Ha gyermekünk nem fejlődik kellő ütemben...

Ha gyermekünk nem fejlődik kellő ütemben... Az időben elkezdett növekedési hormonkezelés fontosságáról
2003.09.11

Az alacsony növés nem pusztán testi probléma. Önértékelési és beilleszkedési zavarokat is okozhat a gyermeknél - és esetenként a felnőttnél is. Annak, hogy gyermekünk növekedési üteme elmarad kortársaiétól, számos kiváltó oka lehet. Az egyik közülük: a növekedési hormonhiány. Erről a problémáról, egyéb veszélyeiről és korszerű kezelési módjáról kérdeztük Dr. Péter Ferenc professzort, a Budai Gyermekkórház tudományos tanácsadóját, aki a hatvanas évek második felében elsők között kezelt - eredményesen - növekedési hormonnal magyar gyermekeket.

- Annak hátterében, hogy gyermekünk növekedésben elmarad a vele egykorúaktól, többféle probléma állhat. Az egyik lehetséges ok a növekedési hormonhiány. Ahhoz, hogy az ennek pótlását szolgáló kezeléssel a megfelelő eredményt el tudjuk érni, a növekedési hormonhiányos gyermekeknek a serdülés kezdetéig kellene beérniük kortársaikat. Ehhez viszont gyakran - 6-7 éves korban - el kellene kezdeni a terápiát. Szerencsés esetben a házi (gyermek)orvos vagy a szülő korán észreveszi, hogy milyen alacsony a gyermek az azonos korúakhoz képest, vagy hogy milyen lassan, vontatottan fejlődik, egyre inkább lemaradva amazoktól. Még akkor is időben vagyunk, ha a szülőnek vagy a pedagógusnak a beiskolázás környékén, a sok "normális fejlettségű" nebuló között tűnik fel: valami nincs rendben a gyerekkel. A tapasztalatok szerint azonban általában ennél később kerülnek az érintettek a növekedési hormonnal kezelő centrumokba. Ez rontja az optimális eredmény elérésének esélyeit, pedig a hazai gyógyítási adatok e téren is megfelelnek a nemzetközi gyakorlatnak. Érdemes egyébként tudni azt is, hogy a növekedési hormonhiány a kórosan alacsony növés mellett a későbbiekben a szervezet anyagcseréjét is károsan befolyásolhatja. Az idejében - lehetőleg minél korábban - megkezdett terápia viszont erre is megoldást nyújthat.

- Vannak olyan csecsemők, akik időben, kilenc hónapra jönnek a világra, mégis nagyon picik, fejletlenek. Hasonló zavarok állnak ezeknek az eseteknek a hátterében is?

- A szakirodalomban évek óta jelennek meg írások arról, hogy a kórosan alacsony felnőttek egy részének a testhossza már újszülött korában is kisebb volt a normálisnál. Mai ismeretünk szerint ugyan az ilyen gyerekek jelentős része élete első éveiben behozza a méhen belül kialakult lemaradását, azonban azok, akiknél ez 3-4 éves korukig nem történik meg, növekedési hormonkezelésre szorulnak. A szakemberek tehát ma már az időre, kis testsúllyal és/vagy testhosszal született gyermekek kezelését is indokoltnak tartják. Körültekintő, alapos tanulmányok tanúsága szerint az ilyen korban elkezdett kezelések eredményeként a beteg felnőttkori testmagassága több mint 10 centivel meghaladhatja azt a méretet, amit egyébként el tudott volna érni. Ez már azt jelenti, hogy az érintett "normál méretű" emberként élheti az életét! Az Európai Unió illetékes gyógyszer-bizottsága pozitívan foglalt állást ezzel a kezelési eljárással kapcsolatosan, és már alkalmazzák is hivatalosan. Ezzel tovább bővül a növekedési hormonkezelés szakmailag támogatott lehetőségeinek a köre.

A növekedési hormonkezeléssel foglalkozó centrumokról a 06-30-654-4838 telefonszámon kaphatnak felvilágosítást.


 
Forrás: Weborvos
 

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?