6 tipp, amivel serkentheted a baba „alváshormon”-termelődését

A legtöbb kisgyermekes anyuka találkozott már azzal a szituációval, amikor a gyerkőc nyűgös, nem tud aludni, szinte lehetetlenség álomra ringatni. Sok magyarázata lehet a jelenségnek, de tudományosan is megindokolható, és a jó hír az, hogy van rá megoldás is!

A kielégítő alvás nem csak a szépségért és a kiegyensúlyozott lelki állapotért felelős, hanem a kicsik szervezetének normális fejlődése szempontjából is. Ilyenkor raktározzák el az aznap felszedett információkat, ilyenkor mélyül el az a tudás, amit nap közben megszereztek, és szintén alvás közben dolgoznak fel rengeteg eseményt, az álmok pedig új cselekvési és gondolkodási lehetőségeket tárnak fel az agy számára, a tudatalatti segítségével.

Ha gyakran tapasztalod azt, hogy a lurkód elaltatása több mint fél órát vesz igénybe, nagyon valószínű, hogy a belső biológiai órája nincs szinkronban a minket körülvevő világ időszámításával, a napszakok váltakozásának dinamikájával. Bizonyára éreztél már Te is hasonlót egy távoli országba való utazáskor, mi úgy hívjuk ezt, hogy „jetlag”.

Az alvásszakértők szerint a kicsik alvási szokásaira is hatással van a genetika; hiszen léteznek reggeli kakas és éjjeli bagoly-típusú emberek is. Ezen viszonylag kevésbé tudunk változtatni, azonban egy másik, alvást befolyásoló tényezőn igen: ugyanis egy bizonyos hormon, a melatonin termelődése kedvezően hat a pihenésünkre. A melatoninnak ugyanis kritikus szerepe van az ébrenlét és az alvás periódusainak szabályozásában. Hogyan tudjuk természetes módon, pozitívan befolyásolni gyermekünk szervezetének melatonin-termelését? Íme, a szakértők tanácsai:

  • Húzd el a függönyt a gyerkőc szobájában, amint ő felébred, és sötétíts be, amint elkezd lemenni a Nap. A melatonin termelődése a fény csökkenésével indul meg, így a legjobb, ha ehhez próbáljuk igazítani a gyerkőc napi ritmusát is. Redőny, reluxa vagy egyéb sötétítő rendszerek beszerelése remek segédeszköz lehet!
  • Irány a friss levegő! Amilyen gyorsan csak lehet, tereld ki reggel a természetes fényre a picit, hiszen az esti melatonin termelődést, a nap közbeni minél több fény „begyűjtése” is segíti.
  • Az ebédet előzze meg egy ötperces kinti séta: ez szintén támogatja a pici biológiai órájának normál működését – főleg, ha rendszeres szokássá válik.
  • Bölcsőde választásakor az egyik elsődleges szempont az legyen, hogy mennyi időt fog majd a friss levegőn, a napfényen tölteni a picúr. Kérdezz rá nyugodtan a bölcsőde vezetőnél, hogy napi szinten játszanak-e a szabadban a bölcsisek.
  • Ne hagyd, hogy tévét nézzen a lurkó, a lefekvés előtti másfél órában – vagy egyéb kütyüt nyomkodjon-, mert a szerkezet által kibocsájtott fény riadót fúj az agynak; ébrenlétre ösztönzi azt, így a melatonin termelődés nem kapcsol be, hiába sötétedett már be odakint.
  • Nem véletlen alakult ki az a szokás, hogy lefekvés előtt egy pohár tejjel kell zárni a napot; hiszen a tej és vele együtt az összes többi tejtermék – azon kívül, hogy kalciumot és egyéb hasznos, a fejlődést elősegítő ásványi anyagokat tartalmaz- remek forrása egy tripofán nevű aminosavnak, ami serkenti a melatonin termelődését.

Reméljük, a tippjeinkkel nem csak a kicsi válik kipihentebbé, hanem Te is! Szép álmokat!

 

Plézer Panna , 2018. március 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?