Vesemedence tágulat
Baba Net

 
            

Kérdés:
A lányom 15 hónapos, tegnap hoztuk haza a kórházból. A zárójelentését itthon olvastam el, melyben az áll, hogy a bal vese norm. nagyságú, szerkezete megtartott, benne kisfokú pyelectasia látható, a pyelon 16x10 mm nagyságú. Sajnos nem tudtam megkérdezni, mit jelent ez pontosan, 1 hónap múlva kell visszavinnem a babát ezzel kapcsolatban vizsgálatra, de nagyon kíváncsi lennék addig is egy szakértő véleményére, hogy ez betegség-e, és egyáltalán milyen szövődményei lehetnek, ha magától nem múlik el.
A kislány egyébként magas süllyedés miatt került kórházba, ismétlődő
láz miatt. Konkrét oka nem derült ki, 6 napig Claforant kapott.

Válasz:
Kedves Szülők!
Válaszaim értékelésénél kérem, vegyék figyelembe, hogy az csak az Önök által közölt adatok alapján, és a kórelőzmény valamint a gyermek vizsgálata nélkül kialakított vélemény.
Gyermeke vélhetően elhúzódó lázas állapot, valamint a  kivizsgálás során talált emelkedett süllyedés miatt, további vizsgálatokra került kórházba. Ez esetben az elhúzódó láz mögött nagy valószínűséggel valamilyen fertőzés állhat.
A süllyedés, mint a szervezetben zajló gyulladások laboratóriumi jelzője   - leggyakrabban - fertőzések következtében emelkedik meg.
Az antibiotikum adására gyermeke láztalanodott.
A Claforan olyan szer, amelyre több, különböző eredetű illetve lokalizációjú fertőzést okozó kórokozó is érzékeny, tehát e készítménnyel ezen betegségek jó eredménnyel kezelhetők.
Nem tudom, mikor kezdték a gyógyszer adását, illetve nem tudom az egyéb labor -  főleg vizelet - eredményeket.
Az ultrahangon jelzett pyelectasia (a vesemedence tágulata) az esetek egy részében a húgyutak fertőzése kapcsán vagy annak következtében alakul ki. Máskor viszont esetleges anatómiai rendellenesség jele lehet, ami pedig fordítva: húgyuti fertőzésre hajlamosít.
Amikor azt írja, hogy a tartós láz oka nem tisztázott, azt csak annak  ismeretében lehet megítélni, hogy mikor történtek az egyes vizsgálatok illetve mikor kezdték a kezelést.
Milyen volt a vizelet lelet? Hogy alakult a gyermeke klinikai állapota? Milyenek a kontroll vizsgálatok?
Tehát önmagában az ultrahang leletét nem lehet pontosan értelmezni, ahhoz kellenek a további klinikai adatok is.

Dr. Péter György

2001.10.20
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.