!
most hülye vagyok, vagy hülye vagyok? tudom: hülye vagyok... tuti tudatalatt én nem hagyom kijönni azt a gyereket :roll:

Vok,
persze gyerekem még nincs, de azért lenne egy kérdésem: szerinted milyen kötési módot próbáljak majd először meg? fekvőt? vagy ülőt? vagy milyet szerinted? :roll:

Csajok,
András most épp porszívóval vadássza a nappaliban a legyeket, meg a szúnyogokat... néha akkorákat tudok lesni ezen a pasin :wink:

lknyuszika,
pont ezt akartam kérdezni, hogy hgy alakult végül a gátmetszés. húúú nagyon ügyi voltál végig!!!
tök jó volt, hogy megsimogathattad a buksiját, Voknál olvastam még ilyet, ez nagyon meghatóóóó!! :oops: :wink:

LÁnyok,
András most végzett és most már egy légy sincs :lol:

Mi nemrég jöttünk haza a kórházból, volt megint UH, meg CTG, belső méhszáj még mindig zárt, szóval igazából semmi újjal nem tudok szolgálni. de legalább már nem nyavajgok (vagy ez ellipszilonos jé? :roll: )
illetve már azon sem akadok ki, hogy utsó vagyok a sorban, mert most már az a gondolat köt le, hogy legalább tudom, hogy egyszer vége, méghozzá pénteken.
kedden megyünk legközelebb CTG-re.

na megyek vagy lépcsőzni, vagy aludni, vagy vasalni, vagy Luna-féle tonhalas tésztát csinálni, de szülni tuti nem, pedig az jó program lett volna... ma úgyis ingyenes a kórháznál a parkolás, holnaptól meg jöhetett volna motorral látogatni András...
Vendég

Sziasztok,

Hát tegnap rémes estém, vagy mondhatnám inkább, hogy bogaras estém volt brrrrrrrr.
Mentem volna a kamrába, hogy hozzak ki ásványvizet. Feloltoma villanyt, kinyitom az ajtót és még jó, hogy valamiért lenéztem a föltdre, egy hatalmas, felnőtt csótány jött velem szembe. Na rötön ledermedtem és azon gondolkoztam, hogy üssem agyon. A cipősszekrény a kamrában, a lábamon, egy szilikon talpú papucs, amit tuti nem öli meg a dögöt :evil: . Végül felédobtam a papucsot, hogy visszaszaladjon. Én meg nagy bátran be a kamrába, előkaptam apa egyik cipőjét, kamaraajtót becsuktam, mert mögé szaladt be, persze a nyitásra meg kifelé akart volna szaladni, de elakadt az ajtó alatt, aztán én nagy bátran és villámgyorsan rávágtam kettőt. Na ki is purcant. A kamraajtót nyitva, a villanyt meg égve hagytam, hogy apa lássa mikor hazajön és összeszedje, mert én aztán még papírral se böködök meg egy bogarat se!
Aztán persze 5 percenként mentem nézni , hogy tényleg megdöglött-e és még ott fekszik-e. És a rohadék valahogy felfordult a hátára, na még két akkorát ütöttem rá, hogy utána már tényleg kipurcant.
Aztán megyek a hálóba, hogy becsukjam a balkonajtót bukóra, mert be akartam vinni a lányzót az ágyába. A kiságy végében feloltom az éjjelilámpámat, és mit látok a falon egy kb 5 cm hosszú izét aminek kb 5 cm hosszú ezer lába volt. Na ezt is kinyítam a papucsommal, és otthagytam hogy majd apa szedje össze.
Aztán fél egykor amikor lányzó enni készült, megyek a nappaliba, hogy becsukjam az ajtót bukóra, a lámpa mellett a földön egy szöcskeszerűség, na ehhez már apát keltettem, hogy ölje meg. Aztán még a konyhában a kövön egy közepes méretű pókot gyilkoltam meg tápszerkészítés közben.
Én komolyan mondom nem értem :?: :?: :?: :?: , minden abalakon-ajtón szúnyoghálónk van. Hol a fenébe jöttek be :?: :?: :twisted: :twisted:
Talán a bogarak már teleportálni is tudnak??????
És mindig én találkozom velük, persze olyankor amikor apa nincs itthon. Én aki bogárfóbiás vagyok....
Bár a csótány az bejöhetett a kamraablakon ami bukón volt, mert azon nincs szúnyogháló, de nem is kell, mert a közös közlekedőre néz. Bár oda meg bejöhetett, ha szemközti lakó nyitvahagyta a közledekő balkonajtaját :twisted: :twisted: :twisted: .

Geo, kitartás! Ulosónak is kell lennie valakinek, tudom ez nem vígasztal...... De még hátha beindul magától és nem kell indítaniuk az orvosoknak.

Picur, szorítok, remélem könnyű és gyors szülésed lesz!

