#baba#anya

10 étel, amit minden várandós nőnek ennie kellene

Ma már a szülész-nőgyógyászok is felhívják a várandós anyukák figyelmét arra, hogy nem kettő helyett kell étkezni a babavárás alatt, a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étkezés viszont elengedhetetlen. A következő finomságok igazi „szuperételek” a terhesség 9 hónapjában – edd őket minél többször!

10 étel, amit minden várandós nőnek ennie kellene

Gránátalma

Nem csak azért érdemes a gránátalma magjait enni, mert magas az antioxidáns-tartalmuk, de folsavat is bőségesen tartalmaznak, erre pedig a babavárás alatt nagy szüksége van a szervezetnek. Salátákba is szuper a gránátalma, a reggeli zabkásádat is feldobhatod vele, és húsok mellé a mártásba is kiváló!

Bab és lencse

A babavárás alatt extra fehérjére van szüksége a szervezetnek, ezt pedig fehérjedús hüvelyesekből is pótolhatod: a bab és a lencse épp ilyenek. De ne csak főzelékben gondolkozz: a lencse és a babsaláta is szuper ételek, de készíthetsz belőlük levest vagy zöldségpástétomot is! Emellett rostban is gazdagok ezek a növények, és folsavat is tartalmaznak.

Brokkoli

A brokkoli nemcsak az egészséges terhességhez szükséges tápanyagokban – kalcium és folsav – bővelkedik, de rostban és antioxidánsokban is nagyon gazdag. Mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz, ez a népszerű zöldség segít a testnek felszívni a vasat, amikor mondjuk vasban gazdag étellel, például barna rizzsel együtt fogyasztjuk.

Banán

Ez a gyümölcs bővelkedik kalciumban, és remek energiaforrás a szervezetnek. A terhességi hányinger ellen is kiváló! Reggelire szuper feltét a zabkásába, de bogyós gyümölcsökkel összeturmixolva is tökéletes napindító!

Sovány húsok

A vasbevitelt a szokásoshoz képest a duplájára kéne emelni a babavárás alatt. A vashiány ugyanis például fáradtságot is okozhat, így érdemes odafigyelni rá. A sovány húsok remek vasforrások a szervezet számára.

Sajtok

Nem minden sajt javasolt a terhesség alatt, de a cheddar és a mozzarella kiválóak: kalciumtartalmuk számottevő, és remek proteinforrások.

Tojás

Fontos aminosavakat tartalmaz, és remek fehérjeforrás a várandós nők számára. Ráadásul gyorsan elkészíthető, így zöldségekkel és egy kis rozskenyérrel reggelire vagy akár vacsorára is kiváló.

Zabkása

Szuper rostforrás, így rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, ráadásul pofonegyszerűen elkészíthető: reggel is megfőzheted, de előző este is beáztathatod egy adag növényi tejbe. Remekül variálható gyümölcsökkel, magvakkal, de önmagában, egy kis mézzel és fahéjjal meghintve is finom reggeli! Ráadásul hosszú időre eltelít, mert lassan felszívódó szénhidrát.

Zöld levelesek

A spenótnak magas a vas és a folsav tartalma, a kelkáposzta remek kalciumforrás. Törekedj arra, amikor a salátádat állítod össze, hogy minél sötétebb leveles legyen benne: minél sötétebb a szín, annál több tápanyagot tartalmaz. A szendvicseidből se hagyd ki a salátákat!

Teljes kiőrlésű kenyér

Ne tévesszen meg a kenyér barna színe: próbálj olyan pékárukat vásárolni, amiken fel is van tüntetve, hogy teljes kiőrlésű lisztből készültek. Ezeknek magasabb a rosttartalma, tartalmaznak vasat és cinket is, ráadásul sokkal hosszabb időre eltelítenek, mint a klasszikus fehér lisztből készült ételek. 

Barbara, 2019. december 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?