Rendelő

Fõzelék elkészítése

Kérdés:
Egyéves a kislányom. Még az un. csecsemõ-ételeket eszi. Pépesített fõzelék burgonyával sûrítve stb. Szeretném a lehetõ legegészségesebb táplálékot adni neki. Mit tanácsol mivel sûrítsem a késõbbiekben a fõzelékeket számára. Úgy hallottam a hagyományos rántás nem igazán ajánlott.

Válasz:
Amennyiben gyermeke teljesen egészséges és eddig jól fejlõdött, valamint a családban nem fordult elõ lisztérzékenység ("cöliákia") úgy egyéves kor után nyugodtan adhat rántásos fõzeléket. A túlzó lisztes ételek azonban valóban okozhatnak panaszokat.
A fõzelékeket nem szükséges sûríteni. A vízben megfõtt (szétfõtt) növények összezúzva (turmixolva) alapvetõen pépes állagot adnak. Keverhetünk hozzá száraz húsokat (csirke, borjú, hal, stb.) májat, tejfölt, joghurtot, egyéb gyümölcsöket, stb. A babák ízvilága más mint a felnõtteké. Olyat is nagyon szeretnek, amit mi ízetlennek, sótlannak tartunk. Ne sózza gyermeke ételét, még párolásnál sem! Ne felejtsük, gyermeknek fõzni egyszerûbb, csak külön munka, mivel nekünk már sajnos más az ízlésünk.

Dr. Varga László

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?