Mi is az a "láthatatlan köldökzsinór"? - A korai kötődés kialakulása

Az anya és gyermeke között kialakuló kapcsolat alapvetően meghatározza a gyermek személyiségfejlődését. A harmónikus kapcsolat kialakítása és megtartása sokszor nem is olyan egyszerű mutatvány. Mint minden kapcsolat a szülő-gyermek kapcsolat is dinamikusan változó, szülőként mégis nagyon sokat tehetünk egész pici kortól a kiegyensúlyozott viszony megteremtéséért. 

A csecsemő létfeltételeit tekintve koraszülött: Segítséget igényel a szükségletei kielégítésében, a táplálkozásban, a tisztálkodásban, de még a helyváltoztatásban is. Léte a felnőttektől, eleinte elsősorban az anyától függ. Ahogy nem tud egyedül enni nagyon sokáig érzelmeit sem képes a felnőttek nyelvén kifejezni. Az anya nemcsak a testi, hanem jó esetben az érzelmi szükségleteit is kielégíti a babának.

A kapcsolat alakulását már a terhességtől kezdve sok tényező befolyásolhatja:

  • Milyen érzésekkel várják a pici érkezését?
  • Fiú lesz vagy lány? Mi mit szeretnénk? “ mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen”  Vágják rá sokan azonnal, azonban egy mélyebb beszélgetés során gyakran kiderülhet, hogy a legtöbb ember fejében mégis él egy vágy, milyen nemű gyermekre vágyna egy hajszállal jobban, ami teljesen természetes is.
  • Gyerek jellemére vonatkozó elvárások: Ez egy legtöbbször tudattalan folyamat bennünk. A méhen belüli mozgások is információt adnak a piciről. Aktív vagy inkább nyugodt babának tűnik? Már a várandósság ideje alatt a legtöbb leendő szülő, nagyszülő beszél arról milyen is lehet majd a kicsi. Ezzel semmi gond nincs is, hiszen várják, szeretik őt. Mindenkiben él egy egészséges kép arról, hogy  milyennek képzeli el gyermekét. A gond akkor van, ha az elvárás nem találkozik a csecsemő személyiségével. ( például egy több érzelmi odafordulást igénylő gyerek születik egy nyugodtabb helyett ) Fontos, hogy tudatosítsuk a félelmeinket ezzel kapcsolatban, hiszen így minél inkább fel tudunk készülni rá. “Bár örülnék, ha nyugodt és csendes babám lenne, de simán benne van a pakliban, hogy ő inkább egy élénk és éber baba lesz.”
  • A szülés lefolyása: Hogyan készül rá az anya? Mennyire magabiztosan érkezik a szülésre? Mekkora tudása van arról mihez van joga, mi fog ott történni? Hogyan zajlik maga a szülés? Milyen élménynek éli meg azt? A szülés természetes vagy mesterséges, elhúzódó, komplikált, esetleg szövődményes?
  • A szülés utáni felsírás: Erősíti a kapcsolatot, a későbbiekben is hívó jel lesz az anya számára. A különböző sírások azonosítása “milyensége” később is lehetőséget ad arra, hogy az anya képes legyen megkülönböztetni gyermeke jelzéseit, és megfelelő válaszokat adjon rá, ezzel erősítve a kapcsolatukat
  • Goodness of fit “szerencsés találkozás“: Az anya-gyermek első találkozása egymással, ami előrejelezhet egy jó szocializációs folyamatot, ha ez nincs, az nagy mértékben megnehezíti a gyerek társas kapcsolatait. “ a babám olyan, mint amilyenre vágytam: nyugodt, sokat alvós stb… “ Ha ez nincs meg, és az anya elvárásai nem találkoznak a baba temperamentumával, az sok frusztrációt és szorongást okozhat benne, ami nehezíti a bizalomteljes kapcsolat alakulását. pl: Ingeréhes babák: nappal elvannak, de éjszaka unatkoznak egyedül a szobában. Ha azt éli meg az anya, hogy képtelen megnyugtatni, frusztrált lehet. Könnyen saját kudarcának élheti meg, hogy babája és közte nincs meg a tökéletes összhang.
  • A nagy találkozás mit mozdít meg az anya puttonyában és mit mozdít meg a baba puttonyában? ( ölbe vágyik, felveszi stb. )

 

Folytatás következik....

Sári-Kurán Zsuzsa , 2017. március 14.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

kötődés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?