Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Az a nagy bajom, hogy engem kezdenek hülyének nézni. Kislányom ma volt másfél éves, és én kitartok amellett, amit pont egy évvel ezelőtt, a hozzátáplálás megkezdésekor elhatároztam: Ha már az alvását nem alakítottam következetesen (mai napig szopizik éjszaka, és cicin alszik el), akkor a táplálkozásban következetes leszek.
Elolvastam az összes könyvet a témáról, és SEMMI szükségét nem látom a cukros ételek fogyasztásának, és ugyanígy mai napig átböngészem minden élelmiszernek az összetevőit, hogy semmi gagyiságot ne tartalmazzon. ( E- táblázat káros anyagai, ízfokozók, kenyérjavítók, adalékanyagok stb.)
Ebből ered, hogy ha máshol eszünk, és gyanúm van rá, hogy pl. Vegetával főztek, nem adok neki belőle, itthon is sokszor külön főzök még neki, lehetőleg csak zöldfűszereket, vagy azt sem használva.
Imádja a zöldségeket, gyümölcsöket, az étvágyával sincs igazán gond.

AZÉRT SZERETNÉM NYITNI EZT A TOPIKOT, MERT ISMERETSÉGI KÖRÖMBEN LASSAN EGYEDÜL MARADOK EZZEL A FELFOGÁSSAL, ÉS NOHA TUDOM, HOGY HELYESEN CSINÁLOM, szeretném, ha hasonló felfogású anyukákkal ötleteket cserélhetnék.

Kép
Kép
szilvih
 
 


No jó, de miért kell erről beszélgetni, ha te így döntöttél?
Ha így döntöttél tedd ezt és kész. Végülis tényleg nincsen szüksége az embernek plussz cukorra adalékanyagokra - ha megteheti hogy ezeket kiküszöböli.
Kérdés csak az, hogy ha már nem tőled függ csak a gyereked táplálsa, akkor hogyan reagál rá? Hogyan tudod a napközis kajáktól, az ovodai menüktől stb "megvédeni"???

Jó jó, léteznek vega ovodák, létezik a waldorf hálózat - de ez mind elég sok pénzbe kerül, és elég kevesen engedhetik meg maguknak. Erre gondoltál már, hogy később hogyan lesz?
alice_cs
 
 


Szia Alíz, bocsi, ha nem voltam elég világos.

Szeretnék még hozzám hasonló anyukákat találni, egyrészt, hogy erősítsük magunkban az elhatározást, ami nem mindig könnyű, ha csúnya gonosz anyukának néznek a játszón, amikor a gyerekemnek kínált babapiskótát udvariasan visszautasítom, és egy szelet bio tönkölybúzakenyeret vagy bulátát veszek elő helyette, amiket nagyon szeret a lányom, de mégis furcsálló tekintetek vesznek körül.

Jó lenne látnmi esetleg, hogy mások hogyan oldják meg az egészséges zsírbevitelt,(mert ugye valamennyire szüksége van, hiszen Dorka nem kap füstölt kolbászt, szalonnát, zsíros húsokat, de ugye csirkebőrt sem, helyette oliva olajjal főzök, és pl. legújabb felfedezésem, hogy a kecsketej 3,8% zsírtartalmú, már ivott is, nagyon ízlik neki. (tehéntejet még nem kapott allergiahajlama miatt )

Másik: Én sok érdekes és egészséges kaját "találtam ki", fedeztem fel, mióta erre tudatosan odafigyelek, Dorka például a bolti gyümölcsjoghurt helyett itthonit kap (natur joghurt+élő gyümi), vagy imádja a mazsolás túrót, a bio kukoricapelyhet, puffasztott hajdinát, az angol Weetabix-et, és van még pár ilyen dolog, és valószínűleg minden erre törekvő anyukának van ilyen a tarsolyában.

Amit kérdeztél: Igen, régen agyalok az óvodai kaján. Elsődlegesen 3 éves koráig szeretném tartani ezt az általam helyesnek tartott "diétát", sok szakember szerint az első 3 év nagyon meghatározó az ízlés kialakulásában. Tehát nagyon örülnék neki, ha utána meg kicsit ő hajlana ízlésében, választásaiban az egészséges ennivalókra.
De gondolkozom a Waldorfon, elsősorban pont emiatt, talán ott nem látna minden nap nyalókát rágcsáló gyerekeket. Van is egy ovi 5 percre tőlünk, és szerintem ez egy olyan dolog, amire muszály pénzt összeszedni, a gyerek mindenekelőtt...

Hát ezekre a dolgokra gondoltam, de úgy látom, az egész Gyereknevelés téma nagyon le van állva biztos a nyári szabik miatt, remélem, azért csak találok pár embert, akik hasonló gondolkodásúak...

Kép
Kép
szilvih
 
 

 
 

Szia Szilvi!

Azert nem vagy egyedul a dolgot illetoen, csak valoban eleg nehez lesz ezt menzakon megvalositani. Nehanyan gyujtenek alairasokat, ha gondolod: http://nagyfam.hu/, nezd meg ezt a honlapot, hatha talalsz vmi erdekeset.

Mi tobbnyire csak biokajat eszunk. (A gyerkoc teljesen, mi 90%/banKép.) Valtoztak az etkezesi szokasaink, de mindig jollakunk, es a gyerekunk is eleg jo husban van. Kb 10%-kal koltunk tobbet kajara, mint korabban. Persze ha bioban azt ennenk, amit egy atlagember eszik (hust hussal), akkor a kaja kiadas szerintem tobb lenne, lehet, h 2x-es is. De nem biztos. Eszunk mi is husit rendesen, de azert sokkal valtozatosabb az etlapunk.

Az ovin en is gondolkodtam, es arra jutottam, h gyerek reggeli utan megy, es ebedre hazajon. Remelem, tenyleg sikerul igy csinalni. Vendegsegbe mindig viszunk kajat a gyerkocnek, de mi megesszuk, ami van, h ne sertsuk meg a vendeglatot. (Azert van, amit eszrevetlenul elharitunk.Kép)

Aztan az is benne van a pakliban, h tamogatjuk azt a gazdat, aki nem kornyezetszennyezo modon termel/tenyeszt. Sok dologra ugyse koltunk, ugyh a kajara marad penzunk. Inkabb a minoseg, mint a mennyiseg. Lehet, h az egy szem bio pari tobbet er, mint a 3 szem nem bio.

Tudom, h sokan mit gondolnak, de kulonosebben nem izgat. Ha neked batoritas, h tudod, h masok is igy gondoljak, akkor nyugodj megKép Fogyaszto tarsadalomban elunk. Ez van.

Egyebkent vannak ezekkel a dolgokkal foglalkozo topikok, csak mar reg nem irt oda senki.

Udv!
Biobaba
biobaba
 
 


Szilvi! Nekem ugyan sajnos nem mindenben sikerült úgy megvalósítanom, ahogy elképzeltem (3,5 és 2 évesek a gyerekeim), sokkal rosszabbak a "mutatóink", mint Biobabának, messze nem eszünk 90%-nyi bioterméket és a gyerekeinkről is csak az mondható el, hogy egyéves korukig 99%-ban kaptak bio élelmiszert, most pedig, bár nagyon figyelek, miket adok nekik, sok olyan dolgot is esznek (ettek már valaha), amiről pontosan tudom, hogy nem egészséges - de attól még szívesen beszélgetek erről a témáról, mert nagyon fontosnak tartom! Ebből láthatod, hogy egyáltalán nem tartalak dilisnek vagy furcsának az elképzeléseid miatt és drukkolok, hogy sikerüljön mindent a legjobban csinálnotok! Kép

Az "elrontott" alvási szokásaitokról pedig azt gondolom, hogy egy másfél éves gyerek természetes életritmusába ez bőven belefér: a szopi altat, nyugtat, álmosít - az én két éves kislányom még mindig szopizva alszik el és időnként éjjel is felébred szopizni. És szerintem a hosszan tartó igény szerinti szoptatás nem kevésbé fontos, mint a szopin kívüli táplálkozás minősége. Kép

Márti
márti
 
 


Marti!
Es mit szolnak, amikor mondod, h a 2 evesedet meg szoptatod? Nalunk allandoan az a megjegyzes, h nincs abban mar semmi, meg h honnan veszem, h jon meg bmi is. Szoval eleg sokan hulyenek neznek miatta.

Szilvi!
Egyebkent azert sem nagyon foglalkoznak az emberek a dologgal, mert nem hallod nap mint nap a mediaban, h az E akarmitol pl. gyomorverzese lett vkinek stb. Egyaltalan nincs veszelyforraskent elkonyvelve a tudatban. Nekunk se lett semmi bajunk tole.

Zsirbevitel: letezik bio mangalicazsir. Ill bio virsli, parizsi a biopiacon, ha netan el tudsz menni. Csak erdemes koran, mert gyorsan elfogy.

Es fedeztem mar fel edesseget cukor nelkul. Nem edesitoszerrel edesitik, hanem gyumolccsel, v kukoricasziruppal. Meg teljesen jo a mazsola is. En pl sutit turmixolt mazsolaval edesitem, ill igazi juharsziruppal.

En is hallottam a 3 eves korhatart. Mondjuk utana is biokajat fogunk enni, es a cukrot akkor sem szandekozom elvonalba helyezni. Nekunk tok rosszak a fogaink. Es ferjem is, en is rengeteg csokit ettunk. Ha az elso gyerek mar 3 evesen eheti az edesseget, akkor jon az a problema, h a kisebbnel nem fogod tudni tartani a 3 evet, mert o is azt akarja, amit a nagyobb.

Szerintem ezerrel kell vhogy tudatositani a gyerekben, h attol, h nem kap cukros dolgokat, meg ugyanugy szereti a szulo. Ha kozossegbe kerul, talan nem erzi annyira kirekesztettnek magat, ha teljesen biztos abban, h a szulei a legjobbat akarjak neki. Egy baratnom ezt a cukorstoppot 2 eves korig tudta tartani, es azt mondja, h gyerkoc most habzsolja a cukros dolgokat, bepotolja, ami elmaradt. Nem biztos, h 3 evesen nem ez fog kovetkezni. Masoktol hallottam, h gyerekeknek inkabb ragcsakent magokat, mazsolat adtak, es ok a kesobbiekben se lettek nagy csokievok.

Es meg a biokajarolKép Sokan mondjak, h milyen draga. Egyfelol valoban. Masfelol nezve viszont egyaltalan nem. Akiket latok a piacon, nem a felso tizezerbol valok, hanem tobbnyire kisgyerekesek, ill azok, akik regebben a reform elelmiszereket vasaroltak. Persze vannak vastag penztarcajuak is. Aztan az sem elhanyagolhato, h minden Budapesten osszpontosul, es ha vki videken szeretne biot, akkor nyomoznia kell, h van-e arra biogazda, akitol be tudja szerezni a dolgokat. V biobolt. De a videki bioboltok jo reszeben inkabb reformkajakat lehet kapni, es kicsi, v egyaltalan semmi a valasztek pl husokbol emiatt.

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!

Szilvi,
Mi biozöldséget eszünk, biogyümölcsöt kéthetente (kéthetente meg nembiot, spórolásból Kép). A többi ételünk vagy bio vagy nem, de készkajákat nem szoktam venni, hanem mindent itthon főzök, sütök. Így elkerüljük az adalékokat.
A hozzátáplálást én is úgy kezdtem, hogy a babának semmi só (az első évben) és cukor. Eleinte külön vettem neki a dolgokat, lassanként én is átálltam, pl mindketten cukormentes lekvárt eszünk (a gyümölcscukor se sokkal jobb, de mégis). Mostanra úgy alakult, hogy nem vitatkozom rokonokkal állandóan, Lili azt eszik amit akar (nagyjából). Tehát itthon minden egészséges, ez tölti ki étkezésének nagy részét, amikor egyszer egy héten elmegy az apjával valahova, akkor eszik fagyit meg mittudomén. Szerintem ez így jó, nem kell 100 %-ig tökéletes kajákat enni. Ahogy Biobaba írta, előbb-utóbb szembesülni fognak azzal, amit a többi gyerek eszik. És a legtöbbet azzal érjük el, amit otthon tanítunk nekik, nem utolsósorban jópéldával.
Itthon is szokott már lenni csoki, (házi)süti. Egyszerre keveset veszünk/sütünk, és nem mindennap. Gyorsan el szokott fogyni, de ha van, nem korlátozom. Szeretném, ha ő tanulná meg a saját korlátait. Akkor eszi, amikor megkívánja, és ha eleget evett, abbahagyja. Ez csak akkor működik, ha van mellette táplálóbb kaja is. Előfordult már, hogy éhes volt és csokit kért Kép

Zsírbevitel: én régen MINDEN ételébe kevertem egy kiskanál vajat, tálaláskor. Lehet lenmagolajat is, de azt szigorúan főzés után.

Tehéntej: ha allergiahajlam miatt nem adsz neki, akkor ez jó kifogás lehet egy csomó dolog elutasítására! Hiszen tej, vagy tejpor szinte mindenben van. Ha nem akarsz magyarázkodásba kezdeni egy idegennel a játszin... Ezt csak azért írom, mert Lili egy-másfél éves kora körül nem evett búzát (érzékenység gyanúja miatt), és mindenhova vittem magammal zabkekszet, gyümölcsöt.

Biobaba,
Rólam szinte senki nem tudja, hogy még szoptatok. Nem is kerül szóba, egyszerűen feltételezik az emberek, hogy már nem. Tudod, angol gyerekeknél a 10-12 hónapig szoptatás már rekordszámba megy. Menne, ha nem lennének a magamfajta "extrém" anyukák Kép

Kat_ica
kat_ica
 
 


Szia Kati!

Akartam irni, h nezz be ideKép

Hat en se reklamozom, h szoptatok, a csaladban vannak ezek a szovegek zommelKép

A lenmagolajrol vmi olyat regeltek nekem az egyik bioboltban, h azt be kell avatni, v mi. Egy bizonyos hofokra heviteni.

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!

Hát tényleg rendesen megkönnyebbültem, hogy nem vagyok egyedül!!! És annyira hasonló problémákat vetettetek fel!

Kati, te tényleg nagyon "extrém" anyuka vagy, ha Angliában még most is szoptatsz. Én is éltem ott 3 évig, hát tényleg ritkaságszámba megy!
Ez a búzaérzékenység-gyanú miben nyilvánult meg?

Tényleg olyan furcsa és jó dolog, ahogy a picik mellet mi is átszokunk az egészséges kajákra! Nektek hogy, és mekkora családot sikerült "átszoktatni" Kép ? Én ott járok, hogy a páromat majdnem teljesen, és mivel ezután anyóséknál evésnél mindig nyavajgott, hogy zsíros vagy sós az étel, ,lassan náluk is látom a javulás jeleit... Kép Pedig messziről indultunk ám! Kép

Bio-zöldség ügyben kicsit elmaradott vagyok. Illetve, hogy hol lehet Bp-en beszerezni. Mi ugyanis kertes házban lakunk, és teremnek gyümölcseink, néhány zöldség, vidékről is szoktunk hozni (nyam-nyam tanyasi tojás!Kép) Szóval ott húst is lehet kapni? Én a szupermarketben szoktam venni a "tanyasi" csirkét, ami tényleg teljesen más, mint a nagyüzemben előállított...

Biobaba, ezt a vendégség-ügyet tényleg nehéz megoldani, én is szoktam vinni nasikat neki, de az olyan ciki szokott lenni, amikor az alacsony dohányzóasztal meg van rakva ropival, kólával meg chipssel, és esetleg a bulit nem csak a mi kedvünkért rendezték... Ilyenkor vagy arra hivatkozom, hogy nehogy leverje a gyerek, és feljebb rakom Kép, de olyan is volt már, hogy el kellett mennünk sétálni... Kép
Ez az oviba menési rend nekem is tetszik, ti már most fogjátok kezdeni?
Persze, hogy nem reklámozzák az E dolgok miatti egészségügyi problémákat, inkább mindig az ellenkezőjét! A problémák csak a gyógyszercégeknek hoznak hasznot, így azok reklámozhatják pl. a gyomorégés elleni cuccukat!! Kép

Márti, szerintem is nehezebb ezt megvalósítani 2 gyerekkel, pláne, ha a nagyobb már közösségbe is jár. Egy kicsit azért csökken is ennek a jelentősége az életkor előrehaladtával, hiszen egy egy éven aluli gyerek a testsúlyának jóval nagyobb hányadát viszi be táplálékként (haértitekmitakarnékkinyögni), mint egy 5 éves vagy 15 éves. Így a bevitt káros anyagok nagyobb aránya is több problémát okozhat. Szóval az a lényeg, hogy törekedsz az egészséges kajákra.
Neked egyébként van már tapasztalatod óvodai kajákat illetően? Mégis mennyire szörnyű a helyzet?

Én is kíváncsi vagyok, hogy meddig tudom tartani a cukorstoppot, illetve, hogy utána mi lesz, a totál rámozdulás, vagy esetleg nem lesz oda annyira érte. Kétesélyes a dolog. De addig is ez a turmixolt mazsola vagy juharszirup is totál jó ötlet! Köszi!!! És mi az a cukor nélküli édesség, amit mondtál, Biobaba?
Ez a "tudatosítani kell benne, hogy akkor is ugyanúgy szereti a szülő" elgondolkodtatott. Én is éreztem már így, amikor kedves anyósom elmondja a gyereknek, hogy "ezt nem szabad, mert anya nem engedi". Náluk még ugyanis a "tömjük édességgel a gyereket, ha szeretjük" felfogás van, nem is merem sajnos náluk hagyni Dorkát, csak ha nagyon muszály.

Szopiügy: Én sem éreztem eddig természetellenesnek, de képzeljétek: kb 2 hónapja elkezdett romlani a foga! A két felső egyes! Semmi más nem lehet a ludas, mint az éjszakai gyakori szopi! Nem akarom elválasztani, csak majd az éjszakairól leszokatni. Kicsit el vagyok kenődve emiatt... De valahogy el kell kezdeni, mert kistesót szeretnénk, és akkor 4 nap kórház (minimum...)

Lenmagolaj, ezt is köszi!

Ti milyen kenyeret adtok a gyereknek? Én néha magam sütök (nyáron ritkábban), néha veszem a csomagolt biokenyereket, szereti a Cerbi- kukoricakenyeret, de úgy nagyon még nem épült be az étrendjébe, inkább csak nasi.

Ti is Vega-Mix-el főztök, vagy inkább semmit nem tesztek? Vagy van vmi jobb?

Na el kell tennem magam holnapra, pedig ezer kérdésem lenne még.

Kép
Kép
szilvih
 
 


Na, szóval Kép

Hát, miután a fiam három és fél évesen hagyta abba a szopizást néhány hónapja, azon nálunk senki sem csodálkozik, hogy a két éves lányom még szopizik Kép És a beszólásokat is megkaptam már a nagynál, úgyhogy továbbiaktól nem tartok Kép - bár a környezetemben sztem mindenki tudja, hogy még szoptatok. Aki kedvesen meglepődik az új ismerősök közül, annak kedvesen elmondom a véleményemet. Aki bunkón lepődik meg, azzal éreztetem, hogy az volt... nem biztos, hogy ez a helyes hozzáállás, de nem mindig tudok felemelkedni ezeken.

Nálunk a másfél év korkülönbség alkalmas volt arra, hogy tandemszopizzanak (vagyis, mikor terhes lettem a lányommal, a kisfiam még csak szopizott, úgyhogy fel sem merült, hogy abba lehetne hagyni) én nagyon sok előnyét tapasztaltam meg - bár korábban el sem tudtam volna képzelni, sőt, hogy őszinte legyek, még az egyéves gyerek szoptatását sem nagyon, nemhogy kettőét, nagyobbakét, együtt.. aztán mégis Kép Azt én kizártnak tartom, hogy az éjjeli szopi okozna fogromlást! SZtem beszélj fogdokival + szoptatási tanácsadóval is ezügyben! EZ nagyon más, mint egy édes folyadékkal feltöltött cumisüveg!

Az oviről csak olyan szinten tudok nyilatkozni, hogy előre félek tőle, mert ilyesmiket olvastam az ovi faliújságján, mint rántott párizsi Kép és pld a reggeli, uzsonna élből margarinos kenyér, felvágott amit mi itthon nem eszünk... Nem mondom, hogy emiatt nem jár még a fiam oviba, de ez is egy ok a sok közül Kép

Édesség: kb a mostani Mikulásig sikerült tartanunk magunkat - ami sztem nem rossz, mert Ármin 3, Vilka pedig másfél éves volt már - ahhoz, hogy nincs édesség, a Mikulás csak biocuccokat hozott, meg magvakat, meg aszalt gyümölcsöt, 100%-os italt - de sajnos a családdal nagyon nehezen bírok Kép HIába kértük, hogy mit ne - sőt, szívesen mondanánk azt is, hogy mit igen és honnan, mert egyszerűen nem érdekli őket Kép Anyukámmal viszonylag szerencsém van, mert ő ilyesmivel foglalkozik, így az E számok számára nem rejtély és nem meglepetés, így ő nagyon sok bioholmit hoz nekünk (zdség, gyümölcs, hús, egyéb, feldolgozott biotermék) - de még ő is gyakrabban hoz édességet, mint azt jónak tartanám. A többiek viszont kész katasztrófa Kép Anyósom folyton megsértődött(dik), hogy az ő főztjét miért nem adom a gyerekeknek - most már adom, bár fenntartással - de ez kb féléves koruktól, mikor még csak szopiztak és semmit sem ettek és mindezt úgy, hogy ő vegetával indít minden ételt, több kg só, édesítőszer, pudingpor, színezett joghurtok, műcsoki... szóval, ami sztem "szemét" Kép Sajnos a párommal is voltak/vannak vitáink ezen, mert ő is azt mondja, ne sértsük meg az anyját (ez persze érthető, én sem megsérteni akarom), mi bajuk lehet havi kb egy alkalomtól? Ezzel vhogy úgy vagyok, mint amit SZilvi írt, hogy megértjük-e... hogy amíg nagyon kicsik voltak, úgy gondoltam, havi egy is sokat árthat, most már többet "engedek", bár nem jó szívvel Kép Mert semmiből nem állna anyósomnak megismerkedni a mi elveinkkel és aszerint vendégül látni minket - nem bioról beszélek, csak pld nem gyümölcsjoghurttal kínálni a gyerekeket, hanem venni simát és azt ízesíteni gyümölccsel, házi lekvárral, ahogy itthon is van, vagy piskótát sütni pudingporos izé helyett... de nem Kép tavaly a születésnapjára megvettem neki A leves hazudik c könyvet + egy olyan kiadványt, ami az öszes E szám feloldását tartalmazza, magyarázza, példákat ír rá az egyes hazai élelmiszerekből - megsértődött és bele sem nézett Kép

Zdségből, gyümölcsből elég sok biot használunk, de veszek sima boltit is - arra figyelek, hogy nem veszek sem primőrt sem pld dél-afrikai almát, nem veszünk késztermékeket (többnyire - de kb egy-két havonta egyszer van itthon virsli), édességet igyekszem itthon készíteni, boltit nem nagyon veszünk (de fagyit pld nyáron igen, ha nem is túl sokat)... lehetne ennél sokkal tudatosabban és egészségesebben is étkezni, de kb ennyi fér bele az energiámba - mert ezeket ugye nehezebb beszerezni, megcsinálni, mintha készen vennénk vagy ha bármit megvennénk

Nekem a Vega-Mix is vegetaízű, úgyhogy nem használom, volt már itthon, de mindig lejárt, úgyhogy nem veszek

Kenyeret vegyesen eszünk: sima bolti félbarnát is, meg bioboltit is, meg 100% rozsosat is - igyekszem adalékmenteset, de nem tudnék mindennap olyat venni

Én a Múzeum krt-i bioboltban és a Hős utcánál lévő bio(?)nagykerben szoktam leginkább ilyesmiket venni, de anyukám elég sok bioterelővel áll kapcsolatban, úgyhogy pld a zdségeket ő hozza/rendeli meg nekünk, meg nála és apámnál is sok dolog nő a kertben.

Jó kaotikus lettem, de igyekeztem mindenre válaszolni Kép Ti a párotokkal egyébként teljesen egy hullámhosszon vagytok ezügyben? Mert az enyém nagyon sokat fejlődött ugyan, de még mindig nem tartja sztem eléggé fontosnak ezeket a dolgokat, vagyis egyetért velem, de a család előtt csak részben képviseli, noha ő maga allergiás nagyon sok dologra, a tesója asztmás is emellett - de valahogy a családjuk nem akarja az összefüggéseket felismerni az életmód és az egészségi állapot közt Kép Igaz, én elég jól felismerem, de gyakorolnom nekem sem mindig sikerül Kép

Márti
márti
 
 


ÁÁÁ, megpróbáltam a szerkesztésmenüvel kijavítani az elgépeléseket (pld nem fel-, hanem felülemelkedni, stb), de mikor azt hittem, elküldte a változtatásokat, a régi változatot láttam csak itt megint Kép Viszont késő vanb, nem javítgatok már - egyszerűen higgyétek el nekem, hogy tudok helyesen írni, jó? Kép
márti
 
 


Szia Szilvi!

Hat nekem meg nem sikerult elrakni magunkat masnapra.Kép

En nem Vega-Mix-szel fozok. Van olyan, h Bio Berta, ebben csak a szaritott zoldsegek vannak, ill letezik bio leveskocka is, ebben van so is. Bar talan van somentes is. Most ezt nem tudom biztosan.

Kenyeret en sutom mindig. Szeretek dagasztaniKép Gyerek is szereti... enni.

Meg nem kezdjuk az ovi, meg 2 es fel eves kor elott jarunk kicsivel. Csak gondoltam nem art minel elobb ezt vegiggondolni.

Vendegsegben pl baratoknal megkerdezik, h lehet-e a gyereknek adni. Aztan nem eroltetik. Masreszt vannak olyanok koztuk, akik szinten biokajat esznek, ugyh ott semmi gond nincs. Csaladban pl nagymamamnal a csirkek ott kapirgalnak az udvarban, ugyh igazi tanyasi csirkek. Kert is van, de abbol azert nem biztos, h szivesen adok a gyereknek, csak ha tudom, h nem permeteztek, v olyannal, ami nem problemas.

Ez az "ezt nem szabad, mert anya nem engedi" tipusu beszolas nem vmi kedves. De ismeros. Nos az ilyenekkel szemben is ki kell talalni vmit. Szerintem mindenkeppen erdemes elmagyarazni, h miert nem. En nem szeretem, amikor a szulo ellen hangoljak a gyereket, mindenfele meggondolatlan megjegyzesekkel. Nem gondoljak vegig, h mit is jelent, amit mondanak. Na, ezert kell beszelgetni a dologrol, es persze nem a gyerek elott. Mi megbeszeltuk pl anyosomekkal, hha naluk maradna a gyerek 1 hetre, akkor nem adnak neki, csak olyan kajat, amit itthon is enne.

Biozoldseg: Csorsz utcai piacon a legnagyobb a valasztek, de itt nezhetsz meg cimeket: http://biopiac.net/biopiac.php. Hazhoz szallitas is van: http://ebio.hu/

Itt van kis cikk, h mitol bio a bio. http://www.vital.hu/themes/health/biokaja1.htm Az arak nem teljesen stimmelnek, de van, aminel kb tenyleg ezek. A bional, a nem biot, nem tudom.

De ha van kertetek, akkor igazabol vmennyire meg tudjatok valositani a dolgot. Legalabbis annyiban, h a megfelelo vegyszereket hasznaljatok.

Biobaba
biobaba
 
 


Marti, nalunk pl ferjem az, aki masok elott kiall az elveink mellett. Persze en is, csak o rogton hangot ad a dolognakKép
Nekem anyukam szokott mindig megsertodni. De o egyebkent is eleg sertodos, ugyh annyira nem szoktam komolyan venni. Anyosoddal ellentetben viszont elfogadja, ha pl vmi receptet adok neki. Meg volt mar, h mikor tudta, h megyunk vett a gyereknek bio kefirt.

Azert sajnalom, mert egyebkent nem jo ez igy. Marmint h ugy erzik, h oket utasitjuk el azzal, h a kajaval fenntartasaink vannak. De tutira az lehet, h azt gondoljak, nekik nincs semmi bajuk azoktol a kajaktol, es nekunk se volt, mert azt ettuk , amikor otthon eltunk... Egyebkent en pl fel tudok sorolni testi tuneteket, amiket a kola produkal. Es felfedeztem azt is, hha menstrualas elott megeszek egy kis uveg tiszta adalekmentes csipkelekvart (csak csipkebogyobol van), nincsenek ketretgornyeszto gorcseim. Massal is kiprobaltattam, es neki se volt, amikor evett lekvart.

Szilvi, elfelejtettem a cukor nelkuli edesseget. Vanilias napolyi. Eddig ezt a fajtat a Bioritmusban lattam csak. Kukoricasziruppal van edesitve. Nem olyan edes, mint a nadcukros, de sztem finom. A masik meg a Piszkei Oko pekseg termeke az almas vajas level. Ez a tesztaba dolgozott almatol edes. Ill mezes puszedlijuk is csak mezet tartalmaz, nincs beleteve cukor.

Es meg Vega-Mix: friss ideny zoldsegekkel tok jol helyettesitheto
biobaba
 
 


Sziasztok!

Hát én még nagyon az elején vagyok a biodolognak, Biobabával már vagy egy éve készülök a biopiacot meglátogatni Kép Törekedni törekszem, a kizárólagosságra semmiképp. Viszont az édességről az a rossz hírem van, hogy bár én sem adtam Katának semmi cukrosat, talán egy éves születésnapjára kapott először marcipánt - hát azt falta. És azóta is falja az édességet, ha kap. Igaz, hogy én is édesszájú vagyok, a szopival pedig ugye az én ízeimhez szokik hozzá.

Múlt héten voltunk gasztroenterológusnál, megjegyezte, hogy szeptemberben hagyjuk majd abba a szopit (Kata másfél éves lesz akkor). Nem kérdeztem, miért, pedig kiváncsi lennék rá, mért gondolja, hogy abba kéne hagyni, miközben semmi probléma nincs, ezt ő is megállapította. Egyébként is a szopi már rég nem táplálékszámba megy nálunk, inkább nyugtató, altató.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok,
annyira elbogarásztam Biobaba által belinkelt oldalakon, hogy most már fordulok le a székről. Holnap el is megyek a Vásárcsarnokba, aztán majd alvásidőben jövök beszámolni.

Gyezsu, miért jártok Gasztroenterológushoz? Én is kíváncsi lennék, hogy miért kellene abbahagyni a szopit másfél évesen, lehet, hogy azt válaszolta volna, amit a mi régi gyerekorvosunk a 4 hós gyümölcslé ajánlásakor, hogy: CSAK. Kép

Márti, olyan sok szomorú arcocskát tettél a hsz-ba, hogy én is egész elszomorodtam. Kép Érződik, hogy már nagyon bele vagy fáradva a vitákba anyósoddal, és meg tudlak érteni. Nekem már attól is felmegy az adrenalinszintem, ha elképzelem, hogy Dorka kanalazza a vegetás levest, és eszik rá jó kis E_vitaminos Kép gyümölcsjogit, nem hogy végignézzem személyesen... Volt már olyan, hogy több napra odaadtad?

Biobaba, te kézzel dagasztassz? Én géppel csináltatom , bár nem mindig sikerül. De Dorka imádja nézni a "golyót".Kép
Ezt a Bio Bertát bioboltban veszed?
Az a baj, hogy igen, mi is a bolti kaján nőttünk fel, de akkor még nem ilyen dolgokkal voltak tele az élelmiszerek. A tejnek több köze volt a a tehénhez, a kiflinek a búzához... És a csirkék sem antibiotikumon nőttek fel. Ja, és a mi generációnkban és attól lefelé pár évente megduplázódik az allergiások száma, érdekes módon, az 50-60-as generációnál alig van.
Szóval nem igazán látják át a dolgok jelentőségét.

Ja, még Vega-Mix: Nálunk az átnevelés egy lépcsőfoka Kép Párom az agyonvegetázott anyós-kaják után eleinte még ezt is ízetlennek érezte (tehát muszály volt), most már Finomnak tartja, tehát lassan léphetek tovább... Kép

Na tényleg lépek, nem akarok holnap ingerlékeny lenni Dorkával.. Kép

Kép
Kép
szilvih
 
 


Szia Szilvi!

Gasztroenterológushoz "biztos ami biztos" alapon küldött minket a gyerekorvos, mert Kata 3 percentilis alatt van (100 vele egykorú lánygyermekből kevesebb, mint 3 ilyen pici). Meg pici korában volt egy súlygyarapodási probléma, amivel jártunk már gasztroenterológusnál, és ezt jó előzménynek látta. Egyébként mint kiderült és beigazolódott, a súlygyarapodási probléma abből adódott, hogy Kata túl pici volt, és nagyon elfáradt a szopizásban, én meg modern anyukaként hagytam igény szerint szopizni Kép Na, aztán volt pár hét intenzív szopi, és rendbejött a súlygyarapodási probléma, Kata pedig ahogy hízott és erősödött, úgy ügyesedett is a szopizásban. A gasztroenterolós egyébként szopipárti, amikor ez a súlygyarapodási gond volt, akkor sem akart semmi mást adni. Hogy miért gondolja, hogy abba kéne hagyni, azt pedig már sosem fogom megtudni Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Szilvi! Csak azon szomorkodom, hogy nem is akarja megérteni, hogy mit miért nem akarok adni nekik Kép Még sosem voltak senkinél egy napot sem nélkülünk Kép Olyan szokott lenni, hiogy csak velem jönnek nagymamázni, néhányszor olyan is volt már, hogy fél napra nélkülem elvitte őket az apukájuk, vagy anyukám volt már velük reggeltől késő délutánig is, de minálunk itthon. Sztem kicsik még ahhoz, hogy másutt legyenek másokkal nélkülem!

Én szoktam időnként a csarnokba meni, csak két gyerekkel elég bonyolult (bár nincs túl messzi) és nem nagyon tudok sokat vásárolni, mert 3-4 kg vminél többet nem bírok már el a gyerekek mellett.

Kíváncsi vagyok a beszámolódra! Kép


Márti
márti
 
 


Sziasztok!

Tegnap bongeszes kozben egy regi forumban talaltam olyat, h sonkapres. Hazilag lehet vele sonkafelesegeket csinalni. En ezt inkabb vagdalthusnak hivom, de vegulis sonkakent arulnak ilyeneket a boltban. No csak azert, mert ebbe nem teszi bele az ember, amit nem akar megenni. A keresoben ezek voltak a talalatok:
http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=sonkapr%C3%A9s&btnG=Google+keres%C3%A9s&m eta=

Bio Berta bioboltokban. Ill talan Tescoban is elofordul a reformkonyhas polcokon, meg Kaisersben is lattam. Azt tudom, h bio joghurt, kefir, tejfol legolcsobban az Auchanbol szerezheto beKép 100%-os gyumolcslevek pedig a dm-ben olcsoak, vizzel higitva is tok jok, mivel nincs bennuk hozzaadott viz. Ill a bio gabonakbol is van jonehany.

Hat Vegeta volt mar az en gyerekkoromban is. Nitrites pacso szinten. Cukor is rendesen. Permetezoszerek is, es biza antibiotikumoztak mar a csirkeket, hiszen maskepp nem lehet nagyuzemi csirket termelni. Egzik baratnom mondta, h nagyszuleinek vastagbel rakjuk lett, es az orvos mondta, h rezgaliccal permeteztek, ugye. Szoval nem olyan uj ez az adalekanyag dolog.

Biobaba
biobaba
 
 


Rézgáliccal már az ősidők óta permeteztek, mikor én voltam gyerek már akkor is meg kellett jól mosni a gyümölcsöket. A krumplit meg Gezaroollal vagy mivel kezelték, voltak is ilyen viccek, szóval a bélrákot azért nem kell erre fogni... a bélrák általában olyan embereknél gyakoribb, akiknek állandó jellegű székrekedési problémájuk van.

Szerintem ha valaki megválogatja a nyersanyagokat amiből otthon főz, olyan nagy baj már nem lehet. A bio cuccokban meg ne higyjetek annyira, Magyarországon gyakorlatilag ilyen nincsen, hiába terem az a zöldség pl. bio módon, ha mellette van mondjuk egy útpálya, ahonnan az állandó kipufogógáz éri... javaslom nézzétek többet a Spectrumot, ott vannak olyan sorozatok, ahol úgy nagyjából fel van vázolva mi is a bio. Épp a multkor volt riport a biopiac és a rendes piac közötti árkülönbségről, a biopiacon kb 60 %-al többe kerül minden, ami rendben is lenne, de azt bizton állítom, hogy ennyiért nem lehet bio élelmiszert előállítani, ha 500%-al kerülne többe jobban elhinném. A bio élelmiszerek előállításához olyan mértékű emberi munka és odafigyelés kell, hogy ygakorlatilag eladhatatlanok lennének.

Lányommal pl. megebszéltük nagy egyetértésben, hogy nálunk csipsz, kóla, hamburger és hasonló baromságok soha nem lesznek - eddig sem voltak - cukrot direktben nem fog enni a gyerek, de ha az ételben cukor van akkor eheti, csokit is ehet majd, de nem napi rendszerességgel, hanem alkalmakkor.. meg még néhány olyan alapelvet amit mi is be tudunk tartani és az ismerőseink sem fognak sikítófrászt kapni ha összejövünk.

Szeretnék beszerezni egy gyümölcsprést, és egy olyan darálót ami mind a húst mind a zöldséget ledarálja, ez szerintem nagyon hasznos.
alice_cs
 
 


Siasztok!

A rezgalicot es a vastagbelrakot az orvos mondta.

Valoban igaz, h ha mellette pofog stb, akkor is erik karos anyagok a termest. Epp ezert meg kell latogatni a biogazdasagokat, es megnezni. Vannak nyilt napok, barki elmehet. Aztan kiderul, h van-e mellettuk vmi, v nincs. A magyar bioellenorzes sokkal szigorubb, mint az EU mas tagallamaiban. Egy ismerosom pl akart volna biogazdasagot, es azt mondtak neki, h 10 ev mulva kitisztul a talaj, es akkortol minosithetik bionak a rajta termelt novenyeket. Nem minden kerul 60%-kal tobbe. Jobb elmenni, es megnezni a valosagot, mint amit a media mutat.Kép Ez mindenre igaz. Pl egy felmeres szerint a Vasarcsarnokban 10 spontan felvett salatabol 3 emberi fogyasztasra alkalmatlan, 4 hatareset, a tobbi eheto.

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!
Tudnátok segíteni?
Ha kifakad a bcg-heg, le lehet ragasztani?
köszi
Boncsi
boncsi
 
 


Nem, ne kell, ha nagyon vérzik töröld át Betadinnal. Ivnnak kétszer is kifakadt. Ez a normális.
(De ha megnyugtat nyugodtan le is ragaszthatod, nem jelent semmit.)
alice_cs
 
 


Ha valakit valóban érdekel a rák és a táplálkozás/életmód viszonya, az keresse fel nyugodtan a www.rakellen.hu honlapot illetve az alapítványt, amely ennek a honlapnak a gazdája - többek közt ez a küldetésük, hogy ilyesféle információkat adjanak! Van elég sok ingyenes kiadványuk, vannak programjaik megelőzésről, életmódváltásról, rehabilitációról, sőt, személyesen is fel lehet keresni őket egyeztetett időpontban, ha vkinek ezekkel kapcsolatos kérdése van!

Bioárak: Kb ezek a reális árak egy-egy termékért, ha azt nézed, hogy sokkal több munka van egy ilyen termékben, de sokkal kevesebb kézen megy át! Ráadásul vannak olyan természetes technikák, amelyek segítségével lehet többet termelni biomódra: növénytársítások, biopermet (pld csalánlé), homeopátiás állatgyógyszerek és növénygyógyszerek - tehát a biotermelők szakértelme nem merül ki annyiban, hogy kézzel szedegetik le a rovarokat a növényekről. A biotermelők egy része maga adja el az áruját, vagy legfeljebb egy kézen megy át. A felvásárlási árak a vegyszeres termelésből származó terményeknél nagyon-nagyon nyomott ár - amennyibe kerül, az többnyire a kereskedő(lánc) haszna, nem a termelőé.

Hogy vannak-e biotermékek valóban manapság: nyilván olyan "érintetlenek" mint néhány száz éve voltak, nincsenek, mert a levegő is, a víz is eleve több vegyi szennyezőanyagot tartalmaz, mint akkoriban. Persze, ez az általános helyzet is hol jobb, hol rosszabb. BIotermékek esetében kiszűrnek minden egyéb, ezen felül jövő vegyi szennyezést: nincs műtrágya, nincs permet, rovarölő, antibiotikum, növekedésserkentő... és a kész termékekben nincsenek ízesítő, színesítő, szagosító, állományjavító és egyéb hozzáadott mesterséges anyagok - amik közül persze nem mind ártalmas, mert az ascorbinsav vagy a só, a cukor természetes, régóta alkalmazott és elég jól megismert anyagok - és kb a hatásait is ismerjük (bár pld sóból is, cukorból is messze-messze többet fogyaszt az ember naponta, mint amennyi ártalom nélkül elfogyasztható) Az újonnan jövő anyagok egy részét pedig a kutya sem vizsgálta, sok bizonyítottan káros, nem vizsgálták sem az együttes hatásaikat, sem az évek alatt való felhalmozódást...

De nem csak bioélelmiszerrel lehet egészségesebben táplélkozni a mai általános gyakorlatnál - mert valóban sokaknak nincs lehetősége (sem anyagi, sem infrastrukturális) biotermékeken élni - mert azt bárki megtehetné, hogy csak idénygyümölcsöt, idényzöldséget vesz, mert az mindig kevesebb kezelést igényel, aminek épp szezonja van és abba senki sem fog belerokkanni sem anyagilag, sem a szervezésbe, hogy akkor egyen paradicsomot, barackot, egyebet, mikor nyár van, néhány üveg befőttet, lekvárt, fagyasztott nem olyan bonyolult eltenni, nem kataszrtófa, ha télen az ember elsősorban babon, káposztán, krumplin, répákon, céklán, stb-n él, csak nem szabad bedőlni annak a hiedelemnek, hogy a változatos tápllálkozás primőrökből egészségesebb lenne, mint az "egysíkú" - ami egyáltalán nem egysíkú, gha vki megtanulja ötletesen, változatosan elkészíteni az ételeit és egy kicsit több időt szán rá annál, minthogy a boltban fagyasztóból/bobozból ki, otthon mikróba be és lehet enni.

Márti
márti
 
 


Időszaknak megfelelően étkezni: ez igen jó kérdés. Bár én már nem törődök ilyesmivel, de ha valaki valóban egészséges tápláláson töri a fejét, ez is szempont. Mikor minek van itt az ideje. Márciusban jön az újhagyma, a retek, a melegházi saláta stb, (hogy fólia alatt van nevelve attól még természetes lehet), első gyümölcs a cseresznye, eper, meggy, majd málna, őszibarack, sárgabarack, később a szilva, ringló, szőlő... régen mindegyiknek megvolt a dömping ideje. Akkortájr mentek a héziasszonyok a piacra és vették meg viszonylag olcsón ezeket a gyümölcsöket, amiket - fridzsider híján - befőztek télire, volt amiből lekvárt, volt amiből kompótot csináltak.

De megjegyzem mivel tartósították őket??? Cukorral. Bizony.

A húsokkal is így volt, télen volt a disznóvágások kora, akkor rakták el a kolbszt, sódert, oldalast, sütötték le a zsírt és miben tartósították? Sóval. Bizony.
(No meg természetesen felfüstölték.

Évközben inkább a csirke, kacsa, liba, pulyka, nyúl járta, no meg időnként a marhahús.

Érdekes lenne most átolvasni egy mondjuk 100 évvel ezelőtt élt parasztcsalád étkezését, hogy hoygan is étkeztek. Jó, le kell vonni belőle azt, hogy ők igen nehéz fizikai munkát végeztek, és sokkal több kalóriára volt szükségük, de akkor is... ették a zsírt a szalonnát (jó sósan) , télen édességként ették a lekvrokat (jó cukrosan) és valahogy mégsem voltak olyan allergiás problémáik mint most... őszintén szólva mikor én egyáltalán megismerkedtem ezzel a szóval, hoyg allergia, akkorolyan 26 éves voltam, és a msodik gyerekemet is megszültem már. Akkor kezdett népbetegséggé válni.

Azóta is azon gondolkodom, hogy mi is volt az, ami ezt a hirtelen fellépő sok allergiát kiváltotta... biztosan nem az adalékanyagok, mert azok akkor még nem voltak. Biztosan nem az anaatej hiénya, mert egy generációval előbb nemhogy 6 hónapig, de csak 3 hónapig szoptathattak a nők, mert ennyi volt a szülési szabadság... ezt a kérdést kéne körbejárni.
alice_cs
 
 


Szia Marti!

Tok jo, h igy osszeszedted. Ilyemit akartam en isKép De szerintem a mai embernek eleg nehez megemesztenie azt, h nem azt eszi, amit a szeme megkivan. Tok nagy a kisertes, mert mindig van minden. Bemegy vmi bevasarlokozpontba, es eszedbe sem jut, h mikor minek van ideje, mert mindig lathatod a polcokon, csak az arak valtoznak, de nem annyira, h ne vedd meg, mert draga. Es szerintem tul sokat is eszunk. A menzakon elsosorban nem az a lenyeg, h taplalo kajat adjanak, hanem az, h minel olcsobban lehessen meguszni, nyereseg meg legyen. Aztan gyorsettermek detto. Nem tanulunk meg igazan enni. Remelem, ertheto, mire gondolokKép Szerintem szereny, ideny alapanyagokbol is lehet valtozatos kajat osszeutni.

Nekem is eszembe jutott , h a koztudatba annyira beivodott , h a biogazda kezzel szedegeti le a rovarokatKép

No persze bional is megorulhet vki, h telen akar paradicsomot enni pl. Mert lehet, van behozott bio paradicsom, ami 1600Ft/kg korul mozog.

Biobaba
biobaba
 
 


Hat nagymamam nem cukorral csinalja a lekvarokat. Teljesen fel is haborodik, amikor azt feltetelezik, h cukor van a lekvarban. A jo lekvar a sajat gyumolcscukor tartalmatol edes. Parasztembernek a cukrot meg kellett volna venni.

Nagyszuleim meg a nagyszuleiktol tanult modon csinaltak a disznotorost. Szerintem a soval tartositassal semmi gond nincs. Emlekszem, mindig lekapartuk, es egyaltalan nem volt sos maga az, amit megettunk. Es a fustolest is lehet ugy csinalni, h az nem karos.

Megneztem most egy 73-as Dr. Spockot. Egy egesz fejezet szol az allergiarol, asztmarol. Lehet, h a fogyaszto tarsadalmat sujto nepbetegsegrol van szo. Pont a mi generacionk az, amelyiket nem nagyon szoptattak, es van jocskan mar allergias, asztmas. En is az vagyokKép Legyengult szervezet legyengult utodot is nemzhet eppen. Aztan igy egyre jobban.

Meg szamtalan nep bolcsessegei kozt megtalalhato, h a kaja es a betegsegek vmikeppen osszefuggenek. No meg persze az egyiptomiak, meg Hippokratesz is... Persze lehet, h mero ostobasagokat irogattak ossze.

Biobaba
biobaba
 
 


Márti, az tényleg nagyon fontos, hogycsak idénygyümölcsöt-zöldséget. Azt tudtátok, hogy a frissen leszedett zöldségben a lehető legnagypbb a nitrittartalom, ajánlatos pár napot pihentetni pl. a hűtő alsó fiókjában, és akkor lebomlik belőle valamennyi?

Sajna ma Dorka fél 10 kor kelt, 11 előtt csak nagy rohanások árán értem volna ki, akkor meg már minek... Pénteken újra próbáljuk. Kép Különösen a húsokra vagyok kíváncsi, mert az Auchanban ma nem volt biocsirke, de normál magyar sem. Kép Ott mindig azt a sárga tálcás szlovák csirkét adják, de Mo-on csomagolják, így felületesen olvasva azt hiheti az ember, hogy magyar. A Spar-ban szoktam antibio-és vegyszermentes csirkét látni, de oda ritkán megyek...

Gyezsu, örülök, hogy megoldódtak a problémáitok evésügyben. Egyébként hány kiló KAta? Jó étvágya van? Sokszor percentilis ügyben az orvosok nem néznek rá a szülőre, aki esetleg szintén vékony/kicsi.

Biobaba, tényleg azért a felvágottak elég kényelmes vacsi/reggeli alapot adnak az embernek, én is sokat ettem terhesség előtt. Ennek pótlására tényleg jó ötlet lehet egy ilyen sonkakészítő... Csak a tartósítással lehetnek gondok, mert azért csak nem áll neki az ember minden nap...

Márti, mi télen a fagyasztóból éltünk zöldség-és gyümölcs terén. Én úgy szoktam. hogy a gyümiket összeturmixolom, bébiételes üvegekbe öntöm, hogy majdnem tele legyen, rácsavar, és mehet a fagyiba. Ha savanyúbb gyümölcs van, akkor keverem egy édesebbel. Most pl. meggyet őszibarackkal tettem el, nagyon fincsi lett... Tudom, hogy értékes anyagok elvesznek a fagyasztás során, de akkor sem primőr vagy kínlódvaérett téli gyümölcs.
Én sem szeretem lepasszolni Dorkát, anyós húzza is a száját emiatt... Valahogy nincs rá igényem. Gondolkodtam is, hogy meddig fogom vajon bírni, lesz-e olyan, hogy hirtelen "belerokkanok".De neked van pár év előnyöd az anyaságban, ráadásul kettővel, úgyhogy ez bizakodással tölt el, hogy lehet bírni...

Alice, azért jó odafigyelni az E betűkre is... Csak a túró-rudiban pl. 4 féle van...

Ti hogy oldjátok meg a zöldségpárolást? A bezárható párolóedényben, kuktában, vagy olajon kavargatva? Én általában olajon kavargatom egy picit, csepp víz, tovább, majd elzárom a gázt, és fedő alatt puhul meg igazából. A halálom az, amikor anyós a húslevesben 3 órán át főtt szétmálló répát kínálgatja... Na jó, nem szidom többet, mert azért igyekszik...Kép

Kép
Kép
szilvih
 
 


Alice! A sóra és a cukorra írtam, hogy persze, nagy mennyiségben nyilván nem egészségesek - de míg ma a gyerekek kb kétharmada mindennap eszik édességet (csoki, túró rudi, puding, édesített joghurt, cukorka, fagyi, üdítő, édes péksütemények...) addig a cukorral édesített lekvárokból nem ettek ám naponta! És nem volt benne más, mint a gyümölcs és esetleg! hozzáadott cukor (a nyírségi szilvalekvárt ma is cukor nélkül főzik, saját cukrától édes) Ugyanígy a sóval, füstöléssel tartósított húsból tizedannyit sem fogyasztottak, mint manapság - és bár csak só lenne benne meg valódi füstölés (igen, karcinogén - de erre mondtam, hogy a dolgok összeadódnak!) A ma általánosan elfogadott felvágottak legalább 5-10 olyan anyagot tartalmaznak, ami káros, egészségtelen, gusztustalan, nem emberi táplálék, ízesít, színez, stb... és sok felvágottat esznek ám az emberek! Nem heti, pláne havi egyszer! És a tartósításnak voltak azért régen is más formái, mint cukrozás/sózás: aszaltak, szárítottak gyümölcsöt is, zöldséget is! A szőlő szépen felakasztgatva pld eláll akár húsvétig is megfelelő helyen - kicsit összetöpörödnek a szemek, de nem mazsola, szőlő marad!

Nem tudom, mennyi idős vagy, úgy 50 körülinek saccollak - ha a negyvenes - ötvenes években születtél: bizony, a mezőgazdaságban használtak már vegyszereket, használtak a könnyű- és a nehéziparban is, ontották a füstöt a gyárak (írták is nagy büszkén az újságok), egyre elterjedtebb lett a gépkocsi, a gyógyszeripar már sztem az 1910-es évektől dobott ki magából gyógyszereket, ezek a 2. vh. után tuti, hogy elég elérhetővé is váltak szinte mindenki számára, elkezdték gyógyszerezni az állatokat is és még fel sem merült senkiben, hogy ez átmegy a hússal, a növényekkel az emberbe is, hogy van, ami ki sem ürül, hanem halmozódik életünk végéig... Gondolj a 60-as évek gyógyszereire! Contergan-botrány - és nyilván nem ez volt az egyetlen, mellékhatásait tekintve nem megfelelően ellenőrzött gyógyszer, hogy milyen lóadagnyi hormon volt a korabeli fogamzásgátlókban... A 20. században vált általánosan elterjedtté a dohányzás és az alkoholfogyasztás a nők körében is...

Ha megnézed a statisztikákat, a korfán látszik: hihetetlen mértékben megugrottak a középkorú és a fiatal!korú népesség megbetegedési és halálozási mutatói is, a nyolcvanas évektől kezdve Magyarország a térségen belül is! a legrosszabb halálozási mutatókkal bíró ország lett. Ebben benne vannak az adalékok IS, a stressz IS, a hibás tápálkozás (beleértve a rövid ideig tartó szoptatást) IS, a légszennyezettség, Magyarország földrajzi viszonyai... sok minden. Nem tudunk mindent kivédeni, ez egyértelmű. De szeretném, ha a gyerekeim nem alulról közelítenék a születéskor várható élettartamot, hanem túlszárnyalnák azt, egészségben... és magamnak, magunknak is azt kívánom. És amiről úgy érzem, hogy beletartozik az én kompetenciámba ezügyben, amit én tenni tudok, azt igyekszem megtenni - nem mindig sikerül, nem is csak mások, körülmények, egyebek miatt, én is elcsábulok csokiknak, mi is a városban élünk, mert nem tudunk egyelőre kiszakadni innen (biztos ki tudnánk, de nem bírjuk bevállalni a tanyasi létet) - csak igyekszem tudatosítani magamban és a gyerekekben is, hogy mindennek ára van. Annak is, ha engedünk az édességeknek, annak is, ha a városban élünk, annak is, ha hormonkezelt húst eszünk... és megpróbálok mérlegelni és nem egészségesnek vagy természetesnek beállítani mindent, amit könnyen elérhetőnek látok vagy megkívánok.


Márti
márti
 
 


Alice, a fólia alatt nevelt zöldségekben több százszoros a nitráttartalom, mint a természetes körülmények közt neveltben , még hanem is bio.
Dédnagymamám 101 évig élt, és soha nem szerette a szalonnát, zsíros húsokat, meg a húsokat sem nagyon. És szerintem ezért is élt tovább, mint a többi parasztcsalád tagja...

A magyar társadalomban 50-60 év körül kezdenek előjönni a vérnyomás- és szívproblémák, vesegörcsök, stb. Ezt természetesnek vesszük, pedig nem az, csak ezt látjuk... És sok embernek eszébe sem jut, hogy attól van, amit megeszik...

Kép
Kép
szilvih
 
 


Biobaba megkérdeznéd a nagymamádat,hogy hogyan rakta el a gyümölcsöket cukor nélkül? Érdekelne komolyan, mert én pl. nem ehetek cukrot.

Egyébként mikor dr Spock könyve megjelent, akkor még nem volt népbetegség nálunk az allergia (csak Amerikában). Valami történt ott Amerikában ami hozzánk begyűrűzött - én nem hiszem, hogy ez a szoptatás kontra nem szoptatás - én erre lennék kiváncsi.
alice_cs
 
 


Szilvi, Kata (17 hós) 74 centi és 8,5 kiló. A szülei-nagyszülei is kicsik - bár vékonynak nem mondanám magam Kép Eszik jóízűen mindent, érdekes, hogy megvannak a "korszakai", volt, amikor falta a hagymát, amikor a levesből a sárgarépát ette, volt, amikor a krumplit - most husos. Bár amikor apja pörköltet evett én pedig dinnyét, akkor a dinnyéből kért. De mindenevő, csak én mindig elgondolkodom azon, hogy a szervezet biztosan tudja, hogy mire van szüksége - persze ez egy gyereknél csak úgy működhet, ha van választék. Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Aliz, megkerdezem. En is szeretnem megtanulni.

Addig is, talaltam a neten is dolgokat, nem ismerem oket, de hatha ezekben is van vmi jo.
http://www.harmonet.hu/cikk.php3?rovat=83&alrovat=109&cikkid=4625&dire=cd-konyv& rovatnev=Cd-K%C3%B6nyv+aj%C3%A1nl%C3%B3
http://www.webcuki.hu/befoz_search.php?id=58
http://www.webcuki.hu/befoz_search.php?id=59

Biopiacon is van egy csalad, akik cukor nelkul csinaljak a lekvarokat. Szerintem nem fogjak elarulni, de azert megprobalom. Veluk elobb talalkozom, mint a mamammal. Meg maskor mar elarult annyit a ficko, h h szosztelenitik a csipkelekvart. Persze elmondas utan ugyse tudnam megcsinalni.

Es azt tudom meg, h csicsokaval is lehet edesiteni. Csicsokabol szirupot kell csinalni, aztan a lekvar befozesnek ugy allni neki, mint egyebkent, csak a cukorszipup helyett a csicsokaszirupot hazzaadni. V epp a gyumulccsel egyutt is lehet a csicsokat fozni.

Persze felbontas utan nem allnak el a vegtelensegig ezek a lekvarok. Kiveve talan a szilvalekvart, ha jo kemenyre van fozve.
biobaba
 
 


Mi régen főztünk szilvalekvárt, amikor még otthon laktam. Cukor nélkül, órákig kellett főzni, kavarni, míg az összes leve el nem főtt és nagyon sűrű volt. Itt Angliában lehet kapni ehhez hasonló almalekvárt is.
A másik lekvár, amit én szoktam venni, az pedig sűrített gyümölcslével van ízesítve (vagy tartósítva?).

Allergiadolgon sokat gondolkozom mostanában, mert nekem és Lili apjának is van szénanáthánk, ekcémánk. Tehát Lilinél a rizikó többszörös, egyelőre mégsem ekcémás pl. Két dologra tudok gondolni, 1. kerültük a korai hozzátáplálást, és amikor úgy látszott, hogy érzékeny a búzára, egy évig nem adtam neki. 2. amennyire lehet, elkerülöm a vegyszereket. Tisztítószerekre és kozmetikumokra gondolok. Meg lehet nézni egy egyszerű arckrém cimkéjét, hogy mennyi minden van benne, és nagyon sok vegyszer nincs is szabályozva. Nem is értem miért, a bőrön keresztül annyi minden belemegy a szervezetbe! Főleg piciknél, náluk sokkal nagyobb a bőrfelület aránya stb (Még babasamponban is van, például parfüm, ami szintén vegyszer, még azt se írják rá micsoda)
Szóval mi maradunk az egyszerűbb dolgoknál, a fürdővízbe nem teszek bele semmit (így is tiszta lesz), haját nem mosom samponnal, ha száraz a bőre, növényi olajokat használok (ha lehet bio, de nem mindig). Tisztításra nagyon jó a szódabikarbóna, ecet, citromlé.
Most már csak a padlószőnyeget kellene lecserélni, meg esetleg kiköltözni a nagyvárosból Kép
kat_ica
 
 


Anyukam volt most itt, es megkerdeztem a lekvart. A szilvalekvart mondta, uazt, mint Kati is irta, h orakon at kell rotyogtatni... De az uvegbe tetelt elfelejtettem megkerdezni. Gondolom, az is lenyeges.

Fozes kozben figyelni is kell, mert ha nem kavargatjak allandoan, akkor tonkremehet, lekozmalhat. Ketfele modon keszitettek: eloszor kicsit megfoztek, aztan szedtek ki a magjat, vagy elbb kimagoztak, utana foztek.

A tobbi lekvar: alma, az a fajta barack, meggy (amik sotetek), aminek magas a cukortartalma elteheto ugy, h letisztitva, daralva surure fozni uugy, mint a szilvanal. Aztan forron uvegekbe tolteni, sutobe tenni, h megborosodjon a teteje. Erre a borre gez darabkat, v vekny lenvasznat, ra szalicilt.

Keverni is lehet gyumolcsoket. Pl alma, banan, narancs. Alma, rebarbara. Tartosito helyett citromlet is lehet bele keverni, es ha nem eleg magas adott gyumolcs cukortartalma, akkor mezzel. Ez perzse nem nagymama fele lekvarKép Ehhez sem kell szalicil.

Es a csicsokaval valo edesites. Azt mar irtam.

Biobaba
biobaba
 
 


Szilvalekvár cukor nélkül

Hozzávalók:
Szilva.

Elkészítés:
A szilvát kimagozom és ledarálom. Egy tepsit mintha olajoznám, kiecetezek. Ebbe beleteszem az átdarált szilvát és csak sütöm, sütöm, sütöm... Kevergetni nem kell, nem szabad. Ha a levét elsülte, üvegekbe teszem és párnák, pokrócok között hagyom kihülni.
Rendkívül egyszerű, és igazán finom!

***
Szilvalekvár 4.

Hozzávalók:
Szilva, ecet, cukor, tartósítószer.

Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, ledaráljuk. Kiecetezett tepsibe töltjük. 3-5 órahosszáig sütőben sütjük. Megkeverni tilos! Csak akkor ég le, ha megkeverjük. Kivesszük a sütőből, áttöltjük egy lábasba, és minden kg szilvához 20 dkg cukrot adva, még 15-20 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére - vagy a két celofánréteg közé - tartósítószert teszünk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

***
Szilvalekvár 3.

Hozzávalók:
Egy lábasba 4 kiló kimagozott szilvát öntünk. A tetejére 80 dkg kristálycukrot szórunk, majd 1 deci 10 százalékos ecettel meglocsoljuk.
Elkészítés:
Fedővel letakarjuk, 24 óráig állni hagyjuk, majd tűzre téve, a forrástól számítva takaréklángon 3 és fél óráig főzzük. Megkeverni tilos! Csak akkor ég le, ha megkeverjük. 3 és fél óra múlva a gázt lezárjuk, de a lekvárt most már 20 percig keverjük. Előmelegített üvegekbe merjük, a tetejére tartósítószert szórunk, lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

***
Szilvalekvár 2.

Hozzávalók:
5 kg szilvához 1 kg cukrot, 1 dl 10 %-os ecetet, 1/2 dl vizet, 4-5 szem szegfűszeget és egy kevés fahéjat veszünk.

Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, és a cukorral rétegezve lerakjuk. Az ecetet meg a vizet ráöntjük, a fűszereket a tetejére rakjuk, egy napig állni hagyjuk. Másnap feltesszük főni: szinte nem is kell keverni, így gázon, konyhában főzhetjük.

***
A cukor, ha jó édes a szilva el is hagyható, ill. mézzel helyettesíthető.
Mi már évek óta így ecettel főzzük és még sose égett le.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Én meg rászoktam még a pektinnel való eltevésre.
Csak pár percig kell főzni a lekvárt és jobban megmarad a gyümölcs íze, illata, szine.
pl. ha felbontok egy őszibarack lekvár intenzív öb. illata van és fenséges ízű.

Ezt is lehet édesre, félédesre, és kevésbé édesre készíteni, lehet mézet vagy édesítőszert is használni, így még cukorbetegnek is lehet fini lekvárokat készíteni. Sőt az állaga is lehet folyósabb vagy zslé keménységű. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lányok, életemben nem főztem még lekvárt Kép (nagymamámnak ugyan segítettem már), de most jut eszembe, hogy sógornőm fejjel lefelé állítva teszi el a lekváros üvegeket, és nem tesz bele tartósítószert - ha jól értem, így kiszorul a levegő, és nem tud megromlani. De szívesen megkérdezem Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


SZiasztok,

én sem főztem még soha lekvárt, én a fagyasztós módszert csinálom.
Voltam ma biopiacon! Nagyon meglepődtem, hogy találtam brokkolit, ami Dorkának a kedvence és az elmúlt hónapokban csak fagyasztottat kapott. Az ára ugyanannyi volt, mint az Auchanban. A kecsketej meg még olcsóbb, mint a kispesti piacon, ahol szoktam venni, igaz, most nem tudott adni mert azok a szemtelen gidák mind megisszák.Kép Vettem még krumplit, répát, de az nagyon zavart, hogy nem írja ki az árakat, végigkérdezni meg olyan ciki azt a rengeteg féle árut. Mondjuk a húsfélék tárolása nem nyerte meg a tetszésemet, hűtőládában volt a pasi háta mögött, 30 fokban, azért a bio is meg tud romlani..
MAjd kipróbálom a házhoz szállítást is, abból a 300 ftból a benzin sincs meg...
Gyezsu, igaz, hogy az én lányom 10,5 kiló, de legalább 10 centivel magasabb is, szóval nem hiszem, hogy Kata olyan soványka lenne. Ez nagyon igaz, hogy ők tudják, mi kell a szervezetnek, persze ha csak nincs ez az "érzékelőjük" elrontva az édes vagy fűszeres ízekkel...

Kép
Kép
szilvih
 
 


Szilvi, a házhozszállítás engem is érdekelne, megírnád majd, mit tudtál meg?

GyeZsu
gyezsu
 
 


Szilvi,
hát ez az írtam már, hogy azért fenntartássaal kéne kezelni ezeket a biopiacokat is meg az üzleteket is... ha egy biotermelő ugyanannyiért tudja adni a brokkolit mint az Auchanban az nekem speciel már gyanús... sajnos nagyon sokan ráááltak errre az ipargra, hogy kihasználják a kismamák, rákfóbisá stb emberek félelmeit és "bio" cíymszó alatt egyszerűen drágábban adnak el termékeket.

Köszönöm az eltevési tanácsokat egyébként (bár valaki meg tudja nekem mondani mi is az a pektin? (Vagy mi...) Mert most hallok rőla életemben először... az eltett gyümölcsök fejrefordítását én is ismerem, valóban az a célja, hogy a levegőt kiszorítsa és baktériumok ne kerülhessenek be az üvegbe. (Azaz oxigén ne ugye...)

És nagyon is helyesnek tartom, hogy a táplálkozási divat arrafelé tendál, hogy lehetőleg minél kevesebb cukor, álalti zsír, minél kevesebb fölösleges szénhidrt stb... hiszen ma már nagyon sok az olyan ember, aki oylan munkát végez egész életében, ahol nem szükséges annyi energiabevitel, mint pl régen az aratóknál. De azért én azt mondom: a ló túloldalára ne essünk... nem kell a gyereknek sok édesség, de ne is legyen a sátán műve. Cukorra is szüksége van a szervezetnek. Ne együnk zsírosan, de zsírra is szükségünk van. Táplálkozzunk minél természetesebben, de azért nem kell kiköltekezni, ha valaki kókler csak amiatt rávesz minket bármire, hogy bio...
alice_cs
 
 


No, igen, szerintem az eleg fura volt, h a brokkoli annyi mint az Auchanban. Bio az, ami be van ellenorizve, es nem az, amire az arus azt mondja. Ha nem biztos benne vki, el kell kerni az igazolast. Kotelezo maguknal tartani, es bemutatni. Persze behozott nem bio brokkoli kerulhet annyiba, mint a hazai bio. Lattam en a Vasarcsarnokban 800 Ft/kg-ert nem bio brokkolit.

Hat aki vegetarianus, az nem fog enni zsirt. Es ehhez joga van. Mi nem vagyunk azok. Persze nem eszunk azert rengeteg husit, meg zsir felet. Evekig en kifejezetten utaltam a husokat (menza kaja kovetkezmeny, es semmi bajom sem volt). Gyerkocnek szoktunk venni bio parizsit, meg bio virslit, meg bio husokat, zsirt. Es ebben teljesen hajthatatlan vagyok, mert arra a sok szemetre, amit a bolti felvagottba beletesznek semmi szuksege a gyerek szervezetenek. Akkor inkabb ne is egyen parizsit, meg virslit stb.

Ami az arakat illeti: ma egesz hetre megvettem magunknak a zoldseget, hust, gyumolcsot a bio piacon, es erre koltottem kb. 7800 Ft-ot. Igaz, az etkezesi szokasaink jocskan elternek masoketol. De nem azt kell elkepzelni, h csak leveleket ragcsalunk, mert az nagyon messze jar az igazsagtol. Mivel nem szoktunk leveleket ragcsalniKép Ha erdekel vkit, reszletezhetem is, h mit vettem ennyi penzert, es h jol beosztva eleg 1 hetre, mivel nem vegzunk nehez fizikai munkat. Persze gabonafelek, teszta van itthon, de amit egesz honapban elkoltunk kajara, az alig tobb, mint amit pl a szuleink koltenek.

Es sajnos igaz, h vannak, akik rontjak a bio cuccok hitelesseget azzal, h biokent arulnak olyan dolgokat, amik nem azok. Ezert kell kerni az igazolast.

Es nem bioban is lehet olyan termelot keresni, aki nem vegyszerezi agyon a kertjet. Aztan tole vasarolni csak. Szerintem nyugodtan ki lehet kerdezgetni. Ha nem valaszol, kell keresni masikat. Biztos akad olyan, aki elmondja.

Biobaba
biobaba
 
 


Pektin: novenyi szovetekben, foleg gyumolcsokben gyakori, nem cukorszeru poliszacharid (tobb egyszeru cukormolekulabol viz kilepese kozben keletkezo szenhidrat).

Az almaban allitolag sok van. En nem tudtam, h kulon is lehet pektint venni. Valoszinuleg ezert hasznaljak edesitokent pl a gyerkocunk altal nagyon szeretett almas vajas leveles kocka edesitesere (is)Kép

Cukorra szuksege van a szervezetnek, csak nem a kikristalyositott nadcukorra, repacukorra. Ez bioban se tul egeszseges pl a fogakra nezveKép
biobaba
 
 


Sziasztok!

Biobaba! Tényleg édesítésre is használnák a pektint? Én ismertem eddig is, tudtam, hogy különösen sok van az almában, körtében, birsekben - de eddig csak mint zselésítőanyagot ismertem! Azt is tudtam, hogy lehet külön is kapni, de még sosem vettem. Én a gyerekek szülteése előtt minden évben tettem el lekvárokat Kép szerintem idén már megint fogok, mert már elképzelhető, hogy egy-két órát a konyhában töltsek úgy, hogy nem csimpaszkodik belém egy gyerek sem Kép Én nem szoktam sok cukrot használni a lekvárokhoz, de teszek azért beléjük, az üvegeket is kifőzöm, így töltöm bele a forró lekvárt, lecsót, paradicsomot, forrón tartom még celofánostul/kupakostul, utána néhány napra (kihűlésig) paplanokba ágyazom őket és már kész is Kép És nem muszáj nagytételben befőzni: lehet egyszerre cvsak 3-4 üveggel is - az is jó télire. Szoktam fagyasztani is, de a kettő sztem nagyon más, mind ízvilágát, mind felhasználhatósáhát tekintve. Szalicilt vagy a tetejére szórok vagy két celofánréteg közé - nem kell belőle sok (ha a lekvárra teszem, felhasználás előtt azt az egy kanálnyit kidobom róla)

Az almás leveles kockát én is szeretem Kép de a fiam kedvence a szegfőszeges almapárnácska - gondoltam is, hogy megpróbálok ilyet sütni itthon is! És az almán kívül semmiféle édesítőszer nincs benne!

Gyerekek ízlésformálása: én hiszek abban, hogy némileg formálható Kép De azért nem teljesen: az én két gyerekem kb ugyanolyan ételeken nő fel, másfél év korkülönbség van csak köztük és nem azonos az ízlésük! Az édes dolgokat - pld csokit - mindketten nagyon szeretik, pedig nem szokhattak hozzá, hogy folyton lenne itthon édesség. De az italokat a fiam csak édesen hajlandó meginni, a lányom szinte csak édesítés nélkül (sőt, anyukám mesélte, hogy mikor én születtem, divat volt még a teáztatás, anyukámnekem kamillateát adott kis cukorral. Kiköptem - nagy nehezen rájött, hogy édesítés nélkül üresen szeretem. Anyukám örült, hogy a gyerekek "romlatlan" ízléssel jönnek a világra, két évvel fiatalabb öcsémnek már eleve cukrozatlanul kínálta. Kiköpte. Csak édesítve itta meg. Az idők folyamán én megkedveltem az édes ízt Kép - bár az italokat továbbra is édesítés nélkül szeretem, a tesóm maradt édesszájú, italban is) A spenótot pld egyik gyerekem sem eszi meg főzeléknek, pedig én imádom és sokszor eszem, ettem a terhesség alatt is. A sóskát mindkettő sereti, pedig én meg nem enném... ugyanígy szeretik a főtt karalábét is, amit én tutira nem ennék meg (szerencsére minden zöldséget szeretnek)
de a lányom pld a tavaszi gyümölcsök közül (ribizli, eper, málna, feketeribizli, cseresznye) caak a málnát és a ribizliket eszi meg - pedig én naaaaagy cseresznyerajongó vagyok Kép

Csalók pedig mindenütt vannak: van, aki bioterméket hazudik, van, aki valódi pirospaprikát... ez nem a biotermelőket minősíti, hanem a csalókat! De szerintem a biopiacon elég nehéz csalni, mert a biotermelők ismerik egymást és egyik napról a másikra nem válhat vki észrevétlenül biotermelővé - úgyhogy én a biopiacos biotermelőről elhiszem, hogy az Kép

Márti
márti
 
 


Szia Marti!

Nem tudom, h magaban a pektin edesit-e, csak felteteleztem, mivel cukormolekulakkal kapcsolatban van, meg szenhidratKép Es mert az van az almas levelesben isKép Ott meg nem zselesitKép

Igaz, h a csalokat minositi a csalas, de neha en ugy erzem, h csak elvileg... Szamtalanszor hallottam mar azt a megjegyzest, h es mit tudod te azt, h tenyleg ellenorzott-e. Es hiaba mondom, h fuggetlen hatosagi szerv ellenorzi oket, meg bevonhatjak az engedelyuket, ha a legkisebb szabalysertest eszlelik. Egyebkent epp most olvastam vhol, h a bioboltokat buntetik, ha nem egyertelmusitik, h adott termek valoban bio, v csak natur, v reform kaja. Ezt a harmat tobbnyire egy kalap ala veszik a nepek. Es ha a bioboltban nem jelzik, h mi a helyzet ezekkel, akkor birsagot kell fizetniuk. De lehet, h ez meg csak terv, nem vezettek be. Sajna nem is emlekszem, hol olvastam. Talan a Biokontroll honlapjan.

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!

Igazából nem tudom ,mennyibe kerül most az Auchanban a brokkoli. Lehet, hogy nincs is... Igazából sztem pár hete, de lehet, hogy 1,5 hónapja is volt, hogy láttam, hogy 800 Ft. Tegnap a biopiacon 700 volt... Azóta változhatott az Auchanban is, de bennem ez az ár volt, amiatt anno áttértem a fagyasztottra. Meg amiatt is, hogy sztem a 800 ft-os üvegházi, a fagyasztottat meg tuti idényben szedik.

Biobaba, te miket szoktál főzni?
Én az egyszerűség híve vagyok. Már a párom is nagyon szereti, ha pl. a felkockázott csirkemellet megpárolom kis olajon, kakukkfű, petrezselyemzöld, nagyon pici só hozzá, majd ami zöldség van itthon, hozzávagdosom. Legalább 3 félét, Dorka és az apja is akkor szeretik, ha jó színes...
És akkor ezt rizzsel, ritkán krumplival.

Gyezsu, jövő héten megpróbálok házhoz szállíttatni...

Nagy a szomorúságom: A várva várt sárgabarackjaim (amik tavaly sem termettek, mert beteg lett a fa) nagyrésze kicsattant a sok esőtől, pedig nem volt sok a fán. Persze rohadni is elkezdtek, miközben a másik felük még zöld.... Brühühü Kép

Kép
Kép
szilvih
 
 


Szilvi, gondolom nem vígasztal, a mi meggyfánkon 1 db meggy árválkodik. (A meggyfacsemetét nászajándékba kaptuk a barátainktól, és már első évben 20onvalahány szem meggy termett rajta Kép Erre a jubileum 5. évben jöttek a tavaszi fagyok Kép.) Kiket néztél ki magadnak a házhozszállításhoz? (Én éjszaka nézegettem a lehetőségeket.)

Nekem van most egy sajátfejlesztésű receptem - bár a lényege a római tál, abba szerintem bármiket tesz az ember, finom lesz Kép Szóval beáztatott római tálba összevágott krumpli, cukkini, hagymakarikák, erre néhány busa- vagy pontyszelet, aztán paradicsom, zöld fűszernövények, a tetejére esetleg padlizsánszeletek, és az egész leöntve joghurttal vagy tejföllel. Sütőben sütni - nagyon finom Kép

Ti köretnek miket szoktatok enni?

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!

Zoldsegek, neha husik osszeparolva, koretkent kulonfele gabonak. Mindnek van vmi sajatos ize. Pl tonkolybuza, hajdina, koles, rozs, arpa, zab, csicseriborso. Olykor olajos magvak is kerulnek mellejuk: szezam, len. Van, h pelyhesitem a gabonaszemeket, akkor is kicsit mas jellegu az etel. Es meg sokfele dolgot lehet csinalni hazilag a gabonakbol. Van egy olyan konyv, h Gabonakonyha, abban van sok jo recept. Ill a Gabona- es kasanovenyek cimuben is. Abban meg az is benne van, h h lehet feldolgozni pl a makkot (ha netan inseges idok jonnenek). Ezek koretkent is, levesbetetkent is jok. Van, h tejtermeket is teszek bele vmi modon, v salatat csinalok uazokbol az alapanyagokbol. V ceklabol fasirtotKép
Rengeteg fele tesztank is van. No meg pekarut is sok felet szoktam sutni.

En is az egyszeru, taplalo es finom kajakat szeretem.
biobaba
 
 


Hm... az vigasztaló vkinek, hogy nekünk nincs egyetlen gyümölcsfánk sem, sőt, kertünk sem? Kép Igaz, így nem is fagy vagy ázik el semmi benne Kép

Utánanéztem a pektinnek: én mindenütt csak a zselésítő, kocsonyásító hatásról olvastam - igaz, ezt cukor társaságában teszi. Hogy cukor híján képes-e édesíteni, az nem derült ki Kép

Biobaba! Hogyan pelyhesíted a gabonákat?

Nálunk köretfronton nincs semmi különlegesség: rizs (persze többféleképpen), krumpli, tészta, bulgur, pirított dara, de sokszor egyáltalán nem eszünk a hagyományos értelemben vett köretet, csak párolt zdségeket. Én vagy gőzön szoktam vagy egy kicsi vízben és utána teszek rá egy kis sót és vajat + vmi fűszert. Fura, hogy így kiemeli mindenki, hogy ZÖLDfűszer... ahogy belegondolok, a bors(ok) és a pirospaprikák kivételével minden ebbe a kategóriába tatozik, nem? Akár igen, akár nem, ezekből nagyon sokfélém van és élvezettel használom is őket Kép Szoktam még sütni is zdségeket.

Ahogy írtad a céklából fasírtot, még az jutott eszembe, hogy mi elég sok különféle krémet szoktunk enni - zdségből is meg másból is - reggelire/vacsorára.

Márti
márti
 
 


Van gabonapelyhesitonk.

Valoszinuleg akkor nem a pektin edesit, hanem a gyumolcs cukortartalma. Es ezert nem kellhet mindenfele mas anyag a lekvar fozeshez. Azon gondolkodtam, h a nagyon cukros lekvarokhoz, amit nem otthon csinal az ember, azert tesznek annyi mindent, mert ami nincs benne eleg (nevezetesen maga a gyumolcs), potolni kell vmivel. Es ez minden masnal is igy lehet. Pl ha tiszta almalet elkezdjuk vizzel higitani, akkor bizonyos merteken tul, mar cukrot kell beletenni, h elvezheto alma ize legyen. StbKép

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!

Az egyik konyv cimet rosszul irtam le. Helyesen: Eleven orokseg (Kenyer-es kasanovenyek a Karpat-medenceben). Szerintem erdemes beszerezni, kikolcsonozni konyvtarbol.

En azert szeretem a gabonafeleket, meg nemelyik huvelyest (lednek, csicseriborso), mert nagyon sokfelekeppen el lehet oket kesziteni. Edesseg lehet, sos is. Salatahoz, koret, egytaletel, foetel, kenyer.

Biobaba
biobaba
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?