Családi gyerekfelügyelet

Tiltakoznak a bölcsõdék

2009 06 16

Tiltakoznak a bölcsõdei érdekvédelmi szervezetek a családi gyerekfelügyelet bevezetése ellen. A kormány állami támogatást adna az olyan anyáknak, akik vállalják, hogy három közelben lakó kisgyermekrõl gondoskodnak. A Magyar Bölcsõdék Egyesülete szerint ezzel veszélybe kerülne a minõségi ellátás, a bölcsõdékben ugyanis csak szakképzett gondozókat alkalmazhatnak, és szigorú higiénés elõírásoknak kell megfelelniük.

A bölcsõdékben jelenleg csak minden tizedik gyereknek van hely. A kormány a helyhiány miatt új ellátási formát hozna létre, a családi gyermekfelügyeletet. Így egy anya akár a saját házában is vállalhatna még három gyermeket, és állami normatívát kapna utánuk- számolt be az RTL Híradója. A bölcsõdék egyesülete szerint azonban ez nem jó ötlet. Elsõ olvasatra úgy tûnik, a javaslat nem tudja teljesíteni azokat a minõségi, gyermeknevelési- illetve gondozási igényeket, amit ez a korosztály igényel - mondta Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsõdék Egyesületének elnöke.

A bölcsõdékben csak szakképzett gondozókat alkalmazhatnak, és nagyon szigorú mûködési feltételeknek kell megfelelniük. A kormányszóvivõ szerint azonban azt ezután is alaposan megnéznék, ki foglalkozik a gyerekekkel. Nem kell olyan sok szakhatósági engedély, az ÁNTSZ-tõl, a tûzoltóságtól, illetve a gyámhatóságtól kell kérelmezni – olvasható a Független Hírügynökség oldalán. Aki azonban ellátja ezt a felügyeletet, annak sok szûrõn át kell esnie, tehát lesz a rendszerben garancia - mondta Szollár Domokos, kormányszóvivõ.

A családi gyerekfelügyeletért a szülõknek is fizetniük kell majd. A kormány tervei szerint azonban olcsóbb lesz, mint az átlagosan havi 50 ezer forintba kerülõ családi napközik. Úgy számolnak, 10-12 ezer forintot kell majd fizetni érte havonta.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?