Regisztráció

Várandós naptár

Első trimeszter: 5. hét

A babád

baba a várandósság 5 időszakában

El sem hinnéd, micsoda fejlődésen ment át a babád egyetlen hét alatt! Gyermeked szíve már szinte teljesen kifejlődött, és ezen a héten el is kezd verni! Az agy, a keringési rendszer, az idegrendszer, a ivarszervek és a legtöbb nagyobb szerv is elképesztő változásokon esett át. A hét elején babád alakja már egy körtére emlékeztet. A kerek vége lesz a fej, míg a csúcsosabb végéből a baba gerince fog kifejlődni. Gyermeked immár 1,5-2,5 mm hosszú embrióként rejtőzködik odabent.

A te tested

Ezen a héten az átlagnál nagyobb fáradékonyságot tapasztalhatsz. Ám ez és még jópár tünet alaposan összekeverhető a menstruáció előtti utolsó hétre jellemzőekkel – sajgó mellek, fáradtság, hátfájás, gyomorégés, reggeli rosszullét és ingadozó kedélyállapot. A fejed is megfájdulhat, ahogy a hormonszinted erőteljes hullámzásba kezd. A mell kellemetlen fájdalmait enyhítheti, ha jól alátámasztó melltartóban (pl. sportmelltartóban) alszol. A reggeli rosszullétek és a gyomorégés elkerülhető, ha a nap folyamán többször, kisebb adag ételt fogyasztasz.

Akadnak olyan szerencsések, akik az első heteket (vagy akár az első trimesztert) mindenféle tünet nélkül megússzák. Ez teljesen normális jelenség, aggodalomra, pánikra semmi ok! Ám ha a már meglévő terhességi tünetek hirtelen megszűnnek, azonnal fordulj orvoshoz.

Ezekkel a tünetekkel találkozhatsz

Általános fáradtság, fáradékonyság, mivel tested most alkalmazkodik a gyermekvárás elvárásaihoz. Pihenj minél többet!
Érzékeny mellek. A mellbimbó és udvara besötétedhet és megnagyobbodhat. Viselj olyan melltartót, ami biztos támaszt nyújt.
Fémes ízt érezhetsz a szádban.
Reggeli rosszullétek. Ha az émelygés problémát jelent, tarts az ágyad mellett mindig egy kis kekszet (a gyömbérest ajánlanánk), és harapj belőle, mielőtt felkelnél. Sokan úgy gondolják, hogy a 3 nagy étkezés felváltása 6 kisebb, szénhidrátgazdag étkezésre sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Kerüld a zsíros ételeket.

Kapcsolódó cikkek, érdekességek

Következő: 6. hét »

Akarod tudni, hogy mi lesz a jövő héten? Regisztrálj! »

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó