Sziasztok lányok,
megyek szép sorjában:
Kedves Enci,
nálunk is volt ilyen, hogy kevesebb (érezhetõen) volt a tejem, akkor kezdtem el mindkét cicibõl szoptatni, több is lett, plusz kb. kétóránként óbégatott a pocok, szóval szopi mindenképpen, és így több lett a tej. Én minden alkalommal (csodák csodáéja, néha csaak az egyik cici kell mostanában, a másiktól méla fintorral elfordul, erõszakkal se lehet rátenni, olyan erõvel húzza el azt a csöpp fejét, hogy na), szóval minden alkalommal másik mellbõl szoptatok. Ha mindkét cicibõl szoptattam elõtte, akkor megtapogatom a melleimet, és amelyiket teltebbnek érzem, abból szoptatok. (Nem túl tudományos, de ez van
). Kb. egy-másfél hónapoos volt Emese, amikor elkezdtem (teljesen ok nélkül) aggódni, hogy nincs tejem. Még magamon is csodálkoztam, ilyesmi Ábelnél egyszerûen eszembe se jutott - a borzasztó az, hogy addig semmi gond nem volt, akkor pedig (gondolom idegi a dolog) mintha tényxleg kevesebb lett volna, többsdzör kellett mellre tenni Emesét.
Kövektkezõ méréskor a védõné vmi hihetetlen súlyt mondott (tényleg el sem hittem, megmérte 2x is), így aztán megnyugodtam, nem idegeskedtem tovább, ez jót tett a tejnek is. Tanulság: (tudom, könnyû mondani): NEM IDEGESKEDNI A TEJMENNYISÉG MIATT! Engem nagyopn megnyugtatott akkor, hogy mennyit híyzott Emese. Szóval ha titeket a mérleg nyugatat meg, nem eldobni!! Viszont: nem naponta, szopizás elõtt-után mérni, hanerm csak HETENTE! Higgyétek el, így is átjátok (sõt így látjátok igazán) hogy emennyit gyarapodott a kicsi, és még (nem mellékesen) nem is idegeskedtek annyit. (Gondolom én, a fõokos...
).
Zorkanya: én sem tudtam soha lefejni 10-20 ml-nél többet, de ezt én arra fogtam, hogy biztos rossz a fejési technikám. De utálok is fejni, meg szerintem felesleges is, meg ugye sose ment nagyobb mennyiség, akkor minek kínlódjak vele. Viszont azt hallottam (talán a mostani kismamában olvastam??) hogy ha a baba mindig a nagyobb cukortírtalmú, hígabb elõtejet issza, ugyan akkor is megkap mindent, csak épp a magas cukortartalom miatt gázosabb, hasfájósabb lesz a baba. Nálunk most épp ez a baj: már lassan két hete Enmese minden éjjel nyüszög, nyöszörög, láthatóan a hasa fáj, én meg tanakodom, hogy mi a fenét ettem már megint?? Szerencsére mellettem alszik, van hogy egy szopi megnyugtatja, van hogy csak ha hasra fektetve a hasamra fektetem, aztán így alszunk.
Ja, babát egyébként még így nem láttam ujjat szopni: jobb kéz középsõ+gyûrûsujj. Hogy mit fog csináélni, amikor a mutatóujja olyan hosszú lesz, hogy beleér a szemébe?
Lewhet, hogy áttér a hüvelykujjára...
Nyákos kaki: talán a szentírás-e a szakértõk tanácsa topickabn írtam, hogy Ábelnek iszonyatos hasmenése volt mindiog, meg nyákos kaki meg amit akarsz, amikor viszont áttértem a kétóránkénti szoptatásról a háromóránkéntire, ez egyik pilanatról a másikra elmaradt. Emesénél meg mostanában naponta 2x van kaki, az viszont mindig hasmars és savanyú szagú, a kis túrós állagú helyett. Gondolom ez attól lehet, hogy túl sokat tölt a belekben a kaki. Majd megkérdezem a dokinénit, de szerintem nincs gond, mert egyébként meg ahogy írtam is, hízik. Bár lehet, hogy az éjsdzakai sírdogálásnak meg ennek a hasmarsnak köze van egymáshoz...
legyetek jók,
üdv
Zsóka