Reggeli rosszullét

Egy kisember megfoganását nemcsak a menzesz kimaradása jelzi. Amikor a lányom kibérelte a méhemet, először is azt vettem észre, hogy fáradékonyabb vagyok, majd kiélesedett a szaglásom, vadászebként éreztem minden kellemes és kevésbé kellemes illatot. Utóbbiak erőteljes undort, akár hányingert is kiváltottak, de szerencsésnek tarthatom magam, engem ugyanis nem gyötört meg a kismamák rémálma, a reggeli rosszullét.

A reggeli rosszullétek – elnevezésükkel ellentétben- nemcsak a reggeli órákban okozhatnak kellemetlen perceket, hanem a nap bármely szakában. Így várandós nők egy része az első trimeszterben bizony kénytelen naponta többször is szembesülni a ténnyel, hogy más állapotban vannak. Az orvosok szerint ezt a kellemetlen tünetet a megemelkedett HCG-hormon szint okozza, és mire eljön a második trimeszter, addigra a tünetek is enyhülnek, vagy el is tűnnek.

Megfigyelhető, hogy bizonyos ételek-italok, illatok kifejezetten undort keltenek a várandós mamában. Érdekes módon, általában pont azok a dolgok váltanak ki émelygést, amelyek nagy valószínűséggel ártanának a gombostűfejnyi magzatnak is. Gyakori például a kávé, cigarettafüst, nagyon zsíros, nagyon fűszeres ételek miatti rosszullét. Az is meglepő, hogy ezek a tünetek pont akkortájt múlnak el, mikor a babának már minden fontosabb szerve kialakul. Ezért felfoghatjuk akár úgy is, hogy a rosszullétek csak a babát védik, azért szenvedünk tőlük, hogy gyermekünk egészségesen szülessen majd.

Veszélyt is jelenthet, ha valaki túl gyakran szenved hányástól, hiszen a kiszáradás nemcsak a mamára jelent közvetlen veszélyt, de a babára is. Ilyenkor érdemes az orvoshoz fordulni, aki B6-vitamin és egyéb gyógyszerek segítségével enyhíthet a kismama kínjain.

A nem ennyire súlyos helyzeteket is megpróbálhatjuk otthon, néhány házi praktikával enyhíteni. Reggel, még az ágyban fekve, ropogtassunk el néhány (gyömbéres) kekszet vagy egy pirítóst. Ez megemeli a vércukorszintet, ami gátolhatja a hányingert. Ne együnk egyszerre túl nagy adagokat, inkább gyakran, de csak pár falatot. Ez azért is jó, mert nem terheljük meg vele a gyomrunkat, és mert a vércukorszintünk sem kezd durva ingadozásokba.

Pihenjünk, amennyit csak lehet, és az éjszakai alvásra is jusson legalább 8-9 óra. Így a megváltozott helyzethez könnyebben hozzászokik a szervezetünk. Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn és szellőztessük gyakran a lakást.

Tippek:

· A homeopátiás szerek között is találunk olyanokat, amelyek kifejezetten a terhességi hányinger ellen hatásosak.

· Kerüljük az erős illatokat, ha kell, váltsunk illatmentes dezodorra, és egy időre mondjunk le a kedvenc parfümünkről is.

· Ha a mentolos fogkrém miatt kezdene forogni a gyomrunk, keressünk egy másik változatot a boltokban.

· Van, akinek még a fogkefe érintése is azonnali hányingert okoz, de ezért a száj higiéniáját ne hanyagoljuk el, hiszen a gyermekvárás hónapjai alatt amúgy is számtalan veszély leselkedik ínyünkre és fogainkra. Inkább próbáljunk meg kíméletesen, lassan fogat mosni.

· A reggeli rosszullétek sajnos nemcsak a reggeli órákban okozhatnak kellemetlen perceket, hanem a nap bármely szakában.

Szilágyi Diána , 2009. március 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X