Edi,
úgy látom kb. egyidősek a lányaink.
Lotte még sosem aludta át az éjszakát, nem is hiszem, hogy egyhamar át fogja. Általában elalvástól (este 8-9 óra között) kelésig (6-7 között) 2-3-szor megébred, gyorsan szopik egy kört és alszik tovább. Ha fejlődési szakaszban van, akkor még többször. Az utóbbi 1-2 hétben egyértelműen jön sok foga, plusz nagyon leköti az energiáját ez a feljődési szakasz, aminek egyik jele, hogy többször egész éjjel a szájában volt a cici, szó szerint (együtt alszunk). Szerintem ilyenkor a szopás fájdalomcsillapító hatására is szüksége van, nem is tud visszaaludni nélküle. Úgyhogy nem lep meg, amit Katáról írsz. Biztos fárasztóak ezek az éjszakai kelések neked. De ha még bírod, szerintem érdemes kitartani, ha nem akarod magad mellé venni állandóra. El fog múlni ez is, kitartás!
A fegyelmezésben az Orsikkal értek egyet. Az biztos, hogy a kézreütés mindenképp ellentmond egyrészt a pozitív nevelésnek, másrészt bármiféle gyerektisztelő megközelítésnek. Talán érdemes így nézni: más üthet a gyereked kezére? Ha ők nem, akkor te miért igen? Ha ez keménynek hangzik, az azért van, mert itt szerintem abszolúte nincs helye kompromisszumnak: gyereket megütni tilos.
Nem írod, hogy mit csinálsz, amikor valamit tilos neki. Ebben a korban a beszédnek csak akkor van értelme, ha cselekvéssel párosul. A terelgetés tényleg nagyon találó, Orsitól. Én pl. egy hasonló helyzetben odamegyek, elveszem a gyerek kezét, legtöbbször fölveszem és kicsit odébb teszem, miközben tényközlő hangnemben ilyesmit mondok: "Játszani szeretnél a hifivel. Nagyon érdekesek rajta ezek a gombok. A hifi zenehallgatásra való, légyszíves hagy békén. Ha nyomkodni akarsz valamit, itt ez a régi távirányító/számológép/telefon." (Személy szerint amúgy sem hiszek a "nem szabad"-ban, hanem úgy fogalmazok, hogy "légyszíves hagyd békén", "hagyd abba", "állj meg" stb.)
A legjobb az, hogy ha látod rajta, hogy hova készül, akkor máris közbelépsz, akár szó nélkül felveszed és arrébb teszed, valami másra tereled a figyelmét. Ha látványosan mérgelődsz, azzal valószínűleg csak felkelted az érdeklődését, a hangos "nem" és a kézreütés sokszor ezért is eleve nem hatékony. A távolból kiáltott szavaknak meg végképp nincs értelme. Oda kell menni és alternatívákat kínálni.
Hajrá,
Zsanett