Vok, én azt hiszem megzakkannék internet és magyar fórumok nélkül.
Mert meg tudom én kérdezni görögül is, nincs ilyen probléma, de mégis más ha az embernek az anyanyelvén válaszolnak. Meg úgy általában jó olvasni, hogy másnak is vannak problémái, nyűgjei, meg egy csomó jó ötletet tanácsot lehet begyűjteni. És hát a társaság, bár nem találkoztam egyikőtökkel sem élőben, de valahogy mégis úgy érzem, hogy nagyon ismerjük egymást.
Ha nem is írok minden nap, de napközben és este tuti elolvaslak titeket.

Nekünk hála istennek nincsenek a kakával problémáink, napi egyszer tuti megtelíti a pelust emberesen :lol: . Az egyetlen probléma, hogy vagy kajálás alatt kakil, az még a jobbik eset, mert akkor a kiürült pocit rögtön fel is tölti. Vagy 5-10 perccel kaja után, na akkor ugye megvárom amíg befejezi a dolgát, peluscsere, popsimosás és már tömködi is a szájába a kezét, hogy megint éhes. Na ekkor kap még 35 ml-t és utánna úgy alszik mint a kisangyal. :lol:

Hát lányok én itt ha akarnék se tudnék kendőt venni. Igazság szerint még egy görögöt se láttam kendőzni :roll: :shock: . Nekünk is egy kengurunk van (babybjörn), de még nem próbáltam ki, szerintem még kicsit nagy neki. Talán 1-2 hét múlva már jó lesz és akkor kipróbálom.
Vendég

Luna,
nekem most 2,5 milis fecskendőm van. Abba rakom bele a golyókat és oldom fel vízben. Majd abból adagolom. Elosztom a napra, ahogy épp eszik, utána. Náluk nem kell várni fél órát, mehet szopi előtt, vagy után is.
Szünnap mindegyiknél kell.- Az is jó, ha csak akkor adsz neki,ha fáj... És akkor nem lesz folyamatos, hiszen később lesz olyan, hogy nem fáj neki (remélem!!!)

Geo!
Német dokik első perctől ajánlják az ültetett pozíciókra,. én azt mondanám, hogy 1 hetes koráig azért várj. Addig menjen a fektetett, illetve addig, amíg neked kényelmes, mehet a fektetett. Alex pl eleinte rángatózott egy idő után. Valamelyik izma nem volt elég erős. Ma már 2 órát lazán kendőben van és alszik :D

Eszter
Kép
Kép
vok

Nik!
Lehet nem is fogsz senkit látni kendőzni :D Nem mindenhol preferálják. Én tényleg azért szeretem, mert olyan, mintha nem is lenne rajtad a gyerek. :D Ami 9-10 kilósan tényleg nem mindegy :D
Ma voltatok valamerre sétálni? :D

Eszter
Kép
Kép
vok

Luna:
Már akartam kérdezni, hogy a két csaj után milyen érzés egy kistököst a karodban tartani?
Ez azért jutott az eszembe, mert amikor még nem tudtuk a babáink nemét, te nagyon meglepődtél, hogy a két a lány után most fiúcska lesz.
Vendég

hahó mindenkinek!
a szülésre menőnek nagy drukk :-)
lassan betelik a táblázatunk ... !!!!

nálunk az éjjel ideálisan telt! este megvolt a 6 km-es táv - anya még mindig nem nagyon bírja - most is majdnem kipurcantam de kell az edzés! úgyhogy lenyomtam a 6 km-t :-) szóval ezek után haza mentem sütöttem egy adag paprikás kiflit ami brutál szar lett el is határoztam hogy ezt a szakácskönyvet kidobom a pipibe mert már a 4. recept ami szar... mindenesetre a párom reggelire megette :-)

szóval aztán leraktuk este babát aki persze felébredt és 11-ig fent volt de nem sírosan inkább nézelődösen de persze ez is emelést ringatást jelent de nem bántam! 11-kor elaludt és reggel 5:20-kor kelt ... (közbe volt éjjel szopi de abba ő is én is bealudunk :-) ) szóval a hajnali kaján túl 7-ig még fent volt aztán hivtam párom kicsit dajkálja aki szivesen vállalta és én 7-től fél10-ig aludtam!!!! fuh nagyon jól esett és képzeljétek délután is aludtam egy jó órát én nem tudom mi van velem a front vagy a meleg a fülledtség de teljesen ki vagyok dőlve!!!!

ma anyósnál ettünk (a vasárnap az egyetlen) igy azért nem kellett főzni a konyha sem "szalad" szóval nem bántam a délutáni szunyát! most nemsoká 5-kor indulunk a következő 6 km-es távra!!!! :-) készitem is a virgácsaim ...
pedgi úúúgy úgyyy kivánok egy franciakrémest meg zserbót és ischlert és még kivánom a fagyit is meg a sacher tortát és itt sehol sincs cukrászda .... sütni meg nem tudok most ... nincs meg az erő ... :-) de a végén lehet hogy összedobok valami kalácsot ...
Vendég

Konkretan sokkot kaptam az elso bejelentesnel :) De az amnional ugye mar biztos volt :)
Hat egyelore nem nagyon mas... oke, ami a pelenkaban van az igen, de meg nem okozott nagy gondot de megannyira pici, hogy tul nagy kulonseg egyelore nincsen :) Mas szinu a kornyezet, ez igaz... minden kekes, feheres, nemi elenkebb szin de sehol a rozsaszin :D

Lefejt anyatej meddig van el a hutoben? 24 ora? Nem igazan akarok gyujtogetni, fagyoba sem (szerintem annyi nem is lenne) de ha van elteszem arra az egy napra vagy mennyire, hatha jol jon :)

Nikvik, en eddig 6 ev alatt lattam egyszer egy darab kendozot az IKEAban :) De itt lehet kapni kendot, netshopokban jo dragan, boltban nem lattam meg sehol. En ebayrol rendeltem osztrakektol. Es ha majd nagyon szovott is kene, akkor van itt egy kollegina a topikban akit majd megkeresek, de egyelore meg a sajatot sem avattuk fel, majd kedden az elso dokihoz meneskor.
Itt a doki nem jon ki hazhoz... egy hetesen nekunk kell menni az elso vizitre. Akkor merik meg a legenyt masodszor, a szuletese utan eloszor. Szoval azt sem tudni mi a hazajovos sulya meg kozben mi hogy alakul. De legalabb ezen sem kell ragodni :)

luna6

Vok,
valószínűleg igazad van abban, hogy nem nagyon fogok kendőzősöket látni. Ha valaki magára köti a babát, akkor azt kenguruban teszi. De az is ritka. Inkább a babakocsit részesíti itt előnyben mindenki.
Mi is inkább apának vettük, vagyis kaptuk ajándékba (a kívánságlistáról), mert én most per pillanat 46 kg val nyomom, de szülés előtt 43-44 kg voltam. Nem hinném, hogy a hátam bírná egy 9-10 kg-os baba súlyát :roll:
Viszont apa nagyon akarta, és tényleg praktikus, ha pl bevásárolni megyünk apa magára köti és ketten tolják a bevásárlókocsit én meg szedem össze a dolgokat.

Különben a görögök nagyon találékonyak. Még áprilisban, ültünk a városközpontban egy kávézó teraszán és egy lány eltekert mellettünk biciklivel. A lány egy olyan kengurut viselt a hasára kötve mint a miénk. És mi volt benne??????? Hát egy ilyen macska méretű öleb!!!! :lol: Hát én előszörk kiakadtam és tátva maradt a szám aztán meg egy jót nevettem rajta!

Igen délelőtt voltunk sétálni, elmentünk a pékség-cukrászdába sütiért, meg baguettért, meg a másik irányba elmentünk vasárnap újságért.

Tényleg Luna engem is érdekelni milyen érzés két lány után egy fiút babusgatni.

Én el nem tudnám képzelni magam fiús anyukaként. Valahogy már a terhesség előtt biztos voltam benne, hogy ha nekem egyszer gyerekem lesz az lány lesz.
Vendég

Hat Nikvik, en is meg voltam rola gyozodve, hogy nekem lanyom lesz. Ez ketszer be is jott, de harmadszorra mar latod, megsem :)

Eszter, a golyocskarol meg... akkor ha azt mondod, adjam mikor faj ez azt jelenti, hogy ez elvileg zonnal hat is? Szoval ha faj adom es enyhiti is?

Ja, es ma mar erzem a kezemben az izuleteimet :) Megduzzadva nem latom, de ha bezarom az ujjaimat feszul kicsit, szal ugyanaz mint Mancinal. Bar akkor sajgott is, most meg azt nem. Helyette van ugye a bokadagadasom :) vagy melle :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára luna6 2010.06.27 15:06-kor.

luna6

Nik!
Én is meg voltam győződve arról, hogy nem lesz még 1 gyerekem és hogy lányos anyuka vagyok... Egyenlőre egyik se jött be :D:D
Bár még mindig azt mondom,h ogy be vagyok fosva attól, hogy nekem hogy fog menni ez a pasis dolog...

Kutya? :D:D hihi az tényleg vicces :D:D
Egyébként akár 44 kilósan is elbírnád a 10 kilós gyereket kendőben. :D Egyáltalán nem olyan a súly eloszlása, mint egy kengurunak. És elmondhatatlan érzés, amikor rajtad alszik a gyereked, de közben te azt csinálsz, amit akarsz :D:D Nekem ez hiányzott legjobban, amikor Hanna kinőtte az elől ülős pózt :D:D

Luna!
Elég gyorsan hat :D
Ja, meg kakira próbáld meg a hordozót. Néha csodákat művel kaki ügyből kifolyólag :D Bár, ez is típus kérdése, mint minden más is :D:D
Ha nem hatna a chamomilla, akkor szólj és nézem a másik szert. :D
Mennyi idő alatt jutsz hozzá a szerekhez?

Eszter
Kép
Kép
vok

Hat az urticat meglepo modon azonnal megkaptuk. Embert elkuldtem patikaba, mondtak, hogy letezik de naluk nincs, probaljuk meg az x helyen. Felhivta oket, itt vannak a varoskankban es azonnal volt, szoval van ra esely, hogy lesz holnap mar kamomilla, gondolom nem extrem ritka ez sem, ha urtica is volt... ez olyan boironos tekeros.

luna6

Luna,
24 órát olvastam én is :D
Na, tök jó, hogy van azért a közelben! :D

Eszter
Kép
Kép
vok

most neztem a LLL oldalat, meghogy egy ujszulottnek 10-12 szopas per nap dukal... hat az nincs 3 ora sem... na hat enyimgyerok ezt messze nem hozza... bar idonkent vannak maratonjai, amikor nem fel ora (kb ez az atlag nala) hanem egy ora is a nyammogasi ideje, de van hogy 15 perc alatt kiuti magat...
Na de vegulis nem ordit ehesen... ehh, olyan mintha nem csinaltam volna vegig ezt meg macerasabban a csajjal :) majd a doki is mond biztos holnaputan valami okosat. bar o a korhazban eleve olyat mondott, hogy 15-15 perc a szoptatas 2 mellbol, a bimbonak is pihennie kell... ez utobbit ertem is, de egyreszt eddig egy mell eleg volt neki (tan ket kivetellel) masreszt 15 perc... de lehet akkor 15 percenkent kene valtogatni mellet? (mert az LLL meg ezt irja, hogy akar tobbszor is valtogassuk... szerintem en a Mancinak nem valtogattam semmit) most kicsit hulyen erzem magam, hogy tudom mit csinalok es megsem :D amugy meg tok feledekeny vagyok.. az meg megy, hogy honnan szoptattam elozoleg, de az man nem, hogy mikor is es meddig... lehet fel kene irnom, hogy felkelthesem? na de mondjuk csak felkel ha ehes, ezt tudom, es nem is sarga... es amugy sem vagyok keltegetos, es amugy is osszezavartam sajat magam :)
Na de egy biztos, tej van, gyerek szopik, pisil... kakilni csak fopapi segedlettel :)

(egy allitolag tapasztalt 3 gyerekes anyuka vergodeset olvashattak kedves tagjaink :D:D:D milyen lehet elso gyerekesnek lenni? :D nem banom, hogy nem az vagyok! :D)

luna6

Luna!
No para :D Nekem is hozott újdonságot Alex, amit soha, de soha nem gondoltam volna, pedig én nem 1x olvastam az LLL odalát és a barátnőm is szopitanácsadó szinten van :D:D
Igen, eleinte, hogy beinduljon a tej, annyit kell szoptatni, mind a két mellből, amennyit bírsz, hogy 1, ne durranjon be, 2 egyenletes legyen, 3 rövid idő alatt eléje a kereslet-kínálat arányt.
Ezért írják, hogy váltott mellből. És igen, jó sokáig kell :D Mindez az igény szerinti szopihoz tartozik. Amit a doki mondott, az az időre etetünk dolog.
Akkor keltegetném csak 3 óránként a pasit enni, ha olyan 3 kiló körüli lenne a súlya,tehát kevesebb, mint 3500gr. De akkor viszont igen, mert lehet simán lusta is. És lehet, hogy ezért ürül lassabban neki a szurok.

Látom, beraktad a nagyot is. Épp ma gondoltam rá, hogy a nagynak nem is csináltál vonalzót :D

Eszter
Kép
Kép
vok

És nem is újságoltam: meg is van az új pihi szék. Még jobb is, mint az előző :D:D És nagyon cuki a macikkal :D:D

Eszter
Kép
Kép
vok

Luna
1 napig tudod tárolni az anyatejet!!!! utána ki kell önteni!
sárgaság: 3 napon jön ki! főleg aki oxitocint kapott illetve a a szülők vércsoportja alapján ha ütközik ... szóval még lehet sárga :-)? nem is tudom talán már rég túl vagy a 3 napon azt hiszem!!!

franciakrémes nincs helyette zsíros kenyér paprikával (ropogós) ettem! most indulunk a sétire!
Vendég

enyém gyermek utolsó szopi óta alszik, így több mint 3 órája Hannával vagyok. Ami igen ideőrölő bír lenni. :D:D Facebookon szoktunk játszani, nevelgetünk mindenfélét... Mi még azon is képesek vagyunk összeveszni :D:D
Most meg megint jön az eső. brühühü...
remélem Alex nem úgy gondolja, hogy most alszik hosszút, azt éjjel meg kel 3 óránként....

Eszter
Kép
Kép
vok

Nanetto!
Akartam írni, hogy a sporttal azért vigyázz, mert az izomláz keltette savak kijönnek a tejben is. Kicsit fokozatosabban kéne, hiszen a terhesség utolsó időszakában se futottál minden nap.

