Nem tudtam, hogy terhes vagyok

Általában a terhességnek elég jól felismerhető jelei vannak, már az egészen korai szakaszában is. Ilyenek pl. a hányinger, hányás, mellfeszülés, alhas-feszülés, szédülés, kívánósság vagy undorodás szagoktól, ételektől, fáradékonyság, hangulatingadozás, testsúlygyarapodás, és persze főként a havi vérzés elmaradása. De mi van olyankor, ha ezek egyike sem jelentkezik?

Hallottam már olyan történeteket, ahol a nő egészen félidős koráig nem sejtette, hogy babát vár. Sőt, vannak egészen szélsőséges esetek is, amikor csak vajúdáskor tudatosul az anyában, hogy bizony, 9 hónapja társbérlője van.

Hogyan lehetséges ez? Mi lehet az oka, hogy valaki akár még a magzatmozgásokat sem tudja felismerni?

A későn felismert várandósság leggyakoribb okai:

 • eleve rendszertelen menstruáció, akár több havi vérzéskimaradással
   
 • a vérzés nem marad el a terhesség ideje alatt, mindig pontosan megjön, esetleg csak a mennyisége-jellege más
   
 • a terhesség ellenére negatív terhességi tesztek
   
 • fogamzásgátló tabletta szedése mellett esik teherbe, de mivel túlságosan bízik a fogamzásgátlójában a nő, nem gondolja, hogy várandós lehet

 • anyai betegség (pl. PCOS, magas prolaktin-szint)
   
 • molett testalkat, eleve nagy has
   
 • drasztikus, szélsőséges diéták
   
 • stresszes életmód miatt felborult ciklus, hormonháztartási zavarok
   
 • nagyon aktív életmód (pl. élsportoló, hivatásos katona stb.)
   
 • elöl tapadó méhlepény, mely tompítja a magzatmozgásokat
   
 • túl kevés idő telt el az előző szülés óta
   
 • előző gyerek szoptatása
   
 • magzati fejlődési rendellenességek
   
 • az anya túl fiatal, nem tudja értelmezni a teste jelzéseit, nem állt még be a ciklusa
   
 • előrehaladott anyai életkor, amikor a tüneteket a klimaxnak tulajdonítja a nő.

Nem ritka, hogy az olyan nők nem veszik észre a terhességüket, akik pszichésen elutasítják a gyerekvállalás gondolatát. Ha érez is valamit a terhességi tünetekből, akkor is más magyarázatot talál rá. Pl. a stresszes életmódtól rendszertelen a vérzése, vagy ezért érzi magát extrémen fáradtnak. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a baba alkalmazkodik ehhez, és igyekszik észrevétlen maradni a méhben.

Mennyire elképesztően mellbevágó lehet az a helyzet, amikor mondjuk, gyomorgörccsel bemegy valaki a kórházba, ahol közlik vele, hogy nem ételmérgezése van, hanem éppen vajúdik? Ez átlagemberként, 1-2-x számú, időben felismert terhességgel a hátunk mögött szinte elképzelhetetlen.

Ha későn veszi észre egy nő a terhességét, az nem csak azért gond, mert nem tud kellően felkészülni az anyaságra lélekben. Ilyenkor az életmódjára sem figyel, gond nélkül dohányozhat, ihat sok alkoholt egy-egy átbulizott éjszakán, bevehet erős fájdalomcsillapítót, vagy nyugtatót. Lemarad a terhesség alatti kötelező és ajánlott vizsgálatokról, esetleg olyan kezeletlen anyai betegségben szenvedhet, mint a terhességi cukorbetegség, vagy a terhességi toxémia.

Ti hallottatok már hasonló sztorikat?

Nágel Zsuzsi , 2013. május 30.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(20 hozzászólás) 

2013 05 30. 16:28
A TLC csatornán megy egy ilyen sorozat hétköznaponként 21.50-kor.
→ válasz erre
2013 05 30. 22:04
Azt a sorozatot én is néztem régen. És paráztam nagyon, hogy nehogy velem is megtörténjen :D
→ válasz erre
2013 05 31. 10:40
Ismertem egy anyukat, aki 5 gyerek utan egeszen a felidoig nem vette eszre, hogy hatodszor is terhes. Aztan meg azt mondta, annak idejen, amikor ferjhez ment, egy gyereket sem akartak. Hogy hogy lett akkor vegulis 6?
→ válasz erre
2013 05 31. 12:12
Harmadjára elől tapadó méhlepényem volt, de kicsit sem tompította a mozgásokat...
→ válasz erre
2013 05 31. 12:13
Nekem elég hihetetlennek tűnnek ezek a storyk...Pláne 9 hónapig nem veszi észre valaki...
→ válasz erre
2013 06 03. 21:53
Én március elején tudtam meg, hogy közel a harmadik hónapban vagyok. Decembert kivéve mindig megjött, bár nem volt erőteljes de megjött. Én ezért nem vettem észre. Ott volt furcsa,hogy a köldököm más kezdett lenni és a mellemen egy két oda nem illő vonal jelent meg...
9 hónapig észre se venni, az már tényleg furcsa.
Pszichológiai szemmel nézve, viszont a nő tudomást sem próbál venni a terhességről, mert valamiért elfolytja azt magában.


→ válasz erre
2013 06 04. 20:16
én azt is furcsállom h a 3. hónapban más a köldöke vkinek, mert akkor még éppen csak kiemelkedik a méh a kismedencéből, majdnem tenyérnyivel a köldök alatt van a méh teteje. ha tényleg nem veszi vki észre a semmi mással össze nem téveszthető magzatmozgást az vagy egy idióta vagy egy idióta....de inkább egy hatalmas idióta :)
→ válasz erre
2013 06 05. 06:37
Ha valami velünk nem történt meg, mi több, nem történHET meg; akkor az, akivel mégis, az mitől idióta? Miért van ez a nagy lenéző magabiztosság? Sok olyan dolog van, amit elképzelni sem tudunk, de attól még létezik.
→ válasz erre
2013 06 05. 06:55
Jamina, őszintén nem tudom, egyszerűen csak van, sztem ez nagyon-nagyon hihetetlen, sőt nem is hiszem el h van iylen, ezt csak kitalálják ezek a nők(mármint a 9 hónapig ne mtudtam róla sztorit), mert vagy nem akarják senkinek bevallani vagy maguknak akarják letagadni.Hát ezért, mert ebben vagyok biztos, de azt nem tudom megmagyarázni h miért :)
→ válasz erre
2013 06 05. 07:16
Hát akkor mondd azt, hogy hihetetlen, nem tudod elképzelni. Ennyi pont elég. Én sem tudom elképzelni, hogy valaki ne vegye észre a magzatmozgásokat, de attól még lehet, hogy van ilyen.
→ válasz erre
2013 06 05. 07:53
Jamina, őszintén nem tudom, egyszerűen csak van, sztem ez nagyon-nagyon hihetetlen, sőt nem is hiszem el h van iylen, ezt csak kitalálják ezek a nők(mármint a 9 hónapig ne mtudtam róla sztorit), mert vagy nem akarják senkinek bevallani vagy maguknak akarják letagadni.Hát ezért, mert ebben vagyok biztos, de azt nem tudom megmagyarázni h miért :)
→ válasz erre
2013 06 05. 07:54
jaj, ez nem tudom h miért ment el még egyszer, bocsánat, nem akartam.
ne hari de nem mondom azt, mert más a véleményem :) engem nem is zavar ha Neked is vagy bárki másnak, ettől még az enyém ez :)
→ válasz erre
2014 08 10. 12:36
@tünci28: Igen,mi akik szültünk már nem tudjuk ezt elképzelni hogy végig a 9 hónap alatt ne lehessen észrevenni egy terhességet!De hidd el biztos van ilyen,én nem kételkedem benne!
Igaz én "csak" 3 hónapig nem vettem észre semmit,semmi jele nem volt,még szoptattam.Akkor tudtam meg mikor már vetéltem. :(
→ válasz erre
2014 08 10. 12:42
@kelica: Én is ismerek olyat aki nem akart gyereket,végül is szült (véletlen lett terhes),és azt mondta ha tudta volna hogy ez ilyen jó....még szülne vagy hármat...de már kifutott az időből!
Hát gondolom ez a hölgy is "így"szült!
→ válasz erre
2014 08 10. 12:45
@tünci28: Akkor nem olvastad el a cikk elején figyelmesen az orvos válaszát,ennek okairól!Én sem tudom elképzelni,és akivel nem történ ilyen azok sem,de ettől még lehet ilyen,és nem kellene idiótának nevezni őket!!!!!!!!!!!!!
→ válasz erre
2014 08 10. 12:45
@jamina: Ez pontosan így van!! :)
→ válasz erre
2014 10 17. 21:25
Mindenki beszél minden féléről, de a lényeget senki sem mondja ki... Könyörgöm a 9. Hónapra az egész test átalakul!!!! Még nem láttam olyan nőt,akinél nem gömbölyödött a.pocak! Még a 6. Hónapot is elhiszem, de onnantól rohamosan nő a gyerek súlya, amit persze szemmel is lehet látni!
→ válasz erre
2014 10 18. 23:56
dia
@bobke01: Én láttam. Van egy játszótéri anyuka, aki mikor megismertem, két gyerek után rohangált a téren. Aztán mesélte, hogy hamarosan hárman lesznek! Mikor gratuláltam, és kérdeztem, hogy ésmikorravagykiírva?, megdöbbenésemre azt válaszolta, hogy úgy 1,5 hónap múlva szül. NULLA, értsd nulla hasa volt, és baromi vékony csajról beszélünk. Aztán elmesélte, hogy nála mindhárom gyerekkel így volt, úgy mondta, hogy neki "befelé nőnek a gyerekek", vagyis nem domborodik a hasa - ellenben a szerveit frankón széttolják. Nyilván ő egy másik véglet, azok a nők, akik meg nem észlelik a dolgot, valahol a kettő között lehetnek. Vagyis van kis hízás, kis rosszullét, ilyen-olyan tünet, de ha mellé megjön minden hónapban (és általában ezért nem gyanakodnak), akkor ezt inkább szervi megbetegedésnek vélik, mintsem babának.

Egy másik ismerősöm úgy 18 éve járt úgy, hogy hónapok óta fájt a veséje, járt orvoshoz is vele, ultrahangon is (!) volt többször, antibiotikumot és mindenféle erős gyógyszereket adtak neki, aztán egyszer csak tévénézés közben előrebukott a hasa. Másnap orvos, kiderült, hogy bőven benne volt a hatodik hónapban. Jó, nála nem a szülésnél derült ki, de akkor is. És még orvosnál is járt többször, és ők sem vették észre. Na, erre varrjon gombot az ember.
→ válasz erre
2014 10 19. 06:00
Sziasztok!
Egy ismerős a 8. hónapban szült halott gyereket, s semmi nem látszott, esetleg egy pici poci, ami felfogható hízásnak is.
→ válasz erre
2014 10 20. 20:41
Hát lehet, hogy azért nem hiszem, mert még sosem láttam olyan terhes nőt, akinek nem volt hasa... De azért az mégiscsak idegesítő, hogy s TLC- n futó műsorban olyan indokokat sorolnak fel, hogy nem volt kívánós, nem volt hànyinger stb... Kétszer láttam, mind a 2x ugyan azokat az indokokat sorolták fel. Szerintem nagyon idegesítő műsor! :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó