Pecsételo vérzés a menstruáció elott
Baba Net

 
            

Kérdés:
A férjemmel már fél éve próbálkozunk, de eddig nem sikerült teherbe esnem. Tavaly nyár végén volt egy vetélésem, mely után műtétre került sor, ott a kontrollvizsgálaton azt mondták minden rendben van.
A ciklusom általában 30-32 napos, így próbáltam a számolásos módszert is, a hőmérőset is (ott a grafikonom eléggé hullámzott, úgyhogy nem tudtam megállapítani az ovuláció idejét).
 
Van egy már elég régóta tartó problémám, mégpedig az, hogy a menstruáció előtt egy-két héttel már elkezdődik egy pecsételő vérzés (barnás folyadék), és ez addig tart, amíg a 30-32. napon el nem kezdődik a normális vérzésem. Szeretném megtudni ez mitől lehet, és hogy nem gátolja-e ez a teherbeesést?

Válasz:
Fél év sikertelen próbálkozás önmagában még nem jelent komoly gondot, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint két év sikertelenség után kell elkezdeni a meddőség okait kutatni. Mi általában már egy év után meg szoktuk a vizsgálatokat kezdeni. A hosszabb ciklus, és a menses előtt fennálló barnás folyás arra utalhat, hogy nincs rendben a
peteérés, és emiatt nem sikerül a fogamzás. Ennek kivizsgálása a megfelelő hormonvizsgálatok elvégzése révén lehetséges, vérvétel után. A kezelést is ez határozza meg, de ne aggódjon, az ilyen jellegű problémákat nagyon szépen meg szoktuk oldani.


Dr. Ács Nándor


2001.10.02
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.