Miért alszanak a finn babák dobozban?

Úgy 75 évvel ezelőtt történt, hogy a finn kismamák először kaptak kartondobozt az államtól. De nem üreset: a doboz egyfajta kezdőcsomag volt, amelyben babaruhákat, ágyneműket és játékokat is találhattak. A dobozt pedig kiságyként is használhatták. Sokak szerint ennek az intézkedésnek köszönhető, hogy mára Finnország büszkélkedhet a világ egyik legalacsonyabb újszülöttkori halálozási arányával.

A hagyomány az 1930-as évekig nyúlik vissza, és minden finn újszülött részesülhet benne, ha édesanyja a terhessége első négy hónapjában megjelenik a terhesgondozáson. Mindegy, hogy milyen családi háttérrel rendelkeznek, ez a doboz egyfajta egyenlő elindulást ad nekik az élethez. Az állam által biztosított kismamacsomagot ma is megkapja minden várandós Finnországban.

A csomagban ma is babaruhákat, egy hálózsákot, kültéri felszerelést, fürdőkozmetikumok a babának, pelenkák, ágyneműk és egy kisméretű matrac. No, így lesz a kartondobozból egy finn újszülött első alvóhelye.


A kép forrása: mutsiavautuu.com

A finn édesanyák egyébként két lehetőségből választhatnak: vagy a dobozt kérik az államtól, vagy pénzbeli támogatást, amelynek összege 140 euro – vagyis kb. 40 000 forint. De a mamák 95%-a a tapasztalatok szerint a dobozt választja, hiszen annak tartalma a fenti összegnél jóval többet ér.

A kezdőcsomag, mint állami támogatás 1938-ban még csak a hátrányos anyagi helyzetű családokat illette meg, aztán 1949-ben ez megváltozott. Akkortól bárki kérhette a dobozt, ha a negyedik terhességi hónap betöltése előtt megjelent a terhesgondozáson. Így a kartondoboz nemcsak azokkal a dolgokkal látta el a kismamákat, melyre majd gyermekük születése után szükségük lehet, de nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy a várandós anyukák eljussanak a terhességük során orvoshoz.

Az 1930-as években Finnország még szegény országnak számított és az újszülött kori halálozások aránya is roppant magas volt – minden ezer babából 65 kicsit elvesztettek szülei. Ám pár évtized alatt bebizonyosodott, hogy ez az arány sikeresen javítható - a jelenlegi statisztikák szerint Finnországban ez a szám tíz alá csökkent. Persze, ehhez elengedhetetlen volt az is, hogy a ’60-as években bevezették az nemzeti egészségbiztosítási rendszert és a központi kórházhálózatot.

Gyermekgondozási tippek a finn államtól

Ha érdekel, milyen tippeket kapnak a finn kismamák az államtól a baba gondozását, ápolását illetően, kattints ide.

Itt pedig a dobozról lehet még többet megtudni.

Mostanra a kartondoboz az anyává válás jelképe lett Finnországban nők generációi számára. A családtagok általában mind kíváncsiak, hogy a kismama által átvett doboz milyen holmikat rejt. A ma már nagymamakorú asszonyok között is sokan vannak, akik hálásak azért, hogy a gyermeket várók mondhatni természetes bizonytalanságát feloldotta egy kartondoboz, mely minden olyan holmit tartalmaz, amelyre egy újszülött ellátásánál szükség lehet.

Sok családnak a doboz nem anyagi értelemben bizonyul felbecsülhetetlen értékűnek: ezzel a juttatással a kismamák rengeteg időt is megspórolnak, melyet egyébként a babaholmik árának összehasonlításával és a felszerelések beszerzésével töltenének. Hiszen nem kell utánajárni, hogy mi kell a babának, mit hol lehet kapni, és mit hol lehet a legjobb áron megvásárolni. A doboz további előnye, hogy a tartalmát kitevő ruhaféléket a lányok és a fiúk is hordhatják, hiszen azok uniszexek.

