Regisztráció

Várandós naptár

Terhességi naptár harmadik trimeszter: 30. hét

A babád

baba a várandósság 30 időszakában

Kisbabád maradandó fogainak kezdeményei már teljesen kifejlődtek, és türelmesen várakoznak az íny mélyén. Gyermeked már érzékenyen reagál a környezetére, szemét nyitja és csukja. Olykor körbenéz, és ha fény hatol a méhbe, arccal arra fordul. Tévhit, hogy az anyaméhben sötét honol, igaz, díszkivilágítás sincs, de a külső környezettől függően odabent is van sötét és világosság. Magzatod most már 1,5 kiló és 40 centi hosszú.

Már tökéletesen tudod, mikor van ébren a kicsi. Bár sokszor úgy tűnhet, hogy akkor akar ébren lenni, mikor te pihenésre vágysz, ez még nem jelenti azt, hogy rosszalvó lesz születése után. Már nemcsak hallja a hangodat, hanem fel is ismeri, reagál rá. Fogása már olyan erős, hogy képes lenne megragadni az ujjadat is. A szopizást úgy gyakorolja, hogy ujját szopogatja, ez jól látható olykor az ultrahang felvételeken is. Tüdeje már képes lenne a lélegzésre, de még mindig csak orvosi segítséggel. A 30. héten született babák túlélési aránya 9:10-hez.

Jövő ilyenkor már egy 42 hetes kisember ugrásszerű fejlődését figyelheted! Ugye, hogy nem egyszerű?

A te tested

Bár lehet, hogy nem így érzed, egy kis testgyakorlással meg tudod őrizni fittségedet és erődet. Tegyél kényelmes, hosszú sétákat a környező utcákon vagy ússz egy pár hosszt az uszodában. A helyes testtartás sokat segíthet abban, hogy közérzeted is jobb legyen, az alvási problémák ellen pedig jó szolgálatot tehet egy párna, amellyel meg tudod támasztani lábaidat és hasadat. Az oldalfekvés is segíthet.

Gyakran kínozhat erős gyomorégés. Ezt a gyomrodat egyre jobban nyomó méhed okozza, de ne keseredj el. Ha étkezések után még úgy 30-45 percig ülő helyzetben maradsz, kisebb az esélye ennek a kellemetlen tünetnek, de ha mégis zavarna az éjszakai pihenésben, próbálj meg félig ülő, támaszkodó helyzetben aludni. Egyesek szerint az is segíthet, ha többször, kisebb adagokat eszel a nap folyamán, és ha tartózkodsz a fűszeres, zsíros és nehéz ételektől. Mielőtt bármilyen gyógyszerhez nyúlnál a gyomorégés miatt, kérdezd ki orvosod véleményét – a szódabikarbónát pedig kerüld messzire.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás
Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
Viszketés
Aranyér

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 31. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó