Életmentő őssejtek: látogatóban a Krio Intézetnél konkrét SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2017. május 15. - Lassan véget ér a fél éves rehabilitációja annak a hétéves kislánynak, aki testvére köldökzsinórvérének köszönheti gyógyulását. 2001 óta itthon ő a negyedik olyan beteg, akinél sikeres (allogén) őssejt-beültetést végeztek a Krio Intézetben tárolt mintával. A korábban leukémiával kezelt gyermek hamarosan újrakezdheti a mindennapi életet. A Krio Intézet vezetői sajtótájékoztatón meséltek a konkrét esetről, az őssejtterápia jelentőségéről, a témát körülvevő tévhitekről és nemzetközi tendenciákról, valamint arról is, miért lenne elengedhetetlenül fontos, hogy végre Magyarországon is legyen közösségi köldökzsinórvérbank.

A sejtek jolly jokere

Az őssejt olyan speciális sejt, mely egyrészt önmaga megújítására képes, másrészt át tud alakulni más, egyedi szerepet betöltő sejtté, így pótolni tud egy elpusztult sejtet, szövetet. Sokféle őssejt létezik, de az úgynevezett vérképző őssejtek például képesek egy leukémiás beteg kemo- vagy sugárterápiával kiirtott, hibásan működő csontvelőjét újra felépíteni, helyreállítják a vérképzést és az immunrendszert. Ezek a sejtek a tudomány jelen állás szerint körülbelül 80 féle vérképzőszervi rendellenesség kezelésében használhatók terápiásan. Ilyen őssejteket kapott a mezőkövesdi kislány is, méghozzá a testvérétől.

Magyarországon évente körülbelül 300 esetben végeznek őssejt-transzplantációt, túlnyomóan csontvelő eredetű őssejtet alkalmazva. Míg az USA-ban az őssejt beültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvér eredetű őssejtek felhasználásával gyermekeknél, addig Magyarországon a felhasználás aránya ma még az öt százalékot sem éri el. Ennek legfőbb oka, hogy közösségi bank hiányában jelenleg a születendő gyerekek kb. 7-8 % -ának vetetik le és tároltatják el a köldökzsinórvérét. A mélyfagyasztva tárolt köldökzsinórvérben lévő sejtek az egyetlen lenyomatai a születéskori állapotnak, így tárolásuk, vizsgálatuk igen fontos és terápiás felhasználási lehetőségeik száma folyamatosan növekszik.

Életmentő köldökzsinórvér

A Krio Intézet 2004-es fennállása óta eddig négy sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt transzplantációban nyújtott segítséget, mind a négy esetben a gyermek testvérének őssejtjei hasznosultak. A negyedik, novemberben transzplantált kislányt három és fél éves korában diagnosztizálták acut lymphoblastos leukaemiával (ALL). Az évekig tartó kemoterápiás kálvária után a betegség tavaly nyáron kiújult. A gyermek életveszélyes állapotba került, reménytelennek tűnt a helyzete. Szerencsére azonban az időközben született kistestvérének, a Krio Intézetben tárolt köldökzsinórvére megmentette az életét. A mintából kinyert őssejtek ugyanis genetikailag megfeleltek ahhoz, hogy a beavatkozást, nevezetesen az allogén őssejt-transzplantációt, a BAZ Megyei Kórház GYEK Onkohaematológiai és Csontvelő transzplantációs Osztályán elvégezhessék. A beavatkozásra a kislány hetedik születésnapján, tavaly novemberben került sor.

“Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér kitűnő forrása a homepoetikus (vérképző) őssejteknek. Bizonyított tény, hogy terápiás felhasználásuk sok esetben azonos vagy nagyobb értékű, mint a csontvelői őssejteké.” - mondta Dr. Nagy Kálmán hematológus, gyermekgyógyász, a Krio Intézet orvosigazgatója, aki maga is számtalan őssejt-transzplantációt végzett már. A szakember szerint a köldökzsinórvér őssejtjei széles lehetőséget kínálnak a sejtterápiára, és megfelelő szakmai kontroll esetén a közeli jövő egyik leghasznosabb terápiás és diagnosztikus eszközévé válhatnak a jelenleg még nem gyógyítható betegségek kezelésében. A köldökzsinórvérrel jelenleg folyó klinikai kísérletek a Krio orvosigazgatója szerint újabb területeket nyithatnak meg a köldökzsinórvér felhasználásában, hiszen ezek a klinikai kísérletek nem vérképzőszervi rendellenességek kezelésére, hanem pl. az autista gyermekek vagy súlyos oxigénhiánnyal született gyermekek kezelésére irányulnak.

Mennyi az esélye a köldökzsinórvér felhasználásának?

Magyarországon magánbankban tárolt, köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációra eddig négy alkalommal került sor, mind a négy alkalommal a Krio Intézet segített. Évente Magyarországon körülbelül 90000 gyermek születik, és körülbelül 50 gyermeknél állapítanak meg leukémiát gyermekkorban. A betegek egy része szerencsére kemoterápiával jól kezelhető, ám a másik része őssejt-transzplantációra szorul és sajnos a gyermekek felének nem találnak időben megfelelő donort sem a hazai, sem a nemzetközi regiszterben.

Közösségi sejtbank itthon, de mikor?

Bár az első köldökzsinórvér-transzplantáció (1988) óta 40 000 mintát használtak fel a világban, és pld. az USA-ban az évente végzett kb. 50 000 őssejt-transzplantáció harmadában köldökzsinórvér az őssejtek forrása gyermekek esetében, hazánkban sajnos még mindig csak kutatásnak minősül ez a terület. A hazai közösségi bank hiánya jelentősen hátráltatja, hogy felnőttek számára is hasznosuljon a köldökzsinórvér. Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a “Térítésmentes szövet-és sejtadományozásról (2011/2193 (INI)) autológ vagy allogén felhasználás céljából” elvárja, hogy valamennyi EU tagállam hozzon létre állami szövet- és sejtbankokat. 22 tagállamban már működnek is ilyen bankok, ám mivel a direktíva a sejtbankok létrehozásához nem kötött határidőt, a magyar állam eddig még nem teljesítette az elvárást.

A KRIO Intézet több alkalommal, hivatalos állami megkereséssel kezdeményezte a közösségi őssejtbank felállítását, mert szakmai meggyőződése, hogy nagyon sok beteg gyógyulásához járulhatna hozzá, mint ahogyan azt azoknak az országoknak a transzplantációs statisztikái mutatják, ahol mindkét tárolási forma elérhető. A KRIO Intézet álláspontja szerint a magán/családi és a közösségi bankok egymással való szembeállítása szakmailag nem megalapozott. Nemzetközi gyakorlat szerint mindkét forma jól megfér egymás mellett választási lehetőséget kínálva a családoknak.

Folyékony nitrogén - a laborban

“Az intézetünkben alkalmazott rendkívül precíz, manuális technológiának köszönhetően a mintákban a felolvasztást követően különösen magas a vérképző őssejtek száma, amelyeknek egy későbbi terápia sikerességében döntő szerepük van.” - mondta a laboratóriumi munka és a köldökzsinórvér-minták tárolására szolgáló tárolótérben Dr. Száraz Leonóra, a Krio Intézet tudományos igazgatója. A köldökzsinórvér levételt követően a minta feldolgozását 36 órán belül meg kell kezdeni. A többlépcsős feldolgozás és a laboratóriumi vizsgálatok után a fagyasztásra előkészített mintát egy fém kazettába helyezik el, majd számítógép vezérléssel meghatározott ütemben mélyfagyasztják. A köldökzsinórvér mélyfagyasztása folyékony nitrogén gőzében történik, amely teljesen kizárja a tárolás alatti befertőződést, és biztosítja az őssejtek hosszútávú biztonságos tárolását.

Itt tárolták a hétéves mezőkövesdi kislány testvérének köldökzsinórvérét is, amíg szükség nem lett rá.

 

2017. május 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?