Európai szabvány a bébikompokra

Veszélyes eszköz
2009 01 14

Ma tették közzé azt a bébikompokra vonatkozó európai biztonsági szabványt, amelyet a gyermekbalesetek megelõzése érdekében fogadott el az Európai Bizottság. A bébikomp-balesetek – jellemzõen a felborulás vagy a lépcsõn leesés – rendkívül súlyosak is lehetnek, hiszen ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg. A baj elsõsorban akkor következik be, amikor a gyermek göröngyös felületen - például küszöbön vagy szõnyegszélen - próbál keresztülhaladni, átjutni, vagy amikor olyan lépcsõ kerül az útjába, amely nincs biztonságosan lezárva.

Eddig is köztudott volt, hogy a bébikompok – azok a kerekes készülékek, melyek segítségével a járni még nem tudó, 6-15 hónapos gyerek is képes a függõleges testhelyzetben történõ helyváltoztatásra -, amellett, hogy a gyermek fejlõdésére is károsak, rendkívül balesetveszélyesek is. Erre számos statisztika is rámutatott, például az elmúlt 20 év európai és amerikai kórházi baleseti statisztikái is azt mutatják, hogy minden évben gyermekek ezreit kell a bébikomp miatt bekövetkezett balesetek után kezelni.

2002-ben csak az Egyesült Királyságban hasonló balesetek miatt több mint 2350 gyermek került kórházba, akiknek mintegy 70 százaléka egy évnél fiatalabb volt. Ennek is köszönhetõ, hogy az országban mûködõ Gyermekbaleset-Megelõzési Szervezet a bébikompot minden más, csecsemõknek szánt terméknél veszélyesebbnek minõsítette. Egy ausztrál kutatás eredményei szerint pedig minden három gyerekbõl legalább egy szenved valamilyen sérülést a komp használata közben.

Az EU-szabvánnyal bevezetett elõírás szerint a gyártás során tesztelni kell a bébikomp stabilitását, a tervezés során pedig a lehetséges sérülések csökkentésére kell törekedniük. A szabvány minden gyártó, forgalmazó és piacfelügyeleti hatóság számára világos és egységes referenciát biztosít, amennyiben az bébikompot kíván gyártani vagy importálni, illetve a termék biztonságát szeretné ellenõrizni. Az EU-szabvány használata ugyan önkéntes, de az EU Hivatalos lapjában közzétett szabvány szerint gyártott terméket biztonságosnak kell vélelmezni. Ha a gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor is köteles teljesíteni a szabványban megadott biztonsági szintet és követelményeket. Ilyen esetekben speciális, kiegészítõ tanúsítási eljárásra van szükség. Ám ezek az EU-szabvány használatával elkerülhetõ, így aztán ezek egyre inkább normává válnak majd

Az új szabvány stabilitásvizsgálatokat és a felborulás kockázatát csökkentõ követelményeket határoz meg. Az új szabvány jelzete az EN 1273:2005, az ezzel ellátott bébikompok csökkentik annak veszélyét, hogy a gyerek veszélyes tárgyakat érjen el, vagy felboruljon a készülékkel.

Különös figyelmet kell szentelni a felnõtteknek szóló figyelmeztetésekre és utasításokra, hiszen a felnõtt biztosítja a bébikompot használó gyerek körüli környezet biztonságosságát. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a bébikomppal a gyerek nem tanítható meg járni, sõt, egyes esetekben meg is zavarhatja, hátráltathatja a gyermek járásának természetes fejlõdését. A gyártóknak ezért a szabvány értelmében olyan figyelmeztetéseket kell a bébikompon feltüntetni, amelyek tájékoztatják a szülõket, hogy a termék mekkora testsúlyú gyermeknek alkalmas, illetve mennyi idõs kortól használható.

Szilágyi Diána

Bébikompról a Rendelõben

Kapcsolódó topikok a Társalgóban:

Használjátok vagy sem?

Bébikomp - ki tud róla jót is mondani?


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?