2000.05.30 08:17
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Lehte, hogy sokan nem fognak velem egyeterteni es talan meg is fognak "kovezni"!
DE: ugy nem lehet egy gyereket leszoktatni az ejszakai ebredesekrol, hogy magad melle veszed az agyadba! Egyszer raszokik, nagyon nehez lesz a sajat agyaba visszaszoktatni!
Hakapeszi! Szerintem ne aludjon melletted! Neki mar nem kell ennie ejjel, es ezt o maga is tudja! Szerintem mar kihasznal egy kicsit Teged ( na ezert is fogok kapni Toletek!)! Nem tudom, hogy van-e lehetoseg, hogy kulon szobaban aludjon, de ha igen, akkor ott kene aludnia! Igen, az elso hetek nehezek lesznek, de megtanulja, hogy az ejszaka az alvasra valo, es nem jatekra! Eloszor otpercenkent menny be hozza, majd fokozatosan nyujtsd a latogatasi idot. Nehez lesz, de megeri! A ferjed is bemehet, felvaltva latogathatjatok!
Szerintem egy ket-harom honapos csecsemo kepes ataludni az ejszakat! Es ez az ejszakai nyugalom a gyomrocskajanak is kell. A gyomra mikor pihen egy olyan babanak, aki allandoan emeszt? Gondoljatok erre is!
Szerintem egy negyhonapos csecsemo mar tudja tudatosan befolyesolni az anya viselkedeset ! Pelda az en lanyom: Mindig haton fekudt, nem ismerte a hason fekvest. Egyszer haromhonapos koraban sikerult hasra fordulnia. Megijedt eloszor, es sirt. Aztan egyre tobbszor hasrafordult es utana egybol jott az egtelen uvoltes. Hasrafordult, uvoltott, jott a mama es visszaforditotta, vigasztalta. Eszrevette, hogy ez igy mukodik. Eleg sokaig ment ez igy! Mar a napjaink legnagyobb reszet evvel a "jatekkal" tolttuk. Majd: Egyszer csak ket meterre talaltam meg a szobaban onnan, ahol leraktam. Na ekkor kezdtem gyanakodni, lehet hogy vissza is tud fordulni? A masik alkalom pedig az volt, mikor vendegek voltak nalunk es megakartam mutatni, mennyire nem szeret hason fekudni a lanyom. Hasrafordittottam es vartam a sirast. Ehelyett mit csinalt okelme? Visszafordult a hatara!
Ugyhogy masnap mikor megint hasrafordult, varta hogy mennyek vigasztalni, szepen leultem a fotelba es neztem a hisztijet. Kb negyedora mulva megunta, es magatol visszafordult! Azota gurul ide-oda a szobaban, mindent eler. Ekkor volt ot honapos!
Kedves Panni!
Nagyon nehez egyszerre ket gyereket szoptatni es meg ott van mellette a harmadik is! Minden elismeresem a Tied! De epp ezert, hogy mindig jokedvu legyel, kipihent ( ez a gyerekeknek is nagyon fontos), le kene szoktatni az ejjeli szopizasokrol! Mar negy honapos, hat-nyolc orat kibir ejjel szopizas nelkul( bar nem tudom, milyen sullyal szulettek es most hany kilok, mert azert ez is szamit). Nem tudom, hogy lehetseges-e, de a kisfiu aludjon szerintem kulon szobaban es a kislany nalatok ( egyenlore). Ha felkel ejjel szopizni a Zsolt, akkot eloszor etesd meg, majd a tobbi ejszakakon egyre kevesebbet hagyjad a melleden. Majd vegul egyaltatalan ne etesd meg! Ha felsir ejjel, ne rohanj be azonnal, hatha visszaalszik ( szerintem jobb lenne, ha a ferjed menne be, rajta nem erzi a tej szagat), majd ha tartos sirasba kezd, akkor menj csak. De ha lehet, ne vedd ki az agyabol! Csak ha nem tudod megvigasztalni. Tovabb ugy lehet folytatni, ahogy a levelem elejen leirtam.
Kedves Karin!
Hogy eddig ataludta az ejszakat es most nem, annak valami oka van. Lehet, hogy hirtelen nagyobb etvagya lett es nem eleg a tejcsi, amit este szopizik. De ez a gond megoldodik hamar, csak ki kell varni, mig a tejtermelesed alkalmazkodik az o igenyeihez. ( Persz ebben az esetben jobb ejjel is megszoptatni, az is serkenti a tejkepzodest). De vigyazz, mert raszokhat ujbol az ejjeli evesekre! Lehet, hogy egy darabig irnam, hogy mennyit evett naponta, es ha eleget a korahoz kepest, akkor nem etetnem meg ejjel.
Eleg nagy a kulonbseg a babak alvasigenye kozott mar ebben a korban is. Az en lanyom se alszik seta kozben. O csak a sajat agyaban tud aludni, teljes nyugalomban. Meg lehet probalni megint szoktatassal egy elfogathato nappali alvasrendet kialakitani, de ez vagy sikerul vagy nem. Probald meg minden eves utan leteni aludni. De ezt kitartoan , legalabb ket hetig. Eloszor varj egy kicsit, nezd meg az orat, mennyit mutat ( fontos, mert az ember azt hiszi, hogy a babaja mar legalabb fel oraja sir, pedig csak 10 perce. Tobbnek erzed az idot! Amugy azt hallottam, van olyan baba, amelyik tulfarasztja magat es csak hosszu siras utan tud elaludni. Neha az is lehet gond, hogy tul ingergazdag a kornyezet.), es eloszor tiz perc mulva menj be hozza. Ha ektelenul sir, egy ido utan en is kihoznam, de azert folytatnam tovabb a probalkozasokat.
Amugy a nappali alvassal nalunk is ilyen gondok voltak. Nekem ez segitett, bar most is ugy teszem le aludni, hagy meg sir az agyaban egy-ket percet. De aztan alszik egy jot, es jokedvuen kel.
Leirtam, hogy mit gondolok. Sokakban ellenerzest fog kelteni, tudom! De szerintem a szoktatason sok mulik! Ezek lehetosegek ( es nem az egyetlen ) a problemak megoldasara es sok kitartast igenyelnek. Persze ezek vagy bevallnak vagy nem. Varom az ellenvelemenyeket!
Es elnezest a hosszu levelert.
Alma.