Koraterhességi tünetek Így jelez a baba!

A fogantatás pillanatában – mikor a petesejt és a spermium találkoznak, és robbanásszerű fejlődésbe kezdenek -, a nő szervezete azonnali változtatásokba kezd, hogy a leendő magzat számára minél optimálisabb körülményeket nyújtson, fejlődését minél jobban biztosítsa. Hirtelen meglendül a hormontermelés: egyes hormonok nagy mennyiségben termelődnek, míg mások szintje teljesen lecsökken. A belső változások természetesen nem maradhatnak észrevétlenek – ezeket hívjuk koraterhességi tüneteknek.

Addig gyakorlatilag nem volt éhségérzetem – profi koplaló voltam -, ám hirtelen olyan éhséghullámok törtek rám, amelyek ájulásba torkoltak, ha nem ettem gyorsan valamit. Ez már önmagában is gyanús volt nekem, de mellé társult még néhány egyéb tünet is. Megduzzadtak a melleim, amit annyira nem is bántam volna, ha közben nem váltak volna hiperérzékennyé. Még a ruha érintésétől is visítani tudtam volna. A dekoltázsom viszont olyan lett, mintha megjártam volna egy plasztikai sebészt.

Hiába volt ősz és haldokoltak már a virágok, én mégis olyan élesen éreztem az illatukat, mintha csak épp most bontogatnák a bimbóikat. Ez egyfelől nagyon tetszett, másfelől voltak kellemetlen hátulütői is: elviselhetetlennek éreztem egy csomó szagot. Mondhatnám: a gyomrom fordult fel tőlük.

Szerencsére csak felfordult, majd úgy maradt. Ellenben kirügyeztem, mint tavasszal a fák – és mint ahogy szoktam mindig, mielőtt megjön a vérzésem. A gond csak az volt, hogy a pattanások-mitesszerek nem akartak elmúlni. Ja, persze, a vérzésem sem jött meg. Jött viszont egy bőséges, fehéres-áttetsző folyás, ami velem is maradt a szülésig.

Aztán vettem egy tesztet. Még csak két napja késett, és este tízkor kaptam elő a dobozból, de ahogy rácseppent a vizelet, a második csík úgy vágódott elő, mintha csak füttyentettem volna neki. Hűha, pozitív – terhes vagyok!

Számtalan tünete van a korai szakaszban annak, ha az ember babát vár, és ezek mindegyikét a hormonoknak köszönhetjük. Jelesül a HCG, vagyis a humán chorialis gonadotrop hormonnak – bár valószínűleg a progeszteron szintjének növekedése és a pajzsmirigy-elválasztást serkentő hormon, a TSH termelődésének csökkenése is hatással van a tünetekre.

És hogy mik is lehetnek ezek a tünetek?

 • A legnyilvánvalóbb természetesen az, hogy kimarad a vérzés. Vagy csak pár csepp van – pecsételős, barnás. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy valaki a terhessége alatt is rendszeresen vérzik – ám leggyakrabban a vérzés problémát jelent, ha ilyet tapasztalunk terhességünk során, azonnal forduljunk orvoshoz.
   
 • Bár a köznyelv csak reggeli rosszullétnek hívja a terhesség miatti émelygést, hányást, bizony a nap bármely szakában meglephet. Léteznek olyan praktikák, amelyek segíthetnek, de a legtöbb nő esetében magától is megszűnnek az ilyen jellegű tünetek a 12. hét után. Ha ez a tünet nem jelentkezik, annak csak örülni lehet!

 • Fokozódik az étvágy, amint azt már fentebb is említettem. Ehhez társul még az esetleges kívánósság – én majd megvesztem a tyúkhúslevesért és a csirkepaprikásért az első két hónapban.
   
 • A mellek megduzzadnak, fájnak, esetleg elnehezülnek. A mellbimbó megnő, bebarnul, az erek kék hálója erősebben előtűnik. Ez a tünet nem marad velünk a terhesség végéig, ám szülés után hasonlót élünk át, mikor a tejtermelés beindul.
   
 • Fejfájások gyötörhetnek az első három hónapban. Ez pokoli lehet, sajnos csak a második trimeszterre múlnak el, mikorra beáll egy kicsit a hormonháztartás. Sajnos, gyógyszert sem nagyon kaphat be rá az ember, de a meleg- vagy hideg vizes borogatás segíthet.
   
 • Gyakrabban kell rohangálni a vécére – az állandó vizelési inger hátterében a megduzzadt méh áll és persze a hormonok. A második trimeszterben szerencsére ez kevésbé jellemző tünet, a harmadik harmadban viszont visszatér, mert ekkor már a gyerek akkora, hogy nyomja a húgyhólyagot.
   
 • Ahogy nálam is, úgy sok kismamánál kiélesedhet – mit kiélesedhet, olyanná válik, mint egy vérebnek - a szaglás, és ez bizony azzal jár, hogy egyes addig megszokott – akár kedvelt – illatok undort keltenek az emberben. Bár időnként roppant zavaró ez a jelenség, alapvetően a magzatot védi a számára káros anyagoktól. Elviekben az első harmad végére elmúlik, ám ez semmire sem garancia – van, akit az egész terhesség során elkísér.
   
 • Az anyajegyek besötétednek, esetleg újabbak is keletkezhetnek. Később a szőrzet is bősz növekedésnek indulhat – ennek köszönhetően a haj is dúsabbá válik -, a hason pedig megjelenik a linea nigra, egy sötét vonal, ami nagyjából a köldöktől a szeméremcsontig tart.
   
 • A fáradékonyság és aluszékonyság is a terhesség korai tünetei közé tartozik – az egyszeri kismama gyakorlatilag képes bárhol elaludni, és tíz óra alvás után is összetörten ébredni. Jó hír, hogy a második trimesztert a kismamák nagy többsége viszont úgy éli meg: soha ilyen energikus még nem volt életében! A fáradtságon egyébként sokat segít, ha rendszeres testmozgást végzünk – hacsak az orvos mást nem mond, és sziklát mászni se most kezdjünk -, de egy szép nagy esti séta akkor is belefér.

 • Előfordulhat szédülés, rosszabb esetben ájulás is. Ez a vércukorszint ingadozással áll összefüggésben állítólag – a vércukorszint a terhesség korai szakaszában csökken, később azonban emelkedik -, így ha szeretnénk megelőzni ezt a tünetet, érdemes a napi étkezések számát emelni, viszont a mennyiségeket csökkenteni. Arra is figyeljünk oda, hogy minőségi tápanyagot vegyünk magunkhoz, ezzel többek között a nagyfokú súlygyarapodást is megelőzhetjük.
   
 • Elég sok nő tapasztal már a terhesség kezdetétől fokozott hüvelyi folyást. Ezzel egészen addig nincs semmi gond, míg nem szagos-büdös, és nem színeződik el – ha mégis, úgy azonnal irány az orvos, mert ez bakteriális-gombás fertőzést jelezhet, ami a babára is veszélyes lehet! Jó tudni, hogy a terhesség alatt az immunrendszert kicsit elnyomja a szervezet, így sajnos ebben az időszakban fokozottan érzékennyé válhat egy nő a fertőzésekre.
   
 • Sokan hőmérőzéssel próbálnak teherbe esni – amire egyébként meg is van az esély, hiszen a peteérés napjaiban a szervezet hője megemelkedik. Ők tudják azt is, hogyha sikeres volt az akció, és teherbe estek, akkor a testhő megemelkedése is tartósnak bizonyul – kb. mintha enyhe hőemelkedése lenne az embernek.
   
 • Én megijedtem, mikor a már pozitív teszt tudatában szurkálást, nyilalló fájdalmat éreztem a hasam alsó részén. Szerencsére az orvos és a védőnő is megnyugtatott, hogy ez teljesen természetes tünet – a méhszalagok nyúlását jelzi. Ha azonban görcsösen erős, meghatározott időközönként ismétlődő a fájdalom, érdemes ellátogatni az orvoshoz. Biztos, ami biztos alapon.
   
 • Általános tünet, hogy a nő már akkor jelentős hangulatváltozásokon esik keresztül, mikor még nem is sejti a bérlő jelenlétét. Ha egyik másodpercben tele szájjal szakadsz a nevetéstől, de a másikban elsírod magad egy reklámon, vagy úgy érzed, ilyen szomorú még életedben nem voltál, élj a gyanúperrel, hogy gyerek van a dologban! Szerencsére, a második trimeszterre ez is elmúlik, de a szülés után még számíthatsz hasonló érzelmi hulllámvasútra. Érdemes a leendő apukákat nyugodtabb pillanatainkban biztosítani róla, hogy nem feltétlenül velük van a baj, csak átmenetileg elment az összes eszünk.

Ha ezek közül több tünetet észlel az ember, érdemes elballagni a gyógyszertárba, és venni egy nagy érzékenységű tesztet. Ha az pozitív eredményt mutat – még akkor is, ha nagyon halvány a második csík -, akkor a nőgyógyászati vizsgálat következik, amikor vérteszttel és hüvelyi ultrahanggal nézik meg, valóban ott van-e a baba.

Ti milyen tünetek alapján kezdtetek el gyanakodni? És milyen egyéb furcsaságokat tapasztaltatok még?

