Természetes megoldás a vitaminok pótlására terhesség alatt

Az egészséges táplálkozás, a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és egyéb vegyületek minden élethelyzetben és életkorban fontosak. Terhesség alatt azonban már nemcsak saját magunkról, hanem egy fejlődésben lévő magzatról is gondoskodunk, ilyenkor tehát érdemes extra figyelmet fordítani arra, hogy mire is van szüksége a szervezetünknek. Talán nem meglepő ha azt mondjuk, hogy a legjobb, ha a testünk működéséhez szükséges vitaminokat természetes módon pótoljuk, de hogyan tehetjük ezt meg a terhesség alatt? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban. (x)

Szükséges vitaminok terhesség idején

Az emberi szervezetnek mindig – tehát nemcsak a terhesség során – szüksége van vitaminokra, testünk azonban nem, vagy csak korlátozottan képes ezeket előállítani, így tehát ránk hárul a feladat, hogy bevitelükről gondoskodjunk.

Mindegyik vitamin más célt szolgál. Az A-vitamin elősegíti a bőr és a szem egészségét, a B-vitaminok az anyagcsere-folyamatokban és az idegrendszer megfelelő működésében játszanak szerepet. A C-vitamin segít megelőzni a gyulladások, a vérzékenység, az ínysorvadás és az izomproblémák kialakulását, a D-vitamin a csontképződéshez szükséges; az E-vitamin a szabadgyökök káros hatásával szemben nyújt védelmet, a K-vitamin pedig a máj méregtelenítő funkcióját segíti elő.

Ezek természetesen a terhesség alatt is nagyon fontosak, ebben az időszakban azonban néhány vitamin különösen nagy szerepet játszik. A C-vitamin csökkenti a vetélés és a vérzések kockázatát, a B-12 vitamin hozzásegít a magzat vörösvértesteinek képződéséhez, a B-6 vitamin pedig a születendő gyermek agyműködését és idegrendszerének kifejlődését segíti. A B9-vitamin – vagy folsav – különösen fontos várandós anyák számára, mivel már a terhesség korai szakaszában hozzájárul a magzat gerincének kialakulásához, segít a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében és csökkenti a szülés során felmerülő komplikációk esélyét is.

A D-vitamin csökkenti mind a koraszülés és a vetélés, mind a császármetszés kockázatát, de rendszeres szedése mellett a terhességi cukorbetegség is ritkábban alakul ki. Az A-vitamin a magzat növekedése során hozzájárul a sejtek, szövetek fejlődéséhez, de a látás kialakulásában is szerepet játszik.

Milyen ásványi anyagokat fogyasszunk?

A vitaminok mellett nem szabad megfeledkezni az ásványi anyagok fontosságáról sem. Ezek olyan kémiai elemek, melyek testünkben természetesen is megtalálhatók, mivel azonban az egészséges működéshez nagy szükség van rájuk, esetenként pótlásukról is gondoskodni kell.

A kalciumra a szervezetben lévő enzimek működéséhez van szükség, de az a csontok és fogak egészségéhez is fontos. Terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet kalciumszükséglete, ezért pótlása ilyenkor különösen indokolt. A foszfor hozzájárul a kalcium felszívódásához, ezen kívül szerepet játszik az energia-anyagcserében és a sejtek, szövetek fenntartásában is. A magnézium javítja az izmok és az idegrendszer működését, izomlazító hatása segít elkerülni a vetélést és a koraszülést. A vas hiánya növeli a fertőzések és a koraszülés veszélyét, pótlása tehát – orvosi adagolás szerint – szintén fontos a terhesség alatt.

Az ásványi anyagok mellett érdemes odafigyelni az aminosavak bevitelére is, hiszen ezek segítenek testünkben a fehérjék felépítésében.

Hogyan pótolhatjuk természetesen a vitaminokat és az ásványi anyagokat terhesség alatt?

A szervezet működéséhez feltétlenül szükséges vitaminokat – a D-vitamin kivételével – a legkönnyebben étkezés útján tudjuk pótolni. Az A-vitamin forrásai a tejtermékek, tengeri halak, a zöldségek (sárgarépa, édesburgonya, spenót) és a gyümölcsök (sárgadinnye, mangó), de az állati belsőségek is. Arra oda kell figyelni, hogy ez a vitamin túladagolható, az előírt napi mennyiség túllépése tehát veszélyes is lehet.

A B-vitaminok szintén könnyen bevihetők táplálkozással, elsősorban teljes kiőrlésű gabonák, húsok, halak valamint zöldségek (avokádó, paradicsom, burgonya, spenót) fogyasztásával. A C-vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható a citrusfélékben és egyéb gyümölcsökben, valamint a zöldségekben, például a paprikában, brokkoliban vagy a spenótban.

Az E-vitamint növényi olajok és gabonacsírák, olajos magvak, zöldségek, hús, máj és tojás, a K-vitamint pedig káposztafélék, saláták, spenót és tejtermékek fogyasztásával pótolhatjuk. A D-vitamint szervezetünk napfény hatására maga állítja elő, így pótlásáról a téli időszakban inkább táplálékkiegészítőkkel gondoskodhatunk.

Az elsődleges kalciumforrást a tejtermékek (tej, sajtok, joghurt) jelentik, de zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek és halak fogyasztásával is pótolhatjuk ezen ásványi anyag hiányát. Foszfort tartalmaznak a húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak és a tejtermékek, a magnéziumot pedig citrusfélék, zöld levelű zöldségek (brokkoli, káposzta), gabonák és halak fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe. A vasraktárak feltöltéséhez válasszunk vörös húsokat, májat, halakat és egyéb tengeri ételeket, tojást és zöld leveles zöldségeket.

A terhesvitaminokról se feledkezzünk meg

Kétségtelen, hogy a vitaminok és ásványi anyagok bevitelének legjobb módja az, ha természetesen, az étkezés során jutunk hozzájuk. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a terhesség alatt a szükségleteink átalakulnak, és már egy másik, fejlődő szervezetről is gondoskodnunk kell. Ezek a készítmények ma már természetes összetevőket tartalmaznak, így nem kell miattuk aggódnunk. Mivel a vitaminhiány a teherbeesést is megnehezítheti, ezért érdemes elkezdeni a szedésüket már a tervezés során, és ezt nem is ajánlott abbahagyni egészen addig, amíg a szoptatási időszak véget nem ért.

Természetesen a vitaminkészítmények mellett is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és általában az egészséges életmód: aki ezekre odafigyel, biztos lehet abban hogy tőle telhetően mindent megtett születendő kisbabája egészségéért.

(x), 2024. március 02.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?