2002.07.09 08:51
Szerző: pildi
Szia Danimama!
Ma azt tartják optimálisnak (WHO, LLL ajánlatok), hogy 6 hónapos korig semmi, utána jön a gyümölcs, majd a fõzelék. Új típusú dolgok között kb. 2 hónap teljen el. Azaz így 6 hónaposan jön a gyümölcs és 8 hónaposan a fõzelék. A hús pedig újabb 2 hónap múlva, 10 hónaposan jön. (tejtermék esetleg szintén 10 hó (sajt, túró), direktben tej viszont csak 1 éves kortól, lisztes dolgok is egy éves kortól)Az pedig, hogy hozzátáplálás van, és nem elválasztás azt jelenti, hogy mindig a szopi lenne az elsõ, és utána ehet még a baba, amennyit kér, de nincs kiváltva a szopi fõzelékre, hanem megmarad a szopi is (azaz napi x szopi marad, ugyanannyi, mint fõzelék nélkül). (kb egyéves korig) Ez eddig az elmélet. (hozzá kell tegyem, enyémek már relative nagyok, és akkor még nem így mondták, tehát én a saját gyakorlatomon ezt nem tudom bemutatni)
Valamikor régebben -azaz amikor enyémek voltak kicsik- még elválasztás volt, ami azt jelentette, hogy adtuk nekik a fõzeléket, fokozatosan növelve, és eleinte még szopizott utána, de apránként elhagytuk a szopit mellõle, és ilyenkor egy-egy étkezés csak fõzelékbõl állt (azaz x-1 szopi lett). Ilyenkor van értelme teljes adagról beszélni, ilyen értelemben az, hogy teljes adag azt jelenti, hogy a baba annyit eszik, amennyit csak akar, jóllakik tõle. Ez aztán egyénileg nagyon változó, elsõ gyermekem egyszerre közel 4 dl fõzeléket evett meg, az ikrek meg fejenként kb 1.5 dl-t. Tipikusan kb a 2 dl (mint egy bébiételes üveg) a teljes adag.
Ha hozzátáplálsz, akkor maradjon meg mindig a szopi, és szopik után (esetleg között) kínáld fõzelékkel, gyümölccsel, és szerintem apránként vidd fel az adagot addig, amennyit szívesen enne. Sok baba már az elsõ napokon többet enne, mint az egy-két kanál, de a fokozatos szoktatás miatt ilyenkor sem tanácsos egyszerre sokat adni.
Szerintem ha most eljutottatok odáig, hogy egy-egy adagnyi fõzeléket megeszik egyszerre, akkor ez most egy jódarabig elég neki. A gyümölcsöt ne hagyd el attól, hogy adsz zöldséget, hisz ezek friss dolgok, tele vitaminnal, pláne így nyáron. Én anno két evés között adtam a gyümölcsöt. Amit írsz, hogy délelõtt kap gyümölcsöt, délután fõzeléket, szerintem teljesen jó. Ahogy nõ a baba, egyre ügyesebben üldögél, esetleg úgy alakul, hogy amíg a felnõttek esznek, akkor õ is az asztal közelében marad el legjobban, apránként elõfordul, hogy ilyenkor is eszeget. Szerintem ezzel lehet legjobban (majd, ne siess, még ráér) eljutni oda, hogy amikor a család is ebédel, vacsorázik, akkor õ is ott van, és õ is eszik szilárdat.
Amiket már külön-külön kipróbáltál (lásd alma és krumpli) azokat nyugodtan keverheted is, történetesen az almás krumpli sok babánál nagy kedvenc. Az új ízekkel az a fontos, hogy egyszerre csak egy új íz legyen, és utána 2-3 napig ne legyen új dolog, hogy figyelni tudd a reakcióját, nem érzékeny-e rá (allergia vagy hasfájás vagy egyszerûen csak hogy fogja vagy meghajtja az adott étel). Ha már megszokta, hogy megeszik egy adag (tányér stb) fõzeléket, akkor új íznél is készíthetsz neki ennyit, és ha eszi, adhatsz is annyit, nem kell újra kanalanként növelni az adagot. Én anno azt csináltam, hogy ha új zöldség volt (minden zöldséget krumplival keverve csinálunk, talán a zöldborsó meg a sütõtök a kivétel, ezek önmagukban is elég sûrûek, a többinél a krumpli jelenti a sûrítést, rántás vagy ilyesmi nem kell), akkor sima krumpliból többet fõztem, és tartalékban azt is odakészítettem, hogy ha nem ízlik neki az újdonság, akkor ott legyen készenlétben olyan, amirõl tudtam, hogy szereti. (bár lehet, ez túlzás, hiszen akkor elválasztás volt, azaz ilyenkor nem szopizott, tehát nem lett volna meg neki a jóllakás, ha nem jut fõzelékhez, viszont ha hozzátáplálsz, és nem ízlik neki az újdonság, akkor legfeljebb megtölti a bendõt szopival) Ja, és én úgy csináltam a fõzelékeket, hogy a végén, közvetlen evés elõtt kevertem bele egy kis anyatejet is (a végsõ sûrûséget azzal állítottam be)
Ha már az eddigi ízeket megszokta, de nem eszik csak keveset (azaz nem teljes adagot), attól még nyugodtan jöhetsz az újabb ízekkel. A fontos csak az, mint fentebb írtam, hogy két új között 2-3 nap teljen el.
Remélem tudtam segíteni, ha valami nem érthetõ, írj nyugodtan!
Szia:
Ildi
Ildi