A doboz rövid története
 • 1938: A finn Anyasági Támogatások Törvény bevezetése – a szülő nők kétharmada már ettől az évtől jogosult pénzbeli támogatásra vagy az anyasági csomagra, esetleg ezek keverékére.
   
 • A doboz kiságyként is használható, mivel a legszegényebbek otthonában nem biztos, hogy tiszta helyet tudtak volna biztosítani a baba pihenéséhez.
   
 • 1940-es évek: Annak ellenére, hogy a háború miatt nagy hiányok vannak, a rendszer továbbra is működik, mivel sok finn család vesztette el otthonát a bombázások vagy az evakuálások miatt.
   
 • 1942-6: A papír felváltja a baba pólyájához és az anya ágyneműjéhez való textilanyag.
   
 • 1949: Ettől az évtől kezdve már nemcsak a rászoruló anyáknak jár a csomag, hanem minden finn anyukának, aki részt vett a terhesgondozáson.
   
 • 1957: Az textilanyagokat és varráshoz való kiegészítőket felváltják a kész ruházati termékek.
   
 • 1969: A csomagba először kerül eldobható pelenka.
   
 • 1970s: Miután egyre több a dolgozó nő, az eredetileg fehér és rugalmatlan ruhácskákat felváltják a könnyen mosható, rugalmas pamutdarabok.
   
 • 2006: Ismét textil – vagy mosható – pelenkák kerülnek a csomagba az eldobható változat helyett, a cumisüvegek pedig kikerülnek belőle, hogy ezzel is a szoptatásra ösztönözzék a mamákat.

Természetesen az elmúlt években sokat változott, hogy mit is rejt a doboz. A 30-as és 40-es években még textilanyagok voltak benne, hiszen ekkortájt az anyák előszeretettel varrtak saját maguk születendő babájuk részére. A II. világháború alatt a pamut és flanel anyagfélékre a Védelmi Minisztériumnak is szüksége volt, így az anyagok egy részét papírlepedőkkel és ruhapólyával váltották ki. Az 1950-es években a készre varrt ruhák száma hirtelen megugrott a dobozok összetételében, majd a ’60-’70-es években ezeket már modern, rugalmas szövetekből állították elő.

A hálózsák például 1968-ban került a csomagba, a rákövetkező évben pedig felbukkant az eldobható pelenka is a doboz kínálatában. Ez utóbbi mondjuk nem sokáig kapott helyet benne: az ezredfordulón az eldobható pelenkák helyét a mosható pelenkák változzák fel környezetvédelmi okok miatt. Mert a dobozzal a cél egyúttal a jó szülői gyakorlatok erősítése is.

Mi van a dobozban?
 • Matrac, matracvédő, lepedő, paplanhuzat, takaró, hálózsák vagy horgolt takaró
 • A doboz maga a kiságy
 • Téli overáll, sapka, bélelt kesztyű és kiscsizma
 • Vékonyabb kapucnis overáll és horgolt overállok
 • Zoknik és kesztyűk, kötött sapka és símaszk
 • Bodyk, rugdalózók és leggings-ek uniszex színekben és mintákkal
 • Kapucnis törülköző, körömvágó olló, hajkefe, fogkefe, fürdővíz hőmérő, popsikrém és fürdető rongy
 • Textilpelenkák és muszlindarabok
 • Képeskönyv és rágóka
 • Melltartóbetétek és gumióvszer


Az idén szülő kismamák ezt fogják találni a csomagban - kép forrása: kela.fi

Ebből a célból kerültek ki a cumisüvegek és cumik is egyszer csak a dobozból – inkább a szoptatást szerették volna propagálni. A döntésnek köszönhetően egyébként a szoptató anyák aránya ugrásszerűen meg is nőtt.

Hasonló okokból került a pakkba a képeskönyv is, nem titkolt cél vele az, hogy felkeltsék a kicsik kíváncsiságát a könyvek és később lehetőleg az olvasás iránt is.

