Havtünde:
Volt egy jó nagy kutatás pont ezzel kapcsolatban, hogy mi történik azoknak a gyerekeknek az érzelmi fejlődésével akiknek az anyukájának vissza kellett mennie dolgozni. A végeredmény, hogy ami a gyerek emocionális fejlődésének és egészségének szempontjából meghatározóbb, mint maga a tény, hogy nem az anyuka vigyáz rá, (legyen ez bölcsi, nagymama, apuka, babysitter, stb), az az, hogy az anyának milyen kapcsolata van a gyerekkel. Tehát azok a gyerekek, akiknek az anyja odaforduló, odafigyelő, érzelmileg stabil, ezek a gyerekek mind csecsemő, mind totyogó, mind kisgyerek korban kiegyensúlyozottabbak, mint ahol anyuka nem ilyen, attól függetlenül, hogy anyuka dolgozott-e vagy sem. Ami viszont kis mértékben befolyásolta a gyerekek érzelmi fejlődését, az a gondozás milyensége volt: mekkora csoportok, mennyi időt töltött ott a gyerek, és milyen a gondozó nevelési stílusa. Ezenkívül több kutatás is alátámasztotta, hogy a fiúk könnyebben sérülnek érzelmileg mint a lányok, ha nem anyuka gondoskodik róluk.
Bölcsit egyébként most abbahagytuk, mert mióta átrendezték a beosztásomat, nincs értelme odavinni őt. Csak azért utaztatni egy órát tömegközlekedésen oda, egy órát vissza, hogy ott legyen 1-2 órát, mikor nem is esik útba nekem és valószínűleg másnak kéne érte mennie, ez tök felesleges mindannyiunknak. Anyu és David osztozkodnak most Zsuzsán amíg én nem vagyok otthon. Ez most hétfő-szerda-péntek délelőtt van. Nem ideális, de így legalább a kedd-csütörtök teljesen szabad.
And!
Nálunk is volt egy jó hosszú nyűgis periódus, aztán egyik napról a másikra mosolygós lett Zsuzsa. Persze most is van nyűgi, de a nap túlnyomó részében vigyorog vagy legalábbis csendben van.
Összebújás:
Zsuzsa is izeg-mozog állandóan, összebújni akkor lehet vele ha szopizik vagy alszik, és szopi alatt is csak úgy nyugis, ha altatószopi. Különben akkor is állandóan forog, lecuppan, ide néz, oda néz, tépi a hajam, marcangolja a húsom, tekereg, stb. Ezért szeretek vele együtt aludni, mert ha alszik, főleg éjjel, akkor lehet őt húzni-vonni, nem ébred fel. Akkor szoktam odahúzni magam mellé és összebújni vele.

De mostanában éjjel is azt csinálja, hogy "bevándorolja" a kiságyat amit a mi nagy ágyunk mellé raktam. Néha nyöszörög, akkor visszahúzom magam mellé, aztán megint elvándorol. De szeretem az elalvós ceremóniánkat is, amikor összebújunk szopizni, és ő vagy álomba szopizza magát, vagy lecuppan és nézelődik. Ilyenkor megpuszilom, elköszönök tőle és kimegyek a szobájából. Nem mindig sikerül így végleg otthagyni, általában 5-10 perc múlva "szól" de reményeim szerint majd megtanul így is elaludni. Aztán mikor éjjel ébred, akkor amelyikünk előbb felébred rá, áthozza a nagy ágyba.
Mostanában egyébként néha már előfordul hogy játék közben rámdől, hozzámbújik ha ébren van akkor is, de ez csak egy-két másodpercre köti le. De tanítgatom neki ezt is, meg a puszit is.

Előbb utóbb csak megtanulja.
Alvás:
Zsuzsa este 8-tól van kb reggel 7-ig éjszakai üzemmódban, amikor csak szopizni vagy inni ébred fel. Napközben nagyon változó hogy mennyit alszik, van olyan is hogy csak 2-3x 20 percet, és van hogy délelőtt is alszik 2 órát meg délután is. Szóval tök változó, hogy hogy alszik napközben, az is hogy mikor és az is, hogy mennyit. Az egyetlen amit nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy ha melléfekszem, akkor több valószínűséggel alszik 1-2 órát, ha egyedül van, akkor ilyen 20-45 percet szokott egy-egy alkalommal aludni.
Sisotris:
Õszinte részvétem.
Dóri!
Remélem Viki már jobban van! Ez a véres orrszívás nagyon durva! Én is szívbajt kaptam volna. Végülis akkor azért nem mentetek be a kórházba, mert azt mondták ott se tudnak vele mit csinálni? Egyik doki néni mondott egyszer valamit ezzel a mélyen levő szörcsögéssel kapcsolatban, csak nem jegyeztem meg, és nem akarok hülyeséget írni... szóval valami olyasmi volt a lényege, hogy az egyik orrlukán a Sterimárt fújkálni, a másikon szívni. Vagy az egyiket befogni és a másikat szívni? Látod, nem emlékszem, hogy szólt a tanács, de valami olyasmi volt a lényeg, hogy azt a jó mélyen levő trutyit csak úgy lehet megmozgatni, ha egyik oldalról szívod, a másik oldalról meg a lötty lazítja.
Megann!
Gratula Lénának a felüléshez!

Zsuzsa éppen odáig jutott, hogy négykézlábra vergődik pár másodpercre, de aztán kinyújtja a lábait, és újra hason van. :-/