Hahó,
Andana,
Cicó nem fogadta el a tápszert, pedig amikor nem evett-nem hízott olyan öt hónapos kora körül, akkor elkeseredésemben ezzel is próbálkoztam (közben meg dőlt belőlem a tej
). Igaziból akkor kezdtem látni, hogy nem a szopival van a gond, amikor azt láttam, hogy csurgatja ki a szájából a kanalas tápit. Egyébként olyan féléves-hét hónapos kora körül Cicó ette a főzit veszettül, a cici meg alig kellett neki, pedig rengeteg volt. Akkoriban abszolút nem gondoltam volna, hogy majd a csaknem 16 hónapos kismanóm olyan lelkes cicifüggő, krumplifaló halmániás spenótbajnok lesz, amilyen lett
Mondjuk most is nagyjából kilenc kila körül járhat, ezzel együtt az első, aki idén rövid ujjúban látta, azt mondta: milyen ennivaló kis húsos karja van
Csak nagyon halkan mondom: lehet, hogy ennyi gyötrés után én már kiverném a huppot a dokinál, de főleg a védőnőnél. Nehogymár azt higgye, hogy őt akarod elkápráztatni a gyerekeddel
Azt pedig ugye tudod, hogy végső esetben le lehet mondani a védőnői szolgáltatásról? A dokitól pedig megkérdezném, betegnek gondolja-e a lányomat, illetve miből gondolja ezt, beszéljétek meg, milyen kivizsgálást stb. javasol. Aztán majd TE eldöntöd, mit látsz jónak.
Még halkabban: mit is tudnak veled csinálni, ha nem mész el három hét múlva??? Netalántán - horribile dictu - megméred egy másik mérlegen? (otthon, barátnőnél, rokonnál, valakinek csak van).
Szerintem most az a legfontosabb dolgod, hogy ne hagyd magad stresszelni, ne hagyd, hogy ők ítéljék meg, milyen anya vagy. És érdemes saját álláspontot kialakítani a kölkecről, hogy milyen és miért pont ilyen. Nekem pl. sokat segített, hogy felfedeztem, Cicó mennyire hasonlít arcra, alkatra, csontozatra, sőt most már evési szokásokra meg természetre is egyik unokatesójára - és bizony-bizony az unokabátyus még Cicónál is kevesebbet hízott... Eztán már könnyebben legyintettem a kétkedőkre: ilyen és kész.
Bogárka,
a tápszeres beszólások, legalábbis itt Mo-n, abból is eredhetnek, hogy a dokik bizony gyaníthatóan jutalékot kapnak a tápszerforgalom után a gyártótól (vagy hogy van ez??? nem emlékszem pontosan, de van egy Szoptatás - Kitől ne fogadj el tanácsot topik, ott részletesen benne van), mindenesetre a gyerekorvos - ha olyan - maga is érdekeltté tehető a tápszereladásban. Meg persze sok dokiban még mindig ott él az a régi nézet, hogy "Nem hízik a gyerek? Biztos nincs elég tej, vagy rossz minőségű a tej, a tápszer majd megdobja, az a legegyszerűbb, jobban is elszik tőle éjjel..." Pedig csak itt a Babaneten számos ellenpélda van erre is.
Anyapoc,
hát ez nehéz. Persze érdemes elkülöníteni három dolgot:
1. A szoptatási problémát (ha van, illetve hogy ez-e a kicsit hízás gyökere, és ha igen, részletesen mi). Emiatt érdemes lenne szopis tanácsadóval konzultálnia a barátnődnek, esetleg meg is mutatni magukat (persze ez attól függ, hol élnek). Előtte persze végig lehet zongorázni akár itt is a hányszor eszik, kap-e pótlást és hogyan, kap-e folyadékot és miből, van-e cumija-cumisüvege stb dolgot (mármint a szopistopikban).
2. A kicsit hízás okát (már ha nem szoptatási probléma).
3. Azt, hogy maga a barátnőd mit szeretne inkább, illetve ő maga hogyan akarja táplálni a babáját, és mivel. Mit gondol arról, amit mondanak neki. Esetleg megteheted, hogy kinyomtatsz neki pár itteni hozzászólást, talán jólesik neki. Annak idején anyám puszta jó szándékból szerette volna megtanítani nekem, amit neki mondtak még régen a szoptatásról, tejtermelődésről stb., de én akkor már jártam itt a Babaneten, és elolvastattam vele... Aztán az én anyám, akinek azelőtt meggyőződése volt, hogy a mi családunk nőtagjai nem tudnak sokáig szoptatni, illetve hogy a tej pár hónap után elapad, akármit is csinál az ember, a legelkötelezettebb sokáig-szoptatás-pártoló lett, akit ebben a korosztályban csak láttam
Kitartás nektek,
üdv
Kriszi és Cicója (aki most éppen nagyot balhézott, mert nem kapott meg egy irdatlan citromot harapdálni
)