Mindezeken felül a doboz ma már szimbólum is: az emberek közötti egyenlőség és a gyerekek fontosságának jelképe.

Forrás: BBC

Szilágyi Diána / BBC , 2013. június 17.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 

2013 06 19. 14:34
én is kaptam :-) nagyon hasznos, csak a ruhák 90% majd csak pár hónapos kortól lesz jó méretben... 50es méretet sajna nem tartalmaz. a téli cucc viszont pont jó lesz a félévesemre :-D
→ válasz erre
2013 06 19. 15:18
dia
@dorakh: Hú, csak nem Finnországban élsz? Mondjuk, az 50-es méret nem is számít átlagosnak, viszont simán lehet, hogy két hónap múlva utoléri a kortársait.
→ válasz erre
2013 06 19. 15:28
@dia: igen, itt élünk. a férjem finn.
szerencsére rengeteg babaruhát lehet bolhapiacon venni. igényes márkákat (marimekko, gap, stb) is 1-2 euróért használtan. de hát 50-es méretet meddig hord egy baba? szóval jó minöségböl sikerült bevásárolni.
itt virágzik a bolhapiac-piac, imádok ott nézelödni :-)
→ válasz erre
2013 06 28. 10:31
Nem is csodálom, hogy virágzik. Marimekko pl. egy vagyon újonnan. Meg úgy minden egy vagyon, legalábbis forintba átszámolva (amit nem szabad, ugye. :) ) Itthon is vannak bababörzék, a hol nagyon jó áron (100 forintokért) lehet hozzájutni jó minőségű használt ruhákhoz. :) Viszont egy ilyen doboz nekünk is jól jönne, nem csak azok a nyomorult reklámzacskók, amiket kismama csomagnak csúfolnak. Ráadásul azok közül a többség nem is ingyen van. :-/
→ válasz erre
2014 01 12. 07:23
Csak arra nem jöttem rá, hogy gumióvszer milyen célból került a dobozba... Legközelebb vigyázz jobban?! Vki világosítson fel! (Komolyan érdekel)
→ válasz erre
2014 01 12. 08:20
Az óvszerre a magyarázat az lehet, hogy a szoptatás ideje alatt nem ajánlott gyógyszer szedése. Így a fogamzásgátló szedése sem túl jó 5let...
→ válasz erre
2014 01 12. 09:12
Ezt nagyon jó :-) Itthon sem lenne rossz egy ilyen. A kismamcsomag egy vicc, tiszta reklám. 10 évvel ezelőtt még volt benne valami minta termék, ha már reklám, legalább ki tudd próbálni, de most csak reklám, és az se értelmes :-/

→ válasz erre
2014 01 12. 20:49
dia
@joseph: az a magyarázat, hogy szülés után nagyon gyorsan teherbeesni - értsd pár hónapon belül - nem túl jó. A szervezetnek szüksége van a regenerálódásra, hogy a következő gyerek is majd a lehető legoptimálisabb körülmények között fejlődhessen az anyaméhben. A szoptatás pedig a közhiedelemmel ellentétben nem nyújt tökéletes védelmet a fogamzás ellen, és mire megjönne az első havivérzés a szülés után, a nő már túlesik egy peteérésen.
→ válasz erre
2014 01 13. 23:28
@maszilvi: Igen ez így logikus és így a védekezés módja is sokkal kíméletesebb.
→ válasz erre
2014 01 13. 23:35
@dia: annyira a gyerekhez kapcsoltam ezt a gesztust ( meg a csomag tartalmát), hogy nem gondoltam bele ebbe az összefüggésbe.
→ válasz erre
2014 01 13. 23:48
dia
@joseph: :) nem gond, egyébként valóban meglepő első hallásra-olvasásra.:)
→ válasz erre
2015 04 28. 12:06
bárcsak Mo-n is kapnának ilyesmit a kismamák!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó