2001.06.12 12:10
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Igazabol nem szandekoztam allando resztvevo lenni, ezert irtam eloszor nevtelenul egy masik topicban, aztan meg mar gondoltam jo lesz ezen nevvel is. Egyszer regebben mar irtam nevvel is, sot e-mail cimmel is.
Mindegy. Fogyatekos gyerekkel az embernek (regebben en se ertettem miert), kialakul egyfajta kissebsegi komplexusa, es uldozesi maniaja is lesz. Teged lehet, hogy nem ismernek meg az idike alapjan, engem viszont valoszinuleg sokan felismernek nev nelkul is, mivel nem minden csaladban van autista gyerek es internet is.
Azt elismerem, hogy ha van egy egyemberes gyerek egy ovodaban, az senkinek sem jo. Fogyatekos gyermekre elvileg az ovoda (bolcsode is) emelt fejkvotat kap (azt hiszem ez ketszeres penzt jelent), es tobbnyire csak negy orara fogadnak be ilyen gyereket. Az mar egy mas kerdes, hogy a penzt az intezmeny mire kolti, mert altalaban nem a gyerekre. Es ezt nem en allitom, hanem egy integraciorol szolo eloadasban halottam.
A bolcsodebe, mint mar irtam, egy gyogypedagogus ajanlasaval kerultunk, egy par honapig az ottani jatszohazba hordtam, tehat tudtak, mit vesznek a nyakukba. A gondozonok is tudtak mi a helyzet, azota se kerult vissza minden konyvunk. Igaz, heti ket nap is egy gondozono volt a tizenegyket gyerekre, szoval nem volt konnyu dolguk. Azert meg nem hoztam volna el a gyereket, mert egy szulonek nem tetszik a dolog, azert szam meg nekem is van. A gond az volt, hogy ezt a dolgot, mar hogy az a baj vele, hogy felnek tole a gyerekek, es a szulok szoltak, es keressunk mar neki valami olyan helyet, ahol fejlesztest is kap (nincs ilyen, szakember se nagyon), ezt a bolcsodevezeto jelentette ki, es a gyogypedagogus is helyeselt ra. Tudom, lehet ra azt mondani, hogy egyszeruen rossz helyet fogtunk ki, csak valahogy az ember egy iyen utan mar elveszti a hitet, hogy talan mashol maskepp gondolkodnak. Ennel amugy sokkal tisztabb, amikor rogton kijelenti egy intezmeny, hogy nem vallal ilyen gyereket.
Sajnos Mo. az integracio annyit jelent, hogy a gyerek egy egeszseges kozossegbe jarhat, de az ottani beilleszkedesben mar nem segitik, es innen egyenes ut vezet a kiteveshez. Es sokszor elofordul, hogy az intezmeny csak az emelt fejkvota miatt vallal egy ilyen gyereket.
Ennek ellenere en tudok olyan gyerekrol, akit befogadtak normal ovodaba, mert egyszeruen a gyereket lattak benne, es nem a diagnozist.
Azert meg arra visszaternek, (talan sajat helyzetembol latom maskepp a dolgokat), amikor van egy kezelhetetlen gyerek az ovodaban, aki mar veszelyezteti a tobbi gyereket is (biztonsagos e a bolcsi temahoz visszakanyarodva), szoval ez a gyerek nem tehet rola, hogy ilyen, legyen annak oka hiperaktivitas, magatartaszavar, rossz csaladi korulmenyek, esetleg valoban rossz neveles..., es a leheto legrosszabb, ami tortenhet vele,ha kiteszik. Arrol nem is beszelve, ha valaki mindig csak azt hallja, vele mennyi gond van, o milyen rossz gyerek, akkor elobb utobb beteljesiti a joslatot, es kesobb mar nemcsak masok poharat fogja felboritani. Jo lenne, ha lennenek olyan ovodak, ahol kevesebb gyerek jutna egy ovonore, es igy tobb ido ezekre gyerekekre. Es lenne pl. megfelelo gyogypedagogus is, netan pszichologus, pszichiater. De egy onkormanyzat legeloszor itt huzza meg a nadragszijat.
En jartam a helyi gyogypedagogiai oviban is. Egy osztalytermet kepzeljetek el, elso emeleten, elnyutt jatekokkal. Szerintem igencsak ritkan vittek ki ezeket a gyereket a levegore, marcsak megfelelo hely hianyaban is. Persze nem ezen szulok fogjak a kovetkezo valasztast eldonteni.
Az autizmusrol meg annyit, az esoember egy a sokbol. Igazabol nincs ket egyforma autista. Az egyiknek be sem all a szaja, mig a masik egesz eleteben nem szolal meg, az egyiknek mindig mindennek ugyanott kell lennie, mig a masiknak a kaosz a rend. Allitolag Bartok Bela is az volt, sot Einstein is sok autisztikus tunettel rendelkezett.
meg mindig Hadd maradjak nevtelen