Ajándéktippek Anyák Napjára

Szilágyi Diána
2009 04 24

Rajz

Mivel minden gyerek imád rajzolni, a legegyszerûbb és a legjobb ajándék a saját kezûleg készített rajz vagy festmény. Az apukák segíthetnek bekeretezni a kész mûalkotást, így az mindjárt a falra is kerülhet.

A családról készült fényképekkel díszített ajándék is remek megoldás egy anyuka elkápráztatására. Biztosan tetszeni fog neki egy olyan papírszív, amelyet a gyerekek vágnak ki egy nagy alakú papírlapból. A maradék papírból két kis téglalap alakú darabot ragaszthatnak úgy a szív közepére, mintha egy kis ablak két szárnya lenne. Arra figyeljünk oda, hogy a kiválasztott fényképet be lehessen majd ragasztani a két ablakszárny közé. Ezután a kicsik fessék és díszítsék kedvük szerint a szívet, majd száradás után ragasszák be a fényképet a közepébe. Így ha a mama kinyitja az aprócska képet, mindig ott mosolyoghatnak rá a csemeték.

Gyurma

Készíthetnek a gyerekek ember vagy állatfigurát, megpróbálkozhatnak gyurmavázával és gyurmavirágokkal is. Van már olyan gyurma is, amit sütõben kiégetve, maradandóvá lehet tenni az ajándékot. A kiégethetõ gyurma beszerzésében, és a kiégetésben is szükség lesz egy felnõtt segítségére. Ahogy a következõ só-liszt gyurma kikeverése is olyan feladat, ami egy felnõtt férfin nem foghat ki.

Só-liszt gyurma

Otthon is elkészíthetõ, szintén maradandó alkotás létrehozására alkalmas a só-liszt gyurma. A formázás után kiszárítható sütõben – természetesen felnõtt felügyeletével -, így sokáig megmarad.

Hozzávalók:

3/5 rész sót, 2/5 rész lisztet annyi vízzel kell összekeverni, hogy gyúrható legyen. Ha van otthon, tehetõ bele egy kis tapétaragasztó és egy kis étolaj is. (Az olívaolaj nem avasodik, ezt használva hosszabb ideig megmarad az ajándék.)

Ha egy kis pirospaprikát is gyúrunk az alapanyagba, még festeni sem kell az elkészült mûvet.

Ezután a gyurma bátran formázhat, de készülhet belõle kép is. Utóbbihoz a só-liszt gyurmát ki kell lapítani, és bele kell karcolni a körvonalakat. Szárítás után a képet ki lehet festeni. Másik megoldás, ha a képet különbözõ fûszerekkel rakják ki a gyerekek /egész bors, szegfûszeg, fahéj, köménymag, szezámmag, tökmag, dióbél, mogyoróbél, napraforgómag, csillagánizs/. Ekkor már festeni sem szükséges, úgy szép, ha a természetes színek, formák látszanak.

Végül a képet lepréselt virágokkal is lehet díszíteni. A virágokat könnyû begyûjteni, tiszta papírlapok között le lehet préselni, majd pár nappal késõbb ezekbõl szép képet lehet összeállítani.

A gyurma szárítása:

A sütõt kis hõfokra állítsuk be, az alkotásotoknak, nagyságától függõen, 20-30 perc száradásra van szüksége. Figyelem! A gyurma átforrósodik, ezért óvatosan, csak kesztyûvel nyúljunk hozzá! Ha kihûlt, szükség esetén lehet festeni, egy kis lakkréteggel pedig még tartósabbá tehetõ az alkotások.

Nyaklánc-karkötõ

Készíthetnek a csemeték ékszert is. Alapanyagnak jó a só-liszt gyurma is. Ebbõl apró, a közepükben lyukas golyócskákat vagy virágokat készítsenek a gyerekek. Szárítás után az elemeket meg lehet festeni, majd már lehet is õket fûzni.

Természetesen bármilyen apró figura alkalmas a felfûzésre. Az alkotórészeket érdemes damilra fûzni, mert ez nehezen szakad el. Itt csak arra kell figyelni, hogy megfelelõ hosszúságú legyen a lánc.

A saját készítésû ékszer alapanyaga lehet apró száraztészta is. Olyat válasszunk, ami a közepében lyukas, hogy fel lehessen fûzni. A tésztát az apuka pirítsa meg. Ehhez a tészta egy részét lábasba tesszük, és folytonos, óvatos kevergetés mellett lassan megpirítjuk. A tészta, attól függõen, hogy mennyit tölt a tûzön, a barna szín különbözõ árnyalatait veszi fel. Amikor eléri a kívánt színt, egy tányérra téve hagyjuk kihûlni. Ezután fûzhetõ, itt is érdemes damilban gondolkozni. A különbözõ színû tészták szép mintát adnak.

Egy kis kényeztetés

Minden anyukának jól esik, ha az évnek legalább ezen a napján õ áll a gondoskodás középpontjában. Emlékezetes élmény lesz neki, ha reggel egy finom reggelit kap az ágyba! Egy gusztusos szendvics vagy egy ízletes rántotta, egy pohár narancslével, kávéval vagy teával, biztosan jókedvre deríti ébredés után. A fõzést, a kávé és teakészítést ne bízzuk teljesen a gyerekekre, csak ha már gyakorlottnak számítanak - máskülönben itt is elkél a papák segítsége!

A család házimunka-kártyákkal is kedveskedhet a mamának: pár vastagabb kártyára a gyerekek írják rá, vagy még inkább, rajzolják rá egy-egy házimunka nevét-képét, hogy az anyuka a késõbbiek során a kártyát felhasználva akkor kapjon segítséget a háztartásban, amikor úgy érzi, szüksége van egy kis pihenõre.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?