Rendelő

Méhen belüli hormonális fogamzásgátlás

Kérdés:
Második gyermekünk születése után szeretnénk az eddig használt óvszer helyett más fogamzásgátlási módszert választani hosszú távra. A nõgyógyász egy Depo-Provera nevû injekciót javasolt, amit háromhavonta kell(ene) beadni. Azonban tartok tõle, hogy ez egy esetleges véletlen terhesség esetén a magzatot károsíthatja, (mivel ugye a szurit visszavonni nem lehet). Mivel számomra az abortusz nem alternatíva, elsõdleges szempont a gyermekek egészsége. A méhen belüli hormonális fogamzásgátlókról azt mondják, hogy kisebb terhet rónak a szervezetre, és eltávolításuk után nem fejtenek ki semmilyen hatást. De vajon ilyen eszköz használata mellett, ha mégis bekövetkezik a terhesség, akkor az eszköz veszélytelenül eltávolítható. Esetleg ebbõl a szempontból a tabletta a legbiztosabb, bár a hatékonysága kisebb (pl. hányás, hasmenés, más gyógyszerekkel való együttalkalmazása esetén) ill. több a mellékhatása. Mit javasol, milyenek a tapasztalatai az egyes módszerekkel kapcsolatban a fent említett szempontokat figyelembe véve?

Válasz:
A Depo-Provera hosszú távon elsorvasztja a méhnyálkahártyát; hasonló elven mûködnek a méhen belüli hormonális eszközök is. Ez utóbbit (ez a Mirena) tekintem biztosabbnak, mivel a hatása a levétellel egyértelmûen visszavonható, a normál ciklus pár hónap alatt visszatér. Mirena mellett talán az egész világon nem találtak még terhességet, kivéve, ha az eszköz kilökõdött. Ára mintegy 34 ezer forint és hét évre nyújt a mûtéti meddõvé tétellel azonos biztonságot. Az árat más módszerrel egybevetve elmondható, hogy kb. 2-3 évnyi tabletta ára - persze egyszerre kell kifizetnie patikában. A Mirena szlogenje: tetesd fel és felejtsd el. Az injekciót én szívesebben alkalmazom 40 körüli vagy afölötti asszonyoknál.

Dr. Nagy László

2001.09.02

 

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?