H1N1

Meghalt az egyik újinfluenzás kismama

2009 12 01

Meghalt kedd reggel az a hat hónapos terhes kismama, akit az új típusú influenzával csütörtök óta kezeltek különleges eljárással Budapesten, a Semmelweis Egyetemen - közölte az intézmény. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán fekvõ másik kismama állapota továbbra is súlyos, életveszélyes - olvasható az egyetem rövid közleményében. Egyik várandós nõ sem oltatta be magát a H1N1 vírus ellen.

A hathónapos várandós nõt múlt héten csütörtökön magas lázzal és influenzaszerû tünetekkel szállították kórházba – írja az MTI. Az intenzív terápiát azonnal megkezdték, géppel segítették légzését, azonban a tüdõszövet annyira roncsolódott, hogy életmentõ beavatkozást hajtottak végre nála: egy úgynevezett oxigenizátor segítségét vették igénybe, hogy lélegeztetni tudják. Péntekre az állapota stabilizálódott és vasárnap lekapcsolták a külsõ oxigenizátorról, mert a tüdeje regenerálódott annyira, hogy már erre a berendezésre nem volt szükség. Hétfõn állapota válságosra fordult, mert a vírus megtámadta a szívét és a veséjét, keringése összeomlott, leállt a veséje. A kismamánál sürgõs császármetszést hajtottak végre hétfõ délután, azonban a gyerek halva született.

Az elhunyt kismama esetében az elvégzett vizsgálatok igazolták szervezetében az új vírust, ami a súlyos tüdõgyulladást, majd a halálát okozó vese- és szívelégtelenséget okozta. Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 21 éves nõ hathónapos magzatát sem sikerült megmenteni.

A fõorvos professzor megjegyezte: ez a betegség rendkívül gyors és súlyos lefolyású volt, mint fogalmazott, ilyennel még nem találkoztak. Kiemelte: könnyebben gyógyítható az oltás miatti szövõdményekkel kezelt beteg, mint az, akit az új vírus szövõdményeivel kerül kórházba. A fõorvos úgy tudja, a kismama környezetében mindenki be volt oltva.

Válságos az állapota annak a várandós nõnek is, akit szintén az új típusú influenza gyanújával, a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kezelnek. A Szegedi Tudományegyetem klinikájának intenzív osztályán eddig öt újinfluenzást, köztük két várandós nõt ápoltak - írta keddi számában a Délmagyarország. A napilap közlése szerint változatlanul ott ápolják a november elején beszállított várandós asszonyt, illetve a megfertõzõdött doktornõt. Péntek óta azonban egy újabb kismamát is, aki az újság információi szerint gyógyul, ezért hétfõn elkerült az intenzívrõl.

Az ÁNTSZ hétfõn újabb három magyarországi halálesetet hozott összefüggésbe a H1N1 influenzavírussal: a karcagi kórházban elhunyt egy 18 éves, fogyatékos fiú, a Baranya Megyei Kórházban pedig egy 83 és egy 52 éves férfi.

Eddig 1,7 millióan kaptak az új influenzavírus elleni védõoltást Magyarországon; azok számát, akik átestek a betegségen, 50-70 ezerre becsülik – ezt Falus Ferenc országos tiszti fõorvos mondta a sajtótájékoztatón.

Falus Ferenc úgy fogalmazott, "tûrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelõzhetõ betegséget nem elõzünk meg. Ettõl féltünk, hogy egy egészséges fiatalt elveszíthetünk, mert nem védekeztünk." Elmondta, a Szegeden kezelt kismama állapota kritikus, a gyõri kórházban fekvõé pedig súlyos, életveszélyes, a Budapesten kezelt 21 hetes anya állapota stabil, de életveszélyes. Õt is géppel kell lélegeztetni. Falus Ferenc tudomása szerint eddig összesen hat várandóst kezelnek intenzív osztályon.


 

 

WHO: A magyar oltóanyag hatásos

A magyar oltóanyagnak kevesebb a mellékhatása

H1N1: Ha támad az új influenza

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?