Megyek, felébredt :D:D juhhhé :D

Eszter
Kép
Kép
vok

Érdekes ez a váltott mellből szoptatás. Értem én, hogy úgy kellene lennie, de az én fiacskám is 15 perc után kiüti magát és aztán csinálhatok vele bármit. Volt rá példa, hogy még csak félálomban volt és felkínáltam neki a másik cicit, de ahogy a szájába vette szívott rajta 3-4-et és alvás tovább. Na mármost ilyenkor mit lehet csinálni? Egyébként én gyerkőcöm tényleg átlagosan 2 óránként eszik, kivétel az éjszakák, akkor 4 óránként.
Vendég

Eszter, nem egy mukodokepes projekt egy 'doglott csirke' formatumu gyereket 2 mellre ravenni :) Ha egy utan ugy kidol, hogy meg sem moccan, akkor aztan fel van adva nekem a lecke :) De majd megprobalkozom vele :)
Doki meg nem tudom milyen allasponton van, azt hallottam tole, hogy tok meglepodott es nagyon helyeselt egy termeszetes szuleshez (ezen mindenki vegig ujjongott a korhazban :D:D marmint, hogy ugye fajdalomcsill nelkul ment minden) es meg raadasul ugye szoptatott baba is lesz, es mikor a mellemen azt a veres holyagot latta akkor mondta, hogy 15-15perc, persze lehet, hogy idore szoptatas hive de az is, hogy rajram akart segiteni :) Mindenesetre a nogyogytol (az elozo az a gyerekdokira vonatkozott) kaptam purelant (garmastan itt nincs) ami medel krem es szintiszta lanolin (vegulis pura lana... latin nyelveken) meg gondoltam is, hogy jo lessz a pelenkakhoz is :D:D Na de mellre is jo amugy...
Igazabol a keltegetes csak azert jott kepbe, mert ugye nekem egyelore fogalmam nincs mekkora a gyerek :) Hogy mekkora volt szuleteskor az ok...de azota :) (ugye meg nem irtam sztorit, de egy momentum... gyerek elobukk, elvittek a furdetobe, ajto nyitva igy latni nem lattam de mindent hallottam :) ott matematikazott a szuleszno es apuka, hogy mekkora a gyerek. ugyanis a gyereket kimelendo nem merik le puceran, hanem csak ruhastul mar. Es az egesz cokmokot amit raadtak - es minden en vittem, nincs korhazi ruha - elotte lemerte a szuleszno. Megmondta apukanak, hogy mekkora ruhastul, mennyi volt a ruha es szamolja ki :D:D:D asszem vegulis a papiron valo kivonast alkalmaztak, ezert sem tudtam meg rogton mekkora... a hosszat meg csak masnap furdesnel mertek, es bar apja szerint a doki megmerte a fejet is es felirta, ennek nalam nyoma sincs, szoval azt a mai napig sem tudom meg :D)
(amugy meg hogyvanez? akkor keltegetned, ha kevesebb lenne mint 3 kilo, tehat 3500? mit nem ertek? :D:D)

Nanetto koszi a megerositest, nekem is igy remlett, mindjart ki is ontom a lefolyoba ategnapi hatvanamat :) nem sarga a bebi szerintem, csak ugye a sarga bebik szoktak belaudni ugy, hogy nem kelnek enni... de gyerekem - hogy panaszkodtam ra - az elozo kajalasra felkelt, most eppen szorgalmasan csuklik az agyaban :) Amugy 5 napos mar ma delutan :) Fuuu es nagyfiusitotta magat, mert EGYEDUL KAKILT egyet most delutan :D:D:D Ez a szekletkerdes nagy momentum a csaladunkban ugy tunik :)

luna6

Heni, en olyankor nem tudok vele mit csinalni. Egyszeruen felebreszthetetlen :) Oke, belatom en vagyok a bena, de en keptelen vagyok ket mellbol megetetni egyelore, a ritka kivetelekkel, de majd meg probalkozom.
Most evett a joszag, de talan most fenn van annyira, hogy akar a masikbol is igy 10 perc kihagyassal...

luna6

Nikvik,
ha gondolod átküldöm hozzátok a denevérünket hogy megegye a bogaraitokat :lol: :wink:

fiús anyuka:
nekem még nem volt lányom, és ugye ez az egy fiú sem akar egyenlőre kibújni, de szerintem magát az anyát ez nem változtatja meg.
mármint anya ugyanolyan "nőcis" maradt, pedig utánam két fiú kövekezett nála a sorban. végülis az autózást is meg lehet szeretni :P
(mondjuk én imádtam babázni :wink: )
illetve az elején nekem nagyon fura volt, hogy egy ellenkező nemű Manó van a pocimban. nade majd meglátjuk :lol:
most jó sok hülyesget írtam, de lusta vagyok kitörölni...
Vendég

Vok,
szerintem Csilla szokott futni járni, Nanetto meg a 6km-t a babakocsis sétára érti... :roll: vagy nem? :P
Vendég

Geoo, nekem mar van lanyom :) Es hat nem ugyanaz... illetve ahogy irtam, most igy 5 nap utan bebinek persze, nem sok a kulonbseg, de kesobb lesz, es azt egyelore tovabbra sem erzem magamenak :) Majd belejovok, de kotve hiszem, hogy valaha is megszeretem spidermant, a transformereket es az egyeb ilyen ijeszto szornyetegeket :) Tolem ezek total tavol alnak, szoval nem tudom es a resze mikent megszeretheto:) es hat a lanyok oltozete is sokkal kozelebb all hozzam, marmint ahoz van affinitasom, de a kispasis ruhatar feladja egyelore a lecket elmeletben :)

luna6

Vok,
családállításról tudnál valamilyen linket felrani? vagy hogy ti esetleg kihez jártatok, vagy hogy hogy működik? mert most elkezdett (megint) érdekelni a dolog... :roll:
Vendég

Geo, hát még gondlokozom rajta, lehet szükség lesz a denevéretekre :lol: :wink: !!
És miért írtál volna hülyeséget??? Én egyáltalán azt nem bírtam felfogni, hogy egy új élet növekszik bennem. Valahogy olyan hihetlen az egész addig amíg a kezedben nem tartod. Igazából utána is. Nekem kb. két hét kellett, mire felfogtam, hogy ez a csöppség kettőnkből lett és bennem növekedett.

Luna, ha a legényke 15 perc szopi után bealszik és nincs lehetőséged cicit cserélni akkor miért nem csinálod azt, hogy 7 perc az egyikből és 7 perc a másikból???
Mondja ezt egy elsőgyerekes aki ráadásul nem is szoptat.....
A lényeg: a sógornőmnek is ez volt a baja, és a nőgyógyásza azt mondta neki, hogy akkor 7 perc az egyikből és 7 perc a másikból. És bejött nekik.

Vok, valószínűleg igazad van, és a kendővel másként oszlik el a súly és más a hát, illetve a test megterhelése. Bár én szerintem a kengurut se sokat fogom használni, mert sajnos alul és felül is ferde a gerincem és csak úgy szimplán magában is elég sűrűn fáj sajnos.

Különben marha nehéz első gyerekes anyának lenni...
Főleg úgy, hogy apa a hét minden napján kora reggeltől késő estig dolgozik. Anyukám kb. 2000 km-re. Hiába tudok vezetni nincs autóm, mert a férjem jár az autónkkal dolgozni, tehát mindenben teljesen rá vagyok utalva. (most tervezzük, hogy veszünk nekem egy kis használtat, mert így nem lehet már tovább)
Az eslő napokban mikor hazahoztuk sík ideg voltam, még enni is alig bírtam (sajnos nekem a gyomromra megy az ideg):
nem tudtam eldönteni elég ruhát adtam-e rá, eleget evett-e, állandóan fölötte voltam lélegzik-e, és úgy általában attól rettegtem, hogy valamit rosszul csinálok és kárt teszek benne. Borzasztó, hogy csak magadra vagy utalva és mindenben csak és kizárólag neked kell döntened.
Aztán fokozatosan oldódtam, de még most sem vagyok az igazi.

Így néz ki egy napunk:
Apa reggel 6-kor kel, és 6.30-kor már indul is, mi ekkor még alszunk.
Aztán a szokásos evés-pisi-kaki-alvás-néha csuklás-nézelődés-fáradt vagyok, de nem akarok aludni stb.. Én alváskor netezem, háztartás, főzés, vasalás, mosás, stb. Este 21.30 körül fürcsi utána hami és alvás.
Apa legkorábban este 10-re ér haza. Akkor ő vacsorázik, fürdik, kb. fél órát beszélgetünk és máris fél 12 van és beesünk az ágyba aludni.
Szóval kb napi másfél órát látom a férjem. A gyerek szinte állandóan alszik amikor ő hazaér, hacsak nem csuklik és nem bír tőle elaludni.
Tudom mit sír a szám, valószínűleg más sincs jobb helyzetben, másnak sincs több segítsége.... Igazából nem a segítség hiányzik, mert mindent meg tudok csinálni a gyerek és a lakás témában. A férjem hiányzik, az együtt kettesben és a hármasban töltött idő, hogy együtt hozzunk döntést napközben a gyerekről, ha tanácstalan vagyok.... Meg az, hogy nyugodtan menjek zuhanyozni, és ne legyen bennem a frász, hogy akkor kezd el vígasztalhatatlanul sírni. Az, hogy férjem ne csak pizsamában és hálóingben,illetve alvás közben lásson.....
Bocsánat mindenkitől de jól esett kiírni magamból.
Vendég

Nikvik, elore ugye nem tudom, hogy 15 percet fog e szopni avagy fel orat, szal nem bzitos, hogy celszeru 7 percnel ot lecserelni mikor megrendesen dolgozik mondjuk es jon a hatsobb, zsirosabb tej.

Amugy kivagyok. Kellett nekem reklamalni, hogy 15 perc meg egy mellbol, ez a gyerekolvassa a forumot... lehet a tobbi is, ugyhogy hajra panaszkodjon mindenki! :) Kisebb megszakitasokkal (max annyi, amig ide irtam) ird es mondd 2,5 orat szoptattam ket mellbol... es idonkent kidolt, a szajabol is csorgott, KOt jatszott majd meg az olemben kipattantak a szemei es mint a kisvercse tatotta a szajat... keeeesz vagyok :)

luna6

Na a masodik felet csak most olvastam mert muszaj voltam taplalek utan nezni :) Szerintem nyugodtan panaszkodj, es hidd el ezeken (szerintem) majdnem mindenki vegigmegy ha nem is ebben a formaban, hogy fejreall az elete, es bar nagy orom es imadja es nem adna, azert nem egeszen igy kepzelte :) Szuper dolog ez es megis nehez egyben, es nem lehet elore latni mi is ez valojaban, mikor az meber meg csak vagyakozik, de meg csak szules elott sem szerintem. Tobbediknel azert mar mas... legtobbeknel, mondjuk Konkri erre az ellenpelda, mert o ilyen nehezsegekkel a masodiknal nem kalkulalt, csak a rendszerrel. Bevallom oszinten, en el nem tuom kepzelni ebbe az en egy gyerekembe hogyan lehetne rendszert vinni. Bar nem is tervezem, csak egyszeruen en ezt nem latom at, aztan lehet masnak menne.

