Na, szóval
Hát, miután a fiam három és fél évesen hagyta abba a szopizást néhány hónapja, azon nálunk senki sem csodálkozik, hogy a két éves lányom még szopizik
És a beszólásokat is megkaptam már a nagynál, úgyhogy továbbiaktól nem tartok
- bár a környezetemben sztem mindenki tudja, hogy még szoptatok. Aki kedvesen meglepődik az új ismerősök közül, annak kedvesen elmondom a véleményemet. Aki bunkón lepődik meg, azzal éreztetem, hogy az volt... nem biztos, hogy ez a helyes hozzáállás, de nem mindig tudok felemelkedni ezeken.
Nálunk a másfél év korkülönbség alkalmas volt arra, hogy tandemszopizzanak (vagyis, mikor terhes lettem a lányommal, a kisfiam még csak szopizott, úgyhogy fel sem merült, hogy abba lehetne hagyni) én nagyon sok előnyét tapasztaltam meg - bár korábban el sem tudtam volna képzelni, sőt, hogy őszinte legyek, még az egyéves gyerek szoptatását sem nagyon, nemhogy kettőét, nagyobbakét, együtt.. aztán mégis
Azt én kizártnak tartom, hogy az éjjeli szopi okozna fogromlást! SZtem beszélj fogdokival + szoptatási tanácsadóval is ezügyben! EZ nagyon más, mint egy édes folyadékkal feltöltött cumisüveg!
Az oviről csak olyan szinten tudok nyilatkozni, hogy előre félek tőle, mert ilyesmiket olvastam az ovi faliújságján, mint rántott párizsi
és pld a reggeli, uzsonna élből margarinos kenyér, felvágott amit mi itthon nem eszünk... Nem mondom, hogy emiatt nem jár még a fiam oviba, de ez is egy ok a sok közül
Édesség: kb a mostani Mikulásig sikerült tartanunk magunkat - ami sztem nem rossz, mert Ármin 3, Vilka pedig másfél éves volt már - ahhoz, hogy nincs édesség, a Mikulás csak biocuccokat hozott, meg magvakat, meg aszalt gyümölcsöt, 100%-os italt - de sajnos a családdal nagyon nehezen bírok
HIába kértük, hogy mit ne - sőt, szívesen mondanánk azt is, hogy mit igen és honnan, mert egyszerűen nem érdekli őket
Anyukámmal viszonylag szerencsém van, mert ő ilyesmivel foglalkozik, így az E számok számára nem rejtély és nem meglepetés, így ő nagyon sok bioholmit hoz nekünk (zdség, gyümölcs, hús, egyéb, feldolgozott biotermék) - de még ő is gyakrabban hoz édességet, mint azt jónak tartanám. A többiek viszont kész katasztrófa
Anyósom folyton megsértődött(dik), hogy az ő főztjét miért nem adom a gyerekeknek - most már adom, bár fenntartással - de ez kb féléves koruktól, mikor még csak szopiztak és semmit sem ettek és mindezt úgy, hogy ő vegetával indít minden ételt, több kg só, édesítőszer, pudingpor, színezett joghurtok, műcsoki... szóval, ami sztem "szemét"
Sajnos a párommal is voltak/vannak vitáink ezen, mert ő is azt mondja, ne sértsük meg az anyját (ez persze érthető, én sem megsérteni akarom), mi bajuk lehet havi kb egy alkalomtól? Ezzel vhogy úgy vagyok, mint amit SZilvi írt, hogy megértjük-e... hogy amíg nagyon kicsik voltak, úgy gondoltam, havi egy is sokat árthat, most már többet "engedek", bár nem jó szívvel
Mert semmiből nem állna anyósomnak megismerkedni a mi elveinkkel és aszerint vendégül látni minket - nem bioról beszélek, csak pld nem gyümölcsjoghurttal kínálni a gyerekeket, hanem venni simát és azt ízesíteni gyümölccsel, házi lekvárral, ahogy itthon is van, vagy piskótát sütni pudingporos izé helyett... de nem
tavaly a születésnapjára megvettem neki A leves hazudik c könyvet + egy olyan kiadványt, ami az öszes E szám feloldását tartalmazza, magyarázza, példákat ír rá az egyes hazai élelmiszerekből - megsértődött és bele sem nézett
Zdségből, gyümölcsből elég sok biot használunk, de veszek sima boltit is - arra figyelek, hogy nem veszek sem primőrt sem pld dél-afrikai almát, nem veszünk késztermékeket (többnyire - de kb egy-két havonta egyszer van itthon virsli), édességet igyekszem itthon készíteni, boltit nem nagyon veszünk (de fagyit pld nyáron igen, ha nem is túl sokat)... lehetne ennél sokkal tudatosabban és egészségesebben is étkezni, de kb ennyi fér bele az energiámba - mert ezeket ugye nehezebb beszerezni, megcsinálni, mintha készen vennénk vagy ha bármit megvennénk
Nekem a Vega-Mix is vegetaízű, úgyhogy nem használom, volt már itthon, de mindig lejárt, úgyhogy nem veszek
Kenyeret vegyesen eszünk: sima bolti félbarnát is, meg bioboltit is, meg 100% rozsosat is - igyekszem adalékmenteset, de nem tudnék mindennap olyat venni
Én a Múzeum krt-i bioboltban és a Hős utcánál lévő bio(?)nagykerben szoktam leginkább ilyesmiket venni, de anyukám elég sok bioterelővel áll kapcsolatban, úgyhogy pld a zdségeket ő hozza/rendeli meg nekünk, meg nála és apámnál is sok dolog nő a kertben.
Jó kaotikus lettem, de igyekeztem mindenre válaszolni
Ti a párotokkal egyébként teljesen egy hullámhosszon vagytok ezügyben? Mert az enyém nagyon sokat fejlődött ugyan, de még mindig nem tartja sztem eléggé fontosnak ezeket a dolgokat, vagyis egyetért velem, de a család előtt csak részben képviseli, noha ő maga allergiás nagyon sok dologra, a tesója asztmás is emellett - de valahogy a családjuk nem akarja az összefüggéseket felismerni az életmód és az egészségi állapot közt
Igaz, én elég jól felismerem, de gyakorolnom nekem sem mindig sikerül
Márti