Cisztaképzodés
Baba Net

 
            

Kérdés:
Mi a ciszta?

Válasz:
A ciszta egy folyadékkal telt hólyag, jóindulatú daganat. Előfordulhat a szervezetben bárhol, de nők esetén legtöbbször petefészek cisztáról van szó. Ezek általában ártalmatlan kis elváltozások, amelyek maguktól megoldódnak. Mindenképpen orvosi ellenőrzést igényelnek azonban, mert szövődmények is kialakulhatnak a cisztákkal kapcsolatban.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Az ultrahang szerint cisztám volt. Erre semmilyen kezelést nem kaptam.
Válasz:
Egyrészt tisztázni kellene, hogy valóban fennáll-e petefészek ciszta, vagy sem. Sokszor ugyanis az a helyzet, hogy pl. ultrahang leleten leírunk olyan "cisztákat", amelyeknek különösebb jelentősége nincs, a beteg viszont azt gondolja ilyenkor, hogy komoly baj van. Azért nem gondolom, hogy a probléma súlyos lenne, mert akkor már rég műtétet javasoltak volna Önnek (már persze, ha visszament az ultrahang lelettel orvosához). Mindenesetre én most azt javasolnám, hogy keresse fel nőgyógyászát, hogy a ciszta kizárható legyen. Itt még annyit megemlítenék, hogy a betegek általában azt gondolják, hogy a cisztát csakis az ultrahang vizsgálat igazolhatja. Ezzel szemben viszont a cisztának nőgyógyászati vizsgálat során is mindenképp ki kell derülnie. 
Dr. Ács Nándor


Kérdés:
Barátnőmnek a közelmúltban volt egy cisztaeltávolítása, az orvosa azt mondta, ez megismétlődhet. Az orvosa szerint ha azonban megismétlődik a cisztaújraképződés /eltávolítás többször, akkor ez jelentősen növeli annak valószínűségét, hogy sok hasonló műtét (cisztaeltávolítás) után nem lehet gyermeke. Ha viszont kb. 4-5 éven belül gyermeket vállal, akkor ez a sötét árny/probléma teljesen eltűnhet.

Válasz:
A ciszta-képződés a petefészek egy működési zavar jellegű elváltozása az esetek többségében, amely gyógyszerrel, műtéttel gyógyítható. Az persze igaz, hogy ha sokszor kell egy hasat megoperálni, akkor a pl. kialakuló összenövések miatt csökkenhet a fogamzási valószínűség.
Hogy vannak-e cisztái, arról senki nem tehet. Hogy egy cisztát milyen módszerrel oldanak meg és ennek lehet-e távoli negatív hatása: nos, ez az orvos felelőssége. Ma már rendelkezésre állnak olyan műtéti technikák (laparoszkópia), amivel gyakorlott szakember éppen hogy a későbbi célok maximális figyelembe vételével meg tudja oldani a problémát.
A ciszták ellen viszont az egyik legjobb orvosság egy kiviselt terhesség és szülés.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A nőgyógyászom egy kb. 5,5 cm-es cisztát talált a bal petefészkemben. Ő a laparoszkopós műtétet javasolja, mivel mérete már 3 hónapja változatlan. 
Kérdésem az lenne, hogy van-e esély arra, hogy a ciszta megint magától elmúlik? Néha érzek szúró fájdalmat, de csak rövid ideig.
Rosszindulatúvá fejlődhet-e? Milyen károsodást okozhat, ha nem vetetem ki?  A sportolás károsan hat-e a cisztára?
Válasz:
Az a helyzet, hogy egy 5 cm-nél nagyobb ciszta, ami 3 hónap után is fennáll, valóban indokolja a műtét elvégzését, természetesen én is mindenképpen a laparoszkópos megoldást választanám, ha ebben a kezelőorvosnak megfelelő gyakorlata van, akkor sokkal kisebb megterhelés az Ön számára, mint a hagyományos hasi műtét. Esetleg előfordulhat, hogy a ciszta magától is elmúlik, de erre nem tanácsos várni, szövődményként ugyanis előfordulhat, hogy a ciszta megcsavarodik a kocsánya körül. Azért is el kell végezni a műtétet, mert ki kell zárni a rosszindulatúságot, bár ennek az esélye nagyon kicsi. A sportolás egyébként egyáltalán nem árt a cisztának.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
3 éve ciszta eltávolító műtéten estem át. Az orvosom un. "megszúrta" a cisztát, és még a műtét napján hazaengedtek. Ekkortájt teherbe estem, és 9 hónap múlva egészséges gyermeket szültem. A terhesség alatt nem volt cisztám, de egy éve újabb "ciszta leszívás" következett. A műtét után közölte az orvosom, hogy túl nagy volt a ciszta, és ha újra kiújul (ami szerinte valószínű), akkor laparoszkópos műtéttel kell eltávolítani.  Kérdésem, mi a különbség a laparoszkópos műtét és a ciszta "megszúrása" között, és ha a "megszúrás" már kétszer nem vezetett eredményre, érdemes-e harmadszor is megpróbálni?

Válasz:
Egy kisebb cisztát egyszer vagy kétszer meg lehet szúrni és leszívni, de ha hajlam van a kiújulásra, akkor egyszerű józan ésszel is belátható, hogy kár ilyen módon kínlódni. Laparoszkópos műtéttel kis nyíláson át a ciszta a falával együtt eltávolítható és ez végleges gyógyulást hoz az esetek túlnyomó többségében. A műtét után, ha szülni akar, essen mielőbb teherbe és utána érdemes hosszabb távon fogamzásgátlót szedni, ezek mind pozitívan
befolyásolják azt, hogy gátlódjon a cisztásodás.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A bal oldali petefészkem kb. 2-szer akkora, mint a jobb, és egy cisztát diagnosztizáltak ultrahanggal.  Kérdésem, hogy ki kell-e venni a petefészkem, vagy le lehet róla műteni a cisztát? Gyógyszeres kezeléssel is elmulasztható-e a ciszta? Van-e valami természetes kezelése is pl. gyógynövényekre gondolok? 
Válasz:
A cisztákat normál menstruáció esetén és bizonyos méret alatt egyszerűen csak ellenőrizni kell a következő vérzés elmúltával. Nagyon sok funkcionális ciszta elmúlik. 4-5 cm átmérő fölött, ha több cikluson át megvan, szóbajön a laparoszkópos megoldás, ami altatásban folyik, tehát be kell feküdni egy-két napra. Rendszerint magát a cisztát kell csak eltávolítani (un. szervmegtartó
műtét), tehát a későbbi funkciókat nem befolyásolja.
Gyógyszerrel a működési zavar jellegű ciszták befolyásolhatóak, a fenti méret alatt lehet próbálkozni. A gyógynövények közül nem ismerek olyat, ami bizonyítottan hatásos lenne, pedig tömegükről állítják ezt.
Dr. Nagy László

Kérdés:
35 éves vagyok, és évek óta petefészek-cysztám van (6/5 cm). A nőgyógyászom ezelőtt 3 hónappal Cilest fogamzásgátlóval próbált kezelni. Az első 2 hónapban nagyon jól éreztem magam, sőt már az első hónap után 1 cm-t húzódott vissza. Sajnos a harmadik hónapban valami miatt a fájdalmak újra jelentkeztek és a kontrollvizsgálaton ismét 6/5 cm-es cysztát találtak.
Válasz:
Az én fogalmaim szerint az ekkora méretű cisztát el kell távolítani. Erre ma már létezik a mikrosebészeti (laparoszkópos) eljárás, amely ráadásul avatott kezekben szervmegtartó módon, tehát az ép petefészek rész meghagyásával szabadítja meg Önt a nemkívánatos cisztától.
Egyértelmű műtét-pártolásom oka az is, hogy az eddigi fogamzásgátlós kezelés eredménytelen volt, tehát valószínűleg nem egy sima, úgymond funkcionális cisztáról van szó. Az Ön életkorában, pedig mit is tagadjuk, egy ilyen képlet bennhagyása bizonyos onkológiai kockázatot jelent.
Dr. Nagy László

Kérdés:
1999 októberében hagytam abba 3 év után a Marvelon fogamzásgátló szedését.  Az azt követő 4 hónapig rendesen (azaz 28 napra) jött  meg a menstruációm, de azután egyre többet késett, volt úgy hogy már 51 nap is eltelt a két vérzés között. 
A nőgyógyászom ultrahangos vizsgálat során megállapította, hogy a jobb petefészkem policisztás. Elővettem az Nők egészségkönyve c. könyvünket, és az abban leírtak teljesen illenek rám, miszerint többnyire vékony testalkatú, ideges, szorongó nőkben alakul ki, valamilyen rendkívüli fizikai vagy lelki megtermelés következményeként, pl. ... folyamatosan fennálló stressz hatására. Arra is találtam utalást, hogy a fogamzásgátló tabletták is  okozhatják a petefészek átmeneti kiscisztás elváltozását.
Egyébként a tabletta abbahagyása után jelentkeztek nálam alhasi fájdalmak, olykor még lépéskor is éreztem valami furcsa nyilallást a jobb oldalamon, amivel megkerestem korábbi nőgyógyászomat, aki tapintással megállapította, hogy ez nem lehet nőgyógyászati jellegű probléma, de ultrahangos és egyéb vizsgálatra nem került sor.

Válasz:
Kétségtelen, hogy bizonyos alkattípusoknak úgymond hajlamuk van bizonyos betegségekre és valóban: a petefészek cisztás elváltozásában lehet szerepe olyan szabályozási rendellenességeknek, amely az agyfüggelék mirigy és az őt szabályzó agyi struktúrák egyensúlyának zavarából következik.
Tény azonban, hogy a fogamzásgátló tabletták szedésük alatt visszaszorítják a petefészkek működését és amikor abbahagyják a szedést, ez bizony visszaüt, mint amikor belelép valaki a gereblyébe... Emiatt lehet a tablettákat arra is használni, hogy a későbbi fogamzást elősegítsék; erre a rövidebb távú kúra a legalkalmasabb. Ezt a módszert kihasználják a meddőség elleni centrumok, pl. a Kaáli Intézet is.
Amikor a szervezet a gyógyszer alól felszabadul, a petefészek a felső szabályozó centrumok hatására átbillen aktív működésbe. Az idegi befolyás persze ebben az időben  mintegy moderálja a végső hatást.
Sokszor számtalan csírasejt kezdi meg fejlődését, viszont nem egyszer a hormonszintek még nem elégségesek a peteérés-kilökődés kiváltásához: ekkor un. perzisztáló, fennmaradó cisztácskák jönnek létre. Ezek  hormontartalmú folyadékot tartalmaznak, ami visszahat a szabályozó mechanizmusokra. Tehát pár hónap után a szervezet akár egy ördögi körbe kerülhet - ez történhetett az Ön esetében.
Az alhasi fájdalmak a leírt mechanizmus ismeretében érthetők: a petefészkek aktivizálódása, fokozott termelése, sőt: egyszerűen az emiatti duzzanat okozta feszülés révén okozhatnak legtöbbször persze átmeneti panaszokat.
Megjegyzés: ezt tapintásos   vizsgálattal hitel érdemlően kizárni vagy bizonyítni nem lehet. Erre jó az ultrahang.
Ne vegyen mindent a szívére! Nagyon sok lelki probléma tud "szomatizálódni", azaz testi betegséggé fajulni. Az eddigiek nem kórosak, nem jeleznek valami tragikus állapotot: csak egy működési zavarról van szó.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A bal oldalon alhasi fájdalmaim jelentkeztek eléggé erősen, a bal petefészkemben van egy 33 mm-es cystám. A méhnyálkahártyám 12 mm vastag, és van egy "jelenség" a méhemben, ami olyan ultrahangon vizsgálva, mintha terhesség lenne, ami lehetetlen. A cysta egy hét leforgása alatt a petefészek hátuljába csúszott, és a fájdalmaim erősebbek, élesebbek. Jelenleg mensesem van, és néha égető fájdalmat is érzek a  petefészkemben, és eléggé erőteljes görcseim is vannak. Hőemelkedésem van, és nagyon gyenge is vagyok.

Válasz:
A hormonális anyagokat tartalmazó petefészek ciszták előidézik a méhnyálkahártya leírt elváltozását. Ha most menstruál, célszerű utána is ultrahanggal megnézni, mert lehet, hogy kiürül az a vastag méhnyálkahártya, sőt, olyat is láttunk, hogy a vérzés körüli hormonális változások okán maga a ciszta is elmúlik.
Ha nem, mindenképp lényeges, hogy változik-e a ciszta, hiszen akár egy kezdődő daganatot is jelezhet. Számos jóindulatú petefészek daganatot ismerünk, amely hormontermelő.
A változatlan, vagy növekvő cisztát tehát ki kell venni (erre minimális megterheléssel laparoszkópia révén van lehetőség) és szövettanilag meg kell vizsgálni.
Az időhúzás felesleges és ártalmas.
Dr. Nagy László


Kérdés:
Hogy értendő az, hogy "A ciszták ellen viszont az egyik legjobb orvosság egy kiviselt terhesség és szülés."?

Válasz:
Nem szült nőkben a ciszták az esetek többségében a hormonrendszer ingadozásai, a ciklus nem kielégítő "lefutása" miatt jönnek létre. A terhesség alatt, a nem ciklikusan változó, hanem állandó (pontosabban növekvő tendenciájú) hormonszintek mellett a cisztaképződésnek nincsenek meg a feltételei. A terhesség lezajlása után a ciklusok a lánykorihoz képest stabilabbá, kiszámíthatóbbá szoktak válni. Tény az is, hogy az első gyerek után rendszerint egy fogamzásgátlót szedő időszak következik, ami szintén a cisztaképződés ellen hat.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A terhesség 8. hetében ultrahangos vizsgálat során a bal oldali petefészekben 65mmx35mm-es sárgatestnek megfelelő cisztát találtak. Okozhat-e gondot, ha magától nem szívódik fel akkor mit lehet tenni? Az említett ciszta okozhat-e hasi vagy deréktáji fájdalmat?
Válasz:
A terhesség során észlelt petefészek ciszta lefolyása attól függ, hogy mit csinál a ciszta később. A terhesség során észlelt ciszták néha maguktól megszűnnek, de van,
amikor fennmaradnak. Ha nem okoz szövődményt, akkor a terhesség nyugodtan kiviselhető. Ez a helyzet akkor is, ha a ciszta megreped. Ha azonban a ciszta növekedést mutatna, vagy például a kocsánya körül megcsavarodik, vagy esetleg rosszindulatú daganat merül fel, akkor műtétre van szükség. Ilyen esetekben azonban a terhesség szerencsére a továbbiakban simán szokott lefolyni.

Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Nekem is hullik a hajam, bár már gyermekeim  nagyobbak. A hajhullás kb 2 éve kezdődött. Mindent kipróbáltam, amit csak lehetett: fogorvos, Bánfi-hajszesz, csalán, Revalid, Biovital, stb. Nőgyógyásznál is voltam s megállapították, hogy olyan jellegű folyadékkal telt ciszta van az egyik petefészkemen, amit nem kell megműteni. Sajnos akkor elmulasztottam megkérdezni az orvost, hogy ettől a problémától hullhat-e a hajam. Egyébként a hajritkulás az én esetemben egységes, nem foltokban történik. A fejem tetején már eléggé látható a változás.
Válasz:
HA van ciszta, akkor TÚL nagy bátorsága lenne azt mondani minden további nélkül, hogy az nem okozhatja. A ciszták ugyanis hormontartalmú folyadékot tartalmaznak, és bizonyos méreten felül ILLIK őket kivenni, megoperálni, stb. Erre kíméletes laparoszkópos technikák léteznek. Szóba jön olyan fogamzásgátlók szedése, ami a női szervezetben eleve meglevő, de normálisan háttérben levő férfi-hormon hatásokat csökkenti. Ebből ma a legjobb a Yadine tabletta.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A ciszta lehet rossz indulatú? Mi okozhatja a gyors növekedést? Mennyire káros, hogy gyorsan nő? Mi lehet az oka, hogy egy megmarad, míg a többi nem? A változó kor okozhatja a cisztákat, és a gyors növekedés lehet hormonális probléma miatt?
Válasz:
Gondolom, petefészek cisztáról kérdez. Igen, okozhatja létrejöttét és fennmaradását a változókori hormonális instabilitás. A ciszták túlnyomó többsége soha nem fajul el rossz indulatúan és a növekedés mértéke sincs egyértelmű összefüggésben azzal, hogy szövettanilag milyen összetételű.
Általában 40 év fölött és kb. 5 cm méretnél érdemes kivenni, (ez célszerűen ma már laparoszkópiás mini-műtét).
Dr. Nagy László

Kérdés:
Érdeklődnék, hogy a petefészek-ciszta körülbelül milyen arányban jelez daganatot? A nőgyógyászaton elvégzett mintavételt körülbelül mekkora ciszta-méretig végzik el és hogy a szüzesség megmarad -e a mintavételt követően?
Válasz:
A petefészek ciszta egy folyadékot tartalmazó tömlő, bizonyos fajtái daganatnak minősülnek, többségük jóindulatú.
Nem értem azonban, mit ért mintavétel alatt??? Bizonyos méret ALATT, illetve, ha az összes
lelet un. funkcionális cisztára utal, a kontrollon kívül nincs más teendő.
Zömük spontán elmúlik. Általában 5 cm méret fölött, illetve bizonyos más klinikai jelek esetén a cisztát el kell távolítani. Ez, elhelyezkedése miatt valamilyen hasűri beavatkozást jelent, ma már általában laparoszkóposat (mikrosebészetit). Ezek a beavatkozások a szakma mai szabályai szerint szervmegtartóak, nem rontják a későbbi gyermekvállalást és miután a hüvely bemenetét jelentő szűzhártyától anatómiailag távol esnek, természetesen közük sincs a "szüzesség" fogalmához.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Egy szakközépiskolában vagyok osztályfőnök és munkám során feltűnt, hogy milyen sok lánynak volt/van cisztája. Összesen jár kb. 250 lány az iskolánkba és közülük 20-at biztosan érint ez a probléma, azaz minden tizedik lányt. Szeretném tudni, országos viszonylatban, statisztikailag ez "normálisnak" számít-e.  Sokat gondolkoztam azon is, mi lehet az oka a ciszták ilyen nagyarányú kialakulásnak - talán az öltözködés? Sokan télen is úgy öltözködnek, mint nyáron, fedetlen a medencerész, a vesetájék, a hasuk. Sokan szednek fogamzásgátló tablettát, de ez éppen hogy csökkentené a kockázatát a ciszta kialakulásának, nem?
Válasz:
Kérdés, hogy a lányok honnan veszik ezt! Általában az történik, hogy valamilyen hasi panaszuk van, házi orvoshoz/nőgyógyászhoz mennek, ultrahang vizsgálat történik, ami valamilyen nagyságú cisztát talál. Legalábbis ezt hiszik. Cisztának ugyanis csak azt nevezhetjük, ami 4 cm-nél nagyobb és következő menses után is még látható, a többi egyszerű tüsző és ciklus normális jelensége. De könnyű ráfogni a panaszt és egyszerű a kezelése is (leszívás). És nem kell foglalkozni a panaszok valódi okával: a hasfájások mögött leggyakrabban ugyanis pszichés ügyek húzódnak meg. 
Dr. Csákány M. György
2004.04.222001.12.27
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.