Minden, amit a fogzásról tudni érdemes – 1. rész

Fogaink mérete, formája és a szájban való elhelyezkedése különböző; mindnek megvan a maga funkciója – együttesen segítik a rágást, a beszédet és (jó esetben) egy szép mosolyt biztosítanak. Sőt, az arcunk vonalát is befoyásolják; ezért nagyon szembetűnő az a változás, amikor gyermekünk fogai kinőnek: a babapofiból szépen lassan gyermek arcocska lesz.

A tejfogak kifejlődésének sorrendje

A babák fogazata körülbelül 6 hónapos koruktól kezd el fejlődni. A fogzási időszak végére (3 éves kor környékén) összesen 20 fogacskájuk lesz; amiket később, kisgyermekkorban fokozatosan „elhagynak” és nagyjából 21 éves korra 32, maradandó, felnőtt foguk nő. Nincs kőbe vésett szabály a tejfogak sorrendjét illetően, de azért nagyjából mindannyiunknál a következőképpen zajlik a fogzás:

Forrás: https://www.bolyhoska.hu/jon_a_foga____tunetek_es_gyogymodok_68

Kísérő tünetek

Már hónapokkal a valódi, látható fognövekedés előtt tapasztalhatsz furcsaságokat a bébi szájában: megduzzadnak, kipirosodnak, picit begyulladnak, majd kifehérednek az ínyek, mert mielőtt kibújnának a fogak, már elkezdenek helyezkedni a szájban, hogy szépen lassan majd mindnek helye legyen. Tehát hiába tűnik nekünk periodikusnak a  lurkó fogzási folyamata, a felszín alatt gyakorlatilag állandóan történik valami, amiből kb. havonta „születik” egy-egy fog.

A tünetek széles skálájával találkozhatunk mindeközben: persze van, akinél minden nehézség nélkül zajlik a dolog, de olyan babák is akadnak, akik akár be is lázasodhatnak (inkább hőemelkedés ez, mint láz). Teljesen normális dolog, hogy jóval több nyált termel a szervezetük, ami elősegíti a fogak kibújását, maró hatása miatt azonban az arcbőr, főleg a száj környékének irritációját is okozhatja, esetleg köhögésre, tüsszögésre készteti a kicsit.

A babák már szinte rögtön születésük után elkezdik használni a szájukat a világ észlelésére – azaz mindent szájba vesznek-, a fogzás időszakában viszont már nem csak megszopogatják a tárgyakat, hanem rágcsálni is próbálják azokat. Itt jegyeznénk meg; nem csak a tárgyakat: a kisöcsém például rendesen harapdál rajtam mindent, amit ér, ami olykor a combom, a hasam vagy az arcom… Ezzel nyugtatja le magát, enyhíti a nyomást, amit az előtörni készülő fog az ínyére gyakorol (és ami miatt dörzsölgetheti az arcát, füle környékét).

Olykor akár gyakoribb széklettel, enyhe hasmenéssel is találkozhatsz ebben az időszakban, de ez viszonylag ritka tünet. Az immunrendszerük most teljesen „el van foglalva” ezzel a fontos fejlődési folyamattal, ezért a náthának és egyéb, a játszótéren összeszedhető betegségeknek, baciknak is jobban ki vannak téve.

Az általános rosszabb közérzet, a folyamatosan megjelenő apróbb-nagyobb fájdalmak jele pedig az álmatlanság, fáradtság, étvágytalanság, nyűgösség.

 Mivel tudod ilyenkor segíteni szemed fényét? Cikkünk folytatásában praktikus tanácsokat is ellátunk!

Plézer Panna , 2017. május 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?