2000.07.03 09:11
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Mindenkit bíztatni szeretnék, hogy ha nem erőltetjük a gyereket, akkor az esetek többségében eszik annyit, ami neki szükséges. Nálunk az első gyerek piszok jó evő, most 7 éves és 25.5 kg. (125cm) De! Utána jöttek az ikrek, és bár az első hetekben jól gyarapodtak, aztán leálltak. Nem emlékszem most pontosan, de valahol 8 kg körül voltunk az első év végén. Most 5 évesek, a lányom behozta magát, épp tegnap mértem 17 kg, a fiam viszont 14.5kg (jóindulattal). Szóval nem egy óriás a súlya. Pedig a lányom eszik kevesebbet, rosszabbul!
Egyszerűen el kell fogadni, hogy nem minden gyerek klasszikusan dundi, 25 év múlva milyen jó lesz neki, nem kell majd fogyóznia...
Szidi!
Én megpróbálnám az evéseket kötetlenebb formába hozni, etetőszék stb. nélkül. Kertben, parkban, erkélyen, játék közben egy adag gyümölcs, tejtermék. Nem tudom étel ügyben vannak-e kedvencei, nem kéne ragaszkodni a főzelék stb. képhez, valami csak van, amilyen típust szeret.
(A refluxhoz nem értek, nem tudom orvosilag mi indokolt a viselkedéséből)
Mindenkinek! Ne érezzétek az evést olyan aggasztó, kötelező dolognak. Rengeteg hasonló baba-kisgyerek van, nem igaz, hogy mind dundi. Ha egyébként egészséges és jókedvű, akkor nem szabad gondot csinálni belőle!
Engem sokáig zavart az ikrek gyarapodása, hisz ott volt előttük a másik példa. Ma már túltettem magam a dolgon, nem csinálok ügyet belőle, és bár még mindig kb. feleannyit esznek, mint a két évvel idősebb tesójuk, meg vagyok ezzel elégedve. Élvezem, hogy a velük egyidős unokatesó kihízott-kinőtt ruháit ők még egy évig, néha kettőig elhordják, élvezem, hogy könnyebb velük babázni, hancúrozni, emelgetni őket. És ma már a dr.nő is úgy köszönti őket, hogy de jó húsba vagy stb., pedig a kisfiam az évi 1-1.5 kgnál nem gyarapszik többet.
Esetleg a nagyobbacskákkal, ill. aki teheti még ötletek:
-készítsétek együtt az ételt, kavargassa Ő stb.
-ami a kertben terem, ott mindig előny, hogy ez itt nőtt nálunk stb., ők is gondozhatják
-husinál, ha van csontja és van kutya stb. akkor adhassa ő a lerágott csontot a kutyának (akár az ebéd közben felállva is)
-ha van a gyereknek saját ételötlete, hagyjuk, hogy elkészítse, ill segítsünk benne neki (mi már főztünk olyat, amit a nagyfiam talált ki egy az egyben, végül is ehető volt)
Más. Timi!
Ahogy úgy elgondolom nálatok az állapotokat, hát addig jó, míg rá nem kezdenek. Én a három gyereknél néha elképzelem, mi lesz ha kamaszodnak... Igaz én több napra főzök egyszerre, de már most az 5 és 6 literesnél kisebb edényt elő sem veszek. Mi lesz nálatok, amikor az 5 (plusz még addig mégtöbb?) srác kamasz lesz és megnő az étvágya?!
Sziasztok:
Ildi