Sziasztok, lányok!
A szobatisztaságra, legjobb tudomásom szerint, nem kell, nem szabad szoktatni a gyerekeket. Amikor idegredszerileg-biológiailag-lelkileg érettek rá, akkor maguktól, általában pár nap alatt szobatiszták lesznek nappalra. Az első babánkat az apám nyomására gyakran ültettük bilire, ennek hatására 6 éves koráig ha valami baja volt, azt a bekakilásból-bepisilésből tudtuk meg. A harmadiknál már sokkal többet tudtunk erről, ezért egyszerűen nem volt téma a bili-WC, sem a pisi-kaki. Ő szólt, hogy nem kell pelus, és lőn. AZtán éjszakára is szólt, és általában akkor sem ment be pisi. A negyedikkel is így fogjuk csinálni, mert szuper, hogy nincs gond!
Moncaberta,
úgy néz ki, hogy a kislányod játszmázik. Ami azt jelenti, hogy rájött, hogy NEKED fontos a pisi-kaki, így meg tud téged büntetni azzal, ha bepisil, bekakil. Érdemes lenne egyszerűen nem foglalkozni ezzel a témával. Csak nyugodtan pelusozd be!
Egy szó nélkül. Rosszallás nélkül, kedvesen, mintha a világ legtermészetesebb dolgát csinálnád - mert azt csinálod.
Ezzel fogod elérni, hogy neki váljon fontossá a dolog. (Mint ahogy Lani is írta
) Megvesztegetni pedig nem túl jó ötlet.
Kukacz,
14 hónaposan még nagyon kicsi!!!
Felejtsd el a bilit, jó? Majd ha ő szól, várhatóan 1-2 év múlva akkor elő lehet venni, addig viszont káros.
Moni,
az ovi-szobatisztaság problémáról volt szó a védőnős topicban, idemásolom, amit oda írt Pele:
"Ez a kakigond nagyon gyakori az érzékenyebb, szorongóbb babáknál. Számukra egyrészt ijesztő lehet, hogy valami kipottyan belőlük, ami az ő részük, másrészt meg tudattalanul így próbálnak elérni valamit a környezetüknél.
Amit tenni tudsz: hagyod a fenébe az egészet. Azaz, szó nélkül cseréled a naciját, NEM ajánlgatod a bilit, vécét. esetleg a pelust föl lehet ajánlani, hogy ha szeretne abba, akkor szóljon, ha kakilnia kell, és akkor kap.
Az ovitémát is hagynám szavakban, főleg azt, hogy mi lesz/nem lesz, mit szabad/nem szabad majd. Lehet, hogy neki hosszabb, lassabb beszoktatásra lesz szüksége.:
"
Pele írta uott:
" ha a gyerkőc tudja, hogy mire való a bili, a WC, mert elmondtátok neki, és azt is, hogy ha akar, akkor leveheti a pelust és ráülhet belepisilni/-kakilni (ezt természetesen nem minden nap kell elmondani, csak egyszer, hogy tudja, mire való, esetleg fölajánlhatod, ha előre(!) szól, de ha nagy ellenállásba ütközöl, akkor hagyni kell), akkor az egészséges lurkók MAGUKTÓL(!), egyik napról a másikra szoktak szobatiszták lenni. Ez teljesen hihetetlennek hangzik annak, aki még nem élte át, de tényleg így van! Tényleg jó lenne már sokszor, ha nem kéne pelenkázni, de hát ez megint olyasmi, ami rajtuk múlik, és nem rajtunk"
És bár elég sok átfedéssel, de nem akrok húzogatni, amit én írtam egy anyukának, aki az ovi miatt aggódott:
"Két lehetséges utat látok:
1. hagyod a kicsit békén, és akkor lesz szobatiszta, amikor érett rá. Vagyis egyszer csak azt mondja: "Anya, nem kell pelus." És többé nem pisil-kakil be, vagy csak nagyon ritkán.
2. Szobatisztaságra neveled, nagy eséllyel elkezdődik egy huzavona a bili körül, gyakran frusztrált lesz a kicsi, mert nem sikerült, ettől méginkább pepisil-kakil, elkezdhet játszmázni, megbüntethet téged a legkülönbözőbb dolgokért azzal, hogy odakakil valami lehetetlen helyre. (Abigélem a konyhaasztal melletti padra csinálta, meg a mosogatóba pisilt...
Mindezt természetesen tudat alatt csinálják, de neked a fizikai valóság szintjén kell eltakarítanod.
) És végül jóval később, mint ha békénhagytad volna, végre elérkezett az áldott szobatisztaság, hurrá, ámde a kicsi egy csomó dologban sérült valószínűleg addigra, amik jóval később bukkanhatnak felszínre, és a te idegeid is megtépázottak. Kell ez neked?
Szerinted megéri? Hidd el, nem kell beleizzadni a szobatiszta gyerek "megcsinálásába."
Engedd meg magadnak a tudatot, hogy nincs ezzel dolgod, magától kialakul. Lehet, hogy nem szeptemberig. Lehet, hogy a pénz hajt. Teljesen megértelek. Én voltam olyan helyzetben, hogy a pénz miatt kárt szenvedett a gyerekem. Muszáj volt a pénz, már kaja szinten volt a dolog, a Túrórudi luxus volt. Csak az erőltetéssel meghosszabítjuk a folyamatot.
Remélem, semmi nem volt bántó abban, amit írtam, azért is raktam tele szmájlikkal
, hogy éreztessem, hogy nem ítélkezem, csak segíteni szeretnék. Sok sikert!
"
Virág