Rendelő

Korai ultrahangvizsgálatok


Kérdés:
Abban kérném segítséget, hogy 6 hetes csecsemõmnél a koponya UH vizsgálat során cystat találtak. A baba a38 hétre született, császármetszéssel, azonnal felsírt és 9/10-es Apgart kapott. A lelettel elmentünk egy neurológuhoz, aki a következõ véleményt adta: A végtagokban a tónus fokozott ezért továbbküldtek egy fejlõdésneurológiai osztályra.
Válasz:
Amióta az újszülött-osztályok egy részén bevezették a rutin UH szûrést a csecsemõknél a távozás elõtti napon, igen gyakran észlel a vizsgáló orvos normális terhesség és szülés után, egészségesnek tûnõ babánál eltéréseket. Kb. 4%-ban fejlõdési rendellenességet, kb. 4.2%-ban normálistól eltérõ agyi UH képet, 4.4%-ban veseelváltozást, 9.7%-ban baloldali, 7.4%-ban jobboldali csípõizületi fejletlenséget. A fenti esetekben ezeket a babákat 4 hetes korban újra kell vizsgálni (UH, laboratórium, egyéb szakorvosi vizsgálat). A szakemberek egy része kétségbe vonja a koponya UH szûrés létjogosultságát egészséges újszülöttnél. Ilyen esetekben a leggyakoribb elváltozás a változó mértékû agykamra körüli agyvérzés (3.6%). Azonban ez a 38-40. hétre született babáknál csak 1.5%-ban látható, és ezeknek a piciknek is a túlnyomó többsége teljesen tünetmentes, a kimutatható elváltozásnak nincs klinikai jelentõsége. Ez elsõsorban az ilyen leletek esetén igaz: I. stádiumú periventricularis-intraventricularis vérzés, pseudocysta, kamrai aszimmetria. Elõfordulhat az UH vizsgálat során valódi cysta felfedezése is, ezeknek azonban egy része általában felszívódik. A baba további UH kontrollja ezekben az esetekben szükséges. Remélhetõleg a babájuk esetében is szépen felszívódik a felfedezett cystozus képlet. A neurológus által említett felsõ-végtagi tónusfokozódásnak számos oka lehet - elsõsorban az agy oxigén ellátási zavara a szülés elõtt, alatt - amely azonban ha diszkrét, megszûnik megfelelõ rehabilitációs terápia mellett. Ennek típusát a fejlõdésneurológiai vizsgálat után dönti el a szakorvos. Habár a leletet Önök leírták, vizsgálat nélkül többet nem mondhatok az esetleges prognózisról, meg kell várniuk a szakorvosi vizsgálatot.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kisfiam 11 hetes. Zavartalan terhesség után, 41.hétre, 3750 grammal, simán született. Jól fejlõdik, jelenleg 6300 grammos, hason fekve fejét emeli, gõgicsél, mindenre figyel, kiegyensúlyozott gyermek. Az ultrahang-szûrõvizsgálat egy 7 milliméternyi folyadékot állapított meg az interhemispheriumban, ami mindkét convexre kiterjed. Mi lehet ennek az oka illetve milyen következményekkel kell számolnunk?

Válasz:
Sajnos erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nem tudom, mikor készült az ultrahangos vizsgálat, és az nagyon nem mindegy. Mi volt a leíráson kívül a feltételezett diagnózis, ill. volt-e egyáltalán. Küldték-e a csecsemõt további neurológiai, fejlõdés-neurológiai vizsgálatra. Visszarendelték-e kontrollra. Az orvostudományban minden véleményhez sokféle tényezõt, leleteket, konzíliumot, és fõleg a gyerek állapotát, fejlõdését kell figyelembe venni. Egymondatos leírás alapján feltételezett okokat és diagnózisokat közölni nagy felelõtlenség lenne. Az tény, hogy az utóbbi években, amióta megszaporodtak az újszülöttkori, csecsemõkori ultrahang-szûrõvizsgálatok, kiderült, az újszülött csecsemõk 4-9%-ában találhatók eltérések. Ezek túlnyomó többsége azonban a hónapok folyamán rendezõdik, eltûnik, tüneteket nem okoz, tehát az ultrahangos vizsgálatok elõtt ezekrõl nem is szereztünk tudomást. Az Önök esetében is bíztató, hogy kisfiuk súlyfejlõdése optimális, és ahogy írják, szellemi és mozgásfejlõdése is korának megfelelõ. Amennyiben kontroll vizsgálatra rendelték, feltétlenül menjenek vissza.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
A kislányom a napokban múlt 2 hónapos, tegnap voltunk vele hasi és koponya ultrahang ellenõrzõ vizsgálaton a Heim Pál Kórházban. A doktornõ mindent rendben talált, de a kislányunk fejében felfedezett egy picike cisztát, alig pár milliméterest. Ezt felvezette a leletre és 3 hónap múlva vissza kell térnünk kontrollra. Azt mondta ne aggódjak, szinte biztos, hogy felszívódik addigra.
Mit jelent ez a ciszta? Mitõl alakul ki? Mit okoz(hat)? Valóban biztos, hogy felszívódik? Ha nem akkor...?

Válasz:
A cysta szó üreget jelent, amelynek fala is van általában, gyakran folyadékot is tartalmaz. Közlekedhet szervekkel, testüreggel, külvilággal. Az agyban lévõ cysták lehetnek fejlõdési rendellenesség következményei, amikor a sejtek nem a megfelelõ helyre, nem jól csoportosulnak. Ezek általában közlekednek az agy folyadéktereivel. Kialakulhat a cysta a születés után, körül is. Ezek  az agy artériás, vagy vénás keringési zavarának  következményeiként alakulnak ki, inkább egyoldaliak, folyadékterekkel általában nem közlekednek. Az utóbbi években megszaporodott UH vizsgálatok során viszonylag gyakran derül ki cystás elváltozás különbözõ szervekben a csecsemõkorban. Szerencsére a szervekben talált pici cysták nagy része felszívódik. Ilyen esetekben a cysta nem okoz gondot, az UH vizsgálat nélkül k ki sem derülne. Sajnos néha elõfordul azonban, hogy mérete stagnál, sõt növekszik, esetleg száma szaporodik. Ekkor már okozhat szellemi, vagy mozgásfejlõdési zavart. Ezért fontos kb. 3 hó múlva elvégezni egy kontrollvizsgálatot.  Reméljük ekkor már a felszívódási folyamatról számol be az orvos. Ha nem, esetleg kérjenek beutalót gyermek  ideggyógyászati szakrendelésre ahol a cysta eredetérõl a prognózisról érdeklõdhetnek( persze a leletek és a baba vizsgálata után ).
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
4 hónapos kislányommal nemrég elmentünk egy koponya, hasi és csípõ ultrahang vizsgálatra. A koponyaultrahang során az orvos agykamra asszimetriát talált, a leleten az szerepel: "az oldalkamrák között kisfokú asszimetria észlelhetõ (a bal oldali kifejezettebb)..."Az orvos szerint ennek nincs komoly jelentõsége, ez lehetett a szülés közbeni enyhe agyvérzés, vagy oxigénhiány következménye, de bevérzés már nem látható. A kislányom császármetszéssel született, így furcsának tartom, hogy agyvérzése lehetett, viszont a terhesség során a 38.héten végzett ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy a köldökzsinór a nyakára tekeredett. Elképzelhetõ, hogy emiatt volt egy kisebb oxigénhiányos állapota, és ennek köszönhetõ az agykamra asszimetria? Az orvos szinte minden újszülöttnél észlelik ezt.
Válasz:
Amióta az újszülöttkori UH vizsgálat elterjedt, részben diagnosztikus, részben szûrési céllal, számtalan , abban az életkorban addig fel nem fedezett eltérést találtnak: a húgyivarszervekben 2% (leggyakrabban vesetágulat) az eltérés, 4-4,5 %- ban normálistól eltérõ UH képét látják az agynak, 7,4%-ban a jobb, 9,7%-ban a bal csípõ fejlõdési rendellenességét észlelik. Az agyi elváltozások között a leggyakoribbak egészséges újszülöttekben az agykamrák körüli, agykamrákba történõ vérzésnek a jelei, amely leggyakrabban agykamra aszimmetria. Ezeknek a babáknak túlnyomó többsége  teljesen tünetmentes, UH nélkül ez sosem derülne ki. Az, hogy ezt a feltételezhetõen lezajlott agyvérzést pontosan mikor és mi válthatta ki, csak találgatni lehet. Gyakrabban fordul elõ érett, de kis súlyú babáknál -természetesen ez fokozottan jelentkezik koraszülötteknél-, császármetszésnél, elsõsorban az azt indokoló okok miatt, mint fájásgyengeség miatt elhúzódó vajúdás, fenyegetõ oxigén hiány, a méhlepény korai elöregedése, méhen belüli fertõzés, túl nagy magzat stb. Az oxigén hiány, a stressz, vérnyomásváltozást, az alvadási faktorok mûködési zavarát, és még egy sor biokémiai-élettani folyamat zavarát idézi elõ, amely vérzéshez vezethet.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Az orvos megállapította, hogy 4 hónapos  kislányom petefészkében ciszta van, a lelet szerint: "a bal ovarium vetületében 9 mm. átm. cystosus képlet ábr..."Az orvos szerint ennek sincs jelentõsége, mert a méhen keresztül bejutott nõi hormonok okozzák ezt. Igaz ez?
Válasz:
Az újszülött kislányoknál (és fiúknál is) jól ismertek az anyai hormonhatás jelei: emlõduzzanat, esetleg tejszerû váladék ürülésével, akár véres váladék ürülése a hüvelybõl, a faggyúmirigyek túlmûködése az orcákon, orron. Velejárója lehet ennek a petefészekben észlelt cysta is. Ennek tehát ekkor valóban nincs jelentõsége, ez eltûnik a hónapok során. Esetleg a kontroll UH végzésekkor érdemes ezt ellenõrizni.
Dr. Gömöri Ágnes


2002.05.28

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Ezt kérdezték tőlünk legutóbb

Fogamzásgátlás és endometriózis

Kedves Doktor Úr!

2 éve volt laparoscopos endometriosis műtétem, amely során petefészek endometriosist és a colon mélyen infiltráló endometriosisát (kiterjedt összenövésekkel és hegesedéssel) találtak, de csak az ovariomát távolították el, mivel a műtét során nem volt jelen bélsebész és Dixon műtétet kellett volna csinálni. Az operáló orvos ezt követően tartós fogamzásgátló kezelést írt elő, amit már több, mint 2 éve megszakítás nélkül szedek. Kezdetben Nuvaring gyűrűt használtam, de kb 1 év után... tovább »

Endometriózis és fogantatás 1.

A kérdésem: Endometriosis mellett mennyi esély van rá hogy egészséges gyermekünk legyen? Válaszát előre is köszönöm

Hematóma? Nem hematóma?

Tisztelt Doktor Nő/ Úr! A kérdésem a következő lenne. Ma voltam 10 hetesen uh-on, mert vissza kellett mennem kontrollra hematoma miatt.A mai vizsgálat sorána szonográfus észlelt egy 21x10mm-es folyadék ömlenyt a petezsák felett közvetlen, de a papíron már nem hematóma ként van feltüntetve, sőt oda írták, hogy hematóma kizárva. A baba méreteire azt mondták, hogy jó . A crl-je 38mm, és szépen fejlődik. Sajnos az orvosomtól nem igazán kapok rá választ, hogy mennyire is kell aggódnom vagy sem, illetve mi a teendőm... tovább »

Endometriózis és fogantatás 3.

23 éves vagyok decemberben volt egy vastagbél műtétem a szövettani eredményből kiderült hogy endometriosis van nálam! Ma voltam a nőgyógyászaton és azt mondta az orvosom hogy mennem kell tovább ahol írnak fel injekciót ami meg gátolja a peteérést 6 hónapra. A kérdés az hogy hányszor kapok injekciót és hova? És mennyi esély van rá hogy teherbe tudjak esni? Válaszát előre is köszönöm!

Endometriózis és fogantatás 2.

Tisztelt Dr Úr ! 24 éves vagyok.3 hete volt endometriózis műtétem.Először azt mondták majd Visanne-t kell szednem,majd felhívtam egy endometriozis központot,ahol szerettem volna időpontot kérni,hogy felírják a Visanne-t. Elmondtam hogy jövőre szeretnék babát.Erre azt mondta a dr. hogy akkor GNRH 6 hónapos injekció kúrát javasol. El mondtam ezt az orvosomnak, aki azt mondta, hogy mivel nem volt magas stádiumú az endometriózis, így szedjek 3 hónapig szünet nélkül Lindynette fogamzásgátlót. Totál összezavartak.Honnan tudjam,hogy mi a... tovább »