Korai ultrahangvizsgálatok
Baba Net

 
            


Kérdés:
Abban kérném segítséget, hogy 6 hetes csecsemőmnél a koponya UH vizsgálat során cystat találtak. A baba a38 hétre született, császármetszéssel, azonnal felsírt és 9/10-es Apgart kapott. A lelettel elmentünk egy neurológuhoz, aki a következő véleményt adta: A végtagokban a tónus fokozott ezért továbbküldtek egy fejlődésneurológiai osztályra.
Válasz:
Amióta az újszülött-osztályok egy részén bevezették a rutin UH szűrést a csecsemőknél a távozás előtti napon, igen gyakran észlel a vizsgáló orvos normális terhesség és szülés után, egészségesnek tűnő babánál eltéréseket. Kb. 4%-ban fejlődési rendellenességet, kb. 4.2%-ban normálistól eltérő agyi UH képet, 4.4%-ban veseelváltozást, 9.7%-ban baloldali, 7.4%-ban jobboldali csípőizületi fejletlenséget. A fenti esetekben ezeket a babákat 4 hetes korban újra kell vizsgálni (UH, laboratórium, egyéb szakorvosi vizsgálat). A szakemberek egy része kétségbe vonja a koponya UH szűrés létjogosultságát egészséges újszülöttnél. Ilyen esetekben a leggyakoribb elváltozás a változó mértékű agykamra körüli agyvérzés (3.6%). Azonban ez a 38-40. hétre született babáknál csak 1.5%-ban látható, és ezeknek a piciknek is a túlnyomó többsége teljesen tünetmentes, a kimutatható elváltozásnak nincs klinikai jelentősége. Ez elsősorban az ilyen leletek esetén igaz: I. stádiumú periventricularis-intraventricularis vérzés, pseudocysta, kamrai aszimmetria. Előfordulhat az UH vizsgálat során valódi cysta felfedezése is, ezeknek azonban egy része általában felszívódik. A baba további UH kontrollja ezekben az esetekben szükséges. Remélhetőleg a babájuk esetében is szépen felszívódik a felfedezett cystozus képlet. A neurológus által említett felső-végtagi tónusfokozódásnak számos oka lehet - elsősorban az agy oxigén ellátási zavara a szülés előtt, alatt - amely azonban ha diszkrét, megszűnik megfelelő rehabilitációs terápia mellett. Ennek típusát a fejlődésneurológiai vizsgálat után dönti el a szakorvos. Habár a leletet Önök leírták, vizsgálat nélkül többet nem mondhatok az esetleges prognózisról, meg kell várniuk a szakorvosi vizsgálatot.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kisfiam 11 hetes. Zavartalan terhesség után, 41.hétre, 3750 grammal, simán született. Jól fejlődik, jelenleg 6300 grammos, hason fekve fejét emeli, gőgicsél, mindenre figyel, kiegyensúlyozott gyermek. Az ultrahang-szűrővizsgálat egy 7 milliméternyi folyadékot állapított meg az interhemispheriumban, ami mindkét convexre kiterjed. Mi lehet ennek az oka illetve milyen következményekkel kell számolnunk?

Válasz:
Sajnos erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nem tudom, mikor készült az ultrahangos vizsgálat, és az nagyon nem mindegy. Mi volt a leíráson kívül a feltételezett diagnózis, ill. volt-e egyáltalán. Küldték-e a csecsemőt további neurológiai, fejlődés-neurológiai vizsgálatra. Visszarendelték-e kontrollra. Az orvostudományban minden véleményhez sokféle tényezőt, leleteket, konzíliumot, és főleg a gyerek állapotát, fejlődését kell figyelembe venni. Egymondatos leírás alapján feltételezett okokat és diagnózisokat közölni nagy felelőtlenség lenne. Az tény, hogy az utóbbi években, amióta megszaporodtak az újszülöttkori, csecsemőkori ultrahang-szűrővizsgálatok, kiderült, az újszülött csecsemők 4-9%-ában találhatók eltérések. Ezek túlnyomó többsége azonban a hónapok folyamán rendeződik, eltűnik, tüneteket nem okoz, tehát az ultrahangos vizsgálatok előtt ezekről nem is szereztünk tudomást. Az Önök esetében is bíztató, hogy kisfiuk súlyfejlődése optimális, és ahogy írják, szellemi és mozgásfejlődése is korának megfelelő. Amennyiben kontroll vizsgálatra rendelték, feltétlenül menjenek vissza.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
A kislányom a napokban múlt 2 hónapos, tegnap voltunk vele hasi és koponya ultrahang ellenőrző vizsgálaton a Heim Pál Kórházban. A doktornő mindent rendben talált, de a kislányunk fejében felfedezett egy picike cisztát, alig pár milliméterest. Ezt felvezette a leletre és 3 hónap múlva vissza kell térnünk kontrollra. Azt mondta ne aggódjak, szinte biztos, hogy felszívódik addigra.
Mit jelent ez a ciszta? Mitől alakul ki? Mit okoz(hat)? Valóban biztos, hogy felszívódik? Ha nem akkor...?

Válasz:
A cysta szó üreget jelent, amelynek fala is van általában, gyakran folyadékot is tartalmaz. Közlekedhet szervekkel, testüreggel, külvilággal. Az agyban lévő cysták lehetnek fejlődési rendellenesség következményei, amikor a sejtek nem a megfelelő helyre, nem jól csoportosulnak. Ezek általában közlekednek az agy folyadéktereivel. Kialakulhat a cysta a születés után, körül is. Ezek  az agy artériás, vagy vénás keringési zavarának  következményeiként alakulnak ki, inkább egyoldaliak, folyadékterekkel általában nem közlekednek. Az utóbbi években megszaporodott UH vizsgálatok során viszonylag gyakran derül ki cystás elváltozás különböző szervekben a csecsemőkorban. Szerencsére a szervekben talált pici cysták nagy része felszívódik. Ilyen esetekben a cysta nem okoz gondot, az UH vizsgálat nélkül k ki sem derülne. Sajnos néha előfordul azonban, hogy mérete stagnál, sőt növekszik, esetleg száma szaporodik. Ekkor már okozhat szellemi, vagy mozgásfejlődési zavart. Ezért fontos kb. 3 hó múlva elvégezni egy kontrollvizsgálatot.  Reméljük ekkor már a felszívódási folyamatról számol be az orvos. Ha nem, esetleg kérjenek beutalót gyermek  ideggyógyászati szakrendelésre ahol a cysta eredetéről a prognózisról érdeklődhetnek( persze a leletek és a baba vizsgálata után ).
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
4 hónapos kislányommal nemrég elmentünk egy koponya, hasi és csípő ultrahang vizsgálatra. A koponyaultrahang során az orvos agykamra asszimetriát talált, a leleten az szerepel: "az oldalkamrák között kisfokú asszimetria észlelhető (a bal oldali kifejezettebb)..."Az orvos szerint ennek nincs komoly jelentősége, ez lehetett a szülés közbeni enyhe agyvérzés, vagy oxigénhiány következménye, de bevérzés már nem látható. A kislányom császármetszéssel született, így furcsának tartom, hogy agyvérzése lehetett, viszont a terhesség során a 38.héten végzett ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy a köldökzsinór a nyakára tekeredett. Elképzelhető, hogy emiatt volt egy kisebb oxigénhiányos állapota, és ennek köszönhető az agykamra asszimetria? Az orvos szinte minden újszülöttnél észlelik ezt.
Válasz:
Amióta az újszülöttkori UH vizsgálat elterjedt, részben diagnosztikus, részben szűrési céllal, számtalan , abban az életkorban addig fel nem fedezett eltérést találtnak: a húgyivarszervekben 2% (leggyakrabban vesetágulat) az eltérés, 4-4,5 %- ban normálistól eltérő UH képét látják az agynak, 7,4%-ban a jobb, 9,7%-ban a bal csípő fejlődési rendellenességét észlelik. Az agyi elváltozások között a leggyakoribbak egészséges újszülöttekben az agykamrák körüli, agykamrákba történő vérzésnek a jelei, amely leggyakrabban agykamra aszimmetria. Ezeknek a babáknak túlnyomó többsége  teljesen tünetmentes, UH nélkül ez sosem derülne ki. Az, hogy ezt a feltételezhetően lezajlott agyvérzést pontosan mikor és mi válthatta ki, csak találgatni lehet. Gyakrabban fordul elő érett, de kis súlyú babáknál -természetesen ez fokozottan jelentkezik koraszülötteknél-, császármetszésnél, elsősorban az azt indokoló okok miatt, mint fájásgyengeség miatt elhúzódó vajúdás, fenyegető oxigén hiány, a méhlepény korai elöregedése, méhen belüli fertőzés, túl nagy magzat stb. Az oxigén hiány, a stressz, vérnyomásváltozást, az alvadási faktorok működési zavarát, és még egy sor biokémiai-élettani folyamat zavarát idézi elő, amely vérzéshez vezethet.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Az orvos megállapította, hogy 4 hónapos  kislányom petefészkében ciszta van, a lelet szerint: "a bal ovarium vetületében 9 mm. átm. cystosus képlet ábr..."Az orvos szerint ennek sincs jelentősége, mert a méhen keresztül bejutott női hormonok okozzák ezt. Igaz ez?
Válasz:
Az újszülött kislányoknál (és fiúknál is) jól ismertek az anyai hormonhatás jelei: emlőduzzanat, esetleg tejszerű váladék ürülésével, akár véres váladék ürülése a hüvelyből, a faggyúmirigyek túlműködése az orcákon, orron. Velejárója lehet ennek a petefészekben észlelt cysta is. Ennek tehát ekkor valóban nincs jelentősége, ez eltűnik a hónapok során. Esetleg a kontroll UH végzésekkor érdemes ezt ellenőrizni.
Dr. Gömöri Ágnes


2002.05.28
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.