Az ideális talpalávaló

Babanet-Est TV Magazin
2008 10 21

A játszótéren mindig heves indulatokat vált ki a cipõvásárlás kérdése: van, aki a harántemeléses cipõkre esküszik, van, aki a kínainál vásárolja a gyerek lábbelijét, és van olyan is, aki használtan veszi, vagy a nagyobb levetett darabját adja a kisebb gyerekre is. A gyerekek lába õrületes tempóban képes nõni, amire a legjobb bizonyíték, hogy ilyentájt minden gyerekcipõ boltban megnõ a forgalom. Mintha csak karácsony lenne. A polcokon sorban állnak a csinos, vagány topánok, a cédulákon meg olyan árak szerepelnek, hogy az ember nem is tudja, hirtelen lesápadjon, vagy inkább mélyen elpiruljon. És ha már könyékig a zsebünkbe kell nyúlnunk, szeretnénk jól választani. Milyen is hát a jó gyerekcipõ?

Fontos az alapanyag: legjobb a bõrbõl készült cipõ, de iskolás gyerek sportcipõje esetén természetesen jó a gyöngyvászon, esetleg a mûbõr is. Nagyon fontos, hogy a cipõ könnyû legyen, a talpa pedig olyan puha, hogy egy kézzel is könnyedén félbe tudjuk hajtani. Ugyanakkor tartsa a gyerek lábát, ezért érjen a bokacsont fölé. A lábujjak szabad mozgása miatt érdemes megnézni a cipõ orrát is, legyen benne elég hely.

Váltócipõnek mindig olyan darabot vegyünk, ami mosható, könnyû, és könnyen kezelhetõ a gyereknek is. Lehet vászonból is, és csattal vagy tépõzárral záródjon. Otthonra is kell egy hasonló darab, hiszen a hûvös padló miatt a kicsi fel is fázhat, ráadásul a mezítlábazás egyenetlen talajon, például a kertben hasznos csak, a parkettán, padlókövön nem.

Mi a helyzet a harántemeléssel? A kicsik lába születéskor még jócskán párnás, ám ez a párna nem egyenlõ a lúdtalppal. Amikor járni kezdenek, és a lábfej izmai egyre erõsebbé válnak, a zsírpárna is eltûnik, közben pedig lassacskán kialakul a talpboltozat. Ám, ha harántemeléssel támasztjuk alá a talpat, a benne lévõ izmok nem tudnak mozogni, erõsödni, így a boltozat kialakulása sem lesz megfelelõ. Épp ezért érdemes inkább olyan cipõt választani, amelyikben nincs harántemelés, a gyereklábak természetes dõlését pedig inkább a cipõ sarkának kialakítása ellensúlyozza.

Mivel több cipõre is szükség van egy szezonban, hiszen otthon és a közösségben is szükség lesz váltócipõre, érdemes kompromisszumot kötni: arra a darabra érdemes a legtöbbet áldozni, amelyik majd a leggyakrabban és a legtovább lesz a gyerek lábán. De ne feledjük, nem mindig a legdrágább cipõ a legjobb, nézzünk körbe alaposan, járjunk be több üzletet is, mielõtt döntenénk.

Szilágyi Diána

 
Tippek:  
  • Ha magas a kicsi rüsztje, mindenképp fûzõs vagy tépõzáras darabot válasszunk, így a gyerek lábának megfelelõen állíthatjuk be.
  • Keskeny sarokcsontú gyereknél érdemes olyan modellt venni, amelyik az egész talpat fogja, de nem szûk.
  • Fontos a méret: egy cipõ akkor jó, ha 1-1,5 centivel nagyobb a gyerek lábánál. Ennyi hely kell, hogy ne nõje ki idõ elõtt, ugyanakkor egy ilyen lábbeli nem olyan nagy, hogy orra bukjon benne.
  • Cipõvásárlásnál mindig legyen velünk a gyerek, és mindig próbáljuk rá mindkét lábára a kiválasztott darabot!

 

 


Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek
Sportos kismamák
Hiszti a boltban

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?