Szilágyi Diána , 2011. április 14.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(60 hozzászólás) 

2015 09 10. 10:38
Helló!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Párommal elég sokat (majd minden nap, kivéve menstruáció alkalmával) vagyunk együtt, megszakítással védekezünk. Sajnos egy örökletes betegség miatt fogamzásgátlót nem szedhetek. Próbáltunk helyi fogamzásgátlót, pharmatex hüvelykúppal védekezni, de nem igazán szerettük. Óvszerrel ritkán védekezünk. Menstruációm 08.16-án kezdődött és 08.21ig tartott. Sajnos 1 - 2 napos csúszás igaz ritkán, de előfordul. Általában 21- 26 nap között szokott megjönni, legtöbbször a 26. napon. Eszerint most 09. 16-án kellene ismét megjönnie. Azonban múlt szerdán és csütörtökön 09.02 és 03 mindjárt megjön érzésem volt, de nem jött meg. Hozzá kell tennem eddig soha nem éreztem a pms időszakot és arra gondoltam, talán erről van szó. De ismétlem, korábban ilyet nem tapasztaltam. Ekkor a folyásom kb. 1- másfél napig elég kevés, nagyon-nagyon sűrű, fehér szìnű és nagyon kevés volt. Nagyjàból azóta szinte semmi folyásom nem volt, sőt most kb. 3 4 napja pedig már olyan száraz vagyok, mint a sivatag, pedig ez soha nem volt rám jellemző. Aztán péntek körül elkezdett érzékeny lenni a mellem és mintha nőtt is volna egy kicsit, amit először úgy gondoltam talán csak én látom így. Azonban párom vasárnap este magától megjegyezte (erről neki még nem beszéltem) hogy nagyobbnak látja a melleimet. Melltartóban kellemetlenül érzem magam. Hétfőn erős fejfájasom volt amihez időnként szédelgés is társult. Tegnap ismét enyhén görcsölt a hasam az a mindjárt megjön érzés volt, puffadtnak érzem éreztem magam és mintha a hasam minimálisan nőtt volna köldök alatti részen a medence körül. Elég vékonyka vagyok, szóval valószìnűleg ez azért tűnt fel. Olyan voltam mintha rendesen bevacsoráztam volna, de nem is igazán ettem semmit. Néha, tényleg elég ritkán szúró érzést is érzek a köldök alatt jobb oldalt, ami csak 1 - 1 pillanatig tart, előfordult már, hogy a petefészkembe is belenyilalt. Néha szédelgek, időnként kicsit hányingerem is van. Az étvágyam néha túlzottan jó máskor alig eszek valamit. A jelentkező tünetek óta fáradékonyabb vagyok, este úgy elalszom, mint akit leütöttek.
Lehetséges, hogy terhes vagyok? Teszt megvan, de meg várni szeretnék vele. Mikor tesztelhetnék, hogy biztos legyen az eredmény? Bármilyen véleményt szívesen fogadok, csak kérlek, adjatok tanácsot.
Nagyon megköszönném.
→ válasz erre
2015 10 16. 12:41
@viktotria16: sziasztok! nagyon sokszor olvasgatok mostanában fórumokat, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak. én is azok közé a nők közé tartozom, akik hajlamosak egyből mindent magukra venni és kissé beképzelni a dolgokat. de látom azért nagyon sok siker történet is van :) eddig mindig a megszakításos módszerrel éltünk, ezért is gondoltam/képzeltem hátha... de ez idáig nem. nálunk ez volt az első hónap, amikor is nem védekeztünk, ezért vagyok nagyon izgatott ... Még soha nem fordult elő, hogy már a ciklus kb. 12-14. napjától menzeszszerű görcsök,sokszori derékfájás gyötört volna. Lehet csak felfázás :/ De az tény, hogy a melleim olyannyira fájnak, hogy éjjelente megébredek rá, hozzányúlni szinte alig lehet...Jelenleg a 30. ciklusnapomon vagyok. Azt tudni kell, hogy nekem nagyon hosszú ciklusidőm szokott lenni, 33-35 napos. Ezért is még nem reménykedem annyira. Pedig ebben a hónapban már 14.nap tájékán síróssá váltam, feszült voltam. Jöttek ezek a hasfájások...aztán megszűnt. Azóta roppant mód jó kedvem van, ha felidegesít valami, akkor azt is hamar elfelejtem, furcsa mikor én mindig is egy kicsit ideges típus voltam :) A héten jelentkezett ez a rettentő fájdalom a melleimben... És 2. napja halvány barna folyásom is lett. A derekam is hasogat azóta megint, és mintha meg akarna jönni de mégsem :( Érdekes jelenség még, hogy ma ebédre májkrémes kiflit ettem almával XD Most várom a bűvös 35. napom, ha akkor is fennáll a jelenlegi szitu, tesztelek - amit egyébként már meg is vettem :P :) . Kívánom, hogy legyen mindenkinek sok szép és egészséges kisbabája!
→ válasz erre
2017 10 11. 14:08
Sziasztok! Nekem olyan problémám van h 21napja késik a menszeszem,es nem tudom h mi tevő legyek,tesztett csinaltam és negatív lett,par nappal ezelőtt arra keltem fel reggel h barna folyasom volt es utana par oran belul pedig normális,de az is tartott vagy 1oraig :/ Vakakinek valami otlete??
→ válasz erre
Összes hozzászólás (60) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó