Így könnyítsd meg az életed, egyedülálló szülőként 1. rész

Felmérések szerint ma Amerikában minden negyedik gyerkőcöt egyedülálló szülő nevel. És bár a körülményeik egészen eltérőek – van, aki válás, van, aki özvegység és akad olyan is, aki saját döntése miatt lett egyedülálló szülő-, egy dolog azonban közös bennük: nagyon nehéz és küzdelemmel teli olykor a szingli-szülőség. Mi segítünk, hogyan csökkentsd a rád telepedő stressz mértékét!

Így könnyítsd meg az életed, egyedülálló szülőként  1. rész

Ha egyedülálló szülő vagy, még nagyobb szervezettségre lesz szükséged az életedben, mint a gyermeküket közösen nevelő pároknak. Kategóriákra bontottuk azokat a területeket, ahol, ha „rendet teszel”, nagy baj nem érhet.

  1. Tervezd meg a pénzügyeid. Excel táblázat, füzet vagy white board: mindegyik hasznos lehet (én egyszerre több megoldást is alkalmazok ezek közül), a lényeg, hogy jól látható legyen a havi bevételed, a rezsi, illetve a lurkó iskoláztatásához és egyéb ellátásához szükséges kiadások. Így tudsz tervezni, hogy mikor fér bele az új sportcipő a lurkónak, mikor kell a tankönyveket kifizetni, vagy éppen mikor kapsz támogatást, gyermektartást, stb. Mindent írj fel: szülinap, névnap, készíts egy nagyjából egyéves tervet.
  2. Építs ki védelmi hálót: elsőre kissé furcsának tűnhet, de fontos átlátnod, hogy mikor, milyen helyzetekben, kire számíthatsz: írd össze a „támogatóid”. Ha például tudod, hogy az exed mikor ér rá a gyerkőccel foglalkozni, a szerint alakíthatod a saját életed, programjaidat is. Tervezd meg a nyarat, mikor lesz a nagyszülőknél a rosszcsont, meddig tart a nyári szünet, iktass be strandolós napokat, táborokat, vedd sorra a baráti családokat, rokonokat – bár szingli vagy, mégsem vagy egyedül!
  3. Alakíts ki napi rutint: nem azt mondjuk, hogy percre pontos menetrend szerint kell élnetek a minden napjaitokat (mert az lehetetlen), de ha minden este lefekvés előtt készítesz egy kis feljegyzést magadnak a teendőid listájáról (ez is elfér a white boardon vagy a hűtőn akár), tuti, hogy semmi nem marad ki másnap. Priorizálj, szelektálj, és ne törekedj a tökéletességre: ha mégsem jut idő valamire, könnyedén áttolhatod egy másik napra. Ha nagyon profi vagy, készíthetsz heti tervet is. Nevetségesnek tűnhet, de kezd a felkelés időpontjával, reggeli, készülődés, iskolába indulás… egészen az alkalmi programokig. Ha átlátod a 24 órát, meglepődve fogod tapasztalni, hogy végülis jut idő mindenre, és meg tudsz szabadulni a felesleges időpazarló dolgoktól, mint például a telefon-nyomkodás vagy a tévébámulás; sőt, helyettesítheted hasznosabb tevékenységekkel is.

 

Cikkünk folytatásában további tanácsokkal látunk el, amik igazán fontosak agy szoros gyermek-szülő kialakításához (és ez nem csak egyedülálló szülők esetében igaz!)

Plézer Panna , 2017. június 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?