De hamar emlegetem az egy gyereket: sokan szoktak vagyakozni ikrekre, en mindig elrettentem meg a lehetosegetol is :) amit meg sokan nem ertettek... es milyen jo lenne... nos mar megszult anyukak, ki az aki ebben a fazisban ikrekre vagyakozik??? :D:D:D:D halali edesek teny, ha ketten vannak akkor duplan is... na de ahoz mar szemelyzet kell...

Nikvik, vissza az egyedullethez. Picit ertem mirol van szo, var en nem vartam haza senkit es hozzam nem is jott, en a Mancival 4 hos koratol onszantambol (elotte is tulkep, pont ezert koltoztem el) egyedulanyu voltam 3 eves koraig. Bar azert mas, mert en azt magam valasztottam, valamint ezerszer konyebb volt mert mar masodik gyerek volt... de azert megis, tudom milyen faraszto ez igy egymagadban. Hat jobbat nem tuok, minthogy kitartas es majdcsak tudod ugy alakitani, hogy mindenkinek jo legyen. El tudom kepzelni azt, hogy ha nagyobb mar a lany, akkor neki olyan napirendet kialakitani megha a gyerekeknek nem is ez az altalanos- hogy keson fekvo keson kelo legyen, es igy keso este talalkozzon apukajaval.

luna6

Nikvik: hát igen én tök sokat szoktam rád gondolni hogy le a kalappal! ... én bazi szerencsés vagyok és nem is tudom hogy csinálnám persze az élet alakítaná - de az hogy a férjem 24 órában itthon van (kivéve szerda de akkor jön anyukám!) hát nem is tudom több mint kincs! mi mindent de mindent együtt csinálunk a pelenkázástól a babanézegetésig az összes dolgain át MINDENT és hát leirhatatlanul nagy a harmónia ... ő éjjel dolgozik tehát az egyedüllétes műszakom fél10-kor kezdődik reggel fél 9-ig néha az is elég kemény ... ha babának baja van stb és reggelre félhulla vagyok ... viszont nem úszik a lakás tudok főzni ami a hobbim és tudunk jókat beszélgetni ami nekem a kapcsolatom mozgatórugója! többek közt ezért sincs tévénk hogy nehogy bármilyen időt elvegyen előlünk! egyszer elmentem egy asztrológushoz a barátnőimtől ezt kaptam 30. szülinapomra! hát nem akartam de addig maceráltak mig elmentem ... nem nagyon adok az ilyen mágusokra de olyat mondott - valószínű amit jó volt hallani azóta sokat gondolok rá!

szóval azt mondta hogy előző életemben is a párom volt a párom óriási szerelem volt de szerelmünk tejében őt megölték és én a további életemet szenvedéssel - az ő elvesztése miatt - töltöttem ... ezért a mostani életemben ő végig kényeztetni fog! hát igy is van! mondta hogy nem tudja megmondani együtt maaradunk e örökké de ha elválnának útjaink soha nem fog olyan jönni sem neki sem nekem mint ő! ráadásul a párhoroszkópunk övé enyém annyira passzol hogy a kettőt egymásra tette és pont fedi egymást! azt mondta hogy ez olyan szinte ritka hogy el is rakta ilyen gyűjteményébe... !!!! hát én is ezt érzem hogy valahogy minket egymásnak teremtett az ég... és ezért jó a babát is együtt nevelni meg mindent együtt csinálni :-)
na most itt jól elömlengettem bocsi..... de hát úúúgy imádom!

Vok: meg volt a 6 km - de szerintem több volt! viszont igen Geo leirása az igaz én a babakocsi tolós verzió vagyok! vagyis azt is pasi tolja mert itt a járdák katasztrófák tele van mindenféle buktatóval meg autókkal ahhh kész katasztrófa én csak kullogok mögötte! ... :-) de jó volt!!!! baba végigaludta és az egész délutánt (akkor velem volt egy ágyba iiiimádom - amikor sirna hogy vegyük ki kirakja a kezét ott a cicim megnyugszik és kábul tovább álomvilágába félelmetes) ... délelőtt kitoltam megint aludt szóval bizom hogy a levegő elnyomja nekem reggel 5:20-ig ahogy tegnap :-)

Geo neked indul a következő hét és én megint drukkolok mert már nagyon nézegetném Dávid fotóit :-)

Heni: nnnnagyon cuuuuki a babád! ... de persze mindenkié! dettiét az iwiwen is megcsodáltam mélyebben!

Valakinél kijött a koszmó? nálunk elől kezd .. basszus :-(((( pedig már megszűnt a köldökprobléma a szemprobléma a bőrprobléma most jön az újabb "mumus" ahhhhhhhhhh
Vendég

Két újabb fotó...
Kép Rácsodálkozom a világra...
Kép Anyával beszélgetni jóóóóóóóóó...
Vendég

Nikvik:
Az én párom, míg futárként dolgozott délelőtt 10-kor indult itthonról és este fél 12-re ért haza. A lánnyal csak akkor találkoztak, mikor szabadnapja volt - és ez elég ritkán volt. Reggel Bogit vittem az oviba, akkor apa még aludt. Este meg Bogi 8-kor már alszik, apa meg csak éjjel jött haza. Szóval, nekünk sem volt ez egyszerű, főleg hogy nap mint nap hiányolta az apját.
Most, hogy munkahelyet váltott, annyiban változott, hogy reggel korán megy, de délután 5-6 körül itthon van. Így legalább tud nekem is egy picit segíteni. Persze nem várom el tőle, hiszen ő is hulla fáradt, de ha önszántából megcsinálja, akkor annak nagyon örülök és hálás vagyok érte.
Vendég

hát én is imádkozom párom állása ne szűnjön meg mert akkor vége az aranyéletnek! és hát párom cége is pellengéren áll - vagy hogy mondják!

Luna és koszmóval mit csináltál? és mikor múlik el? :-)
Vendég

Nanetto:
Remélem nem baj, ha válaszolok koszmó ügyben.
Szóval nekünk Boginál volt, nem is kevés. Jó vastagon lerakódott a feje tetején. Én naponta többször babaolajjal bekentem, majd pici várakozás után próbáltam baba hajkefével eltávolítani. Ezt mindaddig csináltam, míg az összes le nem jött. Később már nem tért vissza.
Vendég

Nik!
Pontosan leírtad azt, hogy én hogy éreztem magam Hannával eleinte. Azzal a különbséggel, hogy az én férjem időben hazaért, de úgy gondolta az ő élete nem változott és egyfolytában a szobájában játszott, én meg Hannáztam. Aztán bele jöttem a felelősségbe, a Hannázásba és már nem is volt olyan szörnyű.
Most majdnem ugyan ezt csinálom két manóval. De most már tudtam, hogy mire vállalkozom és a férjem is többet segít. (mondjuk ahhoz képest, hogy nincsen munkája, még mindig nem épp soknak nevezhető a segítség... de már megszoktam,h ogy ilyen)

Luna, Heni!
Igen, az LLLeseknek vannak elveik. Én úgy gonolom, hogy az ember csak annyit csinál meg, amennyit tud. Főleg, hogy egy gyerek se könyv/leírás alapján működik (lásd Alex szopna 12x... csak így is full zöld a kakija... bár azzal nyugtatom magam,h ogy ha így haladunk, nem s kell majd ugráskor szaporítania, csak jobban emésztenie :D:D) Hannával szuperül működött, mert ő egy olyan baba volt. (minta babának mondanám, ha Suttogót nézem), na Alex már nem az :D:D
Meg egyébként is, ha már belövellt a tej, akkor már jobb váltogatni a cicit :D:D

Nanetto!
Hannának is volt, vettem neki a gyógyszertárban koszmó elleni sampont. (én, aki utálom a vegyszereket...) és nagyon bevált. 2dik mosás után nem volt semmi már neki.
Viszont még 1,5 éves korában is jött neki elő.... Szóval tudja fene...

Eszter
Kép
Kép
vok

Luna:
Megírnád Aron születési súlyát és hosszát!? Kellene a táblázatba. Gem lányának a méreteit is tudod? Köszi.
Vendég

A maratoni szoptatas utan kisse elaludtam, most ebredtem a sziesztambol :D gyerek meg alszik... na mondjuk 2,5 ora szopas utan amit 7.kor hagyott abba nem is gaz, hogy 10-kor meg alszik.
Csak en nem tudom milyen napszak van :)
hat ez nektek meg extremebb lehet mint nekem, itt meg 'csak' 10 ora... de ejjel 11-kor kelni ugye delutanbol :D:D:D

Heni, Aron 3455 grammal es 50 rovidke centivel szuletett. A legaprobb gyerekem cim hivatalos tulajdonosa :) Es emelett a legsulyosabbe is :)

Lola mereteit nem tudom, es Gem azota sme valaszolt :(

Koszmo... hat elhangzott... olajozas es kefe. Lehet, hogy Mancinal sampon is volt...

luna6

az ikrekről jut eszembe:
tegnap néztünk Andrással egy műsort, amiben gyereknevelés volt a téma. egy házaspárnak 2es ikrei születtek. majd picivel később úgy gondolták, hogy összehoznak a két kislánynak egy tesót. és, hát sikerült is a tesó, csak éppen 6os ikrek formájában, úgyhogy 8gyerekkel nyomják, akikből 6egyidős pici...
hát nagyon kemény volt, de le a kalappal előttük, mert tök jól oldották meg a helyzetet a szülők.